Tesne po Koníku sa v bratislavskej Rači koná podujatie zložené zo šiestich turnajov a na niektorých z nich nechýbame ani my. Keď nás v hlavnom turnaji zastupujú Riško a Tomáš.

Riško v úvodných štyroch kolách získal jeden bod, keď naplnil papierové predpoklady, no proti papierovým favoritom sa mu nepodarilo uspieť ani na tretí pokus. V piatom kole mohol svoj zisk zdvojnásobiť, aj keď sa dalo čakať, že jeho maďarská súperka bude isto proti. Dokázal ju však zdolať a vzápätí prvý raz v turnaji zabodoval aj proti papierovo silnejšiemu súperovi, keď si pripísal výhru a to dokonca hrajúc čiernymi figúrami. V ôsmom kole ho čakal poľská prekážka, pričom jeho súper zatiaľ hral na svoje pomery nadštandardne, takže to určite nemala byť jednoduchá záležitosť. To sa aj potvrdila, keď sa favorit presadil. Riška tak v záverečnej partii čakal zápas pravdy a boja o hornú a dolnú polovicu výsledkovej listiny. V ňom sa mu podarilo zvíťaziť a ziskom piatich bodov sa dostal do elitnej tridsiatky. V Kategórii do 12 rokov obsadil tretie miesto a do ratingu si pripísal 60 bodov.

Tomáš začal turnaj dvoma výhrami, čo ho vynieslo až ku súboju proti turnajovej päťke. Favorit sa presadil, čo sa žiaľ Tomášovi nepodarilo vo štvrtom kole, keď sa v jeho partii zrodil nerozhodný výsledok. Verili sme, že si v piatej partii napraví chuť, čo sa aj stalo realitou. Jeho ďalšie dve partie sa skončili nerozhodne, pričom v oboch bol síce papierovým favoritom, no súperi hrali v Bratislave veľmi dobre. V predposlednom kole ho čakal mierne favorizovaný súper a biele figúry k tomu a stávkové kancelárie hovorili o čistom trojtipe. Súboj sa skončil nerozhodne a v záverečnej partii čakala Tomáša zdolateľná česká prekážka, kde by prípadná výhra mohla znamenať atakovanie TOP10. Realitou sa však stala štvrtá remíza v rade a tak mu celkový zisk 5,5 bodu zabezpečil umiestnenie okolo jeho nasadenia a iba mierny úbytok v ratingu.

Turnaj A (78 hráčov): T.Sklárš 5,5b/9 17.miesto, R.Pisarčík 5b/9 29.miesto (3.miesto v kategórii do 12 rokov)

Výsledky na chess-results

Do piatkového bleskového turnaja sa prihlásila pätica našich hráčov, pričom Sebík sa zúčastnil svojho vôbec prvého turnaja so zápočtom na blitz rating. V úvodných troch kolách vyšiel bodovo naprázdno, no v ďalších štyroch šokujúco nepoznal pocit prehry, pričom remizoval aj s dvoma výrazne silnejšími hráčmi a to nemuselo ostať pri deľbe bodov. V závere však zo šiestich partií získal iba jediný bod, keď až päť partií prehral. To mu jeho dovtedajší výkon výrazne znížilo, no napriek tomu podal v turnaji slušný výkon.

Riško odohral veľmi náročný turnaj, keď okrem jediného prípadu mali všetci jeho súperi rating vyšší ako 1700. Výborne si počínal najmä v prvej polovici, kedy mu po šiestich kolách svietili na konte skvelé štyri body. V druhej polovici turnaja síce pridal iba dve výhry, no celkovo mu to aj tak zabezpečilo zisk astronomických 173 bodov do blitz ratingu. A s tým môže byť určite spokojný, aj keď je jasné, že s jedlom mu isto rástla chuť.

Ryan v úvodných štyroch kolách dokázal trikrát zvíťaziť, keď sa na jeho štíte ocitol aj maďarský kandidát majstra. Potom nasledoval vždy dvoma zlepenými výsledkami, keď začal dvoma prehrami, po nich dve partie vyhral a následne opäť dve prehral. Najmä desiate kolo ho určite mrzí. Zo záverečných troch kôl však dokázal od papierovo slabších súperov vydolovať dve výhry a jednu remízu a to ho vytiahlo na 22.miesto. Výkon bol však na jeho schopnosti šedým priemerom.

Maťo odohral veľmi slušný turnaj, v ktorom okrem dvoch či troch výnimiek nemal ľahkého súpera. V úvodných štyroch partiách získal výborných 3,5 bodu, v strednej tretine však iba jediný bod pri troch prehrách. Víťazným hetrikom to v záverečnej tretine dotiahol až do predĺženia, no v ňom dve partie prehral a tak vypadol z prvej desiatky až na záver tej druhej.

Vladko začal dvoma výhrami a nenechal sa zabrzdiť ani následnou prehrou, keď získal v rýchlom slede ďalšie dva body. Po prehre s neskorším víťazom podujatia si zobral timeout a prekvapil asi aj samého seba. Stáva sa. Zdravo sa však nahneval a štyrmi výhrami v rade (vrátane tej s nasadenou jednotkou) sa vytiahol opäť na čelné priečky. Škoda, že sa mu v záverečných dvoch partiách nepodarilo aspoň jednu z remíz otočiť na víťazstvo. Mohol sa tešiť z víťazstva v rámci Majstrovstiev Bratislavského kraja. Takto z toho nakoniec bolo druhé miesto.

Turnaj D (79 hráčov): FM V.Bochnička 9b/13 8.miesto (2.miesto v rámci Majstrovstiev Bratislavského kraja), M.Šándor 7,5b/13 18.miesto, C.R.Mészáros 7,5b/13 22.miesto, R.Pisarčík 6b/13 56.miesto, S.Pauko 3,5b/13 77.miesto 

Výsledky na chess-results

Turnaja v bughouse sa zúčastnila štvorica našich členov, keď v tandeme s Maťom nahradila vopred prihlásenú Simonku na poslednú chvíľu Ninka. Všetky štyri družstvá uhrali aspoň polovicu možných bodov, pričom najvyššie skončil Vladko, ktorý obsadil priečku tesne pod stupňami víťazov.

Turnaj E (18 družstiev): Mačacie mozgy (FM V.Bochnička) 18b/28 4.miesto, Kukuričky Bonduelle (E.Walter) 14b/28 9.miesto, Rozčertený Šachuľko (N.Kubíková, M.Šándor) 14b/28 11.miesto

Výsledky na chess-results

V šachu 960 nás reprezentovali Simonka s Vladkom. Prvej menovanej turnaj vôbec nevyšiel, keď dokázala zvládnuť iba tri absolútne povinné jazdy. Dva ďalšie očakávané body nepridala, rovnako ako ani ďalšie dve prípadné prekvapenia. Tri body ju tak ponechali v druhej polovici tabuľky. Príčinu sme pochopili až neskôr, keď sa zo zdravotných dôvodov odhlásila z ďalších vopred plánovaných podujatí.

Vladko začal veľmi dobre, keď po povinnej výhre zdolal aj turnajovú jednotku. Keď pridal v treťom kole remízu, vyzeralo to na boj o čelo turnaja. Nečakaná prehra vo štvrtej partii  bola síce kompenzovaná výhrou, no vzápätí prišla prehra s neskorším víťazom a medailové stupne už boli príliš vzdialené. Záverečná výhra mu zabezpečila konečné šieste miesto.

Turnaj F (24 hráčov): FM V.Bochnička 4,5b/7 6.miesto, WFM S.Bochničková 3b/7 17.miesto

Výsledky na chess-results

518 519

551 552

553 554

555 556

557 558