Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Na jednom z letných top šachových podujatí v rámci SR sme určite nemohli chýbať a kým trojica Samir, Sear a Shabir dochádzala každodenne z Trnavy, ostatní sme bývali v Skalici. Maťo priamo v mieste podujatia, Emka na internáte, rovnako ako Vladko v rámci českej výpravy Interchessu pod vedením IM Sergeja Berezjuka a autor týchto riadkov mal pod dohľadom Grétku, Lucku, Mišku a Simonku (spolu s Jankou a Maťou), s ktorými sme obsadili jeden z voľných vinohradníckych domov. Spoločné boli sústredenia s GM Lankom (viď samostatný článok) a taktiež snaha dobre sa pripraviť na blížiacu sa ligovú sezónu, resp. septembrové MS mládeže v rumunskom mestečku Mamaia, kam sa viacerí čoskoro presunieme.

Lucka začala turnaj diametrálne odlišným spôsobom ako v roku 2021 a v úvodných troch partiách nezískala ani jedinú remízu. Nie, že by šance v jednotlivých partiách nemala, no nevyužila ich a súperi tvrdo trestali. Prvý drobný zásah sa jej tak podaril až vo štvrtom kole, no keď v piatom namiesto pomalého „chytania ryby“ obetovala nekorektne figúru, všetko vyzeralo na boj o posledné priečky. Ako správna bojovníčka sa však pobila s osudom a ďalšie dve partie vyhrala a nebola ďaleko ani od víťazného hetriku. Škoda len, že v ôsmom kole zahrala na istotu. V záverečnej partii sa mohla posunúť ešte vyššie a bojovne sa neuspokojila s remízou. Chybu však súper využil a tak nakoniec skončila s troma bodmi približne na svojom. Spokojná síce nebude, no ako ostrý test pred MS to bolo viac ako poučné.

Emka v úvodnej partii skončila už veľmi rýchlo v otvorení, keď jej pasívnu hru český talent s prehľadom potrestal. Keď v druhom kole remizovala, vyzeralo to tak, že si do Skalice ideálnu formu nepriniesla. Rovnako ako Lucka však zabojovala s osudom a do konca turnaja v ďalších siedmych partiách bodovala až šesťkrát. Dve veľmi cenné výhry a štyri remízy jej zabezpečili posun do stredu tabuľky a to sa dá v danej konkurencii hodnotiť ako veľmi pekný výsledok. S performance 2155 si pripísala 27 bodov a vytvorí si tak svoje nové osobné maximum.

Vladko sa v úvodných dvoch tretinách turnaja trápil, no zrel ako víno. Kým v úvodných kolách nedokázal poraziť ani jedného z troch papierovo slabších súperov, v strede turnaja si pripísal na konto víťazný hetrik. Je pravda, že mu slušnou mierou pomohli aj súperi, no najlepšie si nechával na koniec. V siedmom kole bezpečne udržal čiernymi na uzde maďarského veľmajstra a následne zdolal turnajov päťku z Česka. Škoda záverečnej partie, po ktorej sa zosunul na čelo tretej desiatky, no vzhľadom na celkový priebeh je konečné umiestnenie asi zaslúžené.

Samir dokázal zvíťaziť v úvodných dvoch partiách a víťazný hetrik mal na dosah. To by ale musel byť oveľa obozretnejší. Topiaci súper sa slamky nielen že chytil, ale ho vzápätí stiahol pod vodu. Nasledovali však dve výhry, po ktorých neúspešne čelil čiernymi v tradičnom derby neskoršiemu víťazovi turnaja. Prehra v siedmom kole znamenala koniec nádejí na výborný výsledok, no dvoma výhrami sa dokázala predsa len dostať do prvej desiatky. Obhájil tak deviate miesto, aj keď s výsledkom a ani výkonom spokojný isto nebude. Je si však potrebné uvedomiť, že únava po jeho viac ako náročnom prázdninovom programe raz musela prísť a prišla za ním do Skalice.

Energy Group Slovak Open (68 hráčov): IM S.Sahidi 6b/9 9.miesto, V.Bochnička 5,5b/9 21.miesto, E.Walter 4,5b/9 36.miesto, L.Strišková 3b/9 61.miesto

Výsledky na chess-results

Shabir začal turnaj veľmi nádejne, keď v úvodnom kole zdolal čiernymi turnajovú šestku a po následnej prehre sa mu podarilo, s výraznou pomocou Caissy, uhrať remízu proti druhej favorizovanej súperke. České súrodenecké duo bolo vzápätí nad jeho sily, čo sa v prvom prípade dalo skôr očakávať ako v partii druhej. Záverečné štyri kolá sa však prebral z bodovej letargie, keď si na konto pripísal až tri výhry a v tabuľke sa posunul do jej stredu. Mierny zisk do ratingu nie je zlý, ale určite čakal nejaký ten bodík navyše. Žeby mu chýbal práve ten z piateho kola?

Miška počas maturitného ročníka žiadny turnaj neodohrala a ligová prax sa ukázala ako nedostatočná. V prvom kole si síce expresne rýchlo poradila so svojou súperkou, no v nasledujúcich štyroch kolách vybojovala iba dve remízy. Všetky partie mohli skončiť naozaj všelijako, no skôr v nich stratila ako získala. Nasledovali dve síce papierovo povinné výhry, no prvá z nich sa nerodila ľahko a v druhej partii súper nevedel, kedy prestať. Veľa oddychu si tak neužila. Klubové derby proti Maťovi nechytila bielymi za správny koniec a tak sa musela revanšovať v poslednom kole miniatúrkou čiernymi, keď jej riskantný útok vyšiel podľa predstáv. S výkonom a výsledkom, rovnako ako už spomínaný Shabir, isto spokojná nebola, nejako však treba opäť začať...

Joni v úvodných dvoch kolách neprekvapil, keď najprv podľa predpokladov bielymi zvíťazil a následne čiernymi neskoršiemu striebornému hráčovi turnaja podľahol. V nasledujúcich štyroch partiách nepoznal pocit prehry, no predsa len by uvítal nejakú remízu navyše. Škoda prehry v siedmom kole, no na druhej strane sa z nej rýchlo oklepal a v posledných dvoch kolách dokázal čiernymi najprv zdolať papierovo rovnocenného hráča a následne remizoval s turnajovou osmičkou. Umiestnením skončil na mieste svojho nasadenia, po priemernom výkone.

Sear najprv podľahol favoritovi, no rýchlo sa vrátil do stredu tabuľky a v nasledujúcich štyroch kolách až trikrát zdolal favorizovaných súperov. Prvá na to doplatila v klubovom derby tretieho kola Miška. Jeho rozlet jemne pribrzdila v siedmom kole Grétka, čo však Sear nemôže považovať za zlý výsledok, rovnako ako aj ďalšiu remízu. Škoda tak záverečnej partie, ktorá skončila úplne posledná z celého festivalu, kde ho nakoniec favorizovaný súper po dlhom odpore zlomil. Napriek tomu však podal vynikajúci výsledok, s performance 1717 získal do ratingu až 108 bodov a s nášho päťbodového trojbloku na 20.-22. mieste bol jednoznačne jediným spokojným.

Maťo plnil papierové predpoklady nasadenej dvojky iba prvé dve partie. Keď po dvoch prehrách dostal papierovo slabšiu súperku, isto očakával návrat nahor. Nakoniec však po chybe v otvorení bojoval o holý život a partiu iba remizoval. V záverečných štyroch kolách bol favoritom vo všetkých partiách, no dve výhry a remíza boli skrátka málo. Odpísal 58 bodov a je určite jedným z našich najmenej spokojných hráčov v Skalici. Veľká škoda, že sa pred turnajom nedohodla jeho účasť v rámci výpravy Interchessu, určite by to celé vyzeralo úplne inak.

Grétka v úvodnom kole nepotvrdila papierové predpoklady, keď nedala súperovi vynútený trojťahový mat a partiu dokonca prehrala. Nasledovala séria troch výhier, z ktorej dve boli relatívne bezpečné, no tá z tretieho kola preverila jej čarodejnícke schopnosti. Po korektnej dlhej partii, ktorá skončila nerozhodne vo vežovej koncovke, prišla prehra spôsobená chvíľkou nesústredenia v úvode partie. Elementárna strata pešiaka, napriek výraznému odporu, nakoniec rozhodla. Po už spomínanej remíze proti Searovi prišla výhra v partii na jednu bránu a v záverečnej partii čiernymi tretí raz v rade remizovala. Celý rozdiel v ratingu v jej neprospech robí práve nevyužitá šanca v úvodnom kole, nasadenie si však napriek tomu obhájila.

Simonka po viacerých nie optimálnych výkonoch potrebovala úspech ako soľ. Dokázať si to, čo my vieme a to že šach hrať určite vie. Úvodné tri kolá zvládla s plným bodovým ziskom, aj keď súperi svoje šance dostali. Tretia partia bola v znamení korektnej obete kvality a mohla čosi naznačiť. Partia štvrtého kola vyzerala z úvodu na pokračovanie série, no neopatrný skok jazdcom šance okamžite vyrovnal a v konečnej pozícii už mala navrch súperka. Výhra v piatom kole znamenala posun na prvú priečku a od tohto momentu ju z nej až do konca turnaja súperi nezosadili. Najprv súpera celkom omilostila, keď aj v záverečnej pozícii mohla pokračovať ďalej. V siedmom kole zahrala, v súboji neskorších víťazov, partiu „á la Michail Taľ“. So všetkým, čo k tomu patrí, t.j. s obeťou jazdca na e6, kde vyvrátenie enginov pôsobí úsmevne a pre človeka sa dá nájsť skôr iba zázrakom. Prekvapenie sa nekonalo a krásna útočná poprava na tému náskok vo vývine bola na svete. Remíza v dlhej predposlednej partii tiež nevadila, aj keď výhra by jej zaistila prvé miesto kolo pred koncom. Nakoniec tak oň musela zabojovať aj v deviatom kole, kde si ju zabezpečila v mierne lepšej pozícii a súpera tak odsunula na bronz. Po roku tak obhájila prvé miesto z turnaja B, pripísala si do ratingu 60 bodov a pevne veríme, že sa opäť naštartuje tak, že turnaj B nebude môcť hrať. Gratulácia k prvému miestu! Obhájiť výsledok je vždy ťažšie...

O pohár firmy Schaeffler (62 hráčov): S.Bochničková 7b/9 1.miesto, G.Kapolková 5,5b/9 15.miesto, M.Rak 5b/9 20.miesto, Se.Sahidi 5b/9 21.miesto, J.Ďurana 5b/9 22.miesto, M.Smidová 5b/9 27.miesto, Sh.Sahidi 4,5b/9 32.miesto

Výsledky na chess-results

Rapid turnaja sa zúčastnila naša trnavská trojica, ktorú doplnil Ryan.

Sear mal po úvodných štyroch kolách na konte dva body a v siedmom kole ku nim pridal ešte remízu. Jeho výkon na úrovni RP 1741 tak bol určite na slušnej úrovni.

Shabir sa po dvoch prehrách zahojil výhrou proti írskemu súperovi bez ratingu, no po následnej prehre dokázal bodovať vo všetkých záverečných troch kolách. Nakoniec sa tak predsa len dostal do plusu, pri RP 1593.

Ryan mal podobný priebeh turnaja ako Sear, akurát v úvodných štyroch kolách získal dva body z pozície jasného favorita. Neľahkú partiu tak mal aj v šiestom kole a vďaka nej nakoniec skončil s RP 1786. Bilanciu čiernymi mal bezchybnú, tú bielymi si za klobúk určite nedá :)

Samir mal ako nasadená dvojka celkom pochopiteľne iba najvyššie ambície. Po troch výhrach ho v rozlete pribrzdila remíza s neskorším strieborným hráčom turnaja, no následné tri výhry, vrátane tej so siedmeho kola proti turnajovej jednotke, ho vytiahli na samotné čelo. Ku výhre v náročnom turnaji mu gratulujeme!

Rapid turnaj (52 hráčov): IM S.Sahidi 6,5b/7 1.miesto, C.R.Mészáros 3b/7 30.miesto, Sh.Sahidi 3b/7 36.miesto, Se.Sahidi, 2,5b/7 40.miesto

Výsledky na chess-results

503 504

505 506

507 508

509 510

511 512

513 514

515 516