V priestoroch Starej jedálne v Krasňanoch pokračovala druhým podujatím šesťdielna séria pre hráčov s ratingom do 1500, na ktorom sme nevylučovali ani našu účasť. Nie vždy sa v piatej lige každému ujde miesto na súpiske a niektorí ešte ani nie sú registrovaní, aby ju mohli hrať. A tak sme radi, že existuje aj iná alternatíva, ako šachom využiť piatkový podvečer. V tomto októbrovom termíne sme navyše mali v spomínanej lige voľno a účasť mohla byť vyššia. Ešte v deň turnaj bol medzi prihlásenými aj Willko, no nakoniec sa turnaja nezúčastnil.

Kubko odohral veľmi pekný turnaj, keď po úvodnej remíze dokázal zdolať dvoch súperov a následne remizovať aj s nasadenou jednotkou podujatia. V záverečnom kole sa zopakoval scenár z posledného turnaja, kedy je piate kolo už tradične zlomové. Tu však bolo podložené aj silou súpera, ktorý pre seba v tomto zápase uchmatol bronz. Zaujímavá vec sa stala autorovi týchto riadkov v treťom kole, kedy Kubko išiel vežou na d7 a súper mu ju okamžite vzal. Tiež sa mi zdalo, že je to zbytočná strata, avšak Kubko neváhal ani sekundu a vzal dámu strelcom, ktorý „bol ukrytý“ na kraji šachovnice. Tri body sú, po takom priebehu turnaja, aký odohral, výborným výsledkom.

Marko začal turnaj víťazným hetrikom, keď na jeho štíte ostali aj nasadená dvojka a jednotka turnaja. Vo štvrtom kole odohral svoju najdlhšiu partiu v turnaji, tentoraz však na neskoršieho víťaza nestačil. Snaha však určite bola. V záverečnej partii najprv súperovi pokazil rošádu, potom mu dal vidličku a následne svoju materiálnu prevahu realizoval do výhry. Ziskom štyroch bodov sa tak vytiahol na druhé miesto a získal svoju prvú naozajstnú medailu.

Rapid turnaj (22 hráčov): M.Paľun 4b/5 2.miesto, J.André 3b/5 8.miesto

Výsledky na chess-results

084 085

088 089