Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Už tradične sa (vo formáte “3 in 1“) uskutočnili v termíne predĺženého víkendu tri mládežnícke podujatia za sebou. Ich miestom bola Nitra, kde sa začalo v piatok družstvami mladších žiakov, pokračovalo sa v sobotu jednotlivcami a všetko sa ukončilo v nedeľu družstvami starších žiakov. V turnaji družstiev mladších žiakov sme nechýbali, keď nás reprezentovali dve družstvá, pričom to druhé bolo čisto dievčenské.

Béčko narazilo už v úvodnom kole na neskorších bronzových medailistov a proti Šachy Reinter zaknihovalo čestnú prehru v pomere 1:3, keď si svoj prvý bod v turnaji pripísala Miška. V druhom kole to proti béčku Banskej Bystrice vyzeralo na prvé víťazstvo, no ani vedenie 2:0 (zabodovali Miška s Natálkou) a vyhraná pozícia Sophinky nestačili a nakoniec z toho bola, vzhľadom na priebeh zápasu chudobná, remíza. V treťom kole sa však dievčatá dočkali svojej prvej výhry v zápase, keď domácu NŠA B zdolali 3:1 a reparát nezložilo ani nitrianske áčko, ktoré sme zdolali rovnakým výsledkom. Ku dvom výhram Natálky a Sophinky najprv prispela bodom Miška a v druhom zo spomínaných zápasov Alžbetka. Tieto výsledky vystrelili naše béčko až na štvrté miesto a zápas proti neskorším víťazom turnaja. V ňom sa síce dievčatá snažili, ale favorit žiadne prekvapenie nepripustil ani na jedinej šachovnici. Následne paradoxne dostali voľno a neboli žrebované. Aby však extrémom nebolo dosť, po výhre bez boja dostali naše áčko. To taktiež nepripustilo komplikácie a tak sa dievčatá zosunuli z priebežne fantastickej štvrtej priečky na miesto siedme. To je každopádne aj tak veľmi pekným výsledkom, najmä keď vezmeme do úvahy prakticky nulovú hernú prax celej štvorice. Troma bodmi k nemu prispeli Miška s Natálkou, dvoma Sophinka a jedným Alžbetka.

Áčko začalo povinným víťazstvom proti domácemu áčku v pomere 4:0 a rovnaký výsledok sa dal očakávať aj v ďalšom zápase proti Liptovskej šachovej škole, no nekoncentrovaný Ryan v otvorení elementárnou taktikou stratil figúru a bola z toho výhra 3:1. Tretie kolo bolo zápasom “o všetko“ a očakával sa vyrovnaný boj. V úvode síce Riško s Ryanom ťahali za kratší koniec, no ich partie sa postupne vylepšovali a prvý menovaný rozhodol útokom na kráľovskom krídle. To však bolo z našej strany, až nepochopiteľne, všetko. Po prehre Seara sa začala kaziť aj partia u Ryana a nakoniec sme zrazu prehrávali 1:2. Maťa odohrala výbornú partiu a s figúrou navyše nemala mať v koncovke absolútne žiadne problémy. Nervozita z dôležitosti okamihu však urobila svoje a výsledkom bolo prekročenie času a zavŕšenie malej športovej tragédie. Po zápase bolo viac či menej jasné, že zisk zlata je preč, no nastaviť sa na boj o striebro nebýva ľahké. Výsledkovo dopadol štvrtý zápas suverénne pre naše farby, no reálne nám bohyňa Caissa iba čiastočne revanšovala predchádzajúci zápas. Záverečné tri kolá mali byť povinnými jazdami, no už v piatom kole sme vyhrali len najtesnejším rozdielom proti neskorším bronzovým medailistom. Záverečné dva zápasy boli v znamení dvoch víťazstiev na nulu, avšak nič nezmenili na tom, že sme v turnaji obsadili výslednú druhú priečku. K nej najviac prispel Riško, ktorý ziskom 7/7 vyhral aj štvrtú šachovnicu. Sear potvrdil 5,5 bodmi svoj štandard, keď body strácal iba v zápasoch proti medailistom a medzi hráčmi na tretej šachovnici skončil na druhom mieste. Maťa uhrala o pol bodu menej, pričom taktiež strácala iba v kľúčových zápasoch. Škoda nevyužitej šance proti Banskej Bystrici, ktorá by nielen vymenila konečné poradie, ale by jej aj zabezpečila víťazstvo na druhej šachovnici. Ryan v úvodnej polovici turnaja viac sledoval spoluhráčov ako svoju partiu a do štvrtého kola so svojou hrou určite nebol spokojný. Potom však zaznamenal dôležitú výhru a pridal aj dva povinné body a tak si finišom trochu napravil chuť.

Radosť zo striebra na záver pokazil pohár s plastovým podstavcom, čo je vec, ktorá by sa na oficiálnych podujatiach SŠZ jednoducho nemala stávať. A ani nestávala, lebo v našej zbierke (a to ich naozaj nemáme málo) bol vôbec prvým tohto typu. Rovnako tak sa už dlho nestalo, že by najlepší hráči na šachovniciach nedostali aspoň malé medaile. Ak ako šachisti budeme podliezať ešte aj písané či nepísané minimálne štandardy, ťažko sa potom môžeme čudovať, že nás nikto nebude brať vážne. Tradične sa však možno na webe SŠZ dočítame, že všetko bolo super a v najlepšom poriadku.

MSR družstiev mladších žiakov (11 družstiev): KŠN Bratislava A (C.R.Mészáros 4,5b/7, M.Šošovičková /L/ 5b/7, Se.Sahidi 5,5b/7, R.Pisarčík 7b/7) 18b/21 2.miesto, KŠN Bratislava B (N.Havaldová 3b/6, S.Valentová 2b/6, A.Kapolková 1b/6, M.Šúňová 3b/6) 10b/21 7.miesto

Výsledky na chess-results

027 028

029 030

031 032

033 034

035 036

037 038

039 040

041 042