Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tradičné modranské podujatie v rapid šachu (ktoré bolo tento rok zároveň aj MBK v rapid šachu) neskončilo bez našej účasti, no nie je vylúčené, že v budúcnosti budeme tieto turnaje bojkotovať. Už 1.9.2021, kedy sa hrali bratislavské rapidové majstrovstvá v hoteli Plus, to bolo čo sa týka konzumácie alkoholu na hrane. Vtedy to síce bolo aspoň na prvý pohľad obmedzené dverami miestnosti organizátorov, tentoraz v Modre sa už ani nehralo na seriózny štatút podujatia, na ktoré bola poskytnutá dotácia BŠZ. Fotografie, videá, resp. správy, ktoré som obdržal už v sobotu počas môjho pobytu v zahraničí, boli plné sklamania. Legendy hovoria, že šachisti sa učia z vlastných chýb. Realita je ale taká, že maximálne za šachovnicou, mimo nej je to totiž úplne iný príbeh. Po nedávno ukončených MSR mládeže tak v krátkom slede prišiel ďalší klinec a ak to má byť do budúcnosti novým etalónom, je načase premýšľať nad zrušením celého BŠZ či SŠZ. Ak sa totiž nezačnú vyvodzovať okamžité personálne dôsledky, či krátiť dotácie a bude sa používať pštrosia stratégia riešenia problémov, opäť skončíme pri šachu ako typickom krčmovom športe. Kto kompetentný bude mať tú odvahu začať?

Dosť však nateraz maľovania čiernej budúcnosti a prejdime na výsledky našej pätice, ktoré boli aj lepšie aj horšie...

Grétka asi nebola so štyrmi bodmi celkom spokojná, no dve remízy a jedna výhra s papierovo silnejšími súpermi boli zbytočne znegované prehrou uprostred turnaja. Ako jediná tak skončila pod polovičným bodovým ziskom. V konečnom dôsledku si do rebríčka body pripísala, ale pri rapid ratingu 1400 je to takmer povinnosť.

Riško síce uhryzol favorita už v druhom kole, no z prvých piatich partií to bolo úplne všetko. Isto najmä posledná prehra ho netešila. Potom sa však dvoma povinnými bodmi vrátil jemne nahor a v záverečných dvoch kolách dokázal prekvapiť remízou a výhrou a dostal sa do polovice turnajovej tabuľky. Podal tak nakoniec výkon veľmi podobný tomu z MSR mládeže a bol tak z našich isto určite druhý najspokojnejší.

Emka odohrala prvú polovicu turnaja na slušnej úrovni, keď okrem prehry s favoritom a nerozhodného derby s Grétkou zvyšné tri partie vyhrala. Z posledných štyroch partií však vyhrala iba tú z pozície nasadenej hráčky, vo zvyšných troch súperom body nevzala a nakoniec sa tak postupne zosunula do stredu tabuľky.

Ryan odohral nekompromisný turnaj s piatimi výhrami a štyrmi prehrami. Ak mal súpera pod 1850, partiu vyhral, ak silnejšieho, výsledok bol opačný. V priebehu turnaja mal nádejnú bilanciu 4/6, no do plusu sa nakoniec musel dostať až v záverečnej partii.

Samko naznačil veľa už v úvodnom kole, kedy remizoval s nasadenou sedmičkou podujatia. Po ďalších dvoch výhrach remizoval aj s dvoma titulovanými hráčmi a keď v šiestom kole prekvapil ďalšieho papierového favorita, ocitol sa dokonca v prvej desiatke celkového poradia. V záverečnej tretine mal opäť všetkých súperov papierovo silnejších a prví dvaja sa ukázali nad jeho sily. Remíza v poslednej partii znamenala pozastavenie pádu tabuľkou a výslednú 28. priečku. Napriek tomu podal v turnaji výborný výkon, do ratingu si pripísal 70 bodov a v kategórii hráčov do 20 rokov obsadil tretiu priečku.

Rapid turnaj (87 hráčov): S.Havalda 5b/9 28.miesto (3.miesto v kategórii hráčov do 20 rokov), C.R.Mészáros 5b/9 32.miesto, E.Walter 4,5b/9 41.miesto (1.miesto v kategórii žien BŠZ), R.Pisarčík 4,5b/9 49.miesto, G.Kapolková 4b/9 56.miesto

Výsledky na chess-results

331 332

333 334

335 336