Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Víkend pred Vianocami patril školským online majstrovstvám a my na nich nechýbali. Rovnako ako v turnaji stredných škôl, aj tu nebola núdza o prekvapenia, či priam šoky. V čase písania článku sú ešte všetky výsledky a najmä výkony ok, uvidíme, ako tomu bude neskôr...

Sophinka v úvodnom kole začala veľmi vyplašene, no následne získala figúru a celú partiu mala viacero mečbalov. Partia sa však prekvapujúco otočila ešte raz a bola z toho zbytočná prehra. Prišli však dve výhry a mohla aj tretia, no s figúrou navyše si nechala dať mat na základnom rade. Keď v piatom kole urobila v približne vyrovnanej pozícii missclick, stratila vežu a partiu okamžite vzdala. Vyzeralo to na uterák, no zabojovala a v posledných dvoch partiách dokázala zvíťaziť a v celkovom poradí sa tak dostať do TOP30. Tradičné štyri body, s tradičným festivalom zahodených šancí, ktorý vždy ponúka obrovskú rezervu na omnoho lepší výsledok.

Natálkin vstup do turnaja ťažko komentovať, pretože vo festivale chýb nakoniec súperka využila druhú šancu na jedno ťahový mat. Následne však prišla skvelá séria štyroch výhier v rade a razom z toho mohol byť boj o vynikajúci výsledok. Menej podkladania zdarma totiž viedlo ku stratám u súperiek. Vo štvrtom kole vyhrala netradičnú koncovku matovaním strelcom a jazdcom, ale je potrebné povedať, že správnu realizáciu by bolo dobré zopakovať. Paradoxne najľahšiu výhru zaznamenala v partii s hráčkou, ktorá skončila nakoniec v TOP10, keď Natálka ponúknutú figúru využila. Prehra v šiestom kole sa očakávať dala, no škoda záverečnej partie, kedy jej výhra mohla vyniesť delenie neuveriteľného siedmeho miesta. Úvod a teda vlastne zároveň aj koniec partie však asi nevie vysvetliť nik. Výsledné 19.miesto je asi ok. Vzhľadom na priebeh partií to mohlo byť aj výrazne lepšie, no aj výrazne horšie.

Simonka po očakávanej výhre v úvodnom kole prekvapujúco zakopla v ďalších dvoch partiách, pričom vzhľadom na ich priebeh by vlastne mohla byť s výsledkami aj spokojná. Následné tri výhry ju síce opticky vyniesli naspäť nahor, no boj o medaile už nebol reálny. Aj v prípade výhry by bola najlepšie štvrtá. V partii k nej nebola ďaleko, aj keď otvorenie by si mala pozrieť. Veľká časová strata viedla k nedotiahnutiu vyhranej pozície a partia sa úplne otočila. Výsledné ôsme miesto nie je nič, s čím by mohla byť spokojná, no vzhľadom na priebeh turnaja by bol lepší výsledok hádam aj nefér. Na online turnajoch sa skrátka dejú často veci a aj favoriti často padajú ako muchy.

MSR žiačok ZŠ (74 hráčov): S.Bochničková 5b/7 8.miesto, N.Havaldová 4b/7 19.miesto, S.Valentová 4b/7 30.miesto

Výsledky na chess-results

Výsledky na lichess

Peťko si, rovnako ako Simonka, turnaj určite bude pamätať iba v čiernej farbe. Za celý čas sa totiž s nikým poriadne ani nestretol a na konte mal po šiestich kolách tri prehry. Už úvod prvej partie čosi naznačoval a napriek tomu, že sa z najhoršieho dostal, partiu nakoniec prehral. V druhej partii prekročil v úplne vyhranej partii čas a po takomto vstupe už musí nasledovať aj pokles motivácie. S následných štyroch partií síce vyhral tri, no aj to už bolo málo. V spomínanom záverečnom kole si dávali so súperom predčasné darčeky, no nakoniec ho Peťko presvedčil, že tie jeho sú lepšie. Tri body a umiestnenie hlboko v poli porazených isto nebolo dôvodom na spokojnosť.

Takmer opačný priebeh turnaja mal Shabir, ktorý z úvodných štyroch kôl vyhral tri a prvú polovicu tak mal relatívne úspešne za sebou. Následne však bielymi podal príliš odovzdaný výkon, čo súper spoľahlivo využil. V šiestom kole odohral súper otvorenie opäť výrazne lepšie, no Shabir zvládol priebeh otočiť. Následne však vzal otráveného pešiaka, po vidličke prišiel o vežu a bolo po partii. V záverečnom kole prišlo zopakovanie slabého úvodu z predchádzajúceho kola, čo súper radikálne využil a zaslúžene vyhral. Tri prehry v záverečných kolách začali už v prvých desiatich ťahoch, tak veríme, že si tie otvorenia Shabir pozrie a nevstúpi už do tej istej rieky.

Samko v úvodnom kole suverénne zvíťazil a v druhej partii rovnako suverénne prehral, keď výsledok bol jasný už krátko po desiatom ťahu. Následne dokázal vykopávať z prázdnej bránky, keď súper zahodil priam nemožné. Vo štvrtom kole naopak vyhral opäť relatívne s prehľadom. Derby proti Ryanovi sa vyznačovalo veľkým množstvom chýb, ako aj zaujímavou koncovkou dámy proti veži. Pre Samka na nesprávnej strane. Keď následne nevyužil vážne omyly súpera v otvorení, partia sa dokonale otočila a prípadný dobrý výsledok už bol nenávratne preč. Záverečnou známou miniatúrkou sa dostal aspoň do prvej polovice, no s výsledkom spokojný isto nebude.

Sear dokázal vyhrať z úvodných piatich partií celé štyri, no vo štvrtom a piatom kole pri ňom sedela šachová bohyňa Caissa aj s celou jej rodinou. Prehra bola bez debát, nevyriešená samoväzba sa ukázala osudnou. V derby proti Ryanovi však stratil už v úvode centrálneho pešiaka a ten si síce pozíciu v koncovke trochu skomplikoval, zvíťazil však bezpečne a isto aj zaslúžene. Zázraky sa vytratili aj v záverečnom kole, kedy v o chlp lepšej koncovke prehliadol vidličku na svoje jediné dve figúry a ostal tak na štyroch bodoch. Paradoxne oboch papierovo najsilnejších súperov zdolal, no s troma ďalšími prehral.

Ryan po dvoch úvodných výhrach mal isto ambíciu zakončiť hetrik, no jednak hral partiu pod svoj level a navyše proti súperovi, za ktorého sa ani Stockfish 14 nemusí hanbiť. Na hráča úrovne 1200+ fenomenálny strategický výkon s iba dvoma drobnými nepresnosťami. Ryan sa však nenechal znechutiť, vyhral tri partie v rade (vrátane dvoch spomínaných klubových derby zápasov) a do posledného kola vstupoval s nádejou na umiestnenie do ôsmeho miesta. Otvorenie však vyšlo lepšie súperovi, no ten v snahe vyhrať a mať šancu na medailu zariskoval a mohol hrubo pykať. Ryan však svoju veľkú šancu nevyužil a nakoniec len vďaka zhode ostatných výsledkov skončil na chvoste úvodnej desiatky.

MSR žiakov ZŠ (95 hráčov): C.R.Mészáros 5b/7 10.miesto, Se.Sahidi 4b/7 28.miesto, S.Havalda 4b/7 30.miesto, Sh.Sahidi 3b/7 59.miesto, P.S.Zverka 3b/7 63.miesto

Výsledky na chess-results

Výsledky na lichess

158 159

160 161

162 163

164 165