Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Májový termín nominačného mládežníckeho podujatia sa stal postupne definitívnym a zavŕšilo sa tak hanebné rozhodnutie viacerých strán, ktoré týmto v podstate odpísali maturantov. Aby nedošlo ku ich diskriminácii, obe kategórie do 20 rokov tak museli byť z MSR “po sto rokoch“ odstránené a presunuté na iný termín a miesto. Navyše ich ako “nechcenú odmenu zdedil“ organizátor MSR, takže sa alibizmus rozhodnutia kompetentných orgánov v rámci SŠZ pozdvihol ešte na vyššiu úroveň. Kedy a kde budú ešte nie je isté ani v čase písania tohto článku, aj keď čiastkové informácie sa k nám už dostali. Poďme však najprv ku šachovej stránke a ku jednotlivým našim hráčom a ďalšie postrehy z podujatia si nechajme až na záver článku...

Majstrovstiev sme sa zúčastnili tradične iba v obmedzenom počte. Tentoraz bolo v našej výprave Interchessu 16 hráčov (z toho 10 z KŠN, Šimon a Tomáš Brnušákovci, Jonáš Ďurana, Marek Tobias Janík, resp. Jana a Martina Šošovičkové) rozdelených rovným dielom medzi štandardné duo IM Berezjuk – FM Roháček.

Miška hrala prvý raz v kategórii do 10 rokov a očakávali sme v nej tuhý boj štvorice hráčok o tri medailové stupne. Vedeli sme, že našim hendikepom bude najmä nedostatok turnajovej praxe, ale cieľom bolo reštartovať Mišku a pokúsiť sa v priebehu turnaja zmeniť čo najviac vecí za čo najkratší čas. V úvodnom kole nevyužila svoje šance, no je nutné priznať, že súperka ich mala oveľa viac a tak sme remízu na úvod brali. V druhom kole však prišla prvá malá katastrofa, keď namiesto víťaznej miniatúrky z toho bola rýchla prehra a výrazný škrt cez rozpočet. V treťom kole síce čiernymi pritom favoritke rýchlo vyrovnala, no vzápätí aj rýchlo prišla o figúru a napriek odporu bolo po partii. Následne sa jej iniciatíva v prvých dvadsiatich ťahoch rozplynula a obrat bol príliš rýchly. Piate kolo malo byť poslednou šancou  zabojovať o zázrak, no chybná výmena lepšej figúry za horšiu bola nasledovaná jednoťahovou stratou dámy. Následný heroický výkon ju síce nakoniec doviedol do remízového prístavu, no šance na medailu boli pri polčase 1/5 iba v rovine sci-fi. Ako deň a noc však vyzerala druhá polovica turnaja. Najprv zdolala bez najmenších problémov neskoršiu striebornú medailistku a vzápätí si schuti zaútočila aj v siedmom kole, kedy súperke vrátila požičané. Keď v ôsmom kole remizovala v dlhej partii s neskoršou víťazkou, ostávali už len dve kolá do konca. Rastúcu formu potvrdila skalpom neskoršej bronzovej medailistky a chcela ju zakončiť aj v záverečnej partii, no súperka neprišla. Výsledných 5,5 bodu sa na medailu nakoniec ukázalo málo, pozitívnych vecí však bolo omnoho viac. Najväčšou bol fakt, že Miška počas turnaja niekoľkokrát prekonala svoj osobný rekord, keď mnohé z partií trvali cez dve hodiny a jedna dokonca až 3 hodiny a 40 minút. Pri zvýšenej koncentrácii postupne klesol počet hrubých chýb a na bodovom konte sa to okamžite začalo ukazovať. Prísľub do ďalších turnajov je tak určite veľký.

Kategória D10 (6 hráčok): M.Šúňová 5,5b/10 4.miesto

Výsledky na chess-results

V tejto kategórii sme mali až štvornásobné zastúpenie a po kontroverzných “útekoch“ z kategórie bolo jasné, že z toho budú boje o medailové stupienky. Zmena vnútorného nastavenia takto tesne pred turnajom najviac ovplyvnila Simonku, ktorá nemohla mať iné, ako medailové ambície. V úvodnej partii však v lepšej pozícii prehliadla elementárnu taktiku a namiesto očakávaného bodu z toho bol drsný knockout a ako sa ukázalo, tento moment sa s ňou následne tiahol celým turnajom. V druhom kole zachránila v derby čierny remízu najmä vďaka Lucke a keď po výhre v derby s Ninkou vyhrala aj vo štvrtom kole, vyzeralo byť všetko ok. Prišli však dve remízy bielymi figúrami, pričom ju určite mrzí najmä tá druhá, kedy netrafila penaltu do prázdnej brány. To jej psychiku hodilo ešte hlbšie a následná hrubá chyba s derby s Grétkou znamenala už iba vieru v zázraky. V záverečnom kole čelila už istej víťazke turnaja, no zdolať sa jej ju nepodarilo a po remíze z toho bolo konečné šieste miesto. Vo vyrovnanej kategórii jej na medailu chýbal jeden pol bod. A že možností získať ho bolo... Pri svojich posledných troch účastiach sa tešila trikrát zo zlata a tak to určite nie je výsledok, z ktorým by mohla byť spokojná. Podstatné však bude, ako sa z touto situáciou vysporiada a veríme, že sa vráti vnútorne omnoho silnejšia.

Ninka pred turnajom veľké oči nemala, ale bojovať vie. Presvedčila sa o tom v prvom kole Lucka, ktorá tak zaznamenala neplánovanú stratu v podobe remízy. Škoda, že Ninka na tento zisk nenadviazala v ďalšej partii a po prehre zakončila prvú tretinu turnaja už spomínaným derby proti Simonke. Po troch kolách tak síce bola na predposlednom mieste tabuľky, no za sebou už mala turnajovú dvojku a trojku a tak mohla veriť v prijateľnejší žreb v ďalšom priebehu. To sa potvrdilo do bodky, keď v strede turnaja zaznamenala víťazný hetrik. Súperky síce bojovali a nič nedostala zadarmo, no razom z toho bol nielen posun do prvej polovice turnajovej tabuľky, ale dokonca aj partia siedmeho kola proti turnajovej jednotke na prvej šachovnici. Otvorenie sa jej vydarilo a istý čas to vyzeralo, že séria by mohla pokračovať, no malá sebadôvera vo výhodnejšiu pozíciu spôsobila postupný obrat na stranu súperky. V turnajovej hojdačke tak dostala následne bod zdarma a o bytí a nebytí v turnaji rozhodlo posledné kolo. Zvládnutie ďalšej partie z pozície papierovej favoritky znamenalo dotiahnutie sa na všetky medailistky pred ňou, no pomocné hodnotenie jej dalo pocítiť, že hrala iba s prvými troma nasadenými hráčkami a následne až z tými od desiateho miesta nižšie. Piatou priečkou však uhrala na MSR mládeže svoj doteraz druhý najlepší výsledok a to sa určite počíta!

Grétka bola jednou zo širšieho okruhu adeptiek na medailu a jej zlepšená forma v závere ligovej sezóny dávala šance byť čiernym koňom turnaja. Výhra v prvom kole bola z kategórie povinných a o všetkom podstatnom sa rozhodovalo v druhej partii. Proti favorizovanej súperke bola prakticky celú partiu pod tlakom a aj za hranicou prehry, no tá nie a nie urobiť rázny koniec. Húževnatosť sa Grétke vyplatila a v záverečnej fáze už mala strach skôr súperka. Na ťažko vybojovanú remízu nadviazala v treťom kole masakrom po hrubej chybe súperky v otvorení a keď následne ustála aj derby štvrtého kola s Luckou, katapultovalo ju to až na prvú šachovnicu. Na nej nielen že dlho vzdorovala, no nevyužila pekný taktický obrat na zisk celého bodu. Vo vežovej koncovke sa nakoniec stratila a na konto si tak pripísala svoju prvú (a nakoniec aj jedinú) prehru v turnaji. Viditeľne nespokojná prišla po remíze v šiestom kole, keď sme si veľmi dlho mysleli, že partiu prehrala a až postavenie kráľov oproti sebe nás vyviedlo z omylu. Derby so Simonkou sme už spomínali a Grétke priniesol tretiu výhru bielymi figúrami. Predposledné kolo nezačala ideálne, no veľmi šikovne sa dostala z horšej situácie a súperka šikovne ponúkla remízu vo vhodný moment. V záverečnom kole tak mohla hrať neplánovane dokonca o zlato. Z otvorenia síce nezískala to, čo sme chceli, no partia sa dlho pohybovala v rovine a nakoniec aj skončila nerozhodne. Odniesol si to síce partiár, ale znamenalo to nakoniec druhé miesto v kategórii a keď si pozrieme, že okrem úvodného kola nemala žiadnu ľahšiu súperku, je nutné dodať, že zaslúžené. Ostáva len dúfať, že nezaspí na vavrínoch a bude pokračovať v režime, ktorý sme cca dva mesiace pred majstrovstvami začali realizovať. Že neuberie, ale prípadne ešte pridá. Ako sa mohla presvedčiť, mohlo by to fungovať.

Lucka nastupovala ako obhajkyňa titulu a mala len najvyššie ambície. Tiež sa však nedokázala mentálne vysporiadať s novovzniknutou situáciu tesne pred začiatkom úvodného kola a v už spomínanej prvej partii s Ninkou remizovala po nečakane bezkrvnom výkone. Svoje veľké šance nevyužila ani v druhom derby proti Simonke a tak ju v treťom kole trochu na víťaznú vlnu dostala povinná výhra, aj keď aj tá mala svoje chybičky krásy. Nasledovalo spomínané derby s Grétkou a tretia remíza, no tak ako to býva u nás zvykom, do vyčerpania všetkých možností. Na konci už ostali v celej miestnosti už iba dve hráčky a na šachovnici už iba dvaja králi. Prehliadnutá elementárna taktika v piatom kole znamenala boj o holý život, no súperka riešila veci na šachovnici predsa len dlhšie, ako by mala. Výsledkom bola časová tieseň a hrubá chyba v čase, kedy už mala výhru na dosah. Pre Lucku to po troch zbytočných stratách znamenalo prvý nečakaný zisk. Remíza proti neskoršej víťazke turnaja bola taktiež bojovná, keď sa partia skončila až hlboko v koncovke. Nasledovala výhra bielymi figúrami, no v úvod bol zahraný slabo a ku peknej realizácii lepšieho jazdca nad slabším strelcom vôbec nemuselo dôjsť. Prvý mečbal na zlato tak mala v ôsmom kole, kedy jej výhra garantovala prvé miesto vo svojej kategórii. Hra na jednu bránu a časová tieseň súperky nasvedčovali tomu, že posledné kolo bude už iba formalitou, no stal sa presný opak. Súperka držala a držala, čakala a čakala a prišla nečakaná chyba a totálny obrat. Posledné kolo tak bolo zrazu bojom o všetko, navyše čiernymi figúrami a proti súperke taktiež bojujúcej o medailu v staršej kategórii. Partia neprekročila výraznejšie hranice rovnováhy a nakoniec s ňou mohli byť spokojné obe súperky. Lucka sa v turnaji herne trápila a vlastne ani jej jedna partia sa nezaobišla bez nejakých komplikácií či obratov. Z toho samozrejme pramenila nervozita a tá sa opäť premieňala na ďalšie chyby a tie na ďalšiu nervozitu. Našťastie sa turnaj skončil a po obhájení titulu môže pomýšľať na vysnívané MS. Tam sa však bude nutné už vopred pripraviť na to, že čo ako tŕnisté MSR boli oproti tomu iba prechádzkou ružovou záhradou.

Kategória D16 (11 hráčok): L.Strišková 5,5b/9 1.miesto, G.Kapolková 5,5b/9 2.miesto, N.Kubíková 5,5b/9 5.miesto,  S.Bochničková 5b/9 6.miesto

Výsledky na chess-results

Riško vstupoval do turnaja ako druhý nasadený hráč, so snahou posunúť sa o stupienok vyššie. Predchádzajúca ligová sezóna, v ktorej nestratil ani jednu jedinú remízu a to mal aj papierovo výrazne silnejších súperov, nám dávala optimizmus, že oproti minulému roku je na medailové súboje oveľa lepšie pripravený. V úvodných dvoch kolách si pripísal na konto dve pohodlné víťazstvá a rozhodujúce tak malo byť dvojkolo. V rannej partii súper bielymi neuchopil partiu poriadne do rúk a Riškovi tak stačilo dokončiť vývin, hrať zdravé ťahy a pozbierať drevo. V zápase dvoch najvyššie nasadených hráčov začal lepšie, no veľmi rýchlo sa pozícia ustálila okolo roviny. Tá však bola príjemnejšia pre bieleho a súper vážnou chybou nastavil kvalitu. Následná realizácia materiálnej výhody síce nebola bezchybná, no bola dostatočná na to, aby súper nedostal žiadnu šancu na záchranu a kľúčové víťazstvo bolo na svete. Po hodoch býva bolenie brucha a to platilo na sto percent v piatom kole. Riško otvorenie neuchopil presne a postupne si navzájom venovali pár darčekov. Výsledná remíza je asi ok, ale po tejto partii bolo nutné zopakovať, že tešiť sa môže až vtedy, keď podpíše partiár. Následná partia síce vykazovala technické nedostatky, no hralo sa na jednu bránu a súper pod tlakom chyboval. V siedmom kole však mohlo byť všetko doterajšie úsilie pasé. Z fantastickej pozície s materiálnou výhodou už veľmi krátko po otvorení, nastal postupný obrat až do horšej koncovky. Súper však nepochopiteľne obetoval figúru a Riško už šancu z rúk nepustil. Následná partia bola kontrolovaná a bod zaslúžený a tak ostávalo urobiť najťažší posledný krok. Z partie je vidieť snahu, ale aj naivitu. Namiesto trpezlivej hry, kde sa kvalita hráčov postupne preukáže, bol predčasný útok, ktorý mal objektívne skončiť Riškovou prehrou. Obrana však v tejto kategórii nebýva u hráčov silnou stránkou, blitzkrieg mu tak vyšiel a paradoxne po možno najhoršom výkone v turnaji získal zlato. Za rok sa u neho stalo mnohé a popri tréningoch odohral aj veľké množstvo turnajov. Nazbierané skúsenosti z nich, ako aj svoj agresívny štýl hry zúročil na výbornú.

Kategória CH10 (13 hráčov): R.Pisarčík 8,5b/10 1.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan mal tesne pred majstrovstvami zdravotné ťažkosti a nakoniec ešte ani deň pre nimi nebolo jasné, či sa ich bude môcť zúčastniť. Napokon prišiel a papierovo bolo síce všetko jasné, no vedeli sme, že zoslabnutý organizmus nemusí vydržať záťaž 9-kolového turnaja. V prvom kole sa pomaly rozbiehal, no keď v druhom súpera vymazal zo šachovnice expresne rýchlo, mysleli sme, že je všetko v poriadku. V treťom kole sa však už trápil a len obojstranná šachová slepota mu zabránila stratiť kvalitu, s pozíciou, kde by bol vďačný aj za remízu. Nasledovala partia dvoch hlavných favoritov, kde čiernymi postavil pasívnu pozíciu bez protihry a súper si mohol partiu naplno užívať. Po prehre bolo nutné preorientovať sa na boj o udržanie striebra. Prvým krokom bola výhra v dámskej koncovke, druhým pekný technický výkon a nakoniec výhra vo vežovke. Výhra prišla aj do tretice, no tu mu pomohol výdatne súper, keď vo vyrovnanej pozícii nespočítal variant do konca, prípadne poriadne. A aby toho nebolo málo, aj záverečné dve partie nezaváhal, keď v oboch zahral veľmi pekne a svojich súperov postupne pretlačil. Kľúčovú stratu však nedokázal nahradiť ani bezchybný finiš a výsledkom bolo druhé miesto. Vzhľadom na okolnosti spred turnaja ho však musí akceptovať,  hral totiž tak, ako bolo v jeho silách. A byť prvý raz vo vyššej kategórii a hneď skončiť druhý, to sa predsa počíta!

Kategória CH12 (20 hráčov): C.R.Mészáros 8b/9 2.miesto

Výsledky na chess-results

Samko sa do našej nominácie dostal na poslednú chvíľu, keď jeho vlažný prístup k povinnostiam počas väčšiny školského roka koreloval s výsledkami v rámci ligových súťaží a vo vyššej kategórii sa dalo čakať, že to nebude med lízať. V závere ligovej sezóny však chytil formu a vyhral viacero partií v rade a pridal k tomu aj ďalšie veci. V prvom kole sa síce dostal z otvorenia do veľmi zlej pozície a tá sa neskôr ešte zhoršila, no súper si vybral slabšiu chvíľu a po sérii štyroch ťahov partia mala byť jasnou záležitosťou. Nebola, no postupne sa vykryštalizovala do rovnej vežovky, no v nej si rozhodujúcu chybu pripísal práve Samko. Keď následne prehnal optimizmus obeťou figúry, v treťom kole ho čakal bod bez boja. Vzápätí zvládol povinnú jazdu a po štyroch kolách tak mohol začať znova. A veru nebol ďaleko! Súper totiž rozohral Anglickú hru, no s jej jemnosťami sa asi veľmi neoboznámil. Výsledkom bola obrovská šanca na zavŕšenie hetriku, no po hrubej chybe sa partia otočila a druhý favorit tak dostal nielen zbytočnú milosť, ale ešte zbytočnejší darček. V šiestom kole sa so súperom rozišiel nerozhodne, čo bola škoda, pretože si opäť vypracoval výhodnejšiu pozíciu a remíza bola minimom toho, čo sa dalo vyťažiť. V siedmom kole čiernymi rýchlo vyrovnal, no manévrom Se6-d7-e6xb3 stratil priveľa času a navyše ukázal súperovi, že netuší, čo má v pozícii robiť. A ten viac nepotreboval. Predposledná partia mohla byť ódou na rýchly vývin a iniciatívu, malá rošáda však bola rýchlym koncom. Posledné kolo tak už bolo iba hrou o česť a tento súboj Samko zvládol, keď odohral peknú partiu s víťazným koncom. Výsledných 3,5 bodu síce zodpovedá jeho papierovému nasadeniu, no pri festivale zahodených príležitostí je to veľmi veľmi málo. Caissa si však asi povedala, že pracovať sa má celoročne a v rozhodujúcich okamihoch sa tak priklonila vždy na stranu súperov. Nechala mu iba všimné v podobe desiateho miesta na bleskovom turnaji počas MSR mládeže, čo je ale tiež aktivita, pri ktorej sa ostáva opýtať iba Quo vadis?

Maťo nastupoval minulý rok ako jeden z čiernych koní turnaja, tentoraz však bola situácia niekoľkokrát iná. Medzi mínusy sa dalo započítať, že bude hrať vyššiu kategóriu, ako aj to, že teraz si už súperi dajú pozor. Plusmi mohla byť vyššia herná prax, vrátane prvoligových zápasov, no turnaje ako také chýbali. Opäť sme teda mali obavy zo záveru turnaja, ktorý ho stál minulý rok minimálne medailu. Úvodné kolo síce spoľahlivo agresívnou hrou zvládol, no v druhej partii nezareagoval na súper gambit vôbec dobre a dostal sa do veľmi náročnej pozície. Z nej sa už nedostal a prvá prehra bola na svete. Rýchlo sa však oklepal v ďalších dvoch, kde prevzal krátko po otvorení všetko do vlastných rúk a súperov postupne pretlačil. Škoda, že rovnako nepokračoval aj s nasadenou štvorkou, keď sa vo výhodnejšej pozícii uspokojil s remízou. Keď v šiestom kole nielen zachránil, ale dokonca totálne otočil prehranú partiu, verili sme, že šťastie stojí pri ňom. V siedmej partii proti neskoršiemu víťazovi kategórie však previedol jazdca namiesto aktívnejšieho g4 cez e8 do pasívnejšej pozície a tým sa to všetko začalo. Figúry si začali čoraz viac prekážať a pri prechode do koncovky ťažkých figúr ostal bez pešiaka. Praktické šance na záchranu síce boli, no príliš pasívna hra v koncovke štyroch veží viedla ku druhej a nakoniec aj poslednej prehre. V ôsmom kole nevyužil biele figúry a výhodný žreb a nakoniec so súperom opakovali ťahy a dosiahol tak remízu v pozícii, kde by sa reálne mohol vzdať. V záverečnej partii tak musel na prípadnú medailu vyhrať, ale ani to mu nič negarantovalo. Všetko vyriešilo prekvapenie od súpera, po ktorom sa ocitol už po pár ťahov vo veľmi pasívnej pozícii a asi rozumne sa rozhodol neriskovať. Výsledkom bolo obhájenie piate miesta z posledných MSR, čo môžeme považovať za veľmi dobrý výsledok a presné naplnenie nášho tipu pred turnajom, že TOP5 by mohla byť. Máme tak ďalší rok na šachovú prácu a šancu posunúť sa vyššie, ale najmä ďalej.

Kategória CH16 (25 hráčov): M.Rak 5,5b/9 5.miesto, S.Havalda 3,5b/9 21.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko patril do širšieho okruhu favoritov na akýkoľvek medailový kov a pomaly tradične sa v prvej polovici rozohrával pozvoľna. V úvodnom kole vzal na seba v rovnej pozícii síce až prehnané rizika, no súper chyboval a prvý bod bol na svete. V druhej partii však už prišla prvá strata v podobe remízy, keď celozápasovú malú výhodu zadusila remízová koncovka. V treťom kole sa opakoval scenár z úvodu turnaja. Riziko však bolo tentoraz menšie a prakticky okamžite sa aj oplatilo. Keď vo štvrtej partii súper po hrubej chybe stratil figúru a vzdal partiu v sedemnástom ťahu, dvojkolo bolo úspešne za Vladkom. Druhá miniatúrka bola nasledovať prekvapujúco hneď vzápätí, no katastrofálne odohrané otvorenie neskoršieho víťaza Vladko nepotrestal a partia sa mu následne rýchlo vymkla spod kontroly. Ďalšia rana nasledovala v kole šiestom. Paradoxne v partii, ktorá mala trvať len pár ťahov a skončiť v jeho prospech. Práve vtedy totiž neskoršiemu vicemajstrovi zazvonil mobil, ktorý si nechal na rozhodcovskom stolíku. Rozhodcovia vlastníka zisťovali, svedomie mlčalo. Situácia sa neskôr zopakovala, svedomie mlčalo opäť. V totálne chaotickej partii, ktorá skončila v miestnosti posledná, nakoniec Vladko ťahal za kratší koniec. Po nej si súper vzal mobil a následne rozhodcovia rozhodli tradične slovensky, že skutok sa nestal. Napriek tomu, že partia mala okamžite skončiť. Čiže aj dodatočne, po zistení vlastníka. Morálka a spravodlivosť tak dostali opäť raz facku od alibizmu a pokrytectva. V slovenskej džamahíriji nič prekvapujúce. Škoda, že sa táto informácia nedostala k autorovi týchto riadkov včas, protest by mali zabezpečený. Takto sa dá prečítať na webe SŠZ krásna veta „Rozhodcovský tím pod vedením IA Rastislava Diviaka, hlavného rozhodcu podujatia, nemusel počas turnaja riešiť žiadne veľké spory, za čo patrí všetkým hráčom veľká vďaka.“ To naozaj? Zvykli sme si na to, že nielen v SŠZ ruka ruku myje. Takže keď sa k tomu po dobehnutí pracovných povinností dostaneme, podáme (s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou) k tomuto incidentu podnety na viaceré komisie. Ak má byť totiž toto v poriadku, potom nemusíme v budúcnosti na nejaké MSR vôbec cestovať. Niet divu, že Vladko následne v siedmom kole “s krvavými očami“, a s nutnosťou vyhrať za každú cenu, prehnal optimizmus a nasledovala tretia prehra v rade. A mohla aj štvrtá, no súper viacero šancí nevyužil a Vladko dokázal priebeh partie dokonale otočiť. V záverečnej partii udržal na konci chladnejšie nervy a vytiahol sa na konečné siedme miesto. Vzhľadom na priebeh turnaja veľa aj málo, no čierna škvrna sa z tejto kategórie nezmyje, aj keby sme si prečítali desať oslavných článkov na webe SŠZ ohľadom fair play a dodržiavania pravidiel.

Kategória CH18 (29 hráčov): V.Bochnička 5,5b/9 7.miesto

Výsledky na chess-results

Sumárny výsledok desaťčlennej výpravy KŠN znie: 2x 1.miesto, 2x 2.miesto, 1x 4.miesto, 2x 5.miesto, 1x 6.miesto, 1x 7.miesto a 1x 21.miesto. Ak si to rozšírime na tréningové skupiny KŠN (vrátane členov iných klubov), olympijská bilancia by bola 2-4-1-2-2-1, rozšírená o striebra Danka Compela a Mati Šošovičkovej, o tretie miesto Hanky Horváthovej, pričom štvrté miesto pridala Janka Šošovičková. Pri ďalšom rozšírení na MŠAI Interchess by boli čísla ešte vyššie 2-4-3-4-3-2. Všetkým aj touto cestou gratulujeme a taktiež aj touto formou Sergejovi za dlhoročnú spoluprácu.

Vráťme sa však ešte na záver k postrehom z MSR mládeže vo forme pár rečníckych otázok...

Je v poriadku keď sú konkurzné podmienky vyhlásené tak neskoro, že organizátor prakticky nemá šancu zabezpečiť podujatie na rovnakej úrovni ako rok predtým?

Je v poriadku, keď najväčšia pridaná hodnota celého šampionátu (zaujímavé livestreamy a kvalitné fotografie) z minulého roku nebola?

Je v poriadku, keď sa už dlhé roky prispôsobuje rozpis kôl MSR viac či menej sprievodnému programu?

Je v poriadku, keď sú na detskom vrcholnom športovom podujatí v jedálnom lístku (nie raz) ťažké jedlá (napríklad huby)?

Je v poriadku, keď sa oplatí klamať a je v poriadku keď to rozhodcovia následne exemplárne nepotrestajú?

Je v poriadku, keď sa dá vyberať kategória, ktorú vlastne chcem hrať?

Je v poriadku, že z propozícií vypadla informácia o nomináciách na medzinárodné majstrovstvá?

Je v poriadku, keď z fotiek zo záverečného ceremoniálu ani nezistíme, že ide o MSR mládeže (žiadna vlajka, žiadny poster)?

Je v poriadku, keď sa člen VV SŠZ počas tohto podujatia tak spoločensky unaví, že dve nohy zrazu nestačia?

Je v poriadku, keď člen organizačného tímu nalieva alkohol neplnoletým účastníčkam šampionátu?

Postrehov je oveľa viac, toto bol iba krátky výber. Do riadku s názvom MSR mládeže v šachu 2022 pribudla položka “ukončené“. Tým by sa to ale skončiť rozhodne nemalo...

341 342

343 344

345 346

347 348 349

350 351

352 353

354 355