Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Dňa 24.3.2018 zorganizoval KŠN Bratislava v spolupráci s MČ Bratislava - Staré Mesto sobotné šachové podujatie v malebných priestoroch Zichyho paláca. Ako sa ukázalo, kolízia podujatia so štvrtou ligou v rámci Bratislavského kraja sa odzrkadlila na nižšej účasti hráčov s ratingom vyšším ako 1600, no počet prihlásených hráčov prekvapujúco nijako neovplyvnila, keď šance zúčastniť sa turnaja využilo doteraz najväčšie množstvo neregistrovaných hráčov. Napokon zasadlo k šachovniciam 5-kolového turnaja v rapid šachu 26 hráčov, pričom ostatní šachoví nadšenci si mohli zahrať na pripravených voľných šachovniciach vo vedľajšej miestnosti.

Nakoľko išlo o propagačný turnaj, ako klub sme ho chceli tradične obsadiť minimálne, pretože sme chceli nechať čo najviac voľných miest pre ostatných záujemcov. Nakoľko však z vyššie uvedeného dôvodu termínovej kolízie boli voľné miesta, turnaja sa od nás zúčastnila štvorica hráčov. Na mieste podujatia sme mali vyčlenený aj priestor na informovanie verejnosti o činnosti nášho klubu, ktorý sme využili pomocou plagátov formátu A3.

Podujatie otvorila vedúca oddelenia kultúry MČ Bratislava - Staré Mesto, pani Mgr. Ľubica Janegová a následne som v mene KŠN po pár vetách odovzdal slovo medzinárodnému rozhodcovi Rastislavovi Diviakovi, ktorý oboznámil hráčov s pravidlami turnaja. Každé jedno kolo a každá jedna partia boli pod dohľadom divákov, ktorí sledovali tiché a férové boje účastníkov. Losovanie jednotlivých kôl bolo priebežne umiestňované na nástenke a turnaj veľmi rýchlo plynul ku svojmu záveru.

V ňom sa z prvého miesta mohol tešiť neregistrovaný hráč z Veľkej Británie – Graham Strouts. Od úvodných kôl bolo vidieť, že by sa nestratil ani v žiadnom klube a postupne porážal súpera za súperom. Dráma vyvrcholila v záverečnom kole, kedy v súboji dvoch dovtedy stopercentných hráčov v dlhej a komplikovanej partii zdolal nakoniec druhého Radoslava Argaláša, ktorý je taktiež neregistrovaným hráčom. Už pred posledným kolom tak bolo zrejmé, že premiérovo získa dva poháre naraz jeden z uvedenej dvojice. Na treťom mieste skončil Oliver Šoltys (KŠN Bratislava), ktorý, rovnako ako druhý v poradí, podľahol iba víťazovi.

Po ukončení turnaja si prevzali víťazi z rúk pána starostu MČ Bratislava - Staré Mesto, pána Mgr. Radoslava Števčíka poháre pre celkového víťaza a najlepšieho registrovaného hráča. Teda najprv ich prevzal oba víťaz, no musím oceniť jeho zmysel pre „fair-play“, keď sa jeden z nich rozhodol venovať svojmu finálovému súperovi. Nakoľko sa všetci účastníci prišli šachom najmä zabávať, rozhodca nemusel počas turnaja riešiť ani jedinú problémovú situáciu.

V mene KŠN by som sa chcel na záver poďakovať za spoluprácu všetkým ľuďom z MČ Bratislava - Staré Mesto, ktorí prispeli k tejto vydarenej akcii a hlavnému rozhodcovi podujatia Rastislavovi Diviakovi za bezproblémový priebeh celého turnaja.

Je vysoko pravdepodobné, že nepôjde o poslednú akciu tohto druhu. Termín ďalšieho podujatia síce ešte nie je definitívne dohodnutý, veľmi pravdepodobne by však malo ísť o jún 2018 a miestom by malo byť Hviezdoslavovo námestie.

Na záver k výsledkom našich hráčov:

Andriy v prvých dvoch kolách bojoval veľmi statočne a dlho a rozhodne si nemá čo vyčítať. Jeho snahu ocenila aj jeho súperka v druhom kole, keď mu vo vyhranej pozícii ponúkla remízu. Z ďalších troch partií okrem jednej rýchlej prehry znovu trápil svojich súperov. Síce už bez bodového zisku, no v turnaji rozhodne nesklamal.

Natálka mala v prvých dvoch partiách veľmi nádejné pozície, no prekročila v nich čas. Tvrdé údery inkasovala aj v ďalších dvoch kolách a tak musela o čestný úspech bojoval v záverečnom kole, kde sa jej to v partii plnej chýb nakoniec podarilo. Odpoveďou na jej nečakane výrazne podpriemerný výkon bola informácia, že hneď po turnaji zaľahla do postele s vysokou horúčkou.

Simonka po povinnej výhre v prvom kole v druhej partii prepočítala figúru a skončila v nej skôr ako vlastne začala. Prehra v treťom kole bola úplne zbytočná, nakoľko figúra navyše by sa mala jednoznačne využiť. Trápenie vo štvrtom kole dokázala dotiahnuť do úspešného konca. V poslednom kole odohrala veľmi peknú partiu, kde súperku jednoznačne pretlačila a ocitla sa na hranici výhry. V nej obetovala nekorektne dámu, no súperka si to neuvedomila a ponúkla jej remízu. Spokojné tak mohli byť napokon obe.

Oliver odohral po dlhej dobe iný turnaj ako školské majstrovstvá a predviedol sa v dobrom svetle. Po výhre v prvom kole vyhral trochu kuriózne bielymi v druhom, keď si obaja súperi až po približne 15-tich ťahoch uvedomili, že čierny kráľ s dámou sú vymenení. Nasledovalo otvorenie stredu a jeho poprava. V treťom kole nestačil na neskoršieho víťaza, ktorý ho rozobral na súčiastky, no po výhre vo štvrtom kole zdolal v piatom kole papierového favorita a získal tak skvelé štyri body a isto nečakané celkové tretie miesto. Veru, pred MSR družstiev ZŠ vhodná a kvalitná rozcvička.

Rapid turnaj (26 hráčov): O.Šoltys 4b/5 3.miesto, S.Bochničková 2,5b/5 13.miesto, N.Havaldová 1b/5 24.miesto, And.Globa 0,5b/5 26.miesto

Výsledky na chess-results

426 427

428 429

430 431