Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

V senickom penzióne Atlas sa konajú dva uzatvorené turnaje – s možnosťou uhrať normy GM a IM. V oboch máme napokon zastúpenie aj my, keď ku vopred prihlásenému Marekovi pribudol aj Samir.

Marek výborne odštartoval, keď v prvom kole čiernymi ustál jedného z trojice veľmajstrov a následne absolvoval rannú predohrávku tretieho kola, v ktorej dokázal udržať čiernymi aj ďalšieho veľmajstra. Poobede ho v druhom kole čakal nemenej silný súper a v dlhodobo vyrovnanej partii Marekovi na konci došli sily (alebo zlyhala koncentrácia?). Štvrté kolo malo žiaľ podobný scenár, keď sa v dobre rozohranej partii ku koncu všetko otočilo v prospech jeho súpera. Vo štvrtok doobeda Marek predohrával šieste kolo a bielymi prehral tretí raz po sebe. So súperom sa pustili do jedného z najostrejších variantov vôbec a v závere partie chyboval. Naopak poobede zaznamenal tretiu partiu bez prehry čiernymi. Aj keď vzhľadom na jej priebeh, s veľkou dávkou šťastia. V siedmom kole už Francúzska obrana nepodržala, no v ôsmom kole Marek udržal rovnakými figúrami ďalšieho veľmajstra. Záverečná remíza v poslednom kole bola očakávateľná a napokon bola jeho jediným bodovým ziskom bielymi figúrami a stačila na výsledné ôsme miesto.

Uzatvorený GM turnaj (10 hráčov): FM M.Karas 2,5b/9 8.miesto

Výsledky na chess-results

Menej úspešný vstup zaznamenal Samir, ktorý čiernymi nestačil na aktuálneho majstra SR v kategórii chlapcov do 12 rokov. V druhom kole dostal šancu na reparát a dokázal ju využiť. V treťom kole sa čiernymi pokúsil dostať do plusu pomocou taktiky, no prehliadnutý medziťah ho stál materiál a napriek čiastočnej kompenzácii už partiu neustál. Následne mal za súpera skúseného moldavského veľmajstra a známeho metodika. Z otvorenia sa dostal bielymi do mierne horšej pozície, no súperova realizácia nebola optimálna a Samir nakoniec dokázal vydolovať cenné víťazstvo. V piatom kole si zmeral sily s olympijským reprezentantom z Česka, ktorý nedávno splnil všetky podmienky na udelenie titulu veľmajstra. Bojovnosť nestačila, keď súper mal partiu od začiatku do konca pod kontrolou a Samira postupne strategicky rozložil. Partia šiesteho kola bola asi najlepším výkonom Samira v turnaji. Postupne súpera zatlačil a kontinuálnou aktivitou na kráľovskom krídle získaval čoraz väčšiu výhodu a po otvorení krajného stĺpca nabrali veci rýchly spád. V siedmom kole sa mu podarilo zachrániť podozrivú pozíciu vďaka jednému zo základných obranných motívov. V predposlednom kole si vybral slabšiu chvíľu a súper ho zaslúžene zdolal. Tak ako Marek, aj Samir posledné kolo rýchlo remizoval a rovnako obsadil výsledné ôsme miesto. 

Uzatvorený IM turnaj (10 hráčov): FM S.Sahidi 4b/9 8.miesto

Výsledky na chess-results

Online prenos na webe SŠZ: Záhorácky šachový festival

434 435

444 445