Po veľkonočných sviatkoch nás čakal vrchol domácej mládežníckej scény v podobe MSR mládeže a juniorov. Po dlhej dobe prišlo ku zmene miesta podujatia a našim domovom sa na týždeň stali Dudince. Približne tretina výpravy pricestovala už v sobotu poobede, aby tak znížila vplyv náročnej prvej tretiny turnaja, do ktorej organizátori tesne pred MSR beztak nechcené “trojkolo“ ešte zahustili a “zdôvodnenie“ na webe SŠZ bolo viac ako nezmyselné.

Na národný šampionát, ako najvyššie mládežnícke podujatie, ktoré je zároveň nominačným na tie medzinárodné, sme tak ako po iné roky mali v pláne postaviť to najlepšie, čo máme k dispozícii, no kolízia s Mitropa Cupom 2023 nám škrtla až trojicu hráčov, ktorá by bola prvými nasadenými hráčmi v každej z trojice kategórií. Očakávali sme preto, že na medailovej bilancii sa to výrazne ukáže, na druhej strane tak však mohli ísť aj hráči, ktorí by za normálnych okolností zostali doma, prípadne by na tieto majstrovstvá cestovali mimo výpravy Interchessu. Pevne veríme, že každý jeden z nominovaných hráčov, ktorí reprezentovali v Chorvátsku, bude mať zabezpečenú automatickú miestenku na ME či MS a okrem súčasných nastavených kritérií NŠA tak nepribudne našej mládeži aj ďalší relevantný dôvod, prečo nereprezentovať Slovensko.

Vzhľadom na skúsenosti s poslednými ročníkmi MSR mládeže sme svoj stan plánovali, tak ako bývalo v minulosti našim dobrým zvykom, rozložiť mimo oficiálnych priestorov podujatia. Dudince nám situáciu navyše uľahčili, pretože oproti oficiálnemu ubytovaniu a stravovaniu sme tak dokázali ušetriť nemalé finančné prostriedky na prípadný kvalitnejší open turnaj. Za útočisko sme zvolili penzióny Gabika a Eco Leo (ich výhodou bolo že boli od seba vzdialené iba cez ulicu), v ktorom bola najväčšia časť našej výpravy a kde sa vo veľkej záhrade dalo zakopať si s loptou, využila sa hojdacia sieť, možnosť grilovania a stravovania vonku a ako je zdokumentované na fotkách, dalo sa vonku dokonca aj pripravovať. Nebyť rýchlej reakcie, okamžite po zverejnení propozícií na webe SŠZ, ťahali by sme za kratší koniec a museli by sme bývať mimo obce, prípadne v hoteloch. Stravovanie sme po predchádzajúcich neblahých skúsenostiach chceli taktiež po vlastnej osi a namiesto prevažne ťažkých jedál, radšej niečo, čo je výrazne viac kompatibilné s podávaním športových výkonov. Náročnej úlohy (takmer nemožné sa stalo skutočnosťou) nasýtiť 30 hladných krkov sa zhostil náš klubový šéfkuchár Shapoor Sahidi a s výdatnou podporou ostatných rodičov zvládli kuchyňu na jednotku s troma hviezdičkami.

Spolu s IM Sergejom Berezjukom sme mali v trénerskej opatere 17 hráčov a v nasledujúcich riadkoch zhrniem najprv našu klubovú trinástku...

Miška mala svojim spôsobom na MSR mládeže dovolenku, pretože do kategórie sa prihlásili iba tri hráčky a tak nakoniec odohrala iba šesť partií. To dávalo nádej, že si nevyčerpá energiu a bude sa môcť všetkým partiám venovať naplno. Presne tak, ako v druhej polovice minuloročných MSR v Ľubovnianskych kúpeľoch. Žiaľ nestalo sa tak. V úvodnom kole získavala od úvodných ťahov časovú výhodu a po desiatich ťahoch aj nádejnú pozíciu (po “otvorení“ súperky sa ani nedalo inak), v ktorej stačilo dokončiť vývin a začať nastupovať proti oslabenému úkrytu čierneho kráľa. Namiesto toho však dostalo prednosť všetko možné a v konečnej pozícii už stála o niečo horšie, aj keď časový náskok 40 minút jej dával určite lepšie šance. Na svete však bola prvá rýchla a najmä zbytočná remíza. V druhom kole prežila doslova klinickú smrť, keď si nevšímala elementárne hrozby a mohla sa s kľudným svedomím vzdať. Súperka však brala situáciu rovnako, nestačila jej figúra navyše, nedala dvojťahový mat a nakoniec pykala. Po pauze opäť nastúpila na druhý zo zápasov o zlato a situácia z prvého kola sa zopakovala. Neskutočná pasivita súperky v otvorení, zisk obrovskej výhody na hodinách a na šachovnici, jej vypustenie, obrat a nakoniec prijatie ponúknutej remízy. Výhra vo štvrtej partii, hranej na jednu bránu od začiatku do konca, jej zabezpečila minimálne striebro. Rozhodujúca partia sa tak konala opäť po dni voľna a scenár sa opakoval. Aj keď si nedala pozor v otvorení na motív, na ktorý sme kládli v príprave špeciálne dôraz, partiu aktivitou otočila do vyhranej pozície a v nej po pár chybách odprevadila súperku ku zlatu. Záverečná partia už nemala vplyv na poradie a tak ju elementárne prehliadnutia až tak nemuseli mrzieť, no na druhej strane podčiarkli nemastný-neslaný výkon. To, čo tentoraz stačilo v kategórii na zlato či striebro, budúci rok nesmie stačiť ani na medailu. Inak to budú pre Slovensko na medzinárodnej úrovni veľmi ťažké časy...

Kategória D10 (3 hráčky): M.Šúňová 3b/6 2.miesto

Výsledky na chess-results

Grétka bola pri neúčasti viacerých hráčok (a to najmä Simonky) prvou nasadenou hráčkou v kategórii a už pred turnajom bolo zrejmé, že jej kategória bude najmä o jednej partii a prípadných menej čakaných zakopnutiach. Úvodné dve partie neboli bezchybné, no boli jednoznačne na jednu bránu a znamenali dve výhry. Tretie kolo mal byť a aj bolo ťažkou prekážkou. Hrubá chyba súperky vo vyrovnanej pozícii s obojstrannými šancami však všetko okamžite ukončila. Už v tento deň však začali Grétkine zdravotné patálie, ktoré nás v priebehu turnaja takmer donútili odhlásiť ju z turnaja. Kľúčový zápas vo štvrtom kole nezvládla najmä po taktickej stránke, keď urobila presný opak tomu, na čo sme apelovali. Vzhľadom na priebeh partie absolútne prišla zaslúžená prehra a do ďalších kôl už ostávalo iba čakať, či a ako dokáže nazbierať energiu vždy na svoju najbližšiu partiu. Priebeh ďalších partií je až ťažké komentovať, pretože miestami to pripomínali jemný upgrade Miškinej desiatky. Na mieste je však určite absolútna pochvala za bojovnosť. V siedmom kole sme rátali najmä s alternatívou rýchlej remízy po pár ťahoch, ale dokázala v nej vydrieť výhru po takmer 5 hodinách hry! Toto si však vyžiadalo daň hneď vzápätí, keď svoje ťahy asi nedokáže spätne vysvetliť ani ona sama. Záverečné kolo tak malo znamenať priamy súboj o druhé miesto, kde jej stačila čiernymi remíza. Priebeh partie však bol tak jasný, že by človek neveril, že ide o súboj neskorších medailistiek. Výsledné striebro je určite v poriadku, pretože ak porovnáme prístup od septembra do MSR, naozaj nie je o čom. Lucke týmto gratulujeme a tešíme sa spolu s ňou. Hodnotiť výkon Grétky na turnaji nemá zmysel, pretože je zázrak, že vôbec absolvovala všetkých 9 kôl. Druhé miesto tak ale je pre ňu záväzkom, že do medzinárodných majstrovských podujatí musí určite pridať, ak teda nechce zopakovať minuloročné Turecko. A ak nepríde ku zmene celkového prístupu, možno pôjde o jej labutiu pieseň, lebo šanca, že sa pri tom súčasnom zmestí do klubovej nominácie výpravy na MSR mládeže v roku 2024, je vskutku veľmi nepravdepodobná.

Kategória D16 (10 hráčok): G.Kapolková 7b/9 2.miesto

Výsledky na chess-results

Úvodná partia Lucky predznamenala jej ďalšie pokračovanie v turnaji. V jej známom variante sa nepochopiteľne rozhodla pre nekorektnú obeť figúry a súperke tým takmer darovala partiu. V komplikáciách však súperka pod tlakom začala robiť chyby a priebeh sa postupne otočil a na svete bol prvý bod. V druhom kole nastal jeden z kľúčových okamihov turnaja, kedy súperka zvolila v príprave prekvapenie, ktoré síce nakoniec viedlo ku zisku pešiaka, no forsírovane vznikla koncovka, ktorá dávala Lucke obrovské remízové šance. Nerozhodný výsledok sa stal skutočnosťou, jagavejšie kovy začali získavať jasnejšie kontúry a začali sa dostihy, s vyčkávaním, kto zakopne ako prvý. Tretia partia bola možno najpodarenejšia, keď od jej úvodu postupne navyšovala svoju výhodu a donútila súperku kapitulovať. Následné víťazstvo nad pasívne hrajúcou súperkou sa dalo podľa papierov očakávať a v piatom kole prišiel ďalší medailový súboj. Obe strany prekvapili súpera a pozícia sa krátko po otvorení vyrovnala. Súperka však zbytočne venovala Lucke stĺpec a siedmy rad a tá si následne vylepšila aj zvyšné dve figúry, vyvinula tlak a napriek vynaliezavej obrane získala celý bod. Šieste kolo, v znamení dvojice vedúcich hráčok, bolo síce krátke, no nedá sa povedať, že by Lucka neskúsila čiernymi zabojovať. Postup h7-h5-h4 totiž jasne vykazoval jej ambície. Siedme kolo bolo doslova nočnou morou, keď nezvládnuté otvorenie znamenalo stratu dvoch pešiakov a tak jej ostalo už iba kúzlenie s dvojicou strelcov. Chvíľu to vyzeralo, že udrží aspoň remízu, no súperka postupne začala s nedostatkom času robiť chyby a nakoniec sa Lucke postupne vylepšovala aj pozícia. Nakoniec partiu rozhodlo prekročenie času. Následná divočina v drakovi bola ukončená fatálnym zlyhaním súperky, ktorá namiesto pokračovania v hre na tri výsledky, zvolila prehru, keď si neuvedomila jednoťahový mat. Záverečné kolo tiež nebolo bez chýb a naivitu v otvorení by skúsenejšia súperka isto potrestala. Namiesto toho Lucka postupne, s výdatnou  pomocou pasívnej súperky, ukončila vývin a potom už to bola hra na jednu bránu. V konečnom dôsledku nakoniec stíhaciu jazdu dotiahla do konca a nakoniec sa osamostatnila na čele konečného poradia. Kategória potvrdila nepísané pravidlo, že najlepšie v turnaji hrajú tí druhí a tí prví majú viac šťastia. Titul (a navyše víťazný hetrik) jej už nik nevezme, ale rezervy vyplávali na povrch a bude nevyhnutné na nich seriózne popracovať.

Kategória D18 (10 hráčok): L.Strišková 8b/9 1.miesto

Výsledky na chess-results

Samko ako prvý z našich debutantov začal v prvom kole čiernymi nebojácne a jedného z širšieho okruhu favoritov na medailu držal na uzde, v lepšej pozícii. Partiu však dokázal expresne rýchlo pokaziť, keď zaplatil nováčikovskú daň za to, že si pomýlil vážny šach s rapidom, resp. bleskovkou. V nasledujúcom kole získal bielymi z otvorenia výraznú výhodu a mohol dosiahnuť prakticky vyhranú pozíciu, no rýchla ruka opäť predbehla hlavu a ďalšiu šancu už nedostal. Škoda, lebo vzhľadom na výsledky oboch hráčov v turnaji, výsledok mohol byť opačný. V treťom kole sa mu premiérovo podarilo zvíťaziť, keď po relatívne rýchlom zisku figúry už svoju šancu z rúk nepustil. Ďalšia partia bola konečne v kombinácii ruka-hlava a hneď to bolo vidieť. Po veľmi peknom výkone ho na konci partie čakalo druhé víťazstvo. Tretie pridal expresne rýchlo, keď súper “vylepšil teóriu“ a v ďalšom kole už čelil v derby Ryanovi. V úvodných ťahoch síce reagoval na kaskadérsky počin správne, no postupne sa favorit presadil. Spotrebovaným časom na hodinách však potešil. Veľmi pekne zahral aj ďalšiu partiu, kedy to naoko vyzeralo, že stratí figúru, no všetko mal pod kontrolou a rutinne zvládol realizovať svoju výhodu. V nasledujúcej partii nezvládol nástrahy otvorenia a musel obetovať figúru za dvoch pešiakov, čo sa pri nedokončenom vývine ukázalo ako rozhodujúce. Napriek snahe si favorit svoj bod postrážil a tak Samka odsunul do druhého klubového derby, proti Riškovi. V ňom sa dlho držal a až neopatrný šestnásty ťah začal neodvratnú skazu. Štyri body sú na debut v tomto type súťaže veľmi kvalitným výsledkom, najmä keď vezmeme do úvahy fakt, že v štyroch partiách “nemal mať nárok“ a z tých ostatných nevyhral iba v druhom kole, v čase, kedy ešte iba zisťoval, čo všetko dokáže vyhrať “bez rozmýšľania“. Keď pochopí, že rozmýšľanie pri partii až tak nebolí a vie byť celkom zábavné a pre neho určite výhodné, jeho súperi budú musieť lúskať ešte ťažší oriešok.

Riško pri postupe do vyššej kategórie chcel určite zabojovať o TOP5 a v prvých dvoch kolách si relatívne v pokoji pripísal na konto dve víťazstvá. V treťom kole prišlo na klubové derby a v bojovnej partii síce čiernymi tlak Ryana neustál, no v komplikovanej pešiakovej koncovke dostal nečakané šance na záchranu. Ani jednu z nich však nevyužil a zaznamenal prvú prehru. Hneď vzápätí prišla nečakane aj druhá. Celozápasový tlak (s výnimkou jedinej chyby) viedol ku zisku pešiaka a relatívne jednoducho vyhranej koncovke, no hrubá chyba v nej znamenala vyrovnanie materiálu a čoskoro dokonca prišlo k totálnemu obratu. Škoda, lebo práve tento bod v konečnom účtovaní určite chýbal. Následná partia bola jeho jednostrannou záležitosťou a vďaka nej sa dostal na prvú šachovnicu. Na nej ho síce súper gambitom prekvapil, no viac seba ako Riška. Ten však viaceré aktívnejšie pokračovania nezahral a súper si vybudoval mohutné centrum. Po strate kvality už bol priebeh rýchly a úvod tej ďalšej taktiež nezachytil. Prehliadnutie pešiaka znamenalo rýchly prechod do defenzívy a aj keď prechod do dámskej koncovky dával praktické šance, Riško ním pohrdol výmenou dám. A tak po partii s Ryanom prehral aj druhú pešiakovú koncovku s pešiakom menej. Paradoxne, po súperovej hrubej chybe ju mohol remizovať, no šanca ostala nevyužitá. Druhá partia, ktorú je v konečnej tabuľke cítiť. Záverečné dve výhry, vrátane derby proti Samkovi, ho vrátili do prvej polovice a obsadil konečné ôsme miesto. Pozitívom bolo, že proti silnejším súperom odohral oveľa kvalitnejšie zápasy ako tomu bolo pred dvoma rokmi, rozhodli však dve zbytočné straty. V kritických okamihom viacerých partií často zvolil pasívnejšie pokračovanie.

Ryan v prvom kole zvíťazil bez odporu no na to druhé nastúpil nekoncentrovaný a už v ôsmom ťahu zahral hrubú chybu, ktorá mu mohla prakticky ukončiť majstrovstvá. Súper však nič nezbadal a zvyšok už išiel podľa papierových predpokladov. Výhru v derby sme už spomínali a nastal čas na kľúčový zápas o zlato. V ňom sa ale čiernymi za celý čas prakticky o nič nepokúsil a prehra tak bola absolútne zaslúžená. V ďalšom medailovom súboji dosiahol bielymi príjemnú výhodu, no umelý postup h2-h4 bol nielen zbytočným smerom dopredu, ale aj oslabením smerom dozadu. Súper reagoval správne a vyrovnal hru. Ryan sa však s nerozhodným výsledkom po opakovaní ťahov uspokojiť nechcel a obeťou figúry spáchal dokonalé harakiri. Nakoniec mal za kvalitu pešiaka, no bez akejkoľvek kompenzácie a po výmene strelcov bola prehra už iba otázkou času. Keď však súper ponúkol vo vyhranej pozícii remízu, po prvotnom šoku bola prijatá. Následné derby proti Samkovi sme už spomínali vyššie. Nasledovala partia, kde bielymi získal krátko po otvorení parádnu pozíciu, no zbytočná obeť kvality situáciu skomplikovala. Nakoniec sa však zorientoval lepšie ako súper a pri svojej stíhacej jazde vyhral aj druhú partiu v rade. V ôsmom kole išiel za hranicu zdravého rizika, keď urobil veľkú rošádu a po otvorení dámskeho krídla by mu ostali iba oči pre plač. Súper však nepochopiteľne na tomto krídle vôbec nezačal hrať a podľahol útoku na opačnej strane šachovnice. Záverečná partia bola tiež dlhšie s otáznikom, no postupne získaval pôdu pod nohami a po zisku pešiaka prešiel síce do koncovky rôznofarebných strelcov, no bez debaty nešlo o remízu. Po víťaznom finiši nakoniec obsadil tretie miesto, keď rozhodli partie proti medailistom. Jedným dychom je však potrebné dodať, že vyššia priečka by bola diskutabilná, pretože skôr mal na šachovnici o dosť menej bodov ako viac. Určite bude musieť popracovať na časovom manažmente a taktiež krotiť mnohé síce originálne, no aj extrémne nápady, ktoré tentoraz súperi ešte nevyužili...

Kategória CH12 (24 hráčov): C.R.Mészáros 7,5b/9 3.miesto, R.Pisarčík 5b/9 8.miesto, S.Bittner 4b/9 14.miesto

Výsledky na chess-results

Jurko začal svoj vôbec prvý vážny turnaj s pozície posledného nasadeného hráča, no vedeli sme, že na chvoste tabuľky sa určite pohybovať nebude. A ambície ukázal už v úvode, kedy po jednoznačnom priebehu zdolal papierového favorita, využijúc jeho prešľapy a stratu figúry v otvorení. V druhom kole z nie celkom pochopiteľných dôvodov daroval súperovi centrálneho pešiaka a skončil partiu skôr, ako sa vlastne mohla začať. Aj takto môže vyzerať nováčikovská daň. V treťom kole sa Jurko proti favoritovi dlho držal a partia mohla dopadnúť hocijako, no chybný postup e5-e6 spustil rýchlu lavínu. Hneď vzápätí diktoval celú partiu tempo on a v koncovke štyroch veží mohol hrať na výhru iba on. Po prechode do vežovky mal výhru na dosah, no nakoniec po viacerých chybách prišla krutá prehra. V ďalšom kole si tak zahral svoje prvé klubové derby, no hneď v otvorení prišiel o pešiaka a to určilo priebeh celej partie, ktorá nakoniec skončila prehrou v pešiakovej koncovke. To znamenalo jeho zosun na priečky, kde nemal čo robiť a okamžite sa relatívne bezproblémovou výhrou posunul vyššie. Rovnaký priebeh mala aj ďalšia partia a skončila s rovnakým výsledkom. Obdobný priebeh mohol byť aj do tretice, keď rozobral súpera na drobné, no s vežou navyše si nedal pozor a nakoniec zachraňoval nerozhodný výsledok. V záverečnom kole prehnal optimizmus a obetoval figúru za nič. Súperovi sa síce podarilo vymeniť dámy, no jeho dámske krídlo spalo príliš dlho sladkým spánkom a tak Jurko vrhol všetky sily do útoku a dokázal sa dostať pri svojom debute na skvelých 50 percent a do stredu tabuľky. Zaslúženou odmenou mu tak bude najmä prvý fide rating a to vôbec nie malý. A odteraz je to už iba na ňom...

Miško vstúpil do svojho prvého turnaja v našom klubovom drese evidentne vnútorne premotivovaný, so snahou dokázať všetkým, že vie hrať šach. V úvodných troch kolách však zahral výrazne pod svoje možnosti, pričom ich spoločným menovateľom bola extrémne rýchla hra. A tak v úvodnom kole nielen že nevyužil šancu na výhru v miniatúrke, ale keď v koncovke s figúrou menej siahal na remízu, nastavil do vidličky svoju vežu. V druhej partii rýchla ruka opäť úradovala a v otvorení stála pešiaka, čoskoro aj druhého a súper si výhru postrážil. V treťom kole dopil kalich horkosti do dna, keď najprv zahral mäkké d7-d6 a potom nevyužil svoje šance a množstvo ich ponúkol súperovi. Rozdiel 40 minút navyše v jeho prospech na hodinách nehral žiadnu rolu, no na šachovnici ho bolo cítiť. Vo štvrtom kole získal Miško za obetovaného pešiaka silný útok, no nepokračoval presne a čierny vyrovnal. Krátko po tom však nastavil figúru a bolo po partii. Trochu šťastia ho tak nakoplo do ďalších kôl. V tom ďalšom čelil v už spomínanom derby Jurkovi a o kolo neskôr dosiahol vyhranú pozíciu, kde však nevyužil viaceré šance na koniec a nakoniec po hrubej chybe v pešiakovej koncovke remizoval. Vyššie tabuľkou sa posunul po výhre v siedmom kole, keď z otvorenia síce nič extra nedosiahol, no pozícia bola živá a súper stratil pešiaka. Rýchlo po ňom aj druhého a koniec bol blízko. Vzápätí však takmer prišla studená sprcha, keď v úvode prišli o dvoch pešiakov a zachránila ho najmä súperova pasivita. Ale dokonale, keď priebeh partie úplne otočil a vyhral. V záverečnom kole sa pozícia dlho držala v rovnováhe, no keď už Miško začínal získavať výhodu, urobil hrubú chybu. Súper ju však nepotrestal a o pár ťahov urobil hrubú chybu súper (tiež nepovšimnutú) a po krátkom intermezze sa začalo bojovať odznova. V dámskej koncovke chceli zvíťaziť obaja, no skončila sa remízou večných šachom. Vzhľadom na dve tutovky asi zaslúžený výsledok. Konečných päť bodov a celkové pätnáste miesto sú po katastrofálnom štarte veľmi pekným výsledkom. Je potrebné sa ale poučiť najmä z neho a čaká nás naozaj veľmi kus práce, keď šachové veci určite nebudú prioritou. Za povstanie z popola však určite palec hore, nedokázal by to každý...

Sear v úvodnej partii využil mäkkú hru súpera, vytvoril mu izolovaného pešiaka a neskôr ho získal. Čoskoro využil hrubú chybu a tak ušetril do zvyšku turnaja množstvo energie. V druhom kole si však skomplikoval partiu až-až. Najprv nie ideálnou reakciou na otvorenie súpera a potom aj v ďalšom jej priebehu. Bod tak bol v podstate darčekom od súpera, ktorý mohol pomýšľať aj výrazne na viac. Následne ho čakalo klubové derby s Joni a partia sa dlho pohybovala v okolí roviny. Postupne však Sear začal strácať pôdu pod nohami a Joni rozhodol útokom proti jeho kráľovi. Vo štvrtom kole jeho súper dlho vzdoroval a papierové predpoklady sa naplnili až po vážnej chybe vo vyrovnanej vežovej koncovke. Rýchlu výhru v piatom kole nečakal asi nikto, no súper niečo zle spočítal a na konci sa ocitol bez figúry. V šiestom kole podľa očakávania získal v otvorení dvojicu strelcov, no namiesto fianchetta zvolil pre svojho strelca pasívnejší postup. Škoda, že v neskoršom priebehu nezačal otvárať pozíciu a súper tak nakoniec mohol využiť svojho jazdca, ktorý mal byť na normálnych okolností jeho hlavným problémom. V siedmom kole sa aktívnou hrou vrátil do hry o medaile, keď síce nevyužil všetky svoje možnosti, no stačilo to na zisk celého bodu. V divokej prestrelke na tri výsledky, proti čiernemu koňovi dovtedajšieho priebehu turnaja, súper zahral chybné e5-e6 a Sear svoju šancu dokázal využiť  zaznamenať tak cenné víťazstvo znamenajúce šance na medailu. V záverečnom kole proti istému víťazovi turnaja síce odmietol prvú ponuku remízy, no v pozícii, kedy sa mu partia vymkla spod kontroly, už nezaváhal. A nakoniec urobil správne, pretože situácia na ostatných šachovniciach sa vyvinula plne v jeho prospech a získal tak svoju prvú medailu na MSR mládeže (ak nerátame rapidy). V partiách striedal svetlejšie okamihy s tými menej svetlými, no keď bolo nutné drel do konca a nakoniec sa mu Caissa odvďačila bronzom.

Joni čiernymi zaznamenal pokojný víťazný vstup do turnaja, keď využil chyby súpera. V tom druhom v symetrickej a vyrovnanej pozícii súper zacúval jazdcom, čo pôsobilo ako signál na začiatok útoku na kráľovskom krídle a druhý bod bol čoskoro v kapse. Víťazné derby proti Searovi sme spomínali v predchádzajúcom odstavci. Vo štvrtom kole, proti dlho čiernemu koňovi turnaja, stála od úvodu lepšie, no pri prechode do strednej hry už na tom bol lepšie súper. Pri prechode do koncovky však už opäť Joni, žiaľ ani dvaja pešiaci navyše mu nakoniec ku výhre nestačili a na konte tak zaznamenal prvú stratu. Neuveriteľný priebeh mala partia “o zlato“, kde biely za celý čas nič neukázal a trpezlivo muroval až kým sa Joni nezbláznil a neobetoval - nestratil. Kým bielemu to katapultovalo do bezpečnej situácie a neskoršiemu titulu, Joni sa musel preprogramovať na boj o druhé miesto. V šiestom kole sa mu bielymi dlho nedarilo nič vyťažiť, no súper urobil hrubú chybu a partia bola veľmi rýchlo rozhodnutá. V siedmom kole na seba vzal určité riziko a prijal od súpera pešiaka. Súper však rýchlo stratil aj druhého a od tohto momentu už žiadnu ďalšiu šancu nedostal. V ôsmom kole, po nudnom priebehu, vznikla jazdcová koncovka. Paradoxne najviac za celú partiu sa udialo v nej, keď súper chyboval a Joni mohol rozhodnúť. Vo vyhranej pozícii dal za remízu a úplne neobstojí ani argument o časovej tiesni, nakoľko po tak vlažnom priebehu mohli mať obaja aktéri na hodinách podstatne väčšie rezervy. V poslednom kole zinkasoval figúru zdarma a následne peknou taktikou obral súpera o dámu. Nakoniec tak získal bezpečným spôsobom striebro, no partia s víťazom ho ešte asi dlho bude budiť zo sna.

Kategória CH14 (34 hráčov): J.Ďurana 7b/9 2.miesto, Se.Sahidi 6,5b/9 3.miesto, M.Dolník 5b/9 15.miesto, J.Lehocký 4,5b/9 20.miesto

Výsledky na chess-results

Samko ani nestihol zobrať svojho úvodného súpera vážne a už stál na prehru. V ďalšom priebehu, aj s pomocou súpera, dosiahol vyrovnanie, no nastavenie figúry znamenalo katastrofálny vstup do turnaja. V druhej partii na seba vzal kontrolované riziko a pri opačných rošádach jednoznačne dominoval. V treťom kole sa s ním žreb nemaznal a dostal nasadenú turnajovú jednotku. Krátko po dobre zahranom otvorení však mohol hrať iba na dva výsledky. Prechod do pasivity však postupne viedol k úplne zaslúženej prehre. Vo štvrtom kole naopak vôbec nie je čo komentovať, možno predsa len dve slová – dáma zdarma. Následne nezahral ideálne proti súperovmu Caro-Kannu a napriek dotieraniu sprava-zľava súpera nepretlačil. V ďalšej partii si však takmer nezahral. Po normálnom vývine figúr vzal súperom ponúknutý materiál a nedal mu najmenšiu šancu. Takmer identický scenár sa opakoval hneď vzápätí, keď čierny na gambitový variant zareagoval nie zrovna najlepším spôsobom a už to s ním išlo z kopca. V ôsmom kole Samko nezahral otvorenie dobre, no súper mu dal šancu nielen vrátiť sa do hry, ale dokonale otočiť priebeh zápasu. Nakoniec sa biely ocitol vo vtipnom zugzwangu, kde začal obojstranný pochod kráľov. A kým Samkov si to nasmeroval aktívne do útoku, ten súperov priamo do matu. A tak mohol, po spackanej prvej polovici MSR, do posledného kola živiť medailové sny. V ňom zaznamenal psychologické víťazstvo, keď súper odbočil z jeho obľúbeného otvorenia. Napriek mäkkej hre si miernu výhodu udržal aj po otvorení a keď súper nevyužil jeho chybu, šanca stále žila, no nie dlho. V ďalšom priebehu totiž už súper nechyboval, kým Samko áno. Nakoniec sa tak prepadol mimo TOP10, keď sa mu stal osudným mizerný Buchholz, ako neželané dedičstvo z prvej polovice turnaja. V porovnaní s minulým rokom je aj to super výsledok, no ak nezmení súčasný prístup, budúce MSR mládeže bude pozerať iba online z obývačky. Prípadne mimo klubovej výpravy, pretože klubová konkurencia o cca 12-15 miest v rámci výpravy sa zvýšila a aj za aktuálnu účasť v Dudinciach sa môže poďakovať najmä kolidujúcej Mitrope.

Maťo v úvodnej partii taktiež výkonom neoslnil a natrápil sa určite viac, ako by si pred jej začiatkom bol ochotný pripustiť. V druhom kole svojho súpera po obojstranne mäkkej hre neprinútil ku chybe a tak sa skončila nerozhodne. Následne bielymi výhodu nedosiahol, no risk v podobe obete kvality tiež neviedol k úspechu. Nakoniec s výraznou pomocou súpera zachránil remízu, ktorá bola vlastne jeho víťazstvom. Vo štvrtej partii sa scenár zopakoval. Už otvorením naznačil, že by rád zvíťazil, no pozícii rozumel výrazne menej ako súper a zachránila ho až nezmyselná ponuka remízy. Plný zásah tak prišiel až v piatom kole. Toto však bola jeho jednostranná záležitosť. Pekne využil aj súperove nepresnosti v ďalšej partii a pripísal si na konto druhú výhru v rade a možný boj o medailové stupne nadobudol reálne kontúry. Škoda, že v ďalšom kole nevyužil šancu na víťazný hetrik, keď mu dal súper v krátko po úvode partie nečakanú šancu. Namiesto toho prešiel do pozície, kde mohol byť za relatívne rýchlu remízu vďačný súperovi. V ôsmom kole sa mu podarilo dosiahnuť živú pozíciu, keď čiernymi korektne obetoval kvalitu. Výhoda sa mu síce postupne rozplynula do remízovej koncovky, no neskorší majster Slovenska v nej urobil hrubú chybu a Maťo získal mečbal. Chvíľu pokračoval správne, no nakoniec sa uspokojil s remízou vo vyhranej pozícii. Prečo tomu tak bolo, asi nevie ani doteraz. V deviatom kole potreboval nutne vyhrať a zvolil prekvapenie v podobe Kráľovského gambitu, súper však zahral partiu veľmi dobre a nedal mu prakticky najmenšiu šancu pomýšľať na výhru. Po remíze Maťo obsadil “svoje tradičné“ piate miesto. Neprehral ani jednu partiu, no vyhral iba tri. A kým v prvej polovici remízy zachraňoval, v tej druhej ho určite mohli iba mrzieť. Tretia šanca na medailu tak ostala nevyužitá a je jasné, že bude musieť pridať. Či sa mu to podarí, to preveria opäť jeho súperi a jeden či dva roky.

Kategória CH16 (37 hráčov): M.Rak 6b/9 5.miesto, S.Havalda 5,5b/9 12.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko v úvodnej partii s ľahkou rukou obetoval pešiaka, no súper dlho dobre bránil a mali sme obavy o výsledok. Nakoniec pod tlakom ubúdajúceho času prišla rozhodujúca chyba a partia tak ani dlho netrvala. V druhom kole naopak obetoval pešiaka súper a mal za neho kompenzáciu v kontrole dôležitých polí a zároveň v existencii rôznofarebných strelcov. Neopatrný ťah však umožnil Vladkovi rozohrať kráľovské krídlo, vytvoriť si tlak a pozícia sa zosypala ako domček z kariet. V treťom kole ho súper ku ničomu nepustil a zrodil sa nerozhodný výsledok. Rovnaký scenár vyzeral napísaný aj v ďalšej partii, no v koncovke súper chyboval a Vladko sa tak tešil tretí raz v turnaji. V partii dvoch vážnych ašpirantov na medailu pozícia s rovnováhy veľmi nevybočila ani na jednu stranu a remíza bola v poriadku, no v ďalšej dôležitej partii sa už diali veci. Súper prekvapil nie bežným variantom a keď sa pozícia vyrovnala vymenil dokonca aj figúru za troch pešiakov. Všetko však márne na obe strany, keď partia skončila vyčerpaním všetkých možností nerozhodne. V siedmom kole na kaviareň súpera zareagoval správne a získal pešiaka za nič, no prechodom do vežovej koncovky si situáciu výrazne skomplikoval. Získal v nej síce ešte aj druhého pešiaka no niekoľkokrát nevyužil mečbal a nakoniec mu na konte pristála ďalšia remíza. Z nej sa evidentne zbieral ešte ďalší deň, kedy sa v zápletkách nezorientoval správne a prakticky stratil možnosť zabojovať o medaile. Iskierku nádeje mu síce vykresala perfektná výhra čiernymi, no pomocné hodnotenie nakoniec ponechalo bronz práve súperovi. Výkon vie určite podať aj lepší, v konečnom dôsledku o bytí a nebytí rozhodlo siedme a ôsme kolo, kedy s papierovo najslabšími hráčmi (s výnimkou úvodnej partie) uhral najhoršie výsledky. Nekonzistentnosť v jednotlivých partiách tak nakoniec, vo veľmi tesnom finiši, na medailu nestačila.

Kategória CH18+CH20 (38 hráčov): FM V.Bochnička 6b/9 4.miesto

Výsledky na chess-results

Celková klubová medailová bilancia 1-3-2 je za posledné roky jednou z menej výrazných, no vzhľadom na objektívne príčiny uvedené v úvode článku ju určite berieme. Najmä, keď tesne pod stupienkami zostali Vladko a Maťo, ktorí mali turnaje rozbehnuté viac ako dobre. Do výpravy Interchessu okrem toho pridali dve strieborné medaile Maťa s Jankou. Kým prvá mala extrémne náročné žrebovanie v úvode turnaja (kedy počas “trojkola“ dostala všetky spolu favoritky) a následne sa v ľahšej druhej polovici postupne vytiahla tabuľkou nahor, druhá hrala celý turnaj pekné partie a až v záverečnom kole ju slabšie chvíľky pripravili o zlato a prenechali ho Lucke. K medailám týmto gratulujeme aj členom a členkám našich tréningových skupín, konkrétne Tomimu ku zlatu v kategórii CH08 a Lucke ku zlatu v kategórii D16. Medaila tesne unikla aj Adel v kategórii D16 a Tomimu v kategórii CH10, veľmi slušné turnaje odohrali aj Miško v kategórii CH12 a Hanka v kategórii D14.

Na záver článku tak ostáva už iba poďakovať IM Sergejovi Berezjukovi za dlhoročnú spoluprácu v trénerskej oblasti (a to pochopiteľne nielen počas MSR mládeže) a dať pomyselný klobúk dole pred všetkými rodičmi, ktorí nám v Dudinciach zabezpečili naozaj perfektné podmienky a maximálnu podporu. Pred sebou tak máme ďalší rok práce, pričom už teraz je jasné, že interná klubová kvalifikácia bude náročnejšia ako kedykoľvek predtým. Uvidíme, kto sa ako chopí svojej šance viac, kto menej, a v akom zložení nakoniec pocestujeme o rok. Rodičia z Dudiniec sa však, v prípade ich záujmu, nominovali v predstihu už teraz! :)

307 308

309 310

311 312

313 314

315 316

317 318

319 333

321 322

320 323

324 325 

326 327 

328 329 

330 331

332