Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Naša semifinálová účasť bola tento rok rekordná, keď nás bude v semifinále v piatich kategóriách reprezentovalo až deväť našich hráčov, keď ku ôsmim kvalifikovaným po základnej časti pribudla aj Grétka, ktorá dostala od organizátorov divokú kartu. Tortúru sme prežili už pred úvodným výkopom, keď až tri autá museli stáť pre žalúdočné problémy, no našťastie turnajové boje odštartovali všetci.

Sophinka v prvej polovici turnaja a dlhšej tréningovej i turnajovej pauze nezopakovala perfektnú hru z Topoľčian a po zbytočnej úvodnej strate si výrazne priťažila. Druhé kolo bola s figúry navyše zrazu kvalita menej a nebyť nepozornosti súperky, mohol byť po dvoch kolách prakticky koniec turnaja. Tretie kolo zvládla relatívne s prehľadom, no vo štvrtom kole prišla druhá prehra a to sme už vedeli, že akékoľvek ďalšie zaváhanie by jej vystavilo, trochu prekvapujúcu, stopku. Trojicu súbojov, pričom dva s priamymi konkurentkami, však zvládla na výbornú a potešiť ju mohol či už rýchly matový útok v piatom kole, alebo aj masaker čierneho kráľa za pomoci všetkých bielych figúr. Dokonalá powerplay v praxi zakončená odkrytým útokom s dvojitým šachom. Nakoniec z toho bolo vo vyrovnanej kategórii druhé miesto a prvý postup do finále.

Kategória D08 (8 hráčok): S.Valentová 5b/7 2.miesto (postup do celoslovenského finále)

Výsledky na chess-results

Grétka začala turnaj prehrou bielymi v derby proti Natálke, no po tejto partii sa rýchlo spamätala a vyhrala dve partie v rade. Vo štvrtom kole nestačila na neskoršie striebornú medailistku a brány finále sa začali vzďaľovať. Sériou troch výhier v rade, s dávkou nutného šťastia v siedmom kole, sa však vytiahla na priebežné tretie miesto a všetko bolo zrazu otvorené. V ôsmom kole však neuspela ani v druhom klubovom derby a pred posledným kolom sa všetko zamotalo v jej neprospech. Remíza jej totiž na postup nestačila. Výhodnejšie postavenie figúr vo vežovej koncovke však nevyužila a po výmene všetkých pešiakov ešte dvakrát bojovne odmietla výmenu veží, no v zápale boja podložila vežu a súperke tak, na svoj úkor a úkor Natálky. venovala miestenku do finále. Rozhodne však nesklamala a oprávnenosť divokej karty jednoznačne potvrdila, keď o postup bojovala do posledného kola.

Natálka začala turnaj z ríše snov, keď po spomínanej výhre s Grétkou ju nezastavili ani ďalšie dve hráčky a na svete bol úvodný hetrik. Po ňom odohrali s najvyššie nasadenou hráčkou turnaja veľmi dlhú partiu, ktorá skončila remízou v pešiakovej koncovke. Nasledoval však jeden z rozhodujúcich momentov turnaja, kedy nepozorne nastavila dámu a súperke tak venovala jej jediné víťazstvo v turnaji. Následné dve prehry, proti neskorším prvým dvom hráčkam, boli predsa len očakávanejšie. Svoje šance na postup oživila výhrou bielymi proti priamej konkurentke a v záverečnom kole zdolala aj poslednú hráčku turnaja. Nakoniec jej na postup chýbalo minimum v podobe pol bodu pomocného hodnotenia. Nebyť výpadku v strede turnaja by to bolo lepšie, no za predvedený výkon sa rozhodne hanbiť nemusí. Najmä ak si uvedomíme, že minulý rok hrala ešte v kategórii do osem rokov.

Simonka po úvodnej výhre odohrala v druhom kole partiu, ktorá neskôr rozhodla o celkovom poradí. Paradoxne bola jednou z jej horších, pretože obojstranne veľké množstvo chýb vyústilo v závere ku prekročeniu času jej súperkou. Potom odohrala relatívne s prehľadom ďalšie štyri kolá, kedy sa jej podarilo realizovať jej pozičné či materiálne zisky z úvodných fáz jednotlivých partií. V siedmom kole to všetko vyzeralo rovnako, no z figúry navyše bola zrazu vežová koncovka s dvoma pešiakmi menej a remíza bola z kategórie zázračných. Záverečné dve kolá zopakovala scenár bezpečných a postupných realizácií výhody a ziskom osem a pol bodu sa stala víťazkou kategórie dievčat do 11 rokov a vybojovala si suverénnym spôsobom postup do finále. Ak zopakuje predvedený výkon, určite bude jednou z hlavných favoritiek na medaile.

Kategória D11 (10 hráčok): S.Bochničková 8,5b/9 1.miesto (postup do celoslovenského finále), N.Havaldová 5,5b/9 4.miesto, G.Kapolková 5b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka vstúpila do turnaja  výborne, keď čiernymi zdolala relatívne s prehľadom nasadenú trojku turnaja. Potom však prišla slabšia chvíľa, keď najprv v druhom kole nedotiahla do konca veľmi dobre rozohranú partiu a pravdepodobne pod návalom emócií prehliadla v treťom kole veľmi rýchly mat. Od tohto momentu boli postupové šance v teoretickej rovine, no vo vyrovnanom turnaji sa mohli diať aj zázraky. O ten sa Lucka pokúsila, keď zdolala divokú kartu a následne remizovala čiernymi s neskoršou víťazkou a v šiestom kole bielymi proti papierovej jednotke turnaja. Dostala sa tak na 50 percent a v prípade výborného finišu ešte živila iskierku nádeje. Tá však definitívne zhasla v siedmom kole a následná prehra už znamenala definitívu druhej polovice tabuľky. Záverečné derby s Ninkou udržala remízu s pešiakom menej v koncovke rôznofarebných strelcov a skončila na ôsmom mieste. Na prvú polovicu tabuľky by to chcelo rozhodne viac kľudu a menej emócií a že sa to dá, to už Lucka ukázala na niektorých predchádzajúcich turnajoch.

Ninka v úvodnej tretine turnaja mala na šachovnici možný hetrik, no nakoniec z toho bola chudobná jedna výhra, vzhliadnuc do výslednej tabuľky priam povinná. Výhodu dvoch jazdcov proti veži a aktívnejších figúr pochovala v koncovke a v treťom kole s pešiakom navyše a relatívne jednoduchou realizáciou nastavila jedinú figúru, ktorú mala na šachovnici. Pod psychickou dekou ostala zabalená ešte dve kolá, no v beznádejnej situácii 1/5 sa zdvihla a zabojovala. Najprv zdolala druhú hráčku celkového poradia a následne remizovala proti víťazke, keď pešiak navyše vo vežovke nestačil. V záverečných dvoch kolách pridala opäť výhru a remízu a ziskom štyroch bodov nakoniec obsadila výsledné šieste miesto. Škoda. Na šachovniciach mala v prvej polovici turnaja dosť bodov na to, aby jej to mohlo stačiť na boj o postup až do posledných kôl.

Kategória D14 (10 hráčok): N.Kubíková 4b/9 6.miesto, L.Strišková 3,5b/9 8.miesto

Výsledky na chess-results

Maťkovi žreb v úvode rozhodne neprial, keď dvoch hlavných favoritov tejto kategórie dostal v prvom a treťom kole a to oboch čiernymi figúrami. Keďže nebol úspešný ani v jednom z týchto kôl, po výhre v druhom kole mal na konte jeden bod a uchovával si šancu o tretiu postupovú priečku. Rozhodujúci zápas o ňu sa napokon odohral už vo štvrtom kole a Maťko prehral čiernymi aj tretí raz. V druhej polovici turnaja zabral a záverečných 3,5 bodu z piatich partii upravilo výsledok na konečné priemerné piate miesto. Otázkou ostáva, ako by sa v jeho prípade turnaj vyvíjal, ak by sa namiesto objavovania tajov fontány venoval koncentrácii na ďalšie boje.

Ryan turnajom prechádzal ako nôž maslom a tak k partiám ani nie je poriadne čo napísať. Jediná partia, v ktorej ho súper naozaj vytrápil, bola tá z ôsmeho kola. V koncovke však potvrdil dovtedajší plný bodový zisk a suverénny bol aj v záverečnej partii o prvé miesto, kedy v strednej hre získaný materiál bezpečne dotiahol do víťazstva. Postup do finále sa dal očakávať, no potešila ľahkosť, s akou sa mu to nakoniec podarilo.

Kategória CH08 (10 hráčov): C.R.Mészáros 9b/9 1.miesto (postup do celoslovenského finále), M.Šúň 4,5b/9 5.miesto

Výsledky na chess-results

Samko začal tak, ako u neho bývalo v poslednej dobe na turnajoch GPX zvykom. V prvých piatich kolách sa mu podarilo zvíťaziť vo všetkých partiách a to mal v nich troch adeptov na postup. Obrazne povedané tak bol jednou nohou v Humennom, no situácia sa zdramatizovala. V šiestom kole sa ulakomil na vežu zabudnúc na jasnú matovú hrozbu súpera a musel bojovať odznova. Siedme kolo urobil dôležitý krok k postupu, no v ôsmom kole proti neskoršiemu víťazovi nezvládol už otvorenie a napriek odporu až do koncovky partiu prehral. O postup tak musel bojovať až do záverečnej partie, kde v jej priebehu získal figúru a prevahu v koncovke uplatnil. Postup do finále sa tak stal, v náročnej konkurencii, realitou.

Kategória CH11 (10 hráčov): S.Havalda 7b/9 3.miesto (postup do celoslovenského finále)

Výsledky na chess-results

Turnaj bol zorganizovaný vo veľmi peknom prostredí a po šachovej stránke mu naozaj nie je čo vytknúť. Priam naopak, systém zobrazovania výsledkov aj žrebovania kôl bol perfektný a všetko fungovalo ako malo. Aj občerstvenie pre účastníkov počas turnaja bolo na vysokej úrovni. Jedinou škvrnou tak bolo naše čakanie na obed (s Ninkou a Simonkou) v dobe 57 minút, keď nás predbehlo minimálne sedem stolov, ktoré došli po nás a tak sa na nás muselo čakať. V reštaurácii skrátka systém absentoval a štyri hviezdičky ho nenahradili. Škoda tejto zbytočnej diverzie, najmä, keď mohli ísť na školenie s názvom "Ako sa to robí" o miestnosť vedľa.

Štvorica našich finalistov bola asi najočakávanejšími menami s miestenkou do Humenného. O postup však do posledného kola skvele bojovali aj Grétka s Natálkou a ďaleko k nemu nebol ani Maťko. Sedem umiestnení v prvej polovici je isto úspechom. Lucka s Ninkou odohrali v rámci turnaja dva rozdielne polčasy a skončili tak až v tej druhej. No na druhej strane, v kategórii boli iba prvý rok, takže ich čas isto príde.

743 744

747 745

748 746

749 750

751 752

753 754

755 756

757