Séria GPX mládeže v máji začala na západnom Slovensku turnajom v Skalici, aj s našou päticou Filipko, Lucka, Maťko, Ninka a Simonka.

Filipko začal rýchlou výhrou v prvom kole a v druhom sa mu podaril na prvej šachovnici nebezpečný útok na bieleho kráľa. Ten musel biely vykúpiť až obeťou dámy, no pozícia ostáva komplikovaná a favorit sa nakoniec presadil. Ďalšie dve partie prebiehali v rýchlom tempe, keď súperi podkladali materiál a on bol pozornejší. V piatom kole sa však karta obrátila, teda až na rýchlosť partie. Tá ostávala konštantná do konca turnaja, keď Filipko končil veľmi často v prvej tretine ukončených partií a ak nie, mohli za to súperi. Po výhre v šiestom kole sa dostal na nádejné štyri body, no pokus o rekord zrušili dve prehry v rade. Záverečné víťazstvo ho predsa len ešte vytiahlo do prvej polovice.

Simonka odohrala herne asi najhorší turnaj v tomto ročníku GPX mládeže. Nezmyselné prehry z druhého a tretieho kola síce ešte dokázala kompenzovať troma výhrami v rade, no aj tie mali ďaleko od prechádzok ružovou záhradou. Siedme kolo sa na šachovnici diali nevysvetliteľné javy a keď už dokázala vyhrať po neľahkom priebehu partiu v predposlednom kole, napriek všetkému to mohlo byť umiestnenie okolo desiateho miesta. To by však nesmela vo vyhranej koncovke nájsť samomat prvým ťahom, pričom na hodinách svietili ešte bezpečné štyri minúty. Pred Topoľčanmi je to vážne memento a ostáva iba dúfať, že jej otvorilo oči.

Lucka začala v úvode dvoma víťazstvami a prehra v treťom kole bola z kategórie ospravedlniteľných, štvrté kolo už bolo za ňou. Na štyri body sa vytiahla dvoma výhrami v rade (v šiestom kole proti Martinkovi však s výdatnou dávkou šťastia) a do poslednej tretiny mohla finišovať s nádejou na dobrý výsledok. V siedmom kole ju síce súper pribrzdil, no po výhre v predposlednej partii to stále vyzeralo na rozhranie prvej desiatky. Záverečná prehra však znamenala zosun až do tej tretej.

Ninka začala najlepšie zo všetkých našich hráčov, keď okrem výhier v prvých dvoch kolách zdolala v treťom aj turnajovú jednotku. Škoda bola aj partie štvrtého kola, kde mohla pomýšľať vzhľadom na priebeh aj na úplne opačný výsledok. Výhrou v piatom kole však ostávala vo veľmi tesnom závese za špičkou tabuľky. Dve prehry v rade ju však tabuľkou upratali do výrazne nižších sfér. Úspešné ôsme kolo znamenalo šancu na veľmi slušný výsledok, o ten však prišla v derby s Martinkom, keď si nechala dať v štýle Simonky samomat. Výsledné miesto na chvoste druhej desiatky a tretie miesto v rámci dievčenskej štrnástky bolo vzhľadom na priebeh turnaja minimom.

Maťko začal turnaj výhrou bielymi, no v druhom kole dostal čiernymi neskoršieho víťaza celého turnaja a to bolo aktuálne nad jeho sily. Obdobný “polovičný scenár“ sa opakoval aj v rámci 3. a 4. resp. 5. a 6.kola, aj keď napríklad v šiestom kole prehral s Luckou “neprehrateľnú“ pešiakovú koncovku. Záverečné tri kolá však nielen že nepocítil horkosť prehry, ale nezastavila ho ani jedna z prekážok a tak si, za už spomenutej výdatnej pomoci Ninky, ziskom skvelých šiestich bodov vytvoril svoj nový osobný rekord. Okrem celkového dvanásteho miesta ho čakalo aj suverénne víťazstvo v kategórii chlapcov do osem rokov, keď druhého v nej až predbehol o 1,5 bodu.

Turnaj GPX (64 hráčov): M.Šúň 6b/9 12.miesto (1.miesto v kategórii CH08), N.Kubíková 5b/9 20.miesto (3.miesto v kategórii D14), L.Strišková 5b/9 24.miesto, S.Bochničková 5b/9 26.miesto, F.Štelbaský 5b/9 28.miesto

Výsledky na chess-results

V paralelnom open turnaji mali hrať prím dvaja extraligisti a o tretie miesto mohla byť bitka, do ktorej sa mohli zapojiť aj Maťo s Vladkom, no všetko bolo nakoniec inak.

Vladko vstúpil do turnaja veľmi nekoncentrovane a už v úvodnej partii nastavil vežu. Rozdiel vo výkonnosti znamenal postupne znižovanie materiálu až nakoniec prišla výhra v koncovke. Po výhre čiernymi s čerstvou majsterkou dievčat do 14 rokov nastúpil proti jasnému favoritovi turnaja. Po prehre prišla vzápätí ešte jedna, keď opäť rozhodlo prehliadnutie  krátko po otvorení hry. Následné tri výhry boli z kategórie „povinných“, no následne v derby prišla prehra s Maťom a po nej aj ďalšia prehra proti nasadenej turnajovej dvojke. Napriek tomu to Vladkovi stačilo ešte na opticky sympatické piate miesto. Za priebehy jednotlivých partií a darčeky v nich je to viac, ako by bolo zaslúžené.

Maťo začal turnaj víťazným hetrikom a prvá tretina mu tak vyšla dokonale. V tej druhej narazil už v úvode na hlavného favorita a ten bol, nie prekvapujúco, nad jeho sily. Následne uhral bielymi remízu s nasadenou dvojkou, čo sa dá určite považovať za úspech a prvú trojicu nasadených uzatvoril v šiestom kole prehrou. Záverečná tretina sa výsledkovo niesla na vlne tej prvej, keď Maťo turnaj zakončil opäť hetrikom, no paradoxne ťažšie ako spomínané derby z Vladkom bolo posledné kolo. V ňom pri Maťovi stáli všetci svätí a možno aj ich príbuzní. Výsledných 6,5 bodu a delenie tretieho miesta je približne to, čo sa od Maťa dalo očakávať.

Open turnaj (20 hráčov): M.Šándor 6,5b/9 4.miesto, V.Bochnička 5b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

571 572

573 574

575 576

577 578

579 580