Piateho turnaja nitrianskej série patriacej do GPX mládeže sa zúčastnili Ninka, Ryan, Simonka a Sophinka.

Posledná menovaná začala turnaj výborne, keď po úvodnej výhre dokázala zdolať aj nasadenú šestku turnaja a vo výbornom trende pokračovala aj ďalej. V treťom kole remizovala čiernymi s turnajovou osmičkou a vo štvrtom kole si pripísala na konto tretiu výhru. Tá zároveň znamenala najlepší štart v rámci turnajov GPX vôbec a vytiahla ju až na druhú šachovnicu, do klubového derby proti Simonke. Tu sa už prekvapenie nekonalo a Sophinka tak zaknihovala prvú prehru, každopádne po veľkom odpore, keď sa partii rozhodla až vo vežovej koncovke. Ani v záverečných kolách ju ale žreb nešetril, keď v šiestom podľahla turnajovej päťke a v záverečnom aj ďalšiemu hráčovi s ratingom. Po sérii troch prehier tak nakoniec klesla na koniec druhej desiatky a na druhé miesto vo svojej kategórii, no so svojim celkovým výkonom môže byť aj tak spokojná.

Ninka po dvoch úvodných výhrach v treťom prekvapujúco prehrala, no následne opäť bodovala naplno a v piatom kole mala v koncovke strelca navyše. Rozhodla sa pre prechod do pešiakovej koncovky, ktorá však bola na jej prekvapenie nie hladko vyhratá, ale maximálne remízová. Po chybe sa napokon stal tretí výsledok. Výhra v šiestom kole dávala nádeje na umiestnenie v prvej desiatke, no po tretej prehre bielymi figúrami z toho bol napokon úvod druhej desiatky a tretie miesto v kategórii dievčat do 14 rokov.

Simonka začala turnaj tak, ako sa na nasadenú jednotku patrí a od úvodu vyhrávala partiu za partiou. Po štyroch kolách zvládla aj prvé, už spomínané, klubové derby proti Sophinke, no druhé sa jej už nevydarilo. Hneď v úvode síce získala proti Ryanovi pešiaka, no neskôr sa z víťazstva tešil práve on. Ako to sa už stáva, keď sa nenaplnia vnútorné ambície a príde prehra, človek myslí viac na ňu, ako na ďalšiu partiu. A tak sa stala v záverečnom kole nehoda s nastavením figúry. Namiesto druhej priečky a víťazstva v D14 z toho bolo po dvoch prehrách piate miesto a striebro v kategórii dievčat do 14 rokov.

Celkovo škoda finišu dievčat, keď z posledných troch kôl dokázali získať dokopy iba dva body (z toho jeden v priamom súboji medzi sebou) a po skvelých štartoch tak klesli tabuľkou na výrazne nižšie pozície.

Ryan po predchádzajúcom bronze a striebre z minulých nitrianskych turnajov mal v pláne pokúsiť sa skompletizovať svoju zbierku „á la Vlhová“, no súperov v štartovej listine mal naozaj zdatných. Po úvodnej výhre čelil už v druhom kole turnajovej dvojke, no svoju víťaznú šnúru tým ešte len začal budovať. Po výhre v treťom kole dokázal zvíťaziť aj vo štvrtom kole a následne si pripísal na svoje konto aj piatu výhru v rade. Tesne po mojom príchode do Nitry mi oznámil, že zatiaľ mal v niektorých partiách aj dosť šťastia. Jeho výhru v šiestom kole sme už spomínali v odseku o Simonke a v záverečnom kole svoju spanilú jazdu turnajom skompletizoval. Svoj prvý turnaj GPX vyhral s náskokom 1,5 bodu, keď okrem iného dokázal zdolať hráčov na konečnom druhom, štvrtom, piatom a šiestom mieste výsledkovej listiny. Dilemu, či išlo o veľké víťazstvo malého hráča, alebo o malé víťazstvo veľkého hráča, rozlúskne až čas. J

Turnaj GPX (40 hráčov): C.R.Mészáros 7b/7 1.miesto (1.miesto v kategórii CH08), S.Bochničková 5b/7 5.miesto (2.miesto v kategórii D14), N.Kubíková 4b/7 11.miesto (3.miesto v kategórii D14), S.Valentová 3,5b/7 19.miesto (2.miesto v kategórii D11)

Výsledky na chess-results

476 477

478 479

480 481