Uprostred augusta sa v Trnave konal šachový festival zložený zo štyroch rôznych podujatí. Uzatvorený GM turnaj a uzatvorený IM turnaj doplnili 7-kolový turnaj so zápočtom na Fide a taktiež bleskový turnaj. Na podujatí sme mali sedemnásobnú účasť.

V uzatvorenom veľmajstrovskom turnaji sa Samir pokúsi opäť zabojovať o veľmajstrovskú normu. Začal veľmi nádejne, keď v úvodnej partii dokázal zdolať bielymi figúrami mladý český talent. Nebolo od veci, ak by na to nadviazal v druhom kole čiernymi figúrami a potvrdil tak papierové predpoklady. Partiu hral jednoznačne na výhru, s kontrolovaným rizikom (no miestami až za ním) a nakoniec sa mu podarilo súpera donútiť ku rozhodujúcej chybe až v koncovke. V treťom kole mohol v súboji lídrov zatlačiť bielymi figúrami a očakávali sme, ako uzatvorí úvodnú tretinu turnaja. Na partiu platí slovenské príslovie „Dovtedy sa chodí s krčahom po vodu, kým sa nerozbije.“ Snaha zlomiť nevyhnutnú remízu vo svoj prospech viedla ku katastrofe. Vo štvrtej partii získal už po otvorení výhodu, ktorú navyšoval až do výbornej pozície. Pasívnejšie pokračovanie ju však celú stratilo a súper udržal nerozhodný výsledok. Nasledovala druhá remíza v rade, keď ju čiernymi figúrami uhral s veľmi skúsených českým veľmajstrom. Do posledných štyroch kôl vstupoval na tretej priečke, keď ovocie viselo privysoko, no ešte sa obrať dalo. Po výhre so skúseným maďarským veľmajstrom však prišla kontumačná výhra (vystúpenie hráča z turnaja kvôli Covidu) a tá urobila všetkým nádejam koniec. V súboji o medailové stupienky síce slovenskej jednotke podľahol, no výhra čiernymi mu vo vzájomnej partii dvoch adeptov o bronz zabezpečila práve tretiu priečku.

GM turnaj (10 hráčov): IM S.Sahidi 6b/9 3.miesto

Výsledky na chess-results

Natálke sa podarilo vytvoriť osobný rekord, keď prvý raz dokázala remizovať so súperom z kategórie 1700+. Za odmenu dostala do druhého kola nasadenú osmičku a zároveň súpera Seara z úvodu turnaja. Favorit svoju rolu potvrdil, keď všetko podstatné sa stalo už v otvorení. Boli sme zvedaví, ako sa jej bude dariť v treťom kole, so súperom, ktorý hral zatiaľ čisto ženský turnaj, no v partii nakoniec ťahala za kratší koniec. Rovnaký výsledok sa zrodil aj vo štvrtom kole a to jej v piatom prisúdilo bod zdarma. V šiestej partii sa jej naň nepodarilo nadviazať a tak siedme kolo rozhodovalo o tom, či body do ratingu pridá, alebo odpíše. Po výhre sa nakoniec dostala do drobného plusu.

Shabir v úvodnom kole stratil v otvorení toľko drahocenných temp a následne aj pešiaka, že favorizovaná súperka nemala najmenší problém ukončiť partiu v miniatúrke. V druhom kole bol papierovým favoritom a našu dôveru v plný bodový zásah naplnil. V treťom kole ho čakala turnajová dvojka, čiže nič jednoduché. Rozhodujúca chyba nastala už v otvorení, keď namiesto blokádového e5-e4 Shabir otvoril pozíciu výmenou a výrazne tak nahral na smeč súperovej dvojici strelcov. Vo štvrtej partii potvrdil papierové predpoklady a hneď vzápätí vybojoval čiernymi cennú remízu proti turnajovej päťke. Škoda, že na ňu nenadviazal v šiestom kole, o to viac, že spôsobila v poslednom kole bratovražedné derby. V ňom navyše ťahal čiernymi za kratší koniec a nakoniec si síce podľa performance uhral svoje, ale po nádejnej situácii po piatom kole z toho radosť určite nemá.

Sear sa v prvej partii už krátko po otvorení dostal bielymi do nevýhodnejšej pozície, súper však urobil všetko preto, aby situáciu zjednodušil a úplne vyrovnal. Následná koncovka už bola možno navyše. V druhom kole ho čakal súper Natálky a čierne figúry Sear dokázal premeniť na celý bod. Po slušnom štarte ho tak v tretej partii čakala turnajová jednotka. Po slušnom úvode však prišla výmena bielopoľných strelcov, ktorá bola jednoznačne v prospech čierneho a od tohto momentu bol priebeh partie príliš jednostranný. Vo štvrtom kole získal hneď v otvorení kvalitu, no nepokračoval presne a súper mal niekoľko šancí, ako partiu ukončiť vo svoj prospech. Platilo však staré známe „Nedáš, dostaneš!“. V klubových derby piateho a šiesteho kola sa mu zabodovať nepodarilo, keď najprv bol nad jeho sily Samko a následne aj Riško. Obaja tak využili biele figúry naplno. Úspešný bol až v treťom klubovom a prvom rodinnom derby, kedy dokázal zdolať Shabira a skončiť tak v strede tabuľky. V turnaji podal výborný výkon na úrovni performance 1716 a do rebríčka si pripíše 72 bodov.

Riško v úvodnej partii zistil, aký je rozdiel medzi dobre postavenými centralizovanými figúrami a takými, ktoré síce opticky možno stoja dobre, ale v podstate nič nerobia. Jeho favorizovaný súper sa tak bezpečne dostal ku celému bodu. V druhom kole sa s ním žreb nemaznal, keď mu prisúdil turnajovú jednotku. Mohol to vziať ako veľkú výzvu, no favorit sa presadil. V treťom kole mal za súpera hráča, s ktorým Natálka remizovala a Sear vyhral, takže KŠN do tretice... Riško sa taktiež nedal zahanbiť a pripísal si na konto svoj prvý bod a cenný skalp favorita. No a pre veľký úspech to hneď v ďalšom kole zopakoval. Celkovo by sa dal označiť ako kat Modranky, keďže obaja jeho súperi následne odstúpili z turnaja. Prehru v piatom kole vykompenzoval výhru v u spomínanom derby proti Searovi a v záverečnom kole sa tak mohol dostať do prvej polovice tabuľky. Na to však potreboval prvý raz čiernymi v turnaji zabodovať a aj keď partia nebola jasná, nakoniec sa mu to podarilo. Zaznamenal tak ešte o niečo vyšší performance ako Sear, presne 1786 a získal perfektných 104 bodov.

Samko začal prvé kolo na prvej šachovnici a to s veľkou pompou, keď zdolal nasadenú turnajovú jednotku. Nekorektné otvorenie súpera však využiť nedokázal, bol nútený odovzdať figúru za troch pešiakov a takmer celú partiu tak ťahal za kratší koniec. Paradoxne si to však nemyslel ani jeden zo súperov. Favorit mu vo výrazne lepšej pozícii ponúkol prekvapujúco remízu, ktorú rovnako prekvapujúco Samko odmietol. Šokom bolo následné jednoťahové nastavenie dámy. V druhej partii nebol bez šancí, ale nič ľahké ho nemalo čakať. Súperka v otvorení zablúdila jazdcom a jeho exponované postavenie Samko dokázal využiť. Štart z ríše snov a v treťom kole turnajová trojka. V priebehu partie si vymenili viacero darčekov, ktoré nakoniec viedli do vyrovnanej vežovky. V nej však prišiel opäť darček Samka a následne nesprávna realizácia zo strany súpera. Keď už to vyzeralo na deľbu bodov, prišla rozhodujúca chyba a záverečná dámska koncovka už bola iba predlžovaním agónie. Vo štvrtej partii prežil proti turnajovej sedmičke ťažké časy, no nakoniec sa mu podarilo zázračne vyšmyknúť a vybojoval remízu. Následné víťazné derby so Searom sme už spomínali, to prehrané s Ryanom však ešte nie. Nezvládnuté otvorenie rýchlo naklonilo misky váh na stranu bieleho. V poslednom kole tak stále hral o perfektný výsledok... Teda dlho aj nehral, pretože súper meškal viac ako bolo zdravé (možno si pomýlil skorší čas 15:00 namiesto štandardných 16:00). Túto partiu si Samko zaslúžil prehrať, pretože pod vplyvom časovej tiesne súpera odohral svoju najslabšiu partiu v turnaji, rýchlo, bez hlbšieho premýšľania, presne tak, ako sa to v takých prípadoch robiť nemá. Výsledná remíza bola nakoniec výhrou pre oboch. Pre neho znamenala ďalší skvelý výkon v rade (performance 1926) a zisk 106 bodov. Vo virtuálnom rebríčku tak aktuálne lieta netradične vysoko a uvidíme, dokedy forma vydrží...

Ryan potvrdil v úvode turnaja bielymi figúrami papierové predpoklady, v druhom kole však narazí, opäť bielymi, na turnajovú dvojku. Z otvorenia vyšiel o chĺpok lepšie, no pár zbytočných ťahov a jedno taktické prehliadnutie mali rozhodnúť v prospech súpera. Ten si však v koncovke nedal pozor na šikovného jazdca a najmä vďaka nemu sa nakoniec partia otočila v prospech Ryana. V treťom kole ho turnajová šestka, ktorá však rozohrala bielymi figúrami partiu tak mäkko, že Ryan sa dostal ku výhode už z otvorenia. Postupný tlak viedol k elementárnej taktike a zavŕšeniu víťazného hetriku. Jeho štvrtá partia tak bola súbojom jediných dvoch hráčov, ktorí dovtedy nestratili ani jedinú remízu. A práve týmto výsledkom sa partia skončila. Následná „kaviareň“ mu dokonale vyšla, otázkou však je, ako si ju predstavoval, ak by súper hral lepšie. Po výhre v šiestom kole proti Samkovi vstupoval do záverečného s minimálnou stratou na vedúcu hráčku a jeho súperom bola čiernymi turnajová sedmička. Horšie ako tretí už neskončí, je však jasné, že sa pokúsi o viac. Krídla mu pristrihli tri veci. Prvou bola partia – nepartia na prvej šachovnici (nech si na to každý urobí názor sám). Druhou slabá znalosť konkrétneho variantu, keď už z otvorenia jeho súper získal výraznú výhodu. Treťou bol fakt, že riešiť pocit krivdy počas partie nepomôže. V prípade výhry by totiž, napriek všetkému, predsa len vyhral turnaj. Bez ohľadu na záverečnú prehru, v turnaji podal výborný výkon na úrovni 2049, pripísal si ďalších 82 bodov do rebríčka a výrazne sa priblížil hranici 2000. Spolu s ostatnými tak viac ako dôstojne reprezentovali náš klub a za to im všetkým ďakujeme.

Open turnaj (31 hráčov): C.R.Mészáros 5,5b/7 2.miesto (1.miesto v kategórii do 20 rokov), S.Havalda 4b/7 8.miesto, R.Pisarčík 4b/7 12.miesto Se.Sahidi 3,5b/7 15.miesto, Sh.Sahidi 2,5b/7 24.miesto, N.Havaldová 2,5b/7 28.miesto

Výsledky na chess-results

Bleskový turnaj (14 hráčov): Se.Sahidi 4,5b/9 6.miesto, Sh.Sahidi 4,5b/9 7.miesto, S.Havalda 4b/9 10.miesto, C.R.Mészáros 4b/9 11.miesto, N.Havaldová 2,5b/9 13.miesto

Výsledky na chess-results

477 478

479 480

481 482

483 484