Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Začiatkom februára pokračovala séria GPX mládeže turnajov v Novej Dubnici a na turnaji sme nechýbali, keď v štartovej listine boli Alžbetka, Filipko, Grétka, Natálka, Samko a Simonka.

Alžbetka odohrala prvé štyri kolá na slušnej úrovni, keď najprv dlho bojovala proti favoritke, v druhom kole priviedla na pokraj prehry Grétku, v treťom kole sa jej podarilo zvíťaziť a vo štvrtom kole remizovať. Potom však prišla jej slabšia chvíľa, keď nasledovali tri prehry v rade. Nie že by v nich nemala svoje šance, no žiadnu nevyužila. Všetko si však vynahradila v posledných dvoch kolách, keď najprv zaútočila po krajnom stĺpci a dala súperovi mat a v záverečnej partii po celozápasovom tlaku zvíťazila na reklamované tri neprípustné ťahy súpera (a to ešte minimálne ďalšie dva si nevšimla).

Grétka na Novú Dubnicu isto v dobrom spomínať nebude. V prvých piatich kolách okrem šťastnej výhry nad Alžbetkou nezískala už ani jedinú remízu. Ak čakala, že výhrou v šiestom kole začne finiš, v siedmom ostala šokovaná, keď dostala začiatočnícky mat po pár ťahoch. Záverečné dve výhry ju síce kozmeticky vytiahli bližšie ku stredu tabuľky a ak sa dá niečo ohodnotiť pozitívne, tak to bude iba to, že to nezabalila a dobojovala do konca. V takmer všetkých partiách dlho bojovala, no nedeľa bola pre ňu zakliata.

Filipko vyhral svoju úvodnú partiu a v druhej sa celkom pekne držal na druhej šachovnici, no z nasledujúcich troch prehier išli až dve na hrubé prehliadnutia, po ktorých prišiel jednoťahovo o svoje dámy. S trochou irónie sa dá napísať, že ak v partiách niečo veľké nestratil, dotiahol ich do víťazného konca. Na lepší výsledok dosiahnutie lepšieho výsledku sa však súperom darčeky rozdávať nesmú a veľké už vôbec nie.

Natálka si v prvých štyroch kolách podávala celkom vyrovnané výkony, keď okrem dvoch bodov mala na lopate aj tretí. Vo štvrtom kole získala po vidličke vežu a mala dotiahnuť partiu do konca, čo sa jej žiaľ nepodarilo. Negatívna karma však zaslúžene dobehla aj súpera, ktorý skúsil Natálku trápne dobehnúť a vziať svojim jazdcom z f6 jej „vidličkujúceho“ jazdca na c7. Prehry v posledných dvoch kolách mu tak boli zaslúženou odmenou. Po prehre v piatom kole sa dvoma výhrami dostala na štyri body, no zo záverečných dvoch partií získala iba pol bodu. V konečnom účtovaní sa tak dostala tesne pred Filipka, taktiež s polovičným bodovým ziskom.

Simonka s prehľadom vyhrala úvodné kolo a v druhom mala všetky predpoklady odstreliť papierovú jednotku turnaja, no zbytočne sa uspokojila s remízou. Urazenie šťasteny sa jej v nasledovných partiách kruto vypomstilo, keď najprv prehrala v dlhej partii tretieho kola a po dvoch výhrach v koncovkách s materiálom navyše zahodila dva čisté body. Po výhre v ôsmom kole mala v poslednej partii vrchovatý kopec šťastia, keď jej súperka vo vyhranej partii prekročila čas. Tým pomohla Simonke k zisku tretieho miesta v kategórii dievčat do 11 rokov. Pekne rozohrané partie jednoducho na výhru nestačia, súperov je potrebné doraziť a nedať im šancu na protihru. S minútou či dvoma na hodinkách sa potom totiž dejú veci...

Samko od úvodu pracoval na vysoký level a po dvoch výhrach už dostával hráčov, u ktorých sa dal predpokladať boj o popredné miesta. Zaujímavé partie mali spoločné dve veci. Jednak boli všetky veľmi dlhé a často končili úplne posledné a vždy končili víťazstvom Samka, ktorý preukazoval pevnejšie nervy, najmä, keď okolo prvých šachovníc bolo množstvo sledujúcich divákov. V prvých piatich kolách takto vyhral všetky svoje partie a viedol v turnaji. V šiestom kole sa schyľovalo ku šiestej výhre, no po zisku kvality nenašiel správny plán ďalšej hry, ktorým bolo otvorenie kráľovského krídla pre svoje veže. To mu však na bojovnosti neubralo a v ďalšej dlhej partii vybojoval opäť výhru. Náročný program sa však predsa len preukázal, keď v ôsmom kole zahral svoju jednoznačne najslabšiu partiu, ktorú doslova odblical do prehry. V rýchlom hraní začal aj posledné kolo, no po strate dámy za dve ľahké figúry sa zmobilizoval a napokon nechýbalo veľa aby ju dokonca napriek materiálnemu deficitu nevyhral. Napriek záveru odohral v globále veľmi vydarený a náročný turnaj, skončil na veľmi peknom štvrtom mieste a kategóriu chlapcov do 11 rokov vyhral.

Turnaj GPX (92 hráčov): S.Havalda 7b/9 4.miesto (1.miesto v kategórii CH11), S.Bochničková 5,5b/9 24.miesto (3.miesto v kategórii D11), N.Havaldová 4,5b/9 45.miesto, F.Štelbaský 4,5b/9 50.miesto, G.Kapolková 4b/9 63.miesto, A.Kapolková 3,5b/9 74.miesto

Výsledky na chess-results

321 322

323 324

325 326

327 328

329 330