Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tradičný bratislavský turnaj v rapid šachu pri príležitosti hodových slávností v Dúbravke pokračoval aj v tomto roku. Zúčastnili sa ho Alžbetka, Grétka, Natálka, Samko, Ninka a napokon aj ja, nakoľko som na poslednú chvíľu zmenil svoje plány.

Alžbetka začala sériou piatich prehier, no počas šiesteho a siedmeho kola zažila svoju najlepšiu časť turnaja a dva zápasy premenila na dve výhry. Následne podľahla v dvoch klubových derby Natálke a Grétke, no zápas s Grétkou mohla vyhrať, keď mohla reklamovať nemožný ťah.

Grétka si svoje víťazstvá rozdelila relatívne rovnomerne, keď uspela vo štvrtom, šiestom a deviatom kole. Paradoxne, všetky tri výhry zaznamenala čiernymi figúrami. Kuriozitou je fakt, že síce na záver, ale predsa, stihla za deväť kôl obe rodinné derby.

Natálka absolvovala veľmi podobný turnaj ako Grétka a vyhrala svoje partie vo štvrtom, šiestom a ôsmom kole. No ona jednoznačne preferovala biele figúry, na ktorých vrub idú všetky tri výhry. Viacero ďalších partií nepríjemne hrýzla aj oveľa silnejších súperov a míňala všetok svoj čas. Za spomenutie stačí najmä prvé a posledné kolo, kedy sa súperi na výhru museli dosť napracovať.

Ninka bola tretia z dievčat ktorá dosiahla na tri body. U nej platilo vždy do tretice všetko dobré, keďže vždy po dvoch prehrách v tretej partii zvíťazila. Taktiež ako Natálka nepredávala kožu lacno, no dosť často ju limitoval čas.

Samko si rozdelil turnaj na tri tretiny. V prvej sa síce snažil a odolával, no body si nepripísal. Druhá „tretina“ obsahovala štyri kolá, kedy po dvoch hráčoch so základným ratingom dokázal zdolať aj dvoch 1600-vkárov. V posledných dvoch kolách tak dostal súperov ešte o niečo silnejších. Napriek nespornej snahe obe partie prehral, ale svojich súperov pekne trápil. Štyri body sú veľmi pekným výsledkom a spomínané dva skalpy zo šiesteho a siedmeho kola taktiež.

Môj turnaj bol zvláštny. Dve kolá som si ani nezahral, keď som získal materiál ešte skôr, ako som mohol dúfať. V treťom kole a štvrtom kole to už bolo o niečo náročnejšie, no partia štvrtého mi vyšla a súhra figúr bezpečne rozhodla. Piate kolo skončilo remízou, keď súper odrážal všetky moje snahy a nakoniec aj získal materiálnu prevahu. S pol minútou na hodinách ale nechcel riskovať a mne sa to zdalo tiež riskantné. Remíza bola ok. Po obede som odohral dve veľmi slušné partie, pričom najmä masaker zo siedmeho kola sa mi páčil. Obeť pešiaka súper zjavne nedocenil a klbko svojich figúr rozmotal až stratou materiálu. Málokedy získate kvalitu skokom Jd8 J Posledné dve kolá tak na celkové víťazstvo stačilo remizovať, no chcel som si zahrať. V predposlednom kole som však už do desiateho ťahu prišiel prstovou chybou o dámu a bolo vymaľované. Posledné kolo som získal pešiaka, no následný priebeh bol po mojich zbytočných chybách úplne na jednu bránu. Štvrté miesto je tak zaslúžené. Po takých chybách to jednoducho nemohlo byť viac.

Rapid turnaj (72 hráčov): FM M.Roháček 6,5b/9 4.miesto, S.Havalda 4b/9 48.miesto, N.Kubíková 3b/9 63.miesto, N.Havaldová 3b/9 64.miesto, G.Kapolková 3b/9 66.miesto, A.Kapolková 2b/9 70.miesto

Výsledky na chess-results

033 034

035 036

037 038

039 040

041 042

043 044