Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Otvárací turnaj obľúbenej série turnajov pre začiatočníkov sa odohral netradične uprostred mesiaca. My sme však na ňom aj tak nechýbali, naopak, obsadili sme ho až jedenástimi účastníkmi. A to je veru absolútny klubový rekord. Od „skúsených“ v abecednom poradí Alžbetka, Dominika, Filipko, Grétka, Natálka, Ninka, Sear, Shabir a Sophinka až po turnajových debutantov Mišku s Ryanom.

Maximálna kapacita turnaja sa naplnila niekoľko dní pred jeho začiatkom a organizátori v snahe vyhovieť všetkým záujemcom prekročili sebou stanovené maximum. Dôsledkom bolo, že sa muselo hrať v dvoch miestnostiach a tým pádom boli rodičia vytlačení na chodbu a deti ktoré dohrali mali taktiež zmenšený priestor na pohyb. Hluk bol teda pochopiteľne vyšší ako zvyčajne. Rekordne vysoký počet účastníkov priniesol aj neskorší začiatok a koniec turnaja. Zo šachovej stránky veci verím, že experiment s prekračovaním maximálnej kapacity bol ukončený a organizátori sa vrátia k modelu 64 a dosť.

Sophinka absolvovala prvý turnaj od 14.6. a na hre to bolo vidieť. Bez hernej praxe je však všetko ťažké. Po úvodnej prehre dostala dvoch hráčov, ktorí nakoniec skončili v prvej polovici a zaradila sa tak do zadnej časti pelotónu. Vo štvrtom kole dokázala bielymi zvíťaziť a v piatom bola blízko k zisku celého bodu, no nešťastný pat súpera omilostil. Posledné dve kolá boli v znamení toho, kto viac druhému daruje a v oboch partiách sa nakoniec tešili jej súperi. Z výsledku sa treba poučiť a pokračovať svedomito v práci ďalej tak ako doteraz.

Alžbetka sa po výhre v prvom kole dostala dokonca na prvú šachovnicu. Na nej mala iba mizivé šance, čo sa v praxi aj potvrdilo. Zisk bodov z tretieho kola bol tiež skôr teoretický. No vo štvrtom kole si pripísala na konto druhú výhru. Škoda posledných troch kôl, kedy by akýkoľvek bodový zisk znamenal výrazne vyššie umiestnenie. Najmä posledné kolo ju veľmi mrzelo, keď sa vzdala mysliac že je v mate. Známe „Dôveruj, ale preveruj!“ už nabudúce isto naplní do bodky a celkový pocit z turnaja tak nebude mať až tak bolestivý.

Natálke nevyšla úvodná polovica turnaja, kedy z prvých štyroch partií dokázala vyťažiť iba jediný chudobný bod. Dvoma výhrami sa dostala do polovice tabuľky a tak o všetkom vlastne rozhodlo posledné kolo. V ňom žiaľ ťahala za kratší koniec a bolo z toho umiestnenie v druhej polovici výsledkovej listiny. Rozdielny výkon a koncentrácia v partiách jednotlivých kôl viac nedovolili. O novembrovej prvej polovici tabuľky však niet najmenších pochýb, najmä pri jej fungovaní v rámci tréningov a riešenia domácich úloh.

Filipko úplne skopíroval putovanie Natálky týmto turnajom (0,1,0,0,1,1,0) a skončil pár miest pred ňou. K prvým dvom prehrám nemám informácie, no tie druhé dve išli na vrub nesústredenia, keď figúrky išli na ohrozené polia, prípadne tam ostávali aj keď boli medzitým ohrozené. V poslednom kole nestačil ani rýchly zisk veže na zavŕšenie víťazného hetriku a zbytočná strata dvoch figúr preklopila misky váh na stranu súpera. Bez kontroly možností súpera pred každým jedným ťahom bude umiestnenie napríklad v prvej dvadsiatke veľkým problémom.

Dominika turnaj taktiež šachový nehrala od júna, no úvod turnaja jej napriek tomu vyšiel. Po výhre v prvom kole síce následne prehrala, no potom prišli dve výhry, vrátane nového derby proti Miške. Ako sa však neskôr ukázalo, bola to jej labutia pieseň. Druhé klubové derby, s Ninkou, sa síce vyvíjalo v jej prospech, no chvíľa nepozornosti ju stála celý bod. V dvoch posledných partiách svoje konto taktiež nerozšírila a trochu smolne tak z horných poschodí spadla až do druhej polovice výsledkovej listiny.

Grétka je prvou, ktorá skončila v prvej polovici výsledkovej listiny. Do turnaja vletela ako uragán a v prvých troch kolách dokázala zvíťaziť. Prvé dve výhry sa dali očakávať, no tretia, s hráčom ktorý získal 5,5 bodu, už nebola z kategórie povinných. Dostala sa tak až na prvú šachovnicu, kde v derby tréningovej skupiny podľahla prvému nasadenému a neskoršiemu víťazovi, Dankovi. Veru škoda ďalších dvoch prehier, ktoré ju z čela zrazili až do polovice tabuľky. V poslednom kole zastavila svoj pád a výhrou obsadila 23.miesto, štvrté medzi dievčatami.

Miška debutovala na šachovom turnaji a pred jeho začiatkom mala obavy s krátkeho času na premýšľanie, ktorým desať minút nepochybne je. Už prvé kolo však bolo víťazné a po prehre v druhom bola úspešná aj v treťom. Už spomínané štvrté kolo proti Dominike ju napriek zbytočnej strate jazdca paradoxne skôr naštartovalo. V posledných troch kolách bola neomylná a turnaj zakončila ziskom piatich bodov, 14.miestom a druhým medzi dievčatami. Na úvod veľmi pekný výsledok a motivácia do ďalšej práce.

Shabir utrpel už v prvom kole nečakaný šrám, no pozbieral sa z neho troma výhrami v rade. V piatom kole prišlo derby na Ryanom a v ňom prekvapivo ťahal za kratší koniec. Nepomohli ani biele figúry a musel tak opäť doháňať stratený terén. Dve výhry v posledných kolách ho vytiahli, tak ako Mišku, do skupiny päťbodových, tesne za hranicu prvej desiatky.

Ninka úvodné dve partie vyhrala, no aj v nich dráždila hodinky a to sa jej v treťom kole vypomstilo, keď vo vyhranej partii prekročila čas. Nasledovala správna reakcia a tou bol krátky a bezbolestný masaker súpera v kole štvrtom a už spomínané víťazné derby s Dominikou. Šieste kolo jej skrížilo cesty s Ryanom a celozápasová snaha a výhoda bola jedným ťahom preč a prehra na svete. Posledné kolo nebolo bez chýb, no piaty bod z toho bol a s ním aj celkové ôsme miesto a víťazstvo v kategórii dievčat. Partie sa hrajú do konca, výhoda nestačí často ani veľká a nerozhodnosť a chvíľkový výpadok koncentrácie sa v šachu jednoducho neodpúšťa.

Sear začal turnaj úvodným víťazným hetrikom a keď sa zdalo, že mu remízou dochádza dych, pridal k nej aj ďalšie dve výhry. Vrátane tej zo šiesteho kola s druhým nasadeným hráčom turnaja. Do posledného kola tak vstupoval na čele poradia a majúc biele figúry proti prvému nasadenému hráčovi. Prehra mu zahatala cestu do prvej trojky a znamenala pád na štvrté miesto. Každopádne turnaj mu vyšiel a možnosť bojovať do posledného kola o prvé miesto je cenná. Možno mu to vyjde už nabudúce.

Ryan. Frajer na záver. Päťročný debutant, bez akejkoľvek praxe s šachovými podujatiami absolvoval pred turnajom iba pár tréningov. Na nich však prekvapil a tak sme ho vyskúšali aj praxi. A, prekvapil ešte viac. Šokoval J Po dvoch výhrach na úvod síce prišla prehra s jedným z favoritov, no kto čakal poslušné zaradenie sa do stredu tabuľky, či ešte nižšie, ten sa iba hlboko mýlil. Výhru vybojoval aj v kole štvrtom a to už bolo „trochu podozrivé“. Ako už bolo spomenuté, o jeho sile a bojovnosti sa medzi piatym a šiestym kolom postupne presvedčili aj Shabir a Ninka a aby toho nebolo málo, v poslednom kole aj jeho posledný súper. Zisk šesť bodov je famózny a druhé miesto by netipoval isto nik. Ostáva len dúfať, že aj jeho ďalšie podujatia budú rovnako úspešné, aj keď, súperi si už isto budú dávať väčší pozor a každé umiestnenie v TOP20 bude považované za veľký úspech.

Turnaj začiatočníkov (74 hráčov): C.R.Mészáros 6b/7 2.miesto, Se.Sahidi 5,5b/7 4.miesto, N.Kubíková 5b/7 8.miesto (1.miesto v kategórii dievčat), Sh.Sahidi 5b/7 11.miesto, M.Smidová 5b/7 14.miesto (2.miesto v kategórii dievčat), G.Kapolková 4b/7 23.miesto, D.Jurášová 3b/7 42.miesto, F.Štelbaský 3b/7 45.miesto, N.Havaldová 3b/7 49.miesto, A.Kapolková 2b/7 60.miesto, S.Valentová 1,5b/7 69.miesto

Výsledky na chess-results

064 065

066 067

068 069

074 071

070 073

072 075

076 077