Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

 

Posledné dve júnové nedele patrili šachovej mládeži na Slovensku a v Českej republike. KŠN Bratislava spolupracoval na tomto podujatí s Bratislavskou šachovou akadémiou, Šachovou akadémiou Pešiaci Sabinov a ŠK Osuské. Garantom fair-play bola slovenská jednotka GM Ján Markoš, viď Pozvánka na podujatie

Podujatie je rozdelené do dvoch fáz, pričom prvej z nich (turnaja A) sa mohli zúčastniť iba hráči s ratingom do 1400. Z nich postúpilo do druhej fázy najlepších 34 hráčov (podľa propozícií 30, prípadne aj viac, ak budú mať rovnako bodov ako tridsiaty hráč celkového poradia). Finálovým kolom podujatie pokračuje o týždeň neskôr. Z oboch podujatí bude vysielaný livestream s komentovaním partií a veríme, že aj zaujímavými hosťami.

Viac informácií nájdete na: FB skupina Šachový šampionát mládeže

V turnaji sme mali svoje zastúpenie, keď prvým registrovaným hráčom vôbec sa stal Riško a postupne pribudli aj Natálka, Ninka, Sophinka, Theo a Willko.

Theo v úvodnom kole veľmi slušne odolával čiernymi skúsenej favoritke, no už čoskoro, v treťom urazil bohyňu šachu Caissu, keď remizoval už v desiatom ťahu, s figúrou navyše. Odvtedy sa dostal už iba ku zisku jedného bodu, keď na neho v siedmom kole nevyšiel súper. Príliš veľa figúr odovzdal súperom zadarmo a tak nakoniec na neho ostalo nepopulárne umiestnenie na chvoste tabuľky.

Willko začal turnaj veľmi nádejne, keď v jeho prvej tretine vyhral až dve partie. Tie však boi jeho labuťou piesňou a body už do konca turnaja nezískal. Najbližšie mal ku nim v piatom kole, kedy v koncovke nerealizoval prevahu veže navyše. Jeho prehry vychádzali najmä z dvoch základných faktorov. Jedným bola, tak ako u Thea, nesústredenosť, ktorá súperom odovzdala zadarmo priveľa materiálu. Druhým bol pokus byť originálny a hrať otvorenia, ktoré sú náročné a v určitej fáze vývoja hráča neuchopiteľné (Anglická, Sicílska a pod.). Ak by hral len “bežné otvorenia“ a o niečo viac dával pozor, nepochybne by sa medzi postupujúcich dostal. Takto z toho bola tvrdá príučka.

Sophinka v úvodnej tretine turnaja rozdávala súperom radosť a figúry. V druhej partii jej nestačil ani darček súpera z úvodu partie. Potom dokázala vyhrať dve partie, keď sa súperi rozhodli stratiť skôr, ako mohli čosi získať. V záverečných štyroch kolách zdolala matový útokom Willka a pri dvoch zbytočných prehrách zaznamenala v záverečnom kole krátku remízu. Zbytočnú, keďže obrovský náskok vo vývine jej dával jasnú prevahu a mala tak všetky predpoklady vyhrať. Umiestnenie na chvoste šiestej desiatky je, síce žiaľ, ale vzhľadom na nevyužité možnosti a nesústredenosť počas turnaja, absolútne zaslúžené.

Natálka začala turnaj dvoma remízami, no v oboch ťahala za kratší koniec, takže mohli byť poučné. Avšak neboli. V treťom kole matovala svojho súpera, no nedala si pozor na strelca a partia sa okamžite otočila. Za prehru vo štvrtom kole by si možno aj zaslúžila stopku do konca turnaja. V strede turnaja síce prišli dve výhry v rade, no následne dve prehry išli opäť na vrub nepozornosti, keď výborne rozohrané partie zahodila. Výhra v poslednom kole už iba zmiernila straty. Na postup to teda taktiež nemohlo byť ani náhodou...

Riško začal turnaj fantasticky, keď v úvodných piatich kolách zaznamenal až šytyri výhry, vrátane výhry nad aktuálnych majstrom Slovenska kategórie chlapcov do 10 rokov. Potom však prišli tri prehry v rade, keď najprv podľahol dobre hrajúcej Ninke, následne mu nevyšiel hurá útok na súperovho kráľa a v ôsmom kole po zbytočnej strate centrálneho pešiaka už šancu od súpera nedostal. V poslednom kole sa tak nakoniec musel triasť o postup. V partii si počínal bezpečne, no nevyužité matové možnosti v úvode partie sa mu v budúcnosti môžu vypomstiť. Postup do finálového turnaja však splnil.

Ninka po úvodnej výhre stratila celý bod už v druhom kole, kedy hrajúc až príliš bojácne, bola postupne súperom pretlačená. Nasledovala séria štyroch výhier v rade, ktoré jej zagarantovali postup, no ten musel byť v jej prípade iba minimálnou podmienkou ku spokojnosti. V siedmom kole sa so súperom rozišla korektnou remízou a v predposlednej partii bielymi svoju súperku rýchlo zmietla zo šachovnice. Pred záverečným kolom tak bola na tretej priečke a v prípade výhry mala dokonca garantované striebro. V partii mala viacero serióznych šancí, veď ak by prišlo 17.Sxh6!, súper by obeť strelca prijať nemohol a aj “ustráchané“ 22.Vxd8+? sa rozhodne nemalo stať. Potom prišli nevyužité šance na remízu, prípadne rázne kladenie odporu a nasledoval prepad tabuľkou na šiestu priečku. Víťazstvo v kategórii dievčat jej však neuniklo.

Turnaj A (77 hráčov): N.Kubíková 6,5b/9 6.miesto (1.miesto v kategórii dievčat) – postup do finálového turnaja, R.Pisarčík 5b/9 26.miesto – postup do finálového turnaja, N.Havaldová 4b/9 53.miesto, S.Valentová 3,5b/9 60.miesto, W.Vanko 2b/9 74.miesto, T.Valent 1,5b/9 77.miesto

Výsledky na lichess.org

528 529