Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

V marci pokračovala séria GPX mládeže podujatím v Dubnici nad Váhom a to nakoniec tesne prekonalo rekord, keď sa ho zúčastnilo až 166 detí. Bolo to aj vďaka našej účasti, keď v kolónke Klub svietilo KŠN Bratislava až jedenásťkrát, vďaka Alžbetke, Filipkovi, Grétke, Martinkovi, Natálke, Ninke, Ryanovi, Samkovi, Searovi,  Shabirovi a Simonke.

Alžbetke úvodná trojica kôl vyšla podľa očakávania, keď dvom objektívne silnejším súperom podľahla a toho hrateľného zdolala. Vo štvrtom kole ju súper nešťastne spatoval a vzápätí si pripísala na konto svoju druhú výhru a razom bola v strede tabuľky. Ten sa jej podaril udržať aj po ďalších dvoch kolách, keď na prehru zo šiesteho kola reagovala treťou výhrou využijúc štvrtkový tréning o voľnom stĺpci. Škoda posledných dvoch partií, kedy mala šancu dostať sa na záverečných 50 percent. Napriek dvom prehrám si ale uhrala svoj štandard.

S Ryanom sa opäť raz žreb príliš nemaznal, keď až osem jeho súperov malo rating. Na úvodnú prehru zareagoval dvoma výhrami v rade a po prehre vo štvrtom kole oplatil v piatom kole Grétke prehru zo stredy. Následne podľahol skvele finišujúcemu hráčovi, ktorý to napokon dotiahol až na sedem bodov, no po výhre v siedmom kole bol opäť v prvej polovici. Rovnako ako u Alžbetky, škoda dvoch záverečných kôl, bod navyše by bol skvelý. Záverečnú drámu s poslednými sekundami na hodinách však zvládla lepšie súperka. Pri sile súperov sú ale štyri body slušný výsledok.

Natálka odohrala turnaj, na ktorý bude chcieť asi čím skôr zabudnúť. V prvých štyroch kolách stratila až 2,5 bodu a že by boli súperi reálne nad jej sily, o tom sa dá minimálne polemizovať. V druhej polovici turnaja sa síce zlepšila a z ďalších štyroch kôl sa jej podarilo vyhrať tri partie, no prehra v šiestom kole taktiež „nebola nutná“. Náročný žreb v partii posledného kola je nakoniec do prvej polovice nepustil, za prvú polovicu turnaja je však stred tabuľky absolútne zaslúžený.

Grétka si asi taktiež výsledky turnaja na posteľ nezavesí, no nemuselo tomu byť tak. Po výhre v prvom kole mala následne proti favoritovi kvalitu navyše a prípadná výhra jej mohla dať krídla. Na keby sa však nehrá, chvíľková nepozornosť a strata dámy dali papierové predpoklady pekne do poriadku a bolo potrebné bojovať ďalej. Výhra vo štvrtom kole bola ok, no následné tri prehry zo štyroch partií ju zosunuli tabuľkou výrazne smerom nadol. Záverečnou výhrou a remízou sa vyštverala aspoň do polovice, no spokojná isto tiež nebola.

Simonka si v sobotu vypila kalich horkosti do dna, no z toho sa isto rýchlo dostane. Po úvodnej výhre sa ocitla na prvej šachovnici a tam nasadenú jednotku od úvodných ťahov tak zatlačila, že prežil iba zázrakom. Prišla však chvíľa nepozornosti a v treťom kole veľmi dobre rozohraná partia okamžite skončila. Dve výhry v rade jej dali nádej opäť bojovať o miesta, na ktoré isto patrí. Nechýbalo veľa ani ku hetriku, keď trochu rýchlejšia ruka, alebo lepšia realizácia a víťaz niekoľkých turnajov GPX mohol odísť zaslúžene smutný. Nastal však úplný obrat a z tohto K.O. sa už nespamätala. Záverečné tri kolá už za šachovnicou „sedel niekto iný“...

Martinko nastúpil v drese KŠN prvý raz, keď sme ho zaregistrovali iba dva dni pred turnajom a jeho debut nedopadol vôbec zle. V úvodnom kole síce súperke podľahol, no vzápätí vyhral dve partie  a tak ho nemusela mrzieť ani prehra zo štvrtého kola s neporovnateľne skúsenejšou súperkou. Vyhrať sa mu podarilo aj v piatom kole a svoje doterajšie maximum z turnajov GPX (4 body) mal na dostrel a štyri pokusy k tomu. Úvodné dva výstrely síce išli vedľa, no oba záverečné našli cieľ a svoj rekord nielen vyrovnal, ale aj o bod prekonal. Cenný bol aj fakt, že dokázal využiť prehru v priebehu turnaja následne v ôsmom kole vo svoj prospech. Len tak ďalej!

Filipko v prvých siedmich kolách zvolil čisto čiernu stratégiu, keď bielymi svoje zápasy prehrával a čiernymi vyhrával. Keďže mal čierne štyrikrát, bol z toho aj rovnaký počet bodov. V ôsmom kole „zarebeloval“ a vyhral bielymi. To mu dávalo v záverečnom kole dokonca šancu bojovať o vyrovnanie svojho doterajšieho osobného rekordu, no úspešný bol jeho súper. Päť bodov je určite pekný výsledok, škoda len, že si za celý turnaj zahral takmer výlučne z hráčmi bez ratingu.

Sear začal turnaj „povinnou“ výhrou, no po nej prišili dvojzápasové bodové suchoty a tak sa musel začať už od úvodu vyhrabávať zospodu tabuľky. Troma výhrami v rade sa mu to relatívne rýchlo podarilo a v siedmom kole udržal čiernymi na uzde aj najvyššie nasadeného hráča. Škoda bola prehry v ôsmom kole, ktorá ho stála šancu zabojovať o prvú dvadsiatku. Výhrou v závere sa nakoniec dokázal vtlačiť aspoň na záver úvodnej päťdesiatky.

Ninka v Dubnici presedlala zo šachu na hokej a v úvodnej tretine výborne korčuľovala a strieľala na bránku a svojim súperom dala tri góly, keď súboj v treťom kole neustál ani nakoniec sedembodový Danko. Druhá tretina bola presným opakom úvodnej a po úvodnej dobrej partii z neskorším strieborným medailistom prehrala aj ďalšie dve partie. Koľko bodov by z tých dvoch partií vyťažila bez „deky zo štvrtého kola“ sa už nedozvieme. V záverečnej tretine sa opäť prebrala k životu a dokázala vybojovať dve výhry a jednu remízu. V nej využila nedávno naučenú znalosť pešiakových koncoviek. Zlepšeným záverom sa tak opäť vrátila do prvej polovice tabuľky.

Shabir mal rovnako výborný štart ako Ninka, keď po dvoch spoľahlivých výhrach pridal aj cennú výhru čiernymi s lídrom bodovania celej GPX. Za odmenu tak dostal dva nepríjemné žreby a po rovnom priebehu podľahol svojej súperke a následne zbytočne rýchlo aj v klubovom derby Samkovi. Na čelné šachovnice sa vrátil dvoma výhrami a ôsme kolo tak rozhodovalo „o bytí a nebytí“. Nakoľko však bielymi partiu stratil, v záverečnom kole musel zabojovať o návrat do najlepšej tridsiatky, čo sa mu aj podarilo.

Samko mal úvodné kolo príjemnú rozcvičku, no už v druhom to nebolo rozhodne ľahké. Partiu však zvládol a v treťom kole zabral taktiež naplno. Štvrté kolo mu však partia vôbec nevyšla, keď sa nechal od úvodu zatlačiť a klbko svojich figúr už nerozmotal. Po už spomínanej výhre so Shabirom zvládol aj neľahké šieste kolo a bol v hre o úplné čelo tabuľky. To by však musel zvládnuť dôležitý súboj, no sedmička viac priala súperovi. Po výhre v predposlednom kole napokon v závere remizoval a skončil tak na chvoste prvej desiatky a na treťom mieste vo svojej kategórii. Na víťazstvo v nej potreboval v poslednom kole zvíťaziť.

Turnaj GPX (166 hráčov): S.Havalda 6,5b/9 10.miesto (3.miesto v kategórii CH11), Sh.Sahidi 6b/9 33.miesto, N.Kubíková 5,5b/9 42.miesto, Se.Sahidi 5,5b/9 50.miesto, F.Štelbaský 5b/9 64.miesto, M.Šúň 5b/9 69.miesto, S.Bochničková 4,5b/9 78.miesto, G.Kapolková 4,5b/9 89.miesto, N.Havaldová 4,5b/9 91.miesto, C.R.Mészáros 4b/9 93.miesto, A.Kapolková 3,5b/9 122.miesto

Výsledky na chess-results

407 408

409 410

411 412

413 414

415 416

417 418