Cestu do dejiska MS mládeže v šachu 2023 väčšina výpravy odštartovala v Bratislave na AS, odkiaľ sme cestovali autobusom na Schwechat. Tam sa k nám pripojila ďalšia trojica a pokračovali sme s približne 20-minútovým meškaním letu do Ríma. A keďže tam vedú všetky cesty, museli sme to zvládnuť aj my. Na letisku v Ríme nás už čakali organizátori, vďaka ktorým sme prakticky okamžite nasadli do autobusu a spolu s niektorými ďalšími výpravami pokračovali 2,5 hodiny do nášho cieľa. V rovnaký deň, dávno pred nami, vyrážala menšia časť výpravy autom z Novej Dubnice.

A urobila dobre, pretože keďže dorazila skôr, stihla termín večere. Zamestnanci hotela nechceli o posune svojich pracovných hodín kvôli nám ani počuť a tak sa im pre nás sprostredkovane cez organizátorov MS podarilo zabezpečiť aspoň „studenú večeru“. Tá pozostávala s pár „lepeňákov“ a pollitroviek vody, čo v konečnom dôsledku znamenalo, že sme aj tak skončili v asi 10 minút vzdialenej pizzérii. Montesilvano je približne 50-tisícové mestečko na brehu Jadranského mora, neďaleko približne dvakrát tak veľkej Pescary. Obe sú v talianskom regióne Abruzzo.

Oficiálny web podujatia je MS mládeže v šachu 2023 a okrem mnohých informácií na ňom môžete sledovať aj online prenos, rovnako ako na mnohých ďalších tradičných miestach. Medzičasom už vyšiel aj článok na webe FIDE, viď MS mládeže v šachu 2023

Prvý deň doobeda sme absolvovali technický míting s prívalom informácií, ktoré sme následne, spolu s účastníckymi kartičkami, darčekovými taškami a reprezentačnými tričkami, odovzdali našim reprezentantom. Anticheatingové podmienky sú z roka na rok prísnejšie a vyzerá to tak, že o pár rokov budete radi, ak si do hracej miestnosti budete môcť vziať aspoň samého seba. Ešte, že existuje „dress code“ inak by hrozilo, že sa tam budete môcť presunúť priamo z pláže pre nudistov. Okrem organizátorov, hráčov a vedúcich výprav nemá právo vstupu do miestnosti nikto. Všetci musia prísť na úvod a keď raz niekto opustí hraciu miestnosť v kongresovom centre Pala Dean Martin, môže prísť opäť zajtra. Vydržať päť hodín a iba chodiť okolo šachovníc nie je celkom reálne a ako sme si povedali, ani to nemá zmysel. Hracia miestnosť je totiž približne 5 minút peši od nášho hotela Grand Hotel Mediteranneo a aj tí naši najmladší sú dostatočne starí na to, aby presun zvládli. Navyše máme v rozhodcovskom zbore Martu Motúzovú a Martina Dobrotku a tak v prípade problémov počas partií našich reprezentantov možná jazyková bariéra úplne odpadá.

V jednotlivých kategóriách Slovensko reprezentujú:

G14 – WCM Martina Šošovičková

G16 – WFM Simona Bochničková, Lucia Tomčániová

G18 – WFM Lucia Ševčíková, Lucia Strišková, Jana Šošovičková

O14 – Marek Ďurovka

O16 – Igor Škreko

O18 – IM Sebastián Lukáš Kostolanský, FM Šimon Rybka, Tomáš Brnušák

Podľa dohody sa Lukáš pripravuje po vlastnej osi, s tým, že ak by niečo potreboval, sme mu k dispozícii. Zvyšných chlapcov a Simonku pripravuje IM Berezjuk a ostatné dievčatá autor týchto riadkov. Preto nech mi je vopred odpustené, že v najbližších riadkoch asi vždy pridám viac riadkov práve o nich.

V prvom kole sa našej jedenástke podarilo vybojovať veľmi pekných 9,5 bodu z jedenástich možných. Takmer všetci reprezentanti potvrdili papierové nasadenie (čo nie vždy býva na takýchto turnajoch zvykom) a Tomáš podľahol nasadenej štvorke v podobe arménskeho IM. Nie všetky víťazstvá mali jasný priebeh, naopak občas bolo potrebné počkať na chybu, partiu si vysedieť, či prípadne dokonca otočiť.

V druhom kole sme si toľko radosti neužili, keď z chlapcov vyhral iba už spomínaný Tomáš, ktorý zaznamenal návrat na 50%. Na rovnakú métu sa však dostali aj Igor, Marek a Šimon a mali z toho oveľa menšiu radosť, asi rovnakú ako Lukáš s remízy. Z dievčat si po úvodnej remíze rýchlo urobila chuť Simonka efektným matom pešiakom a okrem nej sa na 1,5-bodovú métu dostali po remízach aj Maťa a Lucka S., pričom obe mohli ísť aj na plný počet. Ten sa podarilo po dvoch kolách udržať Janke a Lucke Š. a kým prvá menovaná sedela za šachovnicou viac ako mala (súperka v otvorení podložila figúru a potom neuveriteľne trpezlivo dúfala v zázrak), druhá na súperku neustále tlačila a dobiedzala a nakoniec sa u Rumunky chyby dočkala. Na prekvapenie favoritky to vyzeralo u Lucky, no po obeti pešiaka a tlaku na súperku v rozhodujúcom momente videla „vyhrávajúci variant“ a súperka vyrovnala, postupne otočila priebeh partie vo svoj prospech a určite si výrazne vydýchla. Celková bilancia po žatve úvodného kola tak bola výrazne skromnejšia a to v pomere 4-3-4.

Okrem toho pred druhým kolom stihli spoločné fotenie výpravy a počas neho, s výraznou pomocou českého rozhodcu Zdeňka Fialu aj fotografie za šachovnicami. Zdeněk, ďakujem!

Tretie kolo bolo prvým festivalom nevyužitých šancí a výsledná bilancia 4-1-6 bola absolútnym minimom toho, čo na šachovniciach bolo. Chlapčenská časť výpravy síce kompenzovala svoj bodový výpadok z druhého kola, no dievčatám sa viaceré partie úplne vymkli spod kontroly. Je faktom, že Janka s Luckou Š. hrali na pódiu a o kvalite súperiek nebolo pochýb, no prehra je prehra a o to viac, ak je zbytočná. A to mohlo byť ešte horšie, veď Lucka S. prešla z prakticky vyhratej pozície do prehry, no aspoň uspela pri kúzlení v časovej tiesni súperky a udržala remízu.

Vo štvrtom kole sme si opäť aspoň trochu spomenuli na svetlejšie okamihy, keď chlapci navýšili svoj zisk na 3,5/5, čo priebežne znamenalo trojicu Igor, Lukáš, Šimon na troch bodoch. Dievčatá pridali oproti predchádzajúcemu dňu bod navyše, no zasa sme skôr mohli hovoriť o stratách. Priebežnými líderkami sa stali Lucka S., Maťa a Simonka, no iba s bilanciou 2,5/4. Celkových 5-2-4 však bolo napriek tomu tesne „cez polovicu“. Futbaloví či hokejoví komentátori by isto dodali, že „hrá sa od 0:0“, prípadne „dnes už vie hrať šach na úrovni každý“. Tak určite!

Medzičasom sme si, počas hrania jedného z kôl, užili návštevu kaviarne Aliké Coffee & Drink, kde sme si sadli tak, ako dva dni predtým a očakávali rovnako príjemný scenár. Čašník krúžil všade okolo, iba náš stôl bol dokonale neviditeľný a nenašiel ho ani po 15, ani po 30, ani po 45 (prvá jednohviezdičková recenzia na Googli), ani po 60 (druhá jednohviezdičková recenzia na Googli) a ani pri odchode po 90 minútach. Ak by mal autor týchto riadkov pri sebe mobil (čo však predtým v hracej miestnosti nie je povolené), prišla by určite aj tretia. Po príchode na hotel však už dôležitejšie boli iné povinnosti. Ako tréning trpezlivosti to však bolo úplne dokonalé…

Piate kolo chlapci ustáli, keď sa prebudil Marek, ktorý hrá zatiaľ otvorené majstrovstvá Luxemburska. Kto by sa chcel smiať, nech si spomenie na dva naše futbalové zápasy s týmto súperom. O príjemné prekvapenie sa postaral víťazstvom Igor a remízu proti favoritovi pridal aj Šimon. U Igora to znamenalo štvrtý bod na konte a pozíciu dočasného lídra výpravy, s priebežným desiatym miestom. Z dievčat dokázala zvíťaziť trojica dovtedy dvojbodových a žiaľ všetky hráčky spomenuté v predchádzajúcom odseku prehrali. Isto k tomu prispela aj kvalita súperiek, no určite výrazne viac percent bolo v našej réžii. Jeden by často neveril, čo všetko sa v šachu dá a nedá. Finálnych 5-1-5 bolo vzhľadom na priebeh jednotlivých partií až neskutočne málo.

Rovnaký bodový zisk výpravy pokračoval aj v šiestom kole, poslednom pred dnešným voľným dňom. Obe časti výpravy skončili taktiež na 50 percentách. Veľmi smutný bol Šimon, ktorý výborne rozohranú partiu nedotiahol do konca. V turnajovej hojdačke pokračoval Tomáš, Lukáš bielymi tretí raz remizoval a druhú výhru v rade vybojoval Marek. U dievčat to miestami konečne vyzeralo na poriadny bodový prídel, niekde medzi 5/6 a 6/6, výsledné tri body sme tak miestami oplakali. Lucka S. a Simonka dnes súperky úplne prešli, Janka stratila pol bodu tesne pred koncom. Peknú partiu s nasadenou sedmičkou odohrala Lucka T., ktorá sa tak v rozhodujúcich momentoch „zľakla víťazstva“.

Dnes máme voľný deň. Organizátori pripravili možnosť byť „full time“ od rána do večera v Ríme. Kombinácia 120 Euro na osobu, no najmä cca 6 hodín cestovania autobusom a hlásených problémov s dopravou v Ríme nakoniec znamenala, že väčšina z nás ostala na hoteli, zrelaxuje, pripraví sa na zajtrajšie kolo, či si pochodí toto mestečko. Aktuálne prebieha futbalové derby medzi slovenskou a českou výpravou. O výsledku, samozrejme iba ak bude pozitívny, vás budeme informovať. Časť výpravy je na tripe autom po okolitých mestečkách, počasie im praje. A to nielen dnes, lebo ako hovorili miestni, v tomto ročnom období vraj býva Montesilvano daždivé a veterné. A teda to vyzerá tak, že máme zatiaľ veľké šťastie...

Predchádzajúce tri bodky autor týchto riadkov oľutoval nielen čo sa týka počasia. To sa v druhej polovici turnaja výrazne zhoršilo a ruka v ruke s ním išli aj naše výsledky. Teda snáď okrem víťazného, už spomínaného futbalu.

Deň po voľnom dni sa podarilo zvíťaziť iba Lucke Š., ktorá dobehla ďalšiu trojicu na pozícii lídrov slovenskej výpravy. Maximálny bodový zisk 4/7 však určite neodzrkadľoval ambície jednotlivých hráčov. Štyri ďalšie pridané remízy (vrátane slovenského derby v D16) popri šiestich prehrách stanovili negatívny rekord 3/11 pri bilancii 1-4-6.

Kto čakal v ôsmom kole náš výrazný revanš, ten musel ostať poriadne sklamaný. Odrazenie od dna síce nastalo, ale vôbec nie výrazné. Opäť síce vyhrala Lucka Š. a ku nej sa pridali aj Lukáš a Tomáš, no remízy Mati, Simonky a Šimona stále nestačili ani na 50 percent. Bilancia 3-3-5 tak iba navýšila doterajšie straty.

V deviatom kole sa darilo najmä chlapcom, ktorí uhrali 3,5 bodu. Po výborných piatich kolách a následnej veľkej rošáde sa prebudil Igor, po dvoch prehrách Marek a Tomáš natiahol svoju úspešnú sériu. Z dievčat vyhrali Janka a Lucka S., no po predchádzajúcich dvoch prehrách sa to už určite aj čakalo. Výsledných 5-1-5 bolo za očakávaniami a aj tým, čo sa v partiách odohrávalo, keď nevyužitých mečbalov a šancí by sa našlo naozaj nemálo.

Predposledné desiate kolo malo byť v znamení pripravenia si výhodnej pozície na záverečný ranný finiš. V záverečnom finiši si úspešne počínali Janka a Lucka S., ktoré vyhrali druhý raz po sebe. Po sérii piatich neúspešných výsledkov vstala z popola Maťa a výhru pridal aj Šimon. Remízy Lucky Š., Simonky a Lukáša znamenali opäť polovičný bodový zisk. Navyše sa celá naša šestica v osemnástkach stabilizovala na 5,5 bodoch a tak hrozilo derby ako v chlapčenskej, tak aj dievčenskej časti...

Žiaľ to prvé sa stalo aj skutočnosťou a zbrane si skrížili Šimon s Tomášom. Nebola to žiadna priateľská remízka, no nakoniec sa ich duel nerozhodne skončil. Remízy pridali aj Lukáš a Igor a najväčšie boľačky si jemne zmiernil výhrou Marek. U dievčat Janka a Lucka S. nenadviazali na predchádzajúce dve výhry v rade a obe prehrali svoje partie. Remíza Lucky Š. bola tiež nie úplne želaným výsledkom. Trojica dievčat v mladších kategóriách dokázala víťaziť a kolo sme tak ukončili bilanciou 4-5-2.

Záverečný deň sme po kole absolvovali rôzne (výlet, futbal, bowling, atď..) a zúčastnili sme sa aj záverečného ceremoniálu (na základe mnohoročných skúseností ho hodnotím ako jeden z tých určite vydarenejších), ktorý začínal 21:30 a trval asi dve hodiny. Napriek tomu, že organizátori nám deň predtým pripravili zaujímavý darček v podobe informácie o skorom rannom autobuse o 4:00. Bolo to o to prekvapujúcejšie, že náš let z Ríma bol až o 14:35 a ostatné výpravy v autobuse na tom boli obdobne (plus mínus pol hodiny). O nejakom rozumnejšom riešení však nechceli ani počuť. Po troch hodinách cestovania autobusom sme tak strávili ďalších 7,5 hodiny na letisku...

Výsledky hráčov SR: Výsledky na chess-results

V globále si z našich jedenástich hráčov pripísal do ratingu body iba Tomáš. Odpis 855,4 bodu znamená v priemere 78 na jedného hráča, čo v preklade znamená, že každý hráč „mal mať v tabuľke 2 body navyše“ (ak by sme u všetkých rátali koeficient 40). Neznalý v tejto oblasti si povie „prepadák“, skúsenejší však vie, že je to priemer a všetko je oveľa komplikovanejšie. Zopár postrehov uvediem nižšie...

Čo by sme si mohli z Talianska odniesť, keď rating sme tam už tradične nechali?“ alias „Pár záverečných postrehov na zamyslenie na všetkých úrovniach šachu v SR.“:

Špecialitou nášho malého „československého rybníka“ je košatá štruktúra ligových súťaží, ktoré nám dávajú možnosť zvyšovať hernú prax, no na druhej strane nám škodia pri konfrontácii so súpermi mimo tohto rybníka. Niet divu, že napríklad naši severní susedia berú šachové podujatia u nás ako jeden z lacných spôsobov zisku ratingu. A to sme iba mierne prekročili hranice a nešli ďalej do sveta...

Čerstvým príkladom sú nie tak dávno konané októbrové MS kadetov v Egypte, kde dosiahol fantastický výsledok Tomáš André a napriek zisku bronzovej medaily prišiel o 22 bodov ratingu. Táto dlhodobá disproporcia medzi jednotlivými krajinami a kontinentami sa nedá nevšimnúť a v nedávnom článku sa jej venoval aj český GM Robert Cvek, viď:  Elo, elo a jěště jednou elo..

Keď už sme pri Českej republike, jej 8 hráčov v priemere stratilo 77 bodov ratingu, čo je úplne identické s nami. Rakúsko pri 20 hráčoch stratilo 42 na jedného hráča, je však nutné dodať, že aj u nich všetci aspoň trochu vyššie nasadení hráči „automaticky“ klesali. Takmer identickú stratu si odniesol náš južný sused z Maďarska s dlhoročnou tradíciou, kde 15 hráčov malo v priemere stratu 44 a to si maďarský šach so slovenským hádam ani nezaslúži porovnávanie. Na Poľsko prosím radšej ani neklikajte, pokiaľ o systéme fungovania starostlivosti o mládež v tejto krajine ani len netušíte. Pri výrazne iných vstupoch sa ale pochopiteľne dajú očakávať aj iné výstupy.

Tohtoročných MS mládeže sa zúčastnilo rekordných 800 hráčov z taktiež rekordných 90 krajín. Konkurencia v starších mládežníckych kategóriách je výrazne náročnejšia, ako v tých mladších a to dôsledkom toho, že tu už samotný talent určite nestačí. Pri snahe presadiť sa v mori žralokov je v omnoho väčšom rozsahu dôležitá dlhoročná systematická práca. Pod ňou autor týchto riadkov nemyslí rozhadzovanie peňazí vo forme Národnej šachovej akadémie, na základe ratingu hráča k jednému dátumu. Z jedenástky, ktorá nás v Taliansku reprezentovala, takmer všetci (a možno aj úplne všetci) vypadnú práve kvôli tejto účasti. Nebolo by rozumnejšie nejsť s kožou na trh, nereprezentovať, počkať, odohrať B-čkové turnaje a ligy a iba zinkasovať? Aktuálny systém k tomu jednoznačne nabáda...

Ak si zoberieme za príklad Poľsko, ako najúspešnejšiu krajinu z týchto MS mládeže (2x zlato, 1x striebro), je vidieť, že práve dlhodobá systematická práca im prináša výsledky. No napríklad sa neprejavila pred mesiacom v Egypte, kde Poliaci napriek všetkému uvedenému ostali suma sumárum bez medaile a teda až za nami. Pri pohľade na ich počty bodov v kategóriách a spomínanej systematike však nestojí otázka tak, či im to niekedy cinkne opäť, ale iba, že v akom množstve o rok.

India, ktorá je bez pochýb šachovou veľmocou si tento rok nesiahla ani na jedinú medailu. V TOP10 skončilo iba 5 hráčov z jej 29-člennej výpravy, ktorá obsahovala takmer polovicu titulovaných hráčov. Ich najvyššie nasadeného hráča IM Prrannetha (turnajovú dvojku s ratingom 2512) vo štvrtom kole napríklad zdolal aj náš Šimon!

Hráčska výprava Indonézie pozostávala iba z IM Arfana (rating 2415) hrajúceho do 18 rokov. Ako nasadená turnajová deviatka mal sám pre seba k dispozícii skúseného bieloruského GM Kovaleva (tráviaceho v tejto krajine v posledných rokoch celé mesiace) a okrem toho ešte vedúceho výpravy a teda podmienky o akých sa dá v našich zemepisných šírkach asi iba snívať. Ani to mu však nepomohlo a získal 6 bodov a skončil na začiatku piatej desiatky.

Našou národnou špecialitou, na ktorú však naše mládežnícke výbery dlhodobo doplácajú, je zverejňovanie partií pomaly už z akejkoľvek „pralesnej ligy“ či „krčmového turnaja“. A sledujúc vývoj, ak sa nič neudeje, bude to len a len horšie.  V tomto majú viaceré krajiny jasno a fungujú v štýle „Enem pro nás a naše dítky“. To, že touto formou riešime LŠT Koník a jeho účastníci dostávajú databázu (partie z neho však v ChessBase či online databáze nenájdete), je žiaľ pramálo. Dlhé roky je totiž úplnou samozrejmosťou, že počet partií, ktoré máme ako tréneri k dispozícii na našich súperov, je niekoľkonásobne menší, ako ten, ktorý má druhá strana na vás. Pri ázijských súperoch to býva dokonca aj úplná nula, čo je ako hrať „CS-ko“ proti totálne zamaskovanému súperovi. Už vopred viete, kto je na muške a len dúfate, že netrafí priamo, alebo že aspoň stihnete zareagovať.

Kondícia je pri jedenásťkolovom turnaji alfou a omegou. Nakoľko práve ona ovplyvnila nevyrovnanosť výkonov v jednotlivých partiách, resp. psychiku a stabilitu, to už musí posúdiť každý hráč samostatne. V našich podmienkach hráme najmä ligové súťaže (1-2 partie za víkend a potom minimálne týždeň pauza) a pri turnajoch sa uvažuje, ako ich čo najviac skrátiť. Forma obľúbených trojdňových ši štvordňových podujatí so siedmymi kolami, navyše na dolnom limite tempa pre ratingovanie, je v priamom rozpore s režimom medzinárodných podujatí. Obľúbenou dlhoročnou neliečenou chorobou je tiež pomaly „povinné dvojkolo“ na MSR mládeže v šachu (v roku 2024 tomu tiež určite nebude inak), len aby sa ušetrilo pár Euro na nesprávnom mieste. A keď už sme pri národnom šampionáte, nesmieme zabudnúť ani na to, že v nie tak dávnej minulosti sa hrali kolá zásadne doobeda (a ostáva sa iba modliť, že podujatie v Tatralandii túto svoju nezmyselnú tradíciu v roku 2024 konečne zmení), pričom si nepamätám jediné ME či MS, kde by sa hralo práve týmto spôsobom.

Na samotný záver ešte posledná vec, pre niekoho nepodstatná, pre iného menej, pre ďalšieho priam nepochopiteľná. Je prinajmenšom pozoruhodné, ak „reprezentačné dresy“ obsahujú logá troch sponzorov, ktorých plocha pokrytia je v súčte väčšia ako samotný slovenský znak. O kreativite v tejto oblasti dlhodobo ani nemá zmysel hovoriť a je tiež vysoko pravdepodobné, že tieto výtvory (bežné tričká za pár Euro) si už hráči nikdy v živote neoblečú. Autor týchto riadkov je ochotný svoje dve XL-ká tiež vrátiť alebo venovať prípadným záujemcom. Každé z nich mal na sebe iba pár hodín, takže sú v podstate nepoužité. Našťastie, na jeden deň s povinnosťou hromadnej fotografie sa to nejako akceptovalo. A asi ani nemuselo, veď na webe SŠZ v sekcii Dokumenty – Zmluvy sa pre rok 2023 nachádza iba jediný z nich a v zmluve o reprezentačných dresoch zmienka nie je. Nie, že by sme v oblasti imidžu ako reprezentácia niekedy v minulosti vynikali a mohli sa aspoň trochu porovnávať s civilizovanými aj menej civilizovanými krajinami, no tento rok nás už doslova prekonalo aj Zimbabwe. O tom, ako by to mohlo a malo vyzerať, ukazuje nasledujúca fotogaléria z MS, inšpirácie by sa v nej (a nielen u toho Zimbabwe) veru dalo nájsť... Fotogaléria na FB konte organizátora MS mládeže v šachu 2023 Quo vadis SŠZ?

Po Taliansku bude nesmierne ľahké „hejtovať“ 11 účastníkov MS mládeže v šachu. Za ich zodpovedný prístup počas podujatia im však aj touto cestou úprimne ďakujem. Kto tento článok dočítal až sem a čítal s porozumením, ten vie, že problémom je dlhodobo oveľa, ale naozaj oveľa, širší. Bol to opis aktuálneho stavu, aj keď sa nevyhnem tomu, že ho viacerí budú brať silou-mocou ako kritiku.

O našu klubovú účasť na mládežníckom šampionáte sa postarali Lucka a Simonka v rámci hráčskeho osadenstva a autor týchto riadkov v pozícii trénera. Na záver teda poďme ešte k obom našim dievčatám... 

Simonka vstupovala do turnaja ako nasadená deviatka, no už v prvom kole sa presvedčila, že to nebude jednoduché. V partii na jednu bránku nevyužila čiernymi viacero mečbalov a umožnila svojej kirgizskej súperke záchranu. V druhom kole si napravila chuť, keď reprezentantke Bosny a Hercegoviny uštedrila mat pešiakom. Druhé čierne figúry mala proti francúzskej súperke a dlho predlho to vyzeralo na bezpečný bod. Chyba v prepočte však znamenala obrat a nakoniec aj nečakanú prehru. Následná výhra vo štvrtom kole proti súperke z Albánska opäť iba čiastočne napravila predchádzajúce zaváhanie. Piate kolo a jej tretie čierne figúry opäť úspech nepriniesli, keď jej gruzínska súperka počkala na predčasný útok na kráľovskom krídle a spoľahlivo zvíťazila. Naopak aj tretie biele figúry znamenali plný zásah, keď Talianka hradby Caro-Kannu pred Simonkou neudržala. Po voľnom dni ju čakalo slovenské derby a boli sme zvedaví, ako si v ňom budú dievčatá, v tabuľke plece pri plece, počínať. Konečnému nerozhodnému výsledku predchádzal bojovný priebeh s riskantným útokom Simonky hrajúcej na časovú tieseň Lucky. Druhá remíza v poradí prišla v ôsmom kole, avšak po brutálnom priebehu plnom obratov, ktorý vyvrcholil remízou v pozícii, kde jej srbská súperka mala relatívne jednoduchý plán výhry. Čo sa nestalo v ôsmom kole, prišlo hneď vzápätí. Po veľmi vlažnom úvode viedlo prehliadnutie materiálu do prehranej pozície, kde jej súperka z Azerbajdžanu nedala najmenšiu šancu. Neskutočné trápenie turnajom pokračovalo aj v predposlednej partii, kedy svoju dánsku súperku bielymi výraznejšie neohrozila a ani na štvrtý pokus sa netešila z výhry. Tá sa jej podarila až v záverečnom kole proti súperke z Čiernej Hory, keď to ale dlho tiež nevyzeralo na viac ako na remízu. Bod znamenal skok do prvej polovice tabuľky, čo je však vzhľadom na očakávania určite podpriemerným výsledkom.  O odpísaných 145 bodoch si môže myslieť kto chce, čo chce. Na takýchto turnajoch nebývajú bernou mincou. Festival zahodených príležitostí v kombinácii s množstvom hrubých chýb však na viac ako 45.miesto tento rok jednoducho stačiť nemohol a určite máme, rovnako ako u ostatných reprezentantov, nad čím viacerí premýšľať.

Kategória G16 (105 hráčok): WFM S.Bochničková 6b/11 45.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka v pozícii turnajovej osemnástky v úvodnom kole márne čakala na súperku z Ugandy a po pätnástich minútach úvodného kola bodovala ako prvá zo slovenskej výpravy. Nasledovala séria troch remíz v rade, keď sa často v partiách diali veci. Papierovo síce boli všetky súperky slabšie, no všetky mali medzinárodné tituly a boli z krajín šachovo isto zdatných – postupne Vietnam, Mongolsko, Azerbajdžan. V piatom kole už na svoju štvrtú titulovanú hráčku nestačila, keď v partii proti hráčke z Turkmenistanu nevyužila svoje šance a prehrala relatívne rýchlo. Chuť si napravila pred voľným dňom v šiestom kole, kedy jej súperka z Alžírska prakticky nekládla odpor. Po naťahaní prípravy využila hrúbku a zvyšok bol už iba predlžovaním agónie africkej hráčky, ktorá si možno polovicu partie mohla odpustiť. Po voľnom dni ju čakala súperka z Ukrajiny a verili sme, že čierne figúry využije na svoj prvý plný zásah. Napriek minimálne pohodlnému vyrovnaniu z otvorenia ďalší priebeh partie nezvládla a hurá útok stačiť nemohol. Druhý klinec do jej turnajovej rakvy prišiel hneď vzápätí, keď súperka z Indie zvládla nástrahy otvorenia a vyšla z neho rovne. Stálo ju to však hodinu času a ten mohla Lucka vhodne investovať, k čomu žiaľ neprišlo a v horšej koncovke sa opustila a šance na záchranu nevyužila. S náladou na bode mrazu bolo nutné začať “čínsky záver“ (pre neznalých: bilancia 3/3) a začala veľmi nádejne. Litovskú súperku čiernymi pekne zvierala v kliešťach a postupne pasca zaklapla. Spotreba času sa vylepšila natoľko, že zvyšok výpravy už bol na večeri, keď dorazila na hotel. Partia desiateho kola mohla určite patriť medzi jej obľúbené, no viacero mečbalov proti svojej paraguajskej súperke nevyužila a musela ju opäť porážať medzi poslednými partiami kola. Vyšlo to a v poslednom kole, pri prijateľnom žrebe v podobe americkej súperky, sme verili v už spomínanú „čínu“ a umiestnenie niekde okolo dvadsiateho miesta. Prekvapenie v otvorení (a možno trochu aj energia venovaná predchádzajúcim dvom dlhým kolám v spolupráci s posledným o 9:30) však viedli ku katastrofe. Keď si raz Lucka s chladnou hlavou pozrie partiu, nebude rozumieť polovici svojich ťahov. Tie znamenali absolútne zaslúženú prehru a pád do stredu tabuľky. Platí u nej rovnaký záver ako u Simonky, akurát s iba o niečo menším odpisom v podobe 124 bodov.

Kategória G18 (86 hráčok): L.Strišková 5,5b/11 42.miesto

Výsledky na chess-results

Web podujatia: MS mládeže v šachu 2023

105

106 107

108 113

114

115

116 117 118

119

120 121