Koncom prázdnin sa konal obľúbený Skalický šachový festival a bolo viac ako pravdepodobné, že na ňom nebudeme chýbať. Nakoniec nás v dvoch hlavných turnajoch reprezentovalo 11 našich členov a mnoho ďalších v rámci našich tréningových skupín. Celková výprava Interchessu dokonca obsahovala až približne 30 mien. Tie mali pod svojim drobnohľadom na starosti GM Ilmars Starostins, IM Sergej Berezjuk a autor týchto riadkov. S časových dôvodov si však plne vystačíme iba s našou jedenástkou. Ako teda naši hráči v Skalici bojovali?

Lucka mohla byť v úvodnom kole s otvorením spokojná, no favorizovaný súper postupne získaval drobné plusy a aj keď remíza v priebehu partie nevyzerala byť nereálnou. Rovnaký scenár sa zopakoval v druhej partii, keď z otvorenia relatívne rýchlo vyrovnala, no po strate kvality už recept na záchranu nenašla. V treťom kole mala víťazstvo doslova na dosah, no svoju šancu nevyužila a partia skončila nerozhodne. Vo štvrtej partii sa jej podarilo zabodovať naplno, aj keď s výraznou dávkou šťastia, keď súper nevyužil výraznú výhodu a po dlhej hre na jednu bránu kvalita jeho hry neskôr výrazne poklesla. Húževnato brániaca sa Lucka to využila a dokonale otočila priebeh. V priatom kole to vyzeralo na druhú výhru v rade, no favorizovaný nemecký súper sa jej v koncovke vyšmykol do remízy. Následne sa jej už nepodarilo udržať sériu bez prehry, keď čiernymi nepresadila oslobodzujúce c6-c5 a to skúsený súper spoľahlivo potrestal. V siedmom kole súperka nereagovala v otvorení ideálne, no šanca na zisk výhody sa rýchlo rozplynula. Následne sa partia dokonca otočila a výsledná remíza bola nakoniec ešte veľmi dobrým výsledkom. Záverečné dve kolá už boli z pohľadu snahy bojovať čistou rezignáciou. Najprv prijala rýchlu ponuku remízy už vo štrnástom ťahu, keď už stála čiernymi lepšie a najmä pohodlnejšie. V záverečnej partii stratila na svoje úvodné štyri ťahu hodinu a nie že by za ňu kvalitatívne stáli, skôr naopak. Pod tlakom už lepšie vyvinutého súpera už nevyrovnala, naopak, taktické prehliadnutie znamenalo rýchly koniec trápenia. Zbytočné straty na šachovnici je potrebné hľadať najmä mimo nej. Nevyrovnané výkony ju tak stáli 50 bodov a určite aj nejaké to sebavedomie. Mali by však znamenať aj zvýšenú motiváciu do ďalších dní a týždňov...

Ryan v prvom kole vybojoval čiernymi figúrami cennú remízu so skúseným slovenským IM a druhom kole mal šance dokonca zvíťaziť, no hrajúc nekompromisne na výhru v dámskej koncovke chyboval a súper partiu dokonale otočil. To Ryanovi nezabránilo získať ďalšie dve cenné remízy, no gentlemansky podľahol obom titulovaným súperkám a reálne mu začal hroziť bye. V siedmom kole mal na dosah prvé víťazstvo v turnaji, no napriek súperovmu zamurovanému strelcovi sa ho nedočkal, keď technickú časť koncovky nezvládol ideálne. V ôsmom kole experiment v otvorení nevyšiel, keď ho súper vyškolil už v úvodných ťahoch a následne partiu dotiahol do víťazného konca. Výhry sa tak dočkal až v záverečnom kole, kedy silou vôle pretlačil svojho súpera vo vyrovnanej vežovej koncovke a nakoniec tak získal tri body. Tie sú naplnením papierových predpokladov, no nemuselo zostať iba pri nich. Na lepší výsledok bude určite musieť začať tým, že vynechá všetky doplnkové turnaje, ktoré mu odoberajú energiu na podstatnejšiu časť podujatia. Tri zápasy v stolnom tenise? Prečo nie! Ale keď k tomu pridáme účasť na bleskovom turnaji a následne aj na rapid turnaji, nemôžeme sa čudovať, že to zrazu najmä v druhej polovici partie jednoducho nejde podľa predstáv. A ak by sa zúčastnil aj plánovaného futbalového turnaja, dovolíme si vysloviť hypotézu, že by nevyhral ani záverečnú vežovú koncovku. Poučný turnaj, po ktorom sa bude musieť rozhodnúť, či je prioritou hlavná súťaž, alebo všetky doplnkové.

Simonka začala prvé kolo odvážne, ale ani jej pokus o útok proti mladému rakúskemu FM nestačil. Škoda druhej partie, kde sa tak trochu rozhodlo, ktorým smerom sa v turnaji uberie. Na výborne rozohraný úvod partie v jej ďalšom priebehu nenadviazala a dokonca dostala súperku do úplne vyhranej koncovky. Tá sa v nej rozhodla opakovať ťahy, čo sa nedalo odmietnuť. V treťom kole rýchlo vyrovnala a získala aj malú výhodu, no tú sa jej navýšiť nepodarilo. Štvrté kolo bielymi takmer zopakovalo druhé. Výborný úvod, do prakticky vyhranej pozície. Zbytočná obeť kvality, následne elementárne prehliadnutie taktiky a partia sa postupne obrátila v jej neprospech. Na prvú výhru si tak musela počkať až do piateho kola, no v dlho približne vyrovnanej partii súper v koncovke výdatne pomohol. Šiesta partia bola reparátom za nedávne Piešťany, kde síce dlho držala minimálne rovnováhu, no v druhej polovici partie umožnila súperovi prebrať iniciatívu a jeho útok na kráľovskom krídle rozhodol. Záverečnú tretinu turnaja začala priebehom partie ako z húsenkovej dráhy, no poslednú chybu urobil súper a nakoniec jej férovo umožnil dať pekný mat. V úvode ôsmej partie nás súper prekvapil, no partia výraznejšie z rovnováhy nevybočila. Najväčšie chyby prišli aj v jej závere, keď súper zahral hrubú chybu vo viere v opakovanie ťahov a Simonka mu chybu opätovala a remízu prijala. V záverečnej pozícii však tichý ťah chytal dámu a výhoda bielej by bola výrazná. Záverečné kolo vyzeralo ako pakt o neútočení, keď vo výmennej Francúzskej obrane armády pri akomkoľvek kontakte mizli zo šachovnice a tak z toho boli výsledné štyri body. Príliš veľa premárnených príležitostí tak rozhodlo po zďaleka nie ideálnom výkone o umiestnení v druhej polovici turnaja.

Maťo mohol naplno skórovať už v úvodnej partii, kedy riskantne hrajúceho súpera držal na uzde a ešte pár ťahov pred koncom mal dvoch pešiakov navyše a objektívne stále lepšie. Druhá partia prebiehala takmer celá v jeho réžii, keď čiernymi na súperku tlačil takmer sto ťahov, no napriek tomu ustála nerozhodný výsledok. Do tretice všetko dobré prišlo v treťom kole, kedy zdolal historicky svojho prvého hráča s titulom FM. Proti svojej maďarskej súperke čiernymi z otvorenia minimálne vyrovnal, no príliš rýchlo sa nechal zatlačiť do absolútnej pasivity a bolo vymaľované. Nasledovala séria troch remíz, kde v prvej otočil partiu do absolútnej výhry a v nej súhlasil s remízou. Situácia sa tak veľmi podobala predposlednému kolu MSR mládeže v Dudinciach. V piatom kole čiernymi súpera k ničomu nepustil a v šiestom to bol hádam iba on, kto mohol zvíťaziť. Bodov tak mohol mať z v tejto časti turnaja ešte o čosi viac. O to viac, že v predposlednom kole mal navrch väčšinu partie aj s neskoršou majsterkou SR (nakoľko oficiálnou, o tom neskôr), no nakoniec odišiel od partie bodov naprázdno. V záverečnej partii sa ocitol „v polepšovni“ na prvom poschodí a extravaganciu svojej súperky nemilosrdne potrestal. Výsledné štyri body vďaka výkonu 2084 znamenali prírastok 55 bodov do ratingu a to zďaleka nemuselo ostať iba pri nich. Maťo ich naopak dosiahol s výraznou rezervou, ktorú ešte na šachovnici mal. A by malo byť pre neho do budúcnosti isto veľmi motivačné.

Emka dokázala prekvapiť už v úvodnom kole, kedy získala s mladým českým IM pešiaka navyše už z otvorenia a aj keď ho neskôr dočasne vrátil, v koncovke štyroch veží mala v jednom okamihu až troch navyše. Potom jej ostali iba obaja krajní pešiaci a neskôr už iba ten áčkový, no v objektívne remízovej pozícii súper chyboval a hrdina by sa dočkal poľa premeny, súper sa však vzdal. V druhom kole sa jej veža ukázala menejcenná ako dvojica bielych strelcov, no súper mal v turnaji výbornú formu a ustáť druhé čierne v rade by už bolo asi príliš fantastické. Nasledovali dve biele figúry, no najprv prišla pozičná masáž od skúseného slovenského IM a následne aj prehra s čoskoro najmladším českým IM v histórii krajiny. Štyria titulovaní hráči na rozbeh, to bola veru naozaj jazda. V „polepšovni“ na prvom poschodí sa ohriala jedno kolo a rýchlou výhrou sa vrátila do hlavnej miestnosti turnaja. V nej využila chybu súpera a po zisku figúry bolo posledných desať ťahov v partii asi celkom zbytočných. Víťazný hetrik zakončila v siedmom kole, kedy jej maďarská WFM v približne vyrovnanej koncovke musela odovzdať figúru. Ďaleko nebola ani od ďalšieho plného zásahu, keď sa jej mladý český súper v otvorení nezorientoval ideálne a nedocenil obeť figúry, po ktorej do konca partie už iba bojoval o holý život. Škoda prehry bez odporu v záverečnej partii, kde mohla v prípade výhry reálne útočiť na víťazstvo v ženskej kategórii. Napriek tomu dokázala podať výborný výkon s performance 2233, keď odohrala až sedem partií proti titulovaným hráčom a prírastok 45 elo bodov je peknou odmenou. Ku skvelému výkonu, umiestneniu a tretiemu miestu v ženskej kategórii gratulujeme! 

Tu je - žiaľ - potrebné vložiť odsek o ďalšej šaškárni, ktorou sa prezentoval VV SŠZ, keď schválil propozície turnaja po jeho štarte (a na webe SŠZ ich zverejnil až v deň kedy sa hralo šieste kolo). Tým okrem iného prakticky znemožnil mnohým hráčkam prípadnú účasť v hlavnom turnaji. Nehovoriac o tom, že výsledky „MSR žien“ takto len ťažko možno považovať za regulárne. Sme zvedaví, ako to celé dopadne a pevne veríme, že zopár protestov a podnetov sa urodí a ako vysoko sa dostanú. Také Ministerstvo školstva SR by z nich malo isto nemalú radosť. Ako už povedala nejedna ľudská kreatúra: „Takto sa to robí, do psej matere!“

Vladko vyhral svoje úvodné dve partie, no v tretej sa už z bodov netešil. Súper postavil pozíciu s trvalou výhodou a aj keď sa zdalo, že ku vyrovnaniu pri symetrickej pešiakovej štruktúre toho veľa nechýba, vždy bol ten povestný krôčik späť. Nakoniec dostihy v jazdcovej koncovke prehrali jeho pešiaci o dva parníky. Originálnu partiu odohral so svojou kanadskou súperkou vo štvrtom kole, ktorá na turnaji hrala vo výbornej forme. Pri prechode do strednej hry to vyzeralo na Vladkovu výhodu, kvôli súperkinmu zlému strelcovi, no nakoniec rozhodlo množstvo pešiakových slabín Vladka a v turnaji musel začínať z polovice turnajovej tabuľky. Do konca turnaja síce už žiadnu partiu neprehral, no dve výhry bielymi a tri remízy čiernymi boli na výraznejší posun nahor príliš málo. Z deviatich súperov navyše mal iba jediného, ktorý bol papierovo silnejší a tak zisk 5,5 bodu pochopiteľne znamenal aj odpis z ratingu. Ten však nebol až taký výrazný, no určite je rád, že svoje pôsobenie v Skalici už za sebou.

Samir si určite myslel počas turnaja to isté. Nečakala sa už jeho remíza v úvodnom kole a keď sme si myslel, že výhra v druhom ho nakopne správnym smerom, prišla ťažká rana od jeho súperky a šance na normu GM boli viac-menej stratené. Na vyššie priečky sa opäť dokázal dostať sériou dvoch výhier, no to bolo až do konca celého turnaja všetko. Od šiesteho kola po ôsme sa síce snažil, no kým pri prvých dvoch remízach tejto série ho súperi nepustili ku ničomu, pri tej tretej bojoval až do dámskej koncovky, no súper všetky pokusy Samira úspešne ustál. V deviatom kole sa mu ani nedá čudovať, že došli nielen sily, ale aj chuť. Rýchla remíza ukončila nevydarený turnaj a rovnako ako Lucka, Simonka či Vladko bol rád, že turnaj už skončil.

Open turnaj A (102 hráčov): IM S.Sahidi 5,5b/9 25.miesto, FM V.Bochnička 5,5b/9 29.miesto, E.Walter 4,5b/9 45.miesto (3.miesto v rámci MSR žien (?)), M.Rak 4b/9 68.miesto, WFM S.Bochničková 4b/9 72.miesto, C.R.Mészáros 3b/9 88.miesto, L.Strišková 3b/9 89.miesto

Výsledky na chess-results

Shabir sa v prvom kole prekvapujúco na svoj prvý bod nadrel. V druhej partii najprv mal problémy, nakoniec však pol bodu skôr stratil ako získal.  V treťom kole zakončil úspešnú úvodnú tretinu turnaja ďalšou výhrou. V tej druhej sa však z víťazstva netešil ani raz. Najprv ho v klubovom derby zdolal Jonáš a následne si pripísal na konto dve remízy. Vo všetkých troch partiách však bol nižšie nasadeným hráčom a tak mal čo robiť. Záverečnú časť začal veľmi peknou víťaznou strategickou partiou, kedy súpera doslova utýral. V predposlednom kole nebol ďaleko od ďalšej výhry, no nakoniec sa bod delil medzi oboch súperov. V záverečnom kole to zo začiatku nevyzeralo vôbec zle, no nešťastný trinásty ťah totálne otočil pozíciu a čierny už svoju šancu z rúk nepustil. Napriek prehre však Shabir zaznamenal v ratingu pekný prírastok cez 50 bodov a odohral veľmi slušný turnaj, kde až osem jeho súperov malo vyšší rating.

Miška odohrala šachový turnaj presne po jednom roku a po jednoznačnej výhre v úvode mohla pridať vzápätí aj druhý bod. Súpera však napriek celozápasovej prevahe nakoniec nepretlačila. Chuť si však napravila hneď v treťom kole, kedy dostala darček v podobe figúry vďaka prehliadnutiu medziťahu pri deravej kombinácii súpera. V druhej tretine turnaja zaznamenala dve prehry bielymi figúrami, ktoré však boli absolútne zbytočné a priebehu partií nezodpovedali. Dokázala v nej však aktívnou hrou zdolať turnajovú štvorku čiernymi. Záverečná tretina začala popletenou prípravou, kde súperovi odovzdala pešiaka bez kompenzácie a len jeho laxnosťou postupne získala terén pod nohami. Predposledné kolo taktiež úplne nevyšlo podľa predstáv, keď zárodok prehry začal už krátko po otvorení partie. V záverečnom kole si konečne napravila chuť a po partii na jednu bránu dokázala zvíťaziť. Znamenalo to zaslúžený postup do prvej polovice tabuľky, kde aj po celý čas turnaja bola. Do ratingu si pripísala body aj napriek mnohým zahodeným príležitostiam, no najmä si dokázala, že šach hrať vie. Len tá chýbajúca prax...

Grétka po úvodných dvoch výhrach z pozície papierovej favoritky pokračovala v spanilej jazde turnajom aj neskôr. Najprv v treťom kole zostrelila v klubovom derby nasadenú jednotku turnaja v podobe Joniho a vo štvrtom kole sa na jej štíte ocitla aj turnajová trojka z Chorvátska, ktorej extrémne pasívna hra bez plánu nemohla na body stačiť. Keď v piatom kole zdolala v dlhej koncovke aj svojho ďalšieho súpera, spanilá jazda bola preklopená už do druhej polovice turnaja. V šiestom kole stála lepšie už po pár ťahoch čiernymi, no hra sa vyrovnala a postupne nakopené nepresnosti znamenali prvú stratu. Druhá prišla hneď vzápätí, keď nedotiahla do konca privyhratú partiu a nakoniec nevybojovala ani remízu. V ôsmom kole mala súpera strategicky úplne na podnose, no pri penalte si vybrala zlú stranu a súper chytil. Remíza tak bola vzhľadom na priebeh partie príliš málo. V deviatom kole čiernymi nielen vyrovnala, ale stála aj lepšie, no potom prišla fáza obojstranných chýb a hodnotenie sa preklápalo zo strany na stranu často aj po každom ťahu. Záverečnú chybu však urobil súper a to nie hocakú, keď odovzdal Grétke figúru za pešiaka. Získaných 6,5 bodu by bolo pred turnajom úspechom a určite je aj po ňom. Veľká škoda nevyužitých šancí, ktoré ju stáli možno aj celkové víťazstvo. Zisk takmer 90 bodov a výkon na úrovni 1878 je po viacerých nemastných-neslaných turnajoch v poslednej dobe určite príjemným osviežením.

Joni taktiež zvládol svoje dve úvodné kolá a následne podľahol Grétke v už spomínanom klubovom derby. To mu však nezabránilo naplno skórovať hneď štyrikrát za sebou, keď v úvode série zdolal Shabira a postupne sa vytiahol až na prvú šachovnicu, kde zdolal v peknej partii dovtedy vedúcu hráčku turnaja. Po siedmom kole sa tak ocitol na čele turnaja s polbodovým náskokom, no o túto pozíciu okamžite prišiel, keď zo Sicílskej obrany transformoval partiu nevhodne do Francúzskej, no v nej nezažiaril. V záverečnom kole mal po relatívne rýchlej remíze na úvodnej šachovnici všetko vo svojich rukách a keď si súper vybudoval defektnú pešiakovú štruktúru, šance výrazne stúpli. Zbytočné zablokovanie kráľovského krídla však znížilo šance na realizáciu výhody a záverečná výmena na c5 ich úplne zrušila. Súper tak po čarovaní v partiách proti Miške a Grétke prežil zázračnú záchranu aj v partii s Jonim. Toho to však zbytočne stálo víťazstvo v turnaji a keď človek zakopne tesne pod vrcholom, tretie miesto je vždy len slabou náplasťou.

Open turnaj B (53 hráčov): J.Ďurana 6,5b/9 3.miesto, G.Kapolková 6,5b/9 4.miesto, M.Smidová 5b/9 15.miesto, Sh.Sahidi 5b/9 16.miesto

Výsledky na chess-results

V rapid turnaji nás zastupovala trojica Ryan, Samir a Sear. Posledný z trojice menovaných tak krátko po príjazde z MEÚ v Česku využil možnosť zahrať si ďalší turnaj. Úvodné dve kolá síce prehral, no v ďalších štyroch nenašiel premožiteľa a dvoch papierovo silnejších súperov dokonca zdolal. V záverečnom kole mohol úspešne finišovať, no po prehre nakoniec skončil v druhej polovici tabuľky.

Ryan takmer do bodky naplnil papierové predpoklady, keď okrem jednej remízy, s ktorou isto spokojný nie je, ďalších šesť partií ukončil tak, ako sa na rating patrilo. Celkovo to znamenalo zisk 3,5 bodu a odpis 40 bodov. Snáď si ušetril nejakú energiu na finiš hlavného turnaja, inak by bolo jeho doobedie iba zbytočne strateným časom.

Samir si chcel v rapide určite napraviť chuť a zlepšiť náladu, no jeho zámer nie celkom vyšiel. Po dvoch výhrach zaznamenal dve straty, ktoré síce ďalšími dvoma výhrami čiastočne eliminoval, no záverečná remíza ho vykopla z medailových pozícií a obsadil nepopulárne štvrté miesto.

Rapid turnaj (48 hráčov): IM S.Sahidi 5b/7 4.miesto, C.R.Mészáros 3,5b/7 26.miesto, Se.Sahidi 3b/7 32.miesto

Výsledky na chess-results

V bleskovom turnaji sme mali iba jednočlenné zastúpenie v podobe Ryana, keďže ostatní správne a skúsene dali prednosť príprave na ďalšie kolá turnaja. O prvé prekvapenie sa postaral už v treťom kole a sériu štyroch výhier zakončil štýlovo proti maďarskému veľmajstrovi. Tri kolá pre koncom tak delil druhé miesto, o.i. s veľmajstrami Movsesianom a Maníkom. Záverečná „veľká rošáda“ sa začala neskorším víťazom Jergušom, pokračovala aj v desiatom kole a žiaľ ani záverečné kolo neprinieslo iný výsledok. Napriek tomu však skončil na výbornom 13.mieste a získal 120 bodov do bleskového ratingu.

Bleskový turnaj (40 hráčov): C.R.Mészáros 6b/11 13.miesto

Výsledky na chess-results

585 586

587 588

589 590

591 592

593 594

595 596

597 598