Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Svoju premiéru malo na Slovensku MEÚ mládeže v rapid šachu a v bleskovom šachu a my sme sa na tomto medzinárodnom podujatí zúčastnili dvojciferným počtom hráčov. Medzi prihlásenými boli totiž Alžbetka, Filipko, Grétka, Lucka, Maťo, Miška, Natálka, Ninka, Ryan, Samir, Samko, Sear, Shabir, Simonka a Vladko.

Ryan zvládol piatkové dve kolá s plným bodovým ziskom, aj keď v druhej mal namále, keď ho súper v úvode zastihol nepripraveného. V sobotu ráno pridal aj tretiu výhru, no následne čiernymi neustál jednoznačného favorita svojej kategórie. Po dvoch výhrach v rade však delil priebežnú druhú priečku a o všetkom tak mala rozhodnúť nedeľa. Hneď ráno v súboji o striebro podľahol nasadenej turnajovej dvojke z Ukrajiny, no v závere dokázal zvíťaziť v oboch partiách a tie mu zabezpečili skvelý bronz. Úvodná dvojica bola veľmi kvalitná a tak sme s tetím miestom isto viac ako spokojní.

MEÚ v rapid šachu do 8 rokov (35 hráčov): C.R.Mészáros 7b/9 3.miesto

Výsledky na chess-results

Filipko v piatkových kolách nezabodoval a v sobotu ráno dostal bod zadarmo. Ten však bol v sobotu žiaľ aj bodom jediným, keď nasledovali tri prehry v rade, vrátane derby šiesteho kola proti Alžbetke. V nedeľu sa mu podarilo zvíťaziť v kľúčovom zápase ôsmeho kola, kedy na posledné miesto tabuľky nakoniec odsunul svoju súperku.

Alžbetka si v piatok ľudovo povedané ani neškrtla a v úvodných dvoch partiách nasledujúceho dňa svoje bodové konto nezaťažila. V piatom kole však na ňu nevyšiel súper a po spomínanej výhre proti Filipkovi dokázala zvíťaziť aj v prvej nedeľnej partii a po hetriku tak razom bola mimo boja o chvost tabuľky. Derby ôsmeho kola proti Natálke bolo v znamení rýchlych rúk, vyrábania času a mozgov na prázdninách. Všetko si však vykompenzovala výhrou v poslednom kole, po čom sa dostala na výborné štyri body. Pred turnajom by sme podobné číslo istotne netipovali.

Natálka bola spoločne s Filipkom a Alžbetkou jednou z našich najrýchlejších hráčok a takmer pravidelne končila táto trojica ako prvá. Prvý bod síce stihla už v piatok počas druhého kola, no po štyroch kolách bol aj bodom jediným. Zlepšeným výkonom v druhej polovici pridala ešte ďalšie tri výhry a získala tak celkovo štyri body. Zo spomínanej trojice však môže byť jedinou spokojnou isto iba Alžbetka.

Sear sa ako náš jediný zástupca v tejto kategórii pohyboval na diametrálne odlišným šachovniciach. Po úvodných dvoch piatkových výhrach síce proti jednému z favoritov body nepridal, no následne vyhral aj tretí zápas a keď ho súper v piatom kole omilostil, vyzeralo to veľmi nádejne. V šiestom kole ale odohral partiu, ktorá ho v konečnom dôsledku môže mrzieť asi najviac zo všetkých. Nechal sa zlákať na bleskovku a v superrýchlom tempe vyrobil čas a prehru. Nedeľná bilancia 2/3 ho vytiahla tesne do prvej desiatky a nepotešila jeho súperku z posledného kola, ktorú pripravil o titul majsterky EÚ. Celkovo odohral parádny turnaj s výkonom na úrovni 1360, v ktorom si pripísal takmer sto bodov do jeho rapid ratingu.

MEÚ v rapid šachu do 10 rokov (47 hráčov): Se.Sahidi 5,5b/9 10.miesto, N.Havaldová 4b/9 34.miesto (12.miesto v kategórii D10), A.Kapolková 4b/9 36.miesto (13.miesto v kategórii D10), F.Štelbaský 2b/9 46.miesto

Výsledky na chess-results

Grétka začala turnaj výhrou a po nej podľahla jednému z top favoritov turnaja. Keď v treťom kole zdolala v derby Shabira, vyzeralo to, že by sa mohla pohybovať v hornej polovici tabuľky. Sériu troch prehier však natiahla aj nedeľnou rannou prehrou a tak sa musela škriabať tabuľkou nahor, čo sa jej záverečnými dvoma výhrami aj podarilo. Výsledné štyri body (a navyše aj tie na poslednú chvíľu) isto nie sú niečím, na čo bude rada spomínať.

Ninka odohrala prvé kolo proti neskoršiemu suverénnemu majstrovi EÚ veľmi bojovnú a dlhú partiu a dúfali sme, že zopakuje húževnatý výkon z D12 v Topoľčanoch. No keď prehrala sobotné derby s Luckou a po výhre v treťom kole aj s ďalšou “starou známou súperkou“, jej akcie opäť výrazne klesli. Výhry v piatom a šiestom kole ju vytiahli do stredu tabuľky, no následná prehra v derby proti Samkovi, ako aj ďalšia v ôsmom kole, už na stred tabuľky jednoducho nemohli stačiť. Výhra v naučenej koncovke v záverečnej partii bola tak už iba slabou náplasťou.

Lucka po prehre v úvodnom kole zdolala Ninku a následne sa s ňou žreb vôbec nemaznal, keď jej prisúdil postupne trojicu veľmi kvalitných súperov. Z týchto partií sa jej však žiaľ nepodarilo zabodovať ani v jednom prípade. Mohutný finiš začala v šiestom kole a pokračovala aj výhrami v úvodných dvoch nedeľných partiách. Škoda, že v záverečnom kole sa jej nepodarilo dotiahnuť útok do konca, mohlo z toho byť napokon piate miesto medzi dievčatami.

Shabir si šach nechal až na posledný tretí deň. V predchádzajúcich dvoch dokázal zvíťaziť v druhom a piatom kole proti súperom bez ratingu, no to bolo z jeho strany všetko. V nedeľu však odštartoval dvoma výhrami a k nim pridal v poslednom kole aj remízu a tak sa umiestnil v strede tabuľky s polovičným bodovým ziskom. Priebeh turnaja však pekne pocítil na pomocnom bodovom hodnotení. Papierovo si uhral svoje a veru škoda úvodných dvoch dní.

Simonka v úvodných piatich kolách dostala do stavu eufórie hneď troch svojich súperov, keď vzhľadom na priebehy partií ani jeden z nich nemal nárok už ani dúfať a nakoniec všetci traja zabodovali naplno. Dva body tak boli vzhľadom na predvedenú hru vskutku šialene málo. V šiestom kole sa šťastena na chvíľu naklonila na jej stranu, keď si najprv v rovnej pozícii dala Grétka samomat a v siedmom kole súper hrubo podcenil situáciu a podložil vežu. Škoda bleskového úvodu partie ôsmeho kola, po ktorej už záverečná výhra bola síce fajn, no na extra výsledok to nebolo. Výsledné štvrté miesto medzi dievčatami bolo v poriadku. Na medailu je potrebné hrať konzistentne celé partiu a nie iba dovtedy, kým v nich stojím na výhru.

Samko v piatok stihol prekročiť čas v úvodnej partii a druhé kolo pôsobiť absolútne nezúčastnene. Našťastie po tomto úvode z kategórie zlých snov začal hrať šach a ukázalo sa to aj na bodových prídeloch. V sobotu sa dostal troma výhrami do stredu tabuľky a po úvodných dvoch nedeľných výhrach hral dokonca o prvú desiatku. Žiaľ ani figúra navyše v koncovke mu nestačila a v záverečnej pozícii, stále s pešiakom navyše, ponúkol súperovi zbytočne remízu a ten si tak mohol zhlboka vydýchnuť. Výsledné miesto na konci druhej desiatky je vzhľadom na priebeh turnaja výborné, no tak ako u Shabira sa naskytá otázka „Prečo hrám naplno až vtedy, keď hrozí debakel?“ J

MEÚ v rapid šachu do 12 rokov (59 hráčov): S.Havalda 5,5b/9 19.miesto, S.Bochničková 5b/9 25.miesto (4.miesto v kategórii D12), Sh.Sahidi 4,5b/9 34.miesto, L.Strišková 4b/9 37.miesto (8.miesto v kategórii D12), N.Kubíková 4b/9 38.miesto (9.miesto v kategórii D12), G.Kapolková 4b/9 39.miesto (10.miesto v kategórii D12)

Výsledky na chess-results

Vladko mohol patriť k ašpirantom na medaile, no na tie si brúsili zuby viacerí. Úvodné povinné jazdy zvládol bez straty a v rannom kole nastúpil bielymi proti turnajovej jednotke. Neskoršiemu majstrovi EÚ však nakoniec podľahol v koncovke. Po výhre vo štvrtom kole však prišla nastavená veža v úvode partie a medailové v tom čase viseli privysoko. Našťastie zvládol nielen poslednú partiu sobotného programu, ale aj úvodnú nedeľnú. Po nej sa trochu splašil, keď aj s figúrou menej v koncovke mal pokračovať ďalej, v pozícii, kde riskoval maximálne to, že súper padne na čas. Záverečnú partiu odohral veľmi metodicky a nakoľko úvodné dve šachovnice dopadli tak ako potreboval, mohol sa tešiť z bronzovej medaily.

MEÚ v rapid šachu do 14 rokov (50 hráčov): V.Bochnička 6,5b/9 3.miesto

Výsledky na chess-results

Miška absolvovala ďalší krst ohňom, keď v úvodných troch kolách nemala mať najmenší nárok a potom sa mohla začať snažiť o nejaké zisky. Vo všetkých partiách do jednej bojovala, často až do samého záveru, no prvý a posledný bod získala až v ôsmom kole. Bez dlhšej hernej praxe je to ťažké, obzvlášť pri partiách hraných kratším tempom a tak sú získané skúsenosti na nezaplatenie.

Maťo odohral veľmi kvalitný turnaj. Po úvodnom víťaznom derby proti Miške síce prehliadol taktiku a otočil tak dobre sa vyvíjajúcu partiu vo svoj neprospech, no v ďalších troch kolách získal tri výhry v rade. Obzvlášť cenná je posledná z nich, kedy zdolal aktuálneho držiteľa majstrovských titulov svojej kategórie v normálnom šachu aj v rapid šachu skôr, ako niektorí vôbec svoje partie rozohrali. Dokonca predbehol aj našich najmenších a tí začali skôr. V záverečnej sobotnej partii ustál náročnú pozíciu s neskorším vicemajstrom a v nedeľu ho čakalo derby na prvom stole proti Samirovi. V typickej sicílskej manévrovačke ho Samir bielymi pretlačil vďaka lepšiemu jazdcovi a kontrole poľa d5. Dôležitú partiu v ôsmom kole však zvládol a tak mu výhra garantovala bronz. Najmä, keď na dvojke extrémne rýchlo remizovali. Maťo sa však spoľahol na druhých, dal rýchlo za remízu a potom iba sledoval, ako sa partie vyvíjajú v jeho neprospech. Konečné piate miesto je istotne veľmi pekné, na medailu však bolo potrebné preukázať väčšiu vôľu.

Samir si priniesol do Ružomberku veľmi solídnu formu. V jednotlivých partiách svojich súperov v kľúčových momentoch pretláčal, respektíve ich strategicky obohrával. Zo šikmej plochy sa z nich stihol dostať zázrakom iba súper v treťom kole. V ôsmom kole proti rýchlej ponuke remízy zo strany súpera pochopiteľne nemal vzhľadom na stav turnaj námietky. V záverečnej partii však, hneď ako vedel že už môže aj prehrať, odmietol remízovú ponuku a vyhral aj siedmy raz. Titul majstra EÚ chlapcov do 16 rokov v rapid šachu tak získal s jednobodovým náskokom a patrí mu absolútne zaslúžene.

MEÚ v rapid šachu do 16 rokov (35 hráčov): FM S.Sahidi 8b/9 1.miesto, M.Šándor 6b/9 5.miesto, M.Smidová 1b/9 32.miesto (8.miesto v kategórii D16)

Výsledky na chess-results

Natálka svoju minútu slávy zažila v siedmom kole, kedy ku výhre zdarma získala jedinú výhru z hry. Sear po výbornej prvej tretine v strede turnaja pauzoval a dvoma výhrami v závere sa vytiahol tabuľkou nahor. Shabir naopak prvé tri kolá nebodoval a následne získal štyri body zo šiestich partií. Ryan si svoje výhry a prehry rozdelil do celého turnaja. Škoda najmä úvodnej partie, kedy neskoršiu bronzovú medailistku z kategórie dievčat jednoznačne prehral, odobral jej figúru a v triviálnej koncovke stačilo pozbierať pešiakov. Po mizernom úvode 0/2 nakoniec najlepšie dopadol Samko, ktorý následne vybojoval až päť výhier a zmestil sa do tretej desiatky.

MEÚ v bleskovom šachu do 12 rokov (55 hráčov): S.Havalda 5b/9 25.miesto, C.R.Mészáros 4b/9 35.miesto, Sh.Sahidi 4b/9 38.miesto, Se.Sahidi 4b/9 39.miesto, N.Havaldová 2b/9 54.miesto

Výsledky na chess-results

Maťo s Vladkom mali veľmi nevydarený vstup do turnaja, keď v úvodných štyroch kolách obaja až dvakrát zaváhali. Maťo to zlepšeným záverom vytiahol na zisk šiestich bodov a delené piate miesto, no pomocné hodnotenie mal extrémne slabé. Vladko po slušnom strede turnaja nežiaril ani v jeho závere a prepadol sa do polovice tabuľky. Samir po úvodnom víťaznom hetriku zakopol vo štvrtom kole, no potom už nasadil víťaznú vlnu až do konca a nakoniec získal titul majstra EÚ chlapcov do 16 rokov v bleskovom šachu s náskokom pol bodu.

MEÚ v bleskovom šachu do 16 rokov (60 hráčov): FM S.Sahidi 8b/9 1.miesto, M.Šándor 6b/9 13.miesto, V.Bochnička 4,5b/9 30.miesto

Výsledky na chess-results

Online prenos: Web podujatia

693 694

695 696

697 698

699 700

701 702

703 704

705 706

709 707

708 710

711 712

713 714

715