V strede júna sa v Liptovskom Jáne konali MSR amatérov v šachu v rámci turnaja, ktorý sa v minulosti hral pod označením LJ Slovak Open a my sme na nich nechýbali vďaka dvojici Riško a Ryan.

Riško v prvých dvoch kolách neprekvapil, čo znamená, že uhral presne jeden bod. V treťom kole by šancu na prekvapenie mohol mať, no ľahké to určite nemalo byť. Na veľkú rošádu súpera však zareagoval príliš mäkko, následne prehliadol pešiaka a po prechode do pešiakovej koncovky nebolo o čom. Vo štvrtom kole sa tak určite chcel pokúsiť o návrat do stredu tabuľky, no už krátko po začiatku partie to vyzeralo na opačný scenár. Partiu sa mu s výraznou pomocou súpera podarilo otočiť a v piatom kole tak mal tretí pokus zabojovať proti favoritovi. To sa mu nepodarilo, keď sa trochu paradoxne vzdal v remízovej vežovej koncovke. Aj keď jej obrana by isto nebola ľahká, rozhodnutie rezignovať bolo veľmi predčasné. Poobede si opäť napravil chuť, tentoraz v svižnej miniatúrke. Na úvod posledného hracieho dňa to vyzeralo, že sa mu podarí nielen uhryznúť favorita, ale vybojovať celý bod. Pasívna hra bez plánu však, napriek voľnému pešiakovi navyše, nakoniec nemala nádej na úspech a prehliadnutie elementárnej taktiky rozhodlo. A tak aj štvrtý raz sa musel doťahoval do stredu tabuľky a po štvrtý raz úspešne. Jeho výsledný bodový zisk je presným obrazom toho, čo v partiách bolo k dispozícii, aj keď rozdelenie bodov v jednotlivých partiách mohlo byť trochu iné.

Ryan po očakávanej výhre v úvodnom kole mal na dosah aj druhý bod. Nasadenú osmičku mal doslova na podnose, no v závere partie ukázal pevnejšie nervy súper, ktorý vykopával loptu z prázdnej bránky. V treťom kole bol papierovým favoritom, no súper nedávno vyhral na MSR v rapid šachu mládeže kategóriu do 16 rokov a tak s ním určite bolo potrebné počítať. A najmä zabudnúť na včerajšok a nemať po ňom príliš krvavé oči. Ryan z otvorenia veľa bielymi nezískal, no pripravil zákernú pascu a súper prehliadol dvojitý úder. Všetko po ťahu 19.Dd1 tak už bolo zbytočné. Poobede tak mohol skúsiť opäť zabojovať o vyššie priečky v prvej polovici tabuľky a nakoniec sa mu to aj podarilo. Vzápätí od úvodu partie zatlačil na nasadenú šestku a len nedôslednosť spôsobila, že sa musel namáhať aj o mnoho neskôr, v remízovej dámskej koncovke. Súper však chyboval a Ryan si tak pripísal veľmi cenný skalp. V šiestom kole si čiernymi figúrami veľmi neškrtol, keď jeho ukrajinský súper dokonale využil predčasné a chybné b7-b5. Nie, že by v neskoršom priebehu partie ešte šance na vyrovnanie neboli, ale všetky ostali nevyužité. V siedmej partii to pri opačných rošádach dlho vyzeralo na výhru favorizovaného súpera, no ten najprv nechal Ryana získať kompenzáciu vďaka obsadeniu centra figúrami a následne sa dostal pod silný útok. Ten neskôr neubránil a to znamenalo, že Ryan do posledného kola zabojuje o veľmi vysoké priečky. V ňom sa však všetko podstatné udialo už v otvorení, kde riskantný variant opäť raz nefungoval. Sme zvedaví, koľkokrát ho Ryan ešte bude skúšať, no vyzerá to tak, že súperi sú už pripravení. Bojovnosť v ďalšom priebehu partie sa mu uprieť nedala, no šanca na remízu v nej už nebola žiadna. Aj napriek tomu je zisk piatich bodov výborným výsledkom, pričom už len pohľad na jeho súperov hovorí za veľa. A to ešte môže ľutovať nevyužité mečbaly v druhom kole. Napriek nim zaznamenal do ratingu zisk vyše 70 bodov, čo je viac ako pekný výsledok.

MSR amatérov v šachu (137 hráčov): C.R.Mészáros 5b/8 24.miesto, R.Pisarčík 4b/8 73.miesto

Výsledky na chess-results

462 463

473 474