Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Druhým podujatím trojdňového festivalu rapidových MSR mládeže, ktoré sme absolvovali v D1 Center pri Senci, boli MSR mládeže v rapid šachu. Druhý deň býva vždy tou naozajstnou záťažovou skúškou, pretože ako už býva dobrým zvykom, viacerí si mýlia skratky GPX a MSR a tak opäť mohli mať organizátori naozaj zmiešané pocity. Na jednej strane mali určite radosť z vysokého počtu prihlásených účastníkov, čo je z marketingového hľadiska určite super. Na druhej strane sa však kvantita a kvalita logicky vylučuje a problémy, ktoré z tejto masy neskúsených hráčov a ich sprievodu logicky nastanú, brzdia priebeh a znižujú úroveň podujatia. Ak je niekoho prvým šachovým turnajom zrovna takýto šampionát, niečo nie je v poriadku. To, že sa jednotlivé turnaje začnú neskôr, ako bolo uvedené v propozíciách, to sa už pri pohľade na zverejnené štartové listiny pred turnajom dalo očakávať. Keď sa však už raz podujatie začne a funguje organizácia, rozbehne sa to ako tomu bolo v Senci.

Našu výpravu nakoniec tvorilo 18 členov, s ktorými sme obsadili štyri chlapčenské a štyri dievčenské kategórie a keďže dámy majú prednosť, poďme najprv ku nim...

Miška si v úvodných dvoch partiách prakticky ani nezahrala a na konte mala dva body. Na víťazný hetrik sa však musela prehrýzť cez možné aj nemožné. V partii získala výhodu okamžite, no vzápätí si nechala dať elementárnu vidličku a prakticky celú partiu bojovala s vežou menej za stratenú vec. Dovtedy, kým si súperka nechala dať dvojťahový mat. V predčasnom finále kategórie sa zopakovali Dudince. Biela sa nedostala cez polovicu šachovnice a keď sa jej to konečne podarilo, dve hrubé chyby Mišky ukončili partiu. Nepozerateľné veci sa diali aj v piatom kole, no súperka urobila väčšie chyby. Kritériá tak zniesla až nasledujúca partia, kedy neurobila výraznejšiu chybu a vážnu chybu súperky g2-g4 dokázala dotiahnuť do víťazného konca. Boj o medaile v poslednom kole bol však opäť návratom do reality tejto kategórie. Jednoťahovo tu lietali figúry, či dámy, kto podložil menej, ten sa nakoniec tešil. V tomto prípade to bola Miška a obhájila tak striebro z Dudiniec a aj minuloročnej Radavy. 

Kategória D10 (13 hráčok): M.Šúňová 6b/7 2.miesto

Výsledky na chess-results

Natálka si v úvodnom kole ani neškrtla, keď už po pár ťahoch stála na prehru. V druhom kole si napravila chuť, keď v partii plnej chýb aspoň dokončila vývin a ak chess-results neklame, súperka asi prekročila čas. V treťom kole Natálka chytila súperke figúr, no vzápätí jej ju dobrovoľne vrátila a pokračovalo sa ďalej. Krátko potom však súperka zabudla na branie mimochodom a vytvorenie voľného pešiaka bolo rozhodujúcim momentom partie. V ďalšom kole mohla iba prekvapiť a aj sa jej to podarilo, keď šokovanej súperke odovzdala v deviatom ťahu figúru zadarmo. Zvyšok už nie je nutné komentovať. V piatom kole s pomocou súperky otočila zle sa vyvíjajúcu partiu, keď sa jej najprv podarilo stratu pešiaka dohnať a o pár ťahov získala jazdca zadarmo. Masaker v šiestom kole pripomenul úvodnú partiu a po nej už ďalšiu neodohrala. Na posledný zápas jej žreb súperku nepridelil a štvrtý bod ju vyniesol na maximum toho možného a to piate miesto. Vyššie umiestnenie, vzhľadom na minimálnu hernú prax a aj priebeh jednotlivých partií v turnaji, by bolo už skôr obrovským šokom.

Kategória D14 (11 hráčok): N.Havaldová 4b/7 5.miesto

Výsledky na chess-results

Grétka začala turnaj dvoma miniatúrkami, keď najprv zdolala extrémne pasívne hrajúcu súperku a v druhej partii si jednoducho vzala ponúknutú dámu. V treťom kole však sama dostala studenú sprchu, keď ju v klubovom derby prekvapila otvorením Simonka a po sérii chýb kapitulovala už v 12.ťahu bielymi. A tak prvú naozajstnú partiu odohrala až v strede turnaja, keď sa naozaj dlho nič nedialo a až manéver jej jazdca súperka nedocenila a prišla o dámu. V druhom medailovom súboji začala čiernymi pasívne, no súperka sa v snahe o útok zamotala o dala Grétke šancu rozhodnúť nečakaným protiútokom.  Nestalo sa tak, no dlho si napriek tomu udržiavala výraznú výhodu v koncovke. Po nevyužití množstva svojich šancí súperka využila svoju jedinú. Pri spätnom pohľade na jej partiu šiesteho kola asi krútia nad svojimi ťahmi obe súperky hlavou doteraz a my s nimi. Záverečná partia bola v znamení odchytu strelca súperky a ako štvrtá z jej partií v turnaji skončila ešte pred dvadsiatym ťahom. Bronz je bronz a aj keď by sme sa kacírsky opýtali, či si ho za svoj nedeľný výkon naozaj zaslúžila, protiotázkou by mohlo byť, že kto by ho mal mať namiesto nej.

Simonka v úvodnom kole získala figúru už krátko po začiatku partie a v druhej partii to taktiež vyzeralo na rýchly proces, no súperke umožnila výmenu dám. Tá však nestihla dokončiť vývin figúr a pozícia sa jej rýchlo rozpadla. Tretie kolo proti Grétke sme spomínali v odstavci vyššie a vo štvrtom prišlo na finále kategórie. Bielymi získala v Maróczyho výstavbe priestorovú prevahu, no súperka hrala úvodných 28 ťahov veľmi dobre a hru vyrovnala. Neopatrné 29.. Vaf7 však umožnilo Simonke rozhodujúci nástup na dámskom krídle a jazdec betónujúci čiernu pozíciu bol prinútený k ústupu. Vzápätí sa hrala koncovka strelca proti jazdcovi, kde mala Simonka jasnú prevahu, no ak máme veriť chess-results, celú ju stratila a nakoniec napriek tomu vyhrala. V piatom kole čiernymi z otvorenia nezískala vôbec nič, no súperka nastavila nielen pešiaka, ale mohla prehrať prakticky okamžite. Nastal však obrat, po ktorom už mala pešiaka dokonca súperka, no hrubou chybou pôžičku okamžite splatila. Záverečné kolo bolo hrou na jednu bránu a Simonka sa po neúčasti na MSR mládeže mohla tešiť aspoň z titulu na MSR mládeže v rapid šachu.

Kategória D16 (13 hráčok): WFM S.Bochničková 7b/7 1.miesto, G.Kapolková 5b/7 3.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka sa v uzavretom kruhovom turnaji nemohla na nudu sťažovať už od úvodu. V prvom kole sa totiž stretli tvárou v tvár prvá s druhou z MSR mládeže. Úvodné nepresnosti Lucky v otvorení Janka nevyužila, no neskôr po sérii nepresných ťahov na oboch stranách si už kľúčového pešiaka vzala. V druhom kole jej absolútne nevyšlo klubové derby, keď čiernymi Emke podľahla v partii na jednu bránu. Už v úvode sa dostala do výraznej nevýhody a obrat nenastal. Po relatívne pohodlnej výhre v treťom kole sa očakával návrat do stredu tabuľky, no proti bola rýchla ruka. V približne vyrovnanej pozícii Lucka prehliadla jednoťahovú hrozbu a s figúrou menej už nič nevykúzlila. Naopak súperka figúru vrátila a rýchlo rozhodla. Poslednú šancu na návrat do stredu tabuľky prepásla v piatom kole, kedy namiesto výmeny na f6 a udržaní si výhody nasledovalo množstvo pasívnych ťahov v rade. Súperka síce svoju výraznú prevahu nevyužila pozícia sa vyrovnala, no nastavená dáma ukončila boj. Po pauze v šiestom kole mala v záverečnom kole na lopate neskoršiu víťazku, no v divokej partii nevyužila ani jeden s vybojovaných mečbalov, naopak v strelcovej koncovke hrubou chybou odprevadila súperku ku titulu. Veríme, že Lucka na Senec čím skôr zabudne. Stresovať sa kvôli rapidu zmysel nemá a myslieť si, že zrazu neviem hrať šach, to je taktiež nesprávne.

Emka v prvom kole dokázala prehrať nemožné, keď v súboji proti neskoršej víťazke turnaja dlho držala rovinu a definitívne pochovala svoje šance na remízu až hlboko v koncovke. Chuť si napravila výhrou v klubovom derby, ktoré sme už spomínali v odseku vyššie a v treťom kole zvládla ďalší dôležitý zápas, keď v približne vyrovnanej pozícii súperka prehliadla mat na základnom rade. Po pauze ju čakala jednostranná záležitosť, keď chyby súperky v otvorení potrestala a aj v ďalšom otvorení využila svoju šancu, no postupne dovolila súperke hru vyrovnať a zvyšok partie na chess-results chýba. Na konci partie však svieti štvrtá výhra Emky a záverečnej partii ju tak čakal priamy súboj o striebro. V ňom už v otvorení získala rozhodujúcu výhodu, no postupne ju celú stratila a partia sa otočila. Keď však v koncovke získala vežu zdarma, vyzeralo to na úplne jasný bod. Pripustila však jedinú protihru a dostala mat, po ktorom pre ňu zostal iba bronz.

Kategória D20 (7 hráčok): E.Walter 4b/7 3.miesto, L.Strišková 1b/6 5.miesto

Výsledky na chess-results

Sebi vstúpil po úspešnej sobote do nedeľného turnaja jednotlivcov trochu zbytočnou prehrou. Chuť si však napravil hneď vzápätí a v treťom kole nevyužil v otvorení svoju šancu na zisk súperovej dámy a partia neskôr skončila zaslúženou remízou vo vežovej koncovke. Partia štvrtého kola mu absolútne nevyšla, no keď súper nevyužil asi desať mečbalov, nasledoval v koncovke štyroch veží zaslúžený trest. V piatom kole nastavil dámu Sebi, no na oplátku ju nevzal súper. Keď už všetko smerovalo ku remíze v koncovke rôznofarebných strelcov, súper spáchal “vyhrávajúcu chybu“. Pripustil branie mimochodom, ktoré však ostalo nepovšimnuté a neskôr prišla ešte jedna chyba Sebiho a partiu prehral. V šiestej partii prišiel krátko po otvorení o centrálneho pešiaka a koncovka ťažkých figúr mala byť pre skúseného súpera jednoduchou záležitosťou. Nebola. Už prechod do vežovej koncovky bol zo strany súpera zbytočný, no a v nej sa diali veci na oboch stranách. Nakoniec Sebi získal vežu, no čierna pešiaková lavína ukázala v rapide svoje prednosti. Po partii prišli aj slzy, no na záverečné kolo sa dokázal vzchopiť a stalo sa jeho jednostrannou záležitosťou. Výsledných 3,5 bodu je určite fajn. Na šachovnici ich bolo určite viac, no boli to jeho prvé MSR vôbec a keď zlepší svoju taktickú pozornosť, už o rok bude výsledok úplne iný.

Samko si v úvodnom kole ani nezahral a na rovnaký priebeh vyzeralo aj to druhé, keby zadarmo neodovzdal predtým získanú figúru. Súper však v koncovke svojej dámy proti dvom vežiam Samka nepochopiteľne oslabil svojho kráľa, prišiel o dámu a s ňou aj o zvyšok nádejí. Vo tretej partii prišlo aj na klubové derby s Riškom. V ňom získal už krátko po začiatku cenného pešiaka, no proti zúfalej protihre nereagoval správne a partia sa nakoniec skončila jeho rýchlou prehrou. Vo štvrtom kole síce v otvorení urobil chybu, súper ju však nevyužil a postupne postrácal všetko na šachovnici. V piatej partii zaznamenal svoj štvrtý bod, keď čiernymi najprv vyrovnal a keď to vyzeralo na dlhý manévrovací boj, súper sa zbytočne oslabil postupom g2-g4 a čoskoro aj f2-f4. Jeho kráľ tak dostal zápal pľúc a najmä kvôli nemu Samko získal materiál. Posledné dve kolá tak mohol dokonca snívať o medaile. Sen sa však rozplynul veľmi rýchlo, keď v rovnej koncovke začal hrať zbytočne pasívne a stratil nielen mnohých pešiakov, no nakoniec aj figúru. Záverečná partia sa niesla v znamení neuveriteľného pochodu jeho kráľa, ktorý dokázal prežiť aj jeho vážne chyby v otvorení a bielemu nakoniec v útoku chýbal materiál. Variant by si ale mal poriadne pozrieť, lebo takúto šancu už dostať nemusí. Výsledných päť bodov je to, v čo sme mohli za normálnych okolností dúfať. Na šachovnici mal aj nejaké navyše, no nejaké mu naopak súperi dopriali aj keď nemuseli. Siedme miesto ako také je však super.

Riško začal turnaj podľa očakávania dvoma výhrami a v treťom kole otočil v už spomínanom derby partiu so Samkom. Vo štvrtom kole sa tak ocitol na prvej šachovnici, kde čelil nasadenej turnajovej jednotke. Partia sa niesla v znamení masakru. Toho je však škoda, pretože ak by sa Riško poučil z Dudiniec, nestál by na prehru už pred svojim desiatym ťahom. Hneď vzápätí naopak dosiahol krátko po otvorení prakticky vyhranú pozíciu s turnajovou dvojkou, no svoje viaceré šance nevyužil a partia sa otupila do remízovej koncovky. V šiestom kole zvládol gambitový variant, v ktorom sa súper podľa očakávania veľmi rýchlo stratil. V záverečnej partii tak hral čiernymi figúrami reálne o medailu, no v úvodnej fáze mal mierne navrch jeho súper. Rýchlo sa však karta otočila a Riško mal k dispozícii viacero medailových mečbalov. Napriek tomu, že všetky patrili do kategórie “šachy-brania-napadnutia“, nestal sa ani jeden a pozícia sa opäť vyrovnala. Riškov pokus “all in“ súpera nerozhodil, no ten vo vyhranej pozícii šokujúco opakoval ťahy, čím sa v konečnom dôsledku pripravil o bronz. Na Riška tak po remíze ostalo šieste miesto, jedno pred Samkom.

Ryan zvládol prvé dve kolá spoľahlivo a podarilo sa mu zvíťaziť aj v ďalších dvoch partiách, no tam už ich priebeh zďaleka nebol taký jednoznačný. V treťom kole však súper vo vyrovnanej pozícii nespočítal výmenu a nastavil vežu zadarmo a vo štvrtej partii jeho experiment v otvorení súper potrestal a až jeho následné nepresnosti, oslabenie kráľovského krídla a hrubá taktická chyba, viedli ku Ryanovej výhre. V piatom kole odohral prvý reálny zápas o zlato a po otvorení sa malo hrať iba na dva výsledky. Zbytočne rýchlo si však vybral ten menej výhodný a partiu z pozície sily doviedol do remízovej koncovky rôznofarebných strelcov. V šiestom kole zahral kaviarenský útok, ktorý nemohol mať nádej na úspech, naopak, pri správnej hre viedol ku výhre súpera. Ten však svoje šance nevyužil a zrodila sa remíza. Záverečné kolo bolo hrou na jednu bránku, keď súper vždy keď mohol, tak zacúval. Ryan získal kvalitu a postupne aj celý bod. Nakoniec aj titul majstra SR, keď síce s počtom bodov šesť našiel vyzývateľa, no všetky tri pomocné kritériá mal lepšie. Po dlhšom čase tak opäť pocítil, ako chutí zlato a je iba na ňom, či na sebe popracuje tak, aby si to mal šancu zopakovať aj o rok.

Kategória CH12 (54 hráčov): C.R.Mészáros 6b/7 1.miesto, R.Pisarčík 5b/7 6.miesto, S.Bittner 5b/7 7.miesto, S.Pauko 3,5b/7 29.miesto

Výsledky na chess-results

Jurko si v úvodnom kole ani nezahral a mal na konte prvý bod. V druhej partii však na kaviarenskú hru favorita nezareagoval presne a rovnako rýchlo mal na konte aj prvú prehru. To sa mu evidentne zapáčilo a v treťom kole obetoval figúru viac ako riskantne a mohlo sa mu to vypomstiť. Súper sa však v obrane nezorientoval presne a na svete bola druhá výhra bielymi. Štvrtá partia začala pre neho priam neuveriteľne, keď už v siedmom ťahu mal centrálneho pešiaka navyše a súper ruiny na kráľovskom krídle. Paradoxne o dva ťahy už stál na prehru a napriek neistej hre súpera sa tento výsledok nakoniec aj stal. V piatom kole udržal bielymi stopercentnú bilanciu, keď síce obaja robili chyby, no súper častejšie a väčšie. Hneď v ďalšej partii však opäť ťahal čiernymi za kratší koniec a to už od jej úvodu. Záverečné kolo zahral bielymi doslova vabank a vyšlo mu to, keď pri opačných rošádach rozhodli lepšie postavené figúry a útok na súperovho kráľa. Štyri body boli očakávaným výsledkom. Na lepší bude nutné zabodovať čiernymi a najmä v otvorení postaviť pozície, z ktorých sa niečo uhrať dá. Najmä čiernymi to často bol už po pár ťahoch boj proti veterným mlynom.

Miško po krátkom procese v úvodnom kole hneď vzápätí, v zápase veľkých kamarátov, ťahal na konci za kratší koniec povrazu. Paradoxne, pri troche taktickej pozornosti mohol vyhrať už po pár ťahoch a nie raz, no namiesto toho prišiel hrubou chybou o dámu. Aj bez nej však dokázal dotiahnuť pozíciu do vynúteného večného šachu, z ktorého však dobrovoľne odišiel a ako to už býva, keď sa precení pozícia alebo podcení súper, zaslúžene prehral. Nič si z toho však evidentne nerobil, keďže hneď vzápätí zahral ďalšiu kamikadze partiu a v nej urobil viac chýb pasívne hrajúci súper. Partiu štvrtého kola si asi nezarámuje nad posteľ ani jeden z hráčov, opäť však urobil viac chýb súper a na svete tak bola už tretia výhra. Úvod piatej partie zahral až príliš originálne a pripomenul slávnu partiu Larsen – Spasskij, s výhrou čierneho v miniatúrke. Súper však zahodil výhru toľkokrát, že aj Caissa sa rozhodla, že si jednoducho nezaslúži vyhrať. V šiestom kole dokázal čiernymi relatívne svižne vyhrať a zabezpečiť si tak do posledného kola teoretické šance na medailu a to by po štarte do turnaja a na základe priebehu jednotlivých partií asi tipoval málokto. Proti úradujúcemu majstrovi SR vo svojej kategórii, navyše čiernymi, však nebol favoritom a prvá polovica partie tomu aj nasvedčovala, keď skončil v koncovke bez pešiaka. Súper však šokujúco vrátil materiál aj s úrokmi a Miško sa zrazu ocitol vo vežovej koncovke s pešiakom navyše. Nezvolil však správny plán a veľmi rýchlo bolo jasné, že partia skončí nerozhodne. Pre Miška znamenala siedme miesto, čo bolo oproti Dudinciam výrazne lepšie umiestnenie. A aj keď ho premárnená šanca na medailu určite mrzí, objektívne treba uznať, že na šachovnici v jednotlivých kolách skôr body získal, ako stratil.

Sear bielymi nevstúpil do turnaja úplne ideálne a až hrubá chyba súpera mu umožnila zabodovať. V druhom kole ak by súper poznal tematickú obeť strelca na h7, odchádzal by od partie v miniatúrke, no napriek tomu zvíťazil, keď súper v koncovke dobrovoľne odovzdal vežu za strelca. Do tretice sa však už zázrak nekonal, keď odovzdanie dvojice strelcov a centra dokázal súper využiť. Aj keď šancí na vyrovnanie bolo napriek tomu mnoho. Ani štvrté kolo nezačalo slávne, no súper svoju možnosť nevyužil, naopak zľakol sa jej a po obrate už Sear na šachovnici bezpečne úradoval. Keď stratil v piatom kole jednoťahovo kvalitu, mohol sa lúčiť s medailovými ambíciami a aj slušným umiestnením. Súper však v priebehu pár ťahov predviedol dokonalú samovraždu. Situácia sa zopakovala aj v ďalšom kole, kedy od úvodu ťahal za kratší koniec, prišiel o figúru a nebyť výdatnej spolupráce súpera, z výhry by sa v živote tešiť nemohol. Trochu paradoxne, v záverečnom kole prehliadol kvalitu súper a šancu vyhrať vyhratú partiu dostal Sear. Zopakoval však postup svojich dvoch posledných súperov a jedinečnou šancou pohrdol. Paradoxne, v turnaji mu to aj napriek tomu stačilo na bronz. Vzhľadom na priebeh partií je to až neuveriteľný výsledok a sme presvedčení, že nikto ďalší z medailistov (minimálne našich) určite takú priazeň Caissy v Senci nedostal.

Kategória CH14 (50 hráčov): Se.Sahidi 5b/7 3.miesto, M.Dolník 5b/7 7.miesto, J.Lehocký 4b/7 16.miesto

Výsledky na chess-results

Samko mohol mať za určitých okolností ako turnajová sedmička medailové ambície, no tie napĺňal iba v úvodnom kole. Partia zaznamenaná na chess-results sa však v realite určite nestala :) V druhom kole jeho super zahral otvorenie katastrofálne, no zisk pešiaka bol príliš málo, po pár nevyužitých možnostiach prišla vyhraná koncovka. Aj po prehliadnutí kvality bola jednoduchá, Samko sa však rozhodol prehrať. To sa mohlo udiať aj v ďalšom kole, keď súperovi nabil, ten však víťazný výstrel Jf3-g5 nezahral. Vo štvrtom kole nasledovala triviálna neznalosť jedného zo základných variantov v Drakovi a vymaľované bolo už dávno pred dvadsiatym ťahom. Totálne na prehru stál aj v piatom kole, kedy sa podľa priebehu partie až nechce uveriť, že skončila jeho výhrou. V šiestom kole to od úvodu vyzeralo, že finiš by predsa len ešte mohol byť zaujímavý, no jednoťahová strata jazdca všetko otočila. Súper urobil všetko možné aj nemožné aby nevyhral, no Samko pohrdol remízou v pešiakovej koncovke a prehral tak aj svoju tretiu partiu bielymi. Ak by v záverečnej partii jeho súper využil svoju šancu, Samko mohol dokonca skončiť v druhej polovici tabuľky. Vzhľadom na priebeh turnaja je však umiestnenie lichotivé, lebo výkon bol taký, že sme reálne zvažovali možnosť, že v pondelok vypadne z áčka. Prežil iba vďaka argumentu, že tak zle ako v nedeľu už celkom určite nebude môcť hrať.

Shabir sa v prvom kole natrápil viac ako očakával a nakoniec vyhral až vo vežovej koncovke, keď súper nevyužil svoje šance na remízu. Následne výrazne dopomohol ku vlastnej prehre neskoršiemu prekvapujúcemu víťazovi turnaja a v treťom kole si po niekoľkonásobnej výmene darčekov nakoniec od súpera vzal celý bod. Potom však chytil slinu, keď dokázala zdolať hneď dvoch favorizovaných súperov v rade a vytiahol sa tabuľkou výrazne vyššie. Dokonca to dlhšiu dobu vyzeralo tak, že aj šieste kolo sa stane jeho korisťou, no keď sa pozícia otočila, nakoniec mohli byť s remízou spokojní asi obaja súperi. V poslednom kole si určite aj so svojim súperom pochvaľovali žreb, pretože obaja mohli dostať aj výrazne náročnejšie prekážky. Shabir začal bielymi ultra opatrne a súper sa mohol ujať iniciatívy, no ten postupoval rovnako a nakoniec začal vládnuť šachovnici predsa len Shabir. Od približne dvadsiateho ťahu to bolo na súperovu bránku a partia bola dotiahnutá do konca. Výhra pre Shabira znamenala jeho doteraz najlepší výsledok na MSR mládeže a to skvelé piate miesto. Kto by to po prvých troch nemastných-neslaných partiách veru povedal...

Maťo bol jedným z vážnych adeptov na medailové umiestnenie a po Dudinciach tak mal v krátkej dobe ďalší pokus prekonať svoje maximum v podobe troch piatych miest. Od úvodných ťahov prvého kola mal niekoľko možností rozhodnúť, no ani jednu z nich nevyužil a tak musel vyhrávať aj hlboko v koncovke. V druhej partii súper za obetovaného pešiaka v Morra gambite nenašiel ani zlomok kompenzácie a rovnako s prehľadom zvíťazil aj v treťom kole, kedy súper nepoznal jeden z hlavných variantov otvorenia. V partii proti nasadenej jednotke začal čiernymi figúrami veľmi zle a ak by skončila jeho prehrou v miniatúrke, asi by sa ani nedalo diviť. Súper však svoje šance nevyužil a priebeh partie sa otočil v prospech Maťa. Keď navyše padla protihra v podobe nebezpečného voľného pešiaka, bolo rozhodnuté. Rovnaké figúry ho čakali aj v ďalšom kole proti turnajovej dvojke a aktuálnemu majstrovi SR v jeho kategórii. Z otvorenia vyrovnal, no chvíľkové poľavenie dalo súperovi šancu dosť sa na koňa. Na ňom sedel prakticky celú partiu, ale namiesto matu si vybral pokračovanie vedúce do koncovky dámy proti dvom vežiam a Maťo tak udržal veľmi cennú remízu. V šiestom kole využil biele na zisk výraznej výhody, no celú ju v koncovke štyroch veží stratil a až vďaka súperovi opäť získal stratený terén. V záverečnom kole čiernymi tak mohol hrať o zlato a napriek dobrému štartu sa mu súpera pretlačiť nepodarilo. Partia na chess-results určite nie je nahodená správne, lebo by patrila do série GPX. Výsledných šesť bodov mu nakoniec na zlato nestačilo, ale aj prvé striebro v kariére je určite výborným výsledkom a motiváciou do ďalších rokov.

Kategória CH16 (47 hráčov): M.Rak 6b/7 2.miesto, Sh.Sahidi 5,5b/7 5.miesto, S.Havalda 4b/7 18.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko v prvom kole ukázal tradičný postup bielych v zatvorenej Španielskej hre, no v druhej partii sa, v snahe lámať rovinu, dostal do prehranej koncovky, ktorú sa mu podarilo zachrániť vďaka výmene veží, ktorej sa mal súper vyhnúť. V treťom kole to vyzeralo ešte na veľmi dlhú realizáciu, keď súper neopatrne vzal otráveného pešiaka. Ani druhé čierne figúry mu dlho radosť neprinášali. Do strednej hry vošiel s rozhodujúcou nevýhodou, no mäkko hrajúci súper mu postupne umožnil ujsť do remízovej vežovej koncovky. V nej si ešte obaja vymenili zopár darčekov a nakoniec Vladko využil taký, ktorý sa už nedal odmietnuť a šokujúco vyhral. Výrazne jednoduchšiu prácu mal v piatom kole, kedy bielymi chytil súperovi dámu už po pár ťahoch. V šiestej partii ho tak čakalo na prvej šachovnici klubové derby proti Samirovi. Vladko začal výborne a prakticky celú partiu ťahal za dlhší koniec lana, no keď nevyužil viacero mečbalov, Samir mu utiekol kráľom do bezpečia dámskeho krídla a s rozhodujúcou materiálnou výhodou ho potrestal. V záverečnom kole ho opäť čakali čierne figúry a partiu začal odvážne, keď vzal pešiaka na b2. Keď však neustúpil vežou a nechal si vziať pešiaka c5, biely získal rozhodujúcu výhodu. A tak sa v priebehu 1,5 partie Vladko z boja o prvé miesto posunul tabuľkou na priečku šiestu. Na striebro mu stačil jeden bod z posledných dvoch zápasov, na bronz dokonca len jediná remíza.

Samir v prvom kole narazil na veľmi dobre hrajúceho súpera, ktorý vôbec nebral ohľad na výrazný ratingový rozdiel a tak sa partia rozhodla až prechodom do pešiakovej koncovky. V druhej partii to s ním vyzeralo ešte horšie, keď súper držal výraznú výhodu a až v koncovke ťažkých figúr prišlo k rozhodujúcemu obratu. Do tretice už komplikácie nepripustil a v partii na jednu bránu zvíťazil, keď jeho súper pravdepodobne niečo prehliadol, alebo zamenil v otvorení varianty. V súboji hlavných favoritov čiernymi prežil klinickú smrť, keď súper si môže ešte dlho vyčítať nielen zahodenie rozhodujúcej výhody, ale aj vypustenie remízy. V piatom kole odvážne obetoval dvoch pešiakov a následne aj figúru a súper obranu náročnej pozície nevydržal. Víťazné klubové derby proti Vladkovi už bolo spomenuté a v záverečnom kole sa mu podarilo vyhrať aj siedmy raz. Súper sa dlho držal, no jeho nádeje padli spolu s pešiakom e6. Samir tak aj svoju poslednú účasť na juniorských MSR mládeže v rapid šachu využil na svoje ďalšie víťazstvo. Vo viacerých partiách to s ním vyzeralo všelijako, no zo všetkého sa dokázal vymotať. A nakoniec si pri výslednej bilancii 7/7 mohol dovoliť aj niečo stratiť.

Kategória CH20 (29 hráčov): IM S.Sahidi 7b/7 1.miesto, FM V.Bochnička 4,5b/7 6.miesto

Výsledky na chess-results

347 348

349 350

351 352

353 354

355 356

357 358

359 360

361 362

363 364

365 366

367 368

369 370

371 372

373