Po ročnej prestávke rumunské prímorské letovisko Mamaia opäť hostilo mládežnícke šachové podujatie a tentoraz to boli majstrovstvá Európy mládeže v šachu. O našu hráčsku účasť na nich sa postarali Grétka a Joni, rolu supportu plnili IM Sergej Berezjuk a Richard Ďurana.

Grétka vstúpila do turnaja víťazstvom na poslednej šachovnici. Silu jej súperky však reálne preverí až samotný turnaj. Šachistky z krajín ako Azerbajdžan rozhodne nechodia do Európy na výlety. V druhom kole ju čakala nasadená dvanástka turnaja a zároveň reprezentantka Nemecka. Bielymi figúrami sa jej podarilo vybojovať cennú remízu a do tretieho kola zároveň druhú nasadenú hráčku turnaja reprezentujúcu Izrael. Grétka využila vedomosti z jej nedávneho víťazstva v Skalici, kedy v identickom variante zdolala poľahky nasadenú jednotku béčka a rovnaký priebeh mala aj partia na ME. Favoritka si ani neškrtla a dnes tak pred ňou stála ďalšia výzva v podobe zápasu na tretej šachovnici proti nasadenej turnajovej osmičke, opäť z Azerbajdžanu. Z otvorenia skôr získala iniciatívu súperka, ale pozícia bola obrániteľná, čo aj Grétka dlho ukazovala. Chyba v záverečnej časovej tiesni viedla ku strate figúry za dvoch pešiakov a postupne aj ku koncovke, kedy súperke ostal strelec a jazdec. Tá v nej evidentne nebola doma, keď sa jej podarilo zvíťaziť takmer na poslednú chvíľku. Grétke tak chýbali ku remíze iba dva ťahy. A nie je vylúčené, že jej ďalší deň v rannom kole chýbala aj energia. Každopádne na papierovú favoritky nestačila a spadla do stredu tabuľky. Po dni voľna ju čakala súperka z Čiernej Hory, ktorá zatiaľ v turnaji predvádzala výborné výkony, no verili sme, že ju Grétka v rozlete pribrzdí. To sa aj stalo, keď po príprave zvyšok partie odohrala vlastnou hlavou na leveli „engine 1.-2.ťah“. Na začiatku záverečnej tretiny turnaja ju čakala súperka, ktorá vyhrala svoje dve posledné partie a to dokonca čiernymi figúrami. A žiaľ, po dlhom boji sa jej podarilo vyhrať aj tú tretiu. Grétka sa tak opäť ocitla v strede tabuľky a v ôsmom kole ju čakala bulharská WFM, šiesta nasadená hráčka turnaja. Verili sme, že by si mohla spomenúť tretie kolo a to, že každý súper je zdolateľný. A jej sa to do bodky podarilo! Pred posledným kolom si tak zabezpečila minimálne 50%, no veríme, že sa jej podarí zvládnuť aj poslednú prekážku na ME. Tou bola arménska reprezentantka, ktorá dovtedy v turnaji zatiaľ pripisovala do ratingu 121 bodov, takže jej rating bol určite výrazne podhodnotený. Držali sme jej preto palce v tomto neľahkom boji záverečného kola a Grétka v ňom uzatvorila svoje úspešné vystúpenie v Rumunsku druhou výhrou v rade. Vďaka nej sa dokázala vytiahnuť na vynikajúce 15.miesto a dokázala tak niečo, čo sa v slovenských výpravách nestáva úplne často. Navyše si pripísala druhý najvyšší ratingový prírastok z celej výpravy, keď získala 46 bodov. Ostáva nám už iba veriť, že po Open Skalica nebudú ME záverom úspešnej minisérie a jej výkonnostný progres bude pokračovať. Niekedy naň stačí aj málo – venovať sa najmä tomu, prečo sme na turnaj prišli. Po dva relevantné dôkazy netreba ísť hlboko do minulosti, tie ďalšie určite prídu...

Kategória G16 (51 hráčok): G.Kapolková 5,5b/9 15.miesto

Výsledky na chess-results

Joni si v prvom kole zahral proti nasadenej turnajovej štvorke z usporiadateľskej krajiny. Alebo aj nezahral, pretože mu vôbec nevyšlo otvorenie a súper s titulom FM jednoznačne dominoval. V druhom kole ho čaká súper z Cypru - Daniil Daniil. Kredit jeho rodičom za kreativitu :) Verili sme, že Joni sa po úvodnej studenej sprche rýchlo oklepe, naplní papierové predpoklady a vráti sa do stredu tabuľky, no nestalo sa tak. „Dvojitý Dubov“ s ním dokázal remizovať a radosť z úvodného víťazstva tak prišla až do tretice, kedy úspešne zvládol čiernohorskú prekážku. Následne ho čakal náročný súper z Rumunska a verili sme v papierové prekvapenie, no proti domácim to Jonimu zatiaľ bodovo nejde. Výhrou v piatom kole sa opäť dostal do stredu tabuľky a mal tak tretiu šancu uhryznúť favorita, tentoraz z Litvy. To sa mu aj podarilo, keď partia skončila nerozhodne. A nebyť časovej tiesne, súperova ponuka remízy by asi ani nebola vyslyšaná. Do siedmeho kola si tak zabezpečil poriadnu výzvu v podobe francúzskeho reprezentanta kategórie 2200+. Výzvy sú však na to, aby sa prekonávali a Jonimu sa to podarilo úplne naplno. Po víťazstve sa prvý raz dostal do prvej polovice tabuľky a verili sme, že sa mu v nej podarí udržať. Najbližšou prekážkou bol favorizovaný reprezentant Nórska, no Joni čiernymi opäť dokázal remizovať. V záverečnom kole bol opäť papierovým outsiderom, keď ho čakal taliansky reprezentant. Biele figúry a slušná forma mu mohli pomôcť, súper bol však proti. Prehra v poslednom kole Joniho stiahla za hranicu TOP50, no celkovo môžeme hodnotiť jeho výkon ako veľmi dobrý. Až na jednu výnimku svoju rolu favorita zvládol naplno a troch papierovo silnejších hráčov sa mu podarilo obrať, keď najmenšiu radosť z toho mala turnajová šestnástka. Zo slovenskej výpravy nakoniec zaznamenal tretí najvyšší nárast, keď si do rebríčka pripísal 25 bodov. To na prvý pohľad nie je veľa, no ME mládeže naozaj nebývajú miestom, kam sa chodieva ako na Klondike.

Kategória O14 (99 hráčov): J.Ďurana 4,5b/9 52.miesto

Výsledky na chess-results

001 002

003 004

017 018