Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Majstrovstvá SR mládeže v zrýchlenom šachu tento rok hostili Topoľčany a my na ňom samozrejme nechýbali, keď nás zastupovalo až osemnásť hráčov a výpravu rozšírili aj licenční hráči v družstve mladších žiakov (Musaev) a starších žiakov (Slabá, Šošovička, Walterová).

V kategórii dievčat do osem rokov nás zaujímalo, ako sa po štvrtom mieste na MSR mládeže bude dariť Sophinke. Umiestnenie v prvej polovici tabuľky by sme brali ako normálny výsledok, ktorý by potvrdil jej vzrastajúcu výkonnosť. Prvé kolo sa pre ňu nenašla súperka a v druhom zdolala v peknej partii svoju súperku čiernymi figúrami. Tretie kolo sa ocitla na prvom stole proti aktuálnej už dvojnásobnej majsterke SR svojej kategórie a história sa opäť opakovala. V úvodných približne desať ťahov dosiahla veľmi peknú pozíciu, no jedna nepozornosť ju stála figúru a potom to už išlo z kopca. Vo štvrtom kole si pripísala čiernymi tretí bod a vo veľmi peknej partii, ktorá slúži ku cti obom súperkám, dokázala v jej zvíťaziť. Silný tlak figúr a zároveň aj nedostatok času na hodinách súperka neustála. V záverečných dvoch kolách dokázala vyhrať obe svoje partie čiernymi figúrami, keď v tej poslednej zdolala aktuálnu vicemajsterku z Tatralandie. Skvelým výsledkom 6/7 si zlepšila svoje osobné maximum z ľubovoľného turnaja až o 1,5 bodu a toto boli dokonca oficiálne majstrovstvá. Navyše mala až štyrikrát čierne figúry. V zápasoch však pôsobila veľmi koncentrovane a podložila menej figúr ako viacerí naši hráči vo vyšších kategóriách. To jej napokon zabezpečilo skvelé striebro a má tak ďalšiu motiváciu na sebe pracovať. A možno aj viac, ako tomu bolo doteraz.

D08 (11 hráčok): S.Valentová 6b/7 2.miesto

Výsledky na chess-results

Natálka odohrala veľmi rozporuplný turnaj, ktorý však vzhľadom na nižšie uvedené riadky budeme hodnotiť určite kladne. Už v úvodnom kole odohrala veľmi peknú partiu a bielymi zdolala favorizovanú vicemajsterku Európskej únie. Keď skvelý vstup do turnaja potvrdila výhrou v druhom kole a v treťom mala na lopate ďalšiu skúsenú hráčku, vyzeralo to ako turnaj snov. Chvíľkový výpadok koncentrácie však znamenal mat na základnom rade v jasne vyhranej koncovke a namiesto šokujúceho hetriku bola šokujúca prehra. Štvrté kolo v zápase proti jednej z favoritiek na medaile neuspela, no v piatom si pripísala svoju tretiu výhru a všetko bolo otvorené. V šiestom kole však nastal blackout, keď najprv nedávajúc pozor stlačila hodiny aj keď bola na ťahu a po tomto prvom neprípustnom ťahu v priebehu pár sekúnd odkryla väzbu a po druhom tak nasledovala okamžitá prehra partie. Záverečná výhra bola z kategórie jednoduchším a výsledné štyri body jej stačili na šieste miesto. V súčte všetkých partií odohrala jeden z najlepších turnajov čo sa týka zodpovedného prístupu a hlbokej koncentrácie. Škoda vyššie uvedených dvoch výpadkov, inak by jej, čo ako prekvapujúca, medaila isto neunikla.

D10 (15 hráčok): N.Havaldová 4b/7 6.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka vstúpila do turnaja víťazstvom, keď vôbec prvý raz svoju súperku dokázala zdolať. Prehra z druhého kola proti jednej z favoritiek turnaja sa dala očakávať, no priebeh partie dával šance aj na opačný výsledok. Skúsenosti sa však ukázali zrovna v tom pre ňu najnevhodnejšom okamihu. V treťom kole zázračne otočila partiu, keď súperka dokázala pešiakovú koncovku s pešiakom navyše nielen nevyhrať, ale dokonca prehrať. Po obednej prestávke pokračovala remízou v derby proti Simonke, keď mala v závere isto mierne navrch. Škoda, že po tak sympatickej prvej polovici prišli v záverečných kolách bodov suchoty, keď získala už iba jedinú remízu. Výsledné tri body sa môžu na prvý pohľad javiť ako málo, no nemala ani jedinú “oddychovú súperku“, keď celá sedmička skončila v tabuľke pred ňou. A bohvie ako by to dopadlo, ak by sa po neúspešných partiách bez zbytočných emócií okamžite koncentrovala na ďalšie kolá.

Simonka si zopakovala Tatralandiu a prvé kolo nastúpila na prvej šachovnici, no tentoraz čiernymi figúrami. Po prehre nasledovali dve výhry v rade, no minimálne prvá z nich (ak nie obe) sa dali za normálnych okolností očakávať. Po nich prišla už spomínaná poobedná remíza s Luckou, ktorá ešte pre ambície oboch dievčat nič vážne nekazila. Svoje šance na akýkoľvek úspešný výsledok však pre ňu skončili hneď v nasledujúcich dvoch kolách, keď obe svoje partie prehrala. Záverečná výhra už mala pre ňu byť iba “povinnosťou“. Polovica možných bodov a účasť v druhej polovici tabuľky sú pre ňu isto sklamaním. Tak ako v piatok však urobila príliš veľa elementárnych prehliadnutí materiálu a tak svoju snahu dosiahnuť lepší výsledok jednoducho nemohla doviesť do úspešného konca. Určité percento sa dá pripísať zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu z predchádzajúceho dňa, no aké veľké, to je ťažko povedať.

Ninka si náročnom piatku, kedy si na jednotke béčka veľa radosti neužila, napravila chuť a na svoje pomery až nezvyklo bojovala a myslela pozitívne. Prvé dve partie síce iba remizovala, no keď k nim pridala pred obedom pohodovú výhru a po prestávke ešte jednu, pohľad na priebežnú tabuľku vyzeral sympaticky. Naše dievčatá totiž svietili na 4.-6.mieste. V piatom kole odohrala viac ako vyrovnanú partiu proti favorizovanej súperke a po dlhom boji jej nakoniec podľahla. Ani to jej však nezabránilo zdolať v šiestom kole svoju súperku, dostať sa na priebežné tretie miesto a bojovať tak o bronzovú medailu až do posledného kola. V poslednom kole sa však prejavil tradičný rešpekt, z bodu (a titulu) sa tešila jej súperka. Ninke nakoniec zostalo miesto pod stupienkom víťazov a mohla tak trochu ľutovať najmä dve úvodné remízy. Celkovo je však štvrté miesto isto v poriadku a za bojovnosť si ho zaslúžila.

D12 (18 hráčok): N.Kubíková 4b/7 4.miesto, S.Bochničková 3,5b/7 10.miesto, L.Strišková 3b/7 12.miesto

Výsledky na chess-results

Anička bola isto hlavnou favoritkou súťaže a otázkou bolo iba to, koľkokrát ju súperky uhryznú. No necítila sa dobre už večer pred turnajom a do rána sa jej stav nielen že nezlepšil, ale skôr naopak. Ku slovu sa dostal aj Paralen a v prvých dvoch kolách to boli dve remízy len. V prvom kole sa z otvorenia súperke podarilo bleskovo vyrovnať a v záverečnej pozícii mohla hrať na výhru iba ona. V druhom kole pasívne a pomaly hrajúcu súperku nedokázala zatlačiť a nakoniec remizovala v ťažkofigúrovej koncovke. Tretie kolo bolo ukážkovou tragikomédiou, pretože priebeh partie bol síce tragický, no nakoniec všetko dobre dopadlo. V poobednej partii zahrala suverénne najlepšiu partiu, kedy súperku metodicky zlisovala na dva základné rady. No ani hranie súperky iba na bonuse a jasná výhoda Aničky nakoniec výhru neznamenali. Piate kolo zvládla bielymi partiu v priebehu svojich pár minút, no v šiestom bola rada za remízu, keď si jej súperka udržiavala od úvodu miernu prevahu. Kolo pred koncom tak mala až šestica hráčok štyri body a všetky hrali o víťazstvo. Žreb jej však prisúdil najhoršiu možnosť, jednobodovú súperku a tak bolo odpísaná už pred kolom. Víťazstvo by jej garantovali iba remízy vo všetkých partiách konkurentiek. Tie však zahrali záver bez výnimky rezultatívne a výsledkom bolo až štvrté miesto v kategórii do 20 rokov, posledné z päťbodových hráčok. V kategórii do 18 rokov to znamenalo bronz.

D20 (10 hráčok): WFM A.Vrtiaková 5b/7 4.miesto (3.miesto v kategórii D18)

Výsledky na chess-results

Maťko sa zlepšuje výsledkovo z turnaja na turnaj a preto sme boli zvedaví, ako sa mu bude dariť na majstrovstvách. Štart do turnaja mu vyšiel, keď sa mu podarilo vyhrať obe úvodné partie. V treťom kole sa tak stretol na druhom stole v klubovom derby s Ryanom, ktorý využil biele figúry k zisku celého bodu a mohol ísť na obednú prestávku ešte o čosi spokojnejší. Hneď po nej sa Maťkovi podarilo získať tretiu výhru a v piatom kole tak mohol čeliť aktuálnemu majstrovi SR svojej kategórie z aprílovej Tatralandie. V partii síce nakoniec úspešný nebol, no hneď vzápätí dokázal vyhrať po štvrtý raz a do posledného kola tak mohol atakovať najvyššie priečky turnaja. Napriek záverečnej prehre odohral veľmi kvalitný turnaj, keď až šesť z jeho siedmich súperov už malo rating. Celý čas sa pohyboval v prvej desiatke a presne na jej konci svoje pôsobenie v turnaji aj ukončil.

Ryan začal rovnakým spôsobom ako Maťko a po ich vzájomnom derby odohral veľmi vyrovnanú partiu s víťazom jeho kategórie CH08, s ktorým v Tatralandii prehral nešťastne prehliadnutím jednoťahového matu v lepšej koncovke. Po nej však žiaľ nedotiahol do konca veľmi dobre rozohranú partiu s pešiakom navyše, keď sa na vlastnej koži nechtiac presvedčil, že pasívna hra je ideálnym spôsobom, ako prehrať partiu. Viacero možností na protihru ostalo nepovšimnutých a z výhry sa tešil súper. Peknou výhrou v šiestom kole sa dotiahol na priebežné tretie miesto a výhra v poslednom kole mu tak garantovala medailu. Narazil však na veľmi dobre hrajúceho súpera, ktorý vyhral turnaj bez akejkoľvek straty. A tak napriek slušnému výkonu postupne ťahal za kratší koniec. Malou škvrnou na jeho výkone bola ponuka remízy súperovi v úplne prehranej pozícii, čo sa dá brať ako neférové správanie pri partii, aj keď v tomto prípade to bola ešte skôr neznalosť pravidiel a nepísanej šachovej etiky. Výsledné siedme miesto Ryana po partii pochopiteľne mrzelo, ale stále je iba na začiatku a výkonnostné výkyvy, obzvlášť tie v sedemkolových turnajoch, sa dajú očakávať.

CH08 (32 hráčov): C.R.Mészáros 4,5b/7 7.miesto, M.Šúň 4b/7 10.miesto

Výsledky na chess-results

Filipko sa v prvom kole ocitol na prvej šachovnici a favorita prekvapiť nedokázal, no v nasledujúcich dvoch kolách si pripísal na konto dve víťazstvá. Na obed tak mohol ísť spokojný, s nádejou do ďalších kôl turnaja. Po obede však prišla dvojica hráčov z nasadenej desiatky a pri kombinácii ich kvality a našej rýchlej ruky to nemohlo dopadnúť inak ako dvoma prehrami v rade. V záverečných dvoch kolách to mali byť prijateľnejšie zápasy, no poobedná deka spadla až do konca turnaja a tak nasledoval postupný pokles tabuľkou. Pri rýchlej hre nie je možné zachytiť všetky hrozby súpera, v šachu sa totiž nekoncentrovanosť neodpúšťa a má často väčší význam ako skutočná šachová sila hráča. Z každého turnaja sa však dá poučiť a ak by tento turnaj takým bol, rozhodne ho nebude musieť ľutovať ani Filipko. Úprimná snaha zlepšiť sa (podložená činmi) je totiž vždy omnoho dôležitejšia ako akékoľvek výsledky.

Sear vstúpil do turnaja ako víchor, keď najprv v úvodnom kole zdolal turnajovú dvojku a v tom druhom vzápätí aj turnajovú osmičku. V treťom zápase už úspešný nebol, no ako sa neskôr zistilo jeho rozlet zastavil až neskorší víťaz celého turnaja. Keď po prestávke zdolal aj ďalšieho hráča z prvej nasadenej desiatky, možné bolo v jeho prípade naozaj všetko. Prehru z piateho kola okamžite vykompenzoval a po šiestom kole tak bolo v tabuľke reálne vidieť silu jeho turnaja, keď mal v záplave štvorbodových hráčov najlepšie pomocné hodnotenie a priebežne bol na štvrtom mieste tabuľky! V prípade výhry v poslednom kole by si ho minimálne udržal, no práve rozhodujúca partia mu radosť nedopriala a nasledoval mierny poklese tabuľkou. Výsledné deviate miesto, sila jeho súperov a jeho výkon proti nim bol rozhodne jeden z najlepších, ak berieme do úvahy našich hráčov, ktorí skončili pod stupňami víťazov.

CH10 (31 hráčov): Se.Sahidi 4b/7 9.miesto, F.Štelbaský 2b/7 28.miesto

Výsledky na chess-results

Shabir taktiež čelil už v úvode jednému z favoritov, no ten prekvapenie nepripustil a tak sa z výhry tešil až v druhom kole. Následne mal opäť súpera z kategórie papierovo silnejších a situácia z prvého kola sa zopakovala. Vo štvrtom sa mohol dostať na polovičný bodový zisk, no po remíze sa mu to podarilo až výhrou bielymi v nasledujúcej partii. V predposlednom kole sa mu nepodarilo ozbíjať o body ani tretieho favorita a tak sa o jeho výsledku v turnaji rozhodlo výrazne v poslednom kole. Výhra by znamenala stred tabuľky, no po prehre z toho nakoniec bolo až miesto vo štvrtej desiatke. Na dobrý výsledok v turnaji je nutné vždy uhrať niečo naviac a Shabir si uhral iba to svoje.

Samko s veľmi podhodnoteným rapid ratingom (oproti tomu štandardnému) a po peknom výkone na poslednom bratislavskom rapide mal patriť k čiernym koňom turnaja a atakovať prvú desiatku. Tento logický predpoklad však prestal platiť už po úvodných dvoch kolách, kedy obom svojim súperom podľahol. Pred obedom síce svojho súpera zdolal, no ihneď po ňom doplatil na nemilosrdný žreb, kedy dostal nasadenú dvojku turnaja. Po prehre sa tak ocitol v samotnom závere tabuľky a musel začať stúpať tŕnistou cestou nahor. To sa mu napokon vydareným finišom aj podarilo, keď v záverečných troch kolách získal plný počet bodov, no od spokojnosti mal isto ďaleko, veď najvyšším číslom šachovnice za ktorým sedel bola jedenástka. Miesto na samotnom chvoste druhej desiatky je tak zaslúžené.

CH12 (39 hráčov): S.Havalda 4b/7 20.miesto, Sh.Sahidi 2,5b/7 32.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko má v kategórii na tri medailové miesta vždy tradične aspoň dvojnásobný počet reálnych záujemcov a tak je to vždy otázka aktuálnej formy v turnaji. Po povinnej výhre v prvom kole pridal v druhom kole aj ďalšiu, keď začal svoj neoficiálny prebor ŠK Slovan Bratislava. S jeho hráčmi sa totiž stretol v rozmedzí druhého až piateho kola. V tretej partii sa ocitol na prvej šachovnici v prvej vážnej previerke svojich ambícií a bielymi ju zvládol na výbornú, keď útok čierneho na krídle bol viac ako optimistický a protiúder v centre z vyššieho princípu rozhodol. Štvrté kolo, v obľúbenom variante exmajstra sveta Kramnika, čiernymi zahral efektne 25.. Sxe4!, čo súperom otriaslo až príliš rýchlo. Následne vyhral bielymi v koncovke strelca proti jazdcovi partiu na typický motív koncoviek tohto typu – zugzwang a uzavrel tak mikrosúboj proti Slovanu na 4:0 vo svoj prospech. Pred poslednými dvoma kolami tak mohol s náskokom jedného bodu hrať bezpečnejšie. To využil okamžite, keď po lepšie rozohranom otvorení začal strácať pôdu pod nohami a taktické riešenie pomocou večného šachu bolo namieste. Posledné kolo odohral možno najhorší zápas, no nakoľko išlo obom o všetko, emócie a zvýšené riziko chýb sa dalo čakať. Záverečné nenápadné a preto zákerné 28.Kg1! nakoniec v časovej tiesni rozhodlo a Vladko sa stal prvý raz v živote majstrom Slovenska. V tak nabitej kategórii to bol isto ešte o to lepší pocit.

CH14 (41 hráčov): V.Bochnička 6,5b/7 1.miesto

Výsledky na chess-results

Maťo začal turnaj dvoma očakávanými výhrami a po nich mal prvú vážnu skúšku keď dlho odolával manévrovaniu jedného z top favoritov svojej kategórie. Ako to už býva zvykom, kým je čas, brániť sa dá takmer všetko, no s pár sekundami na hodinách je problémom skoro všetko. Jedno taktické prehliadnutie a bolo po partii. Posledné kolo pred obedom sa nieslo v znamení relatívne rýchlej remízy, aj keď vzhľadom na záverečnú pozíciu, možno trochu predčasnej. Remízovú nôtu naladil aj v nasledujúcich dvoch partiách, pričom pre oboma zápasmi isto veril v lepší výsledok. Na druhej strane širšie čelo turnaja stále nebolo úplne v nedohľadne. Po výhre v záverečnej partii sa mu napokon podarilo vytiahnuť až na piate miesto, čo isto nemôžeme brať ako neúspešný výsledok. No vzhľadom na priebeh turnaja to bolo možno aj maximum.

Samir sa v úvodných dvoch kolách tiež darilo, keď sa ku dvom bodom dostal viac menej pokojným spôsobom bez rizika. V treťom kole, v súboji neskorších dvoch najlepších v turnaji, sa partia pohybovala okolo rovnováhy a nikdy sa viac nevychýlila a tak bola remíza jej logickým vyústením. Vo štvrtom kole všetko vyzeralo na to, že tešiť sa bude dvojica strelcov súpera, no nakoniec boli šťastnejšími figúrami ich bieli protivníci. Strelec ostal na poli a2 dlhšie ako bolo zdravé a po jeho strate už bolo nutné iba udržať nervy na uzde. Poobede sa Samirovi neporadilo čiernymi prekonať odpor súpera ani v koncovke a to sa ukázalo z pohľadu boja o prvé miesto ako rozhodujúce. V záverečných dvoch kolách si síce pripísal dva body, no na viac, ako na druhé miesto to tentoraz nebolo. Každopádne veľa nechýbalo.

CH16 (28 hráčov): FM S.Sahidi 6b/7 2.miesto, M.Šándor 4,5b/7 5.miesto

Výsledky na chess-results

Peťo absolvoval svoju labutiu pieseň v juniorskej kategórii a začal ju správnou nohou, keď úvodné kolo vyhral. V druhom rozhodli slabé čierne polia pri jeho kráľovi a presadil sa favorit. Na remízu v treťom kole asi s radosťou spomínať nebude, no remízový výsledok v partii štvrtého kola bol isto cenný. Škoda záverečných troch kôl, keď ani v jednom z nich nemal pred sebou neriešiteľné prekážky. No zdolať sa mu podarilo iba tú prostrednú a tak ho výsledné tri body zaradili až na trináste miesto. K spokojnosti isto bolo potrebné uhrať aspoň bod navyše.

Igor bol jeden z okruhu favoritov na medaile a svoje úvodné kolo zvládol. V druhom však už narazila kosa na kameň a predčasné otvorenie stredu ho dostalo na hranicu prehry. Súper však tiež nezahral všetko ideálne a tak sa hralo ešte relatívne dlho, no už iba na jednu bránu, Igorovu. V klubovom derby s Marekom sa ukázal ako najväčší problém čierny slabý pešiak na c4 a tak sa zrazu musel Igor preprogramovať z boja na čele na boj o dotiahnutie čela s nejasným koncom. Po dvoch výhrach ktoré mali byť povinnosťou však nasledovala partia, kde bolo potrebného oveľa viac kumštu. Súper však prispel dávkou vrchovatou a Igor sa dostal ku bodu relatívne zľahka. Záverečná krátka remíza na jednotke bola krátka, no ťažko je ju vytknúť. Najmä ak nakoniec stačila na striebro v kategórii do 18 rokov a štvrté miesto v „dvadsiatke“.

Marek mal turnaj rozohraný parádne, keď sa najprv vytrápil v dlhej strelcovej koncovke, no následne čiernymi doslova zbúral svojho súpera. Po spomínanej výhre s Igorom tak mal na konte hetrik. Potom prišla séria relatívne krátkych remíz proti hlavným favoritom turnaja a na jej konci bolo priebežné druhé miesto v turnaji. Všetko teda vyzeralo byť v poriadku, rovnako tak aj po prvých ťahoch záverečnej partie, kde Marek získal čiernymi dvojicu strelcov a veľmi nádejnú pozíciu. No Caissa si možno povedala dosť a za tri “plichty“ prišlo prehliadnutie pekného taktického úderu v 22.ťahu a pozícia sa dokonale otočila. Napriek prehre sa Marekovi podarilo udržať aspoň na bronzovej priečke v kategórii do 20 rokov, vzhľadom na priebeh turnaja sa mu však bronz isto máli.

CH20 (18 hráčov): FM M.Karas 4,5b/7 3.miesto, I.Lintner 4,5b/7 4.miesto (2.miesto v kategórii CH18), P.Macko 3b/7 13.miesto

Výsledky na chess-results

666 667

668 669

670 671

672 673

674 675

676 677

678 679

680 681

682 683

684 685

686 687

688 689

690