Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tradičným miestom majstrovstiev Slovenska v šachu bola v prvej polovici júla opäť Banská Štiavnica pod organizačnou taktovkou Milana Maroša. Pekné podujatie neostalo bez našej účasti, keď ste v štartovej listine mohli nájsť Mareka Karasa, Simonku a Vladka Bochničkovcov a Maťa Šándora.

Simonka sa odvážila odohrať svoj suverénne najsilnejší turnaj v jej krátkej praxi a tak bude zbierať najmä skúsenosti a každý pol bod bude mať pre ňu cenu zlata. V prvom kole čiernymi figúrami stratila kvalitu a s ňou podľa očakávania aj partiu. V druhom kole na ňu nevyšiel súper a tak sa bodom zdarma dostala do stredu tabuľky. Podľa očakávania odtiaľ zatiaľ pozvoľne klesá a budeme jej držať palce, nech sa zastaví čím skôr a nech sa naučí čo najviac. Takmer všetkých súperov mala na to viac ako vhodných. Veľmi peknú partiu odohrala v siedmom kole, keď favoritovi odolávala až do koncovky a to tak, že v nej horšie určite nestála. Prvú chybu v partii, žiaľ rozhodujúcu, urobila až v tridsiatom ťahu. V ôsmom kole sa jej podarilo v súboji dvoch najmladších účastníčok turnaja získať kvalitu navyše, no chvíľka nepozornosti viedla k okamžitému matu. Posledné kolo bolo opäť jedno z tých vydarenejších. Súper v úvode nevyužil svoju možnosť a získal iba pešiaka. Ten síce nakoniec rozhodol, no vežová koncovka bola v podaní Simonky takmer bezchybná a súper sa k nej musel riadne vytrápiť. Škoda niekoľkých hrubých chýb, ktoré rozhodli viaceré partie skôr ako si to súperi vybojovali. Ako rozcvička pred augustovými MEÚ mládeže však turnaj isto mal význam.

Vladko v prvom kole odohral veľmi peknú partiu, keď kládol favoritovi čiernymi veľký odpor a aspoň o pol bod prišiel až v jej závere. Táto partia však mala aj veľkú pridanú hodnotu v podobe dlhej pozápasovej analýzy s viacerými titulovanými hráčmi vrátane veľmajstra Jána Plachetku. V druhom kole si však z pozície favorita napravil bielymi chuť. V treťom kole sa pravdepodobne zľakol súperovho útoku a sekvenciou štyroch ťahov partiu pochoval príliš rýchlo. Aj vo štvrtom kole svoje povinnosti favorita zvládol a tak mal tretí pokus získať nejaký ten pol bod navyše. Nakoniec si pre seba urval celý bod, aj keď jeho favorizovaný súper najmä v závere nevyužil viaceré možnosti zachrániť aspoň remízu. V šiestom kole, proti súperovi z kategórie 2200+, mal šancu predviesť sa a opäť prekvapiť. To sa mu aj podarilo, keď síce niekoľkokrát balansoval na hrane prehry a možno aj za ňou, ale nakoniec vybojoval remízu. Posledné tri partie mali rovnaký výsledok, no ich priebehy neboli zďaleka na daný počet bodov. Prepad z prvej polovice tabuľky hlboko do poľa porazených Vladka určite mrzí, ale možno bude motiváciou k tomu, aby sa zo svojich chýb poučil a počas leta na sebe popracoval.

Maťo nezachytil úvod partie prvého kola a rýchlo prišiel o kvalitu, ako aj o šance na úspešný výsledok. Jeho súperovi však úvod turnaja vyšiel na výbornú, keď vyhral svoje prvé štyri partie. V druhom kole Maťo bielymi splnil papierové predpoklady a v ďalších dvoch kolách mohol iba prekvapiť. Obe Sicílske dobrodružstvá sa však skončili jeho porážkami a tak sa v piatom kole ocitol v pozícii favorita. Čiernymi sa mu svojho súpera zdolať nepodarilo, no druhú šancu na reparát už využil. Nasledovali dve kolá s jedným spoločným menovateľom – zázračnou záchranou. Už jedna remíza by bola z daných dvoch partií výborným výsledkom, no Maťo urobil remízy dve. K nim pridal v záverečnom kole tretiu výhru a dostal sa tak na polovičný bodový zisk. Rovnako ako Vladko mal možnosť absolvovať intenzívny šachový týždeň vrátane príprav s IM Sergejom Berezjukom a na jeho základe a na výsledkoch druhej polovice turnaja by mal začať stavať.

Marek si v prvých dvoch kolách veľa šachu neužil a ako favorit nezaváhal, ba dokonca vyhral obe partie spolu dokopy len za 41 ťahov. O čo je však príjemnejší štart, o to treba byť skromnejší a zodpovednejší v ďalších kolách. V treťom kole prišla bezobsažná remíza bielymi, kedy sa so súperom iba oťukávali, no ublížiť tomu druhému akosi nebolo v ich plánoch. Štvrté kolo si Marekova dáma zbytočne pochutnala na pešiakovi b4 a napriek tomu, že ten nepokračoval presne, v partii napokon dokázal zvíťaziť. V piatom kole potreboval Marek zabrať a vrátiť sa do vyšších sfér tabuľky. To sa mu bielymi aj podarilo a ak by dosiahol repete, vrátil by sa na čelné šachovnice. Žiaľ nasledovala druhá prehra a šance na dobrý výsledok boli stratené.  Zlepšeným záverom, kedy si pripísal na konto dve výhry a remízu, sa vytiahol na výsledných šesť bodov. To by samo o sebe nebolo zlé, no pri pohľade na jeho súperov vidno, že všetci boli papierovo slabší a že na najvyšších šachovniciach sa vlastne vôbec neobjavil.

Open turnaj (136 hráčov): FM M.Karas 6b/9 21.miesto, M.Šándor 4,5b/9 80.miesto, V.Bochnička 3,5b/9 97.miesto, S.Bochničková 1b/9 134.miesto

Výsledky na chess-results

V piatkovom bleskovom turnaji s predstavili Jakub a Marek.

Jakub začal veľmi nádejne, keď v prvých dvoch kolách ozbíjal jasných favoritom o 1,5 bodu. Následne však počas štyroch kôl zaznamenal iba jedinú chudobnú remízu. Ani výhra v ôsmom kole neznamenala pokus o návrat do vyšších sfér tabuľky, pretože v posledných štyroch kolách bodoval iba raz – výhrou v predposlednom kole.

Marek sa vďaka dvom výhram dostal na prvú šachovnicu, kde podľahol dlhoročnému hráčovi svetovej špičky – Sergejovi Movsesjanovi. Po následnej remíze a výhre prišla prehra s ďalším veľmajstrom – minuloročným majstrom SR Milanom Pacherom. Séria troch výhier ho vytiahla na samostatné tretie miesto, no v predposlednom kole zaznamenal tretiu prehru s veľmajstrom, tentoraz špecialistom na bleskovky – Mikim Maníkom. Výhra v poslednom kole ho zaradila na výborné piate miesto. V tej konkurencii, ktorá sa na turnaji zišla, ide o veľmi pekný výsledok.

Bleskový turnaj (48 hráčov): FM M.Karas 7,5b/11 5.miesto , J.Suchánsky 4,5b/11 38.miesto

Výsledky na chess-results

606 607

608 609

Videá z turnaja nájdete v sekcii Linky / Videá.