Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Séria turnajov pre začiatočníkov pokračoval aj svojou štvrtou časťou a prvou v kalendárnom roku 2017 a my sme na nej samozrejme nechýbali. Rekord v účasti sme nezlomili keďže Natálka s Teou nakoniec nemohli prísť. Sophia s Dominikou navyše cestou zablúdili a nestihli tak prvé kolo.

Sophia odohrala iba tri partie, keďže napokon musela po štvrtom kole predčasne odísť. Vyhrala z nich jednu a na konto si pripísala aj dve prehry. Keďže sme prišli spolu s Vladkom s tréningu skupiny B až pred štvrtým kolom, ťažko niečo hodnotiť. Ostáva iba dúfať, že nabudúce baby trafia načas a budú môcť ostať až do konca turnaja.

Grétka vstúpila do turnaja zatiaľ najúspešnejšie vo svojej histórii keď po úvodnej remíze zaznamenala výhru. Potom však prišla séria štyroch prehier a s ňou aj pád na poslednú šachovnicu. Po povinnej výhre napokon získala dva a pol bodu. Po predchádzajúcich pekných vystúpeniach je to isto menej ako očakávala, ale aj také bývajú niektoré turnaje.

Dominika s hendikepom chýbajúceho prvého kola zvíťazila v druhom aj vo štvrtom kole a udržiavala sa tak v strede tabuľky. Následné dve prehry ešte vykompenzovala záverečnou výhrou a uhrala tak svoje „tradičné“ tri body. Štvorka je isto otázkou najbližšieho turnaja.

Simonka vyhrala prvé aj tretie kolo, no do piateho kola stihla prehrať tri zvyšné partie, pričom všetky jej prehry mali rovnaký scenár. Výborne rozohraná partia, ukončený vývin, získaná prevaha, úbytok času, stres, veľká chyba (napr. stratená dáma), prehra. V záverečných dvoch kolách sa zmobilizovala a obe partie vyhrala. Oveľa viac ako štyri body teší predvedená hra.

Samko začal sériou troch výhier a potvrdzoval tak svoje nasadenie, keď odohral bol turnajovou jednotkou. Škoda prehry vo štvrtom kole, pretože partia bola celú dobu vyrovnaná a rozhodol až čas. Pat zo šiesteho kola si asi tiež bude dlho pamätať. Výborne rozohraná partia v záverečnom kole s možnosťou jednoťahovej vidličky na strelca a jazdca a následný postupný ústup zo svojich pozícií viedol k poklesu na koniec prvej desiatky.

Ninka začala výhrou, no vzápätí prehrala s neskorším medailistom. Po dvoch nasledujúcich výhrach však prišiel pád zástavky v pozícii s materiálnou výhodou. Nebyť jej pomalšej realizácie mohla bojovať o čelo. Takto sa aspoň dvoma záverečnými výhrami vrátila so ziskom piatich bodov na siedme miesto.

Čo som si všimol u viacerých, to bolo veľmi dobré rozohrávanie partie. Tu by si hádam všetci za transformáciu vedomostí do zručnosti zaslúžili jednotky. Horšia však bola následná realizácia získanej výhody v rámci krátkeho času. Toto je ale ten lepší prípad, nakoľko časový faktor sa dá odstrániť dostatkom praxe. Preto jediné čo potrebujeme je hrať, hrať a ešte raz hrať J

Na záver treba spomenúť, že okrem šiestich zástupcov v turnaji sme mali už tradične zastúpenie aj medzi rozhodcami v podobe Mira Macka, ktorý sa včera rozhodne nemohol sťažovať na nedostatok práce. A v neposlednom rade aj návštevu Sophinky, ktorá na školskom krúžku veľmi príjemne prekvapuje a veríme, že sa čoskoro zapojí do tejto turnajovej série.

Turnaj začiatočníkov (44 hráčov): N.Kubíková 5b/7 7.miesto, S.Havalda 4,5b/7 10.miesto, S.Bochničková 4b/7 17.miesto, D.Jurášová 3b/7 26.miesto, G.Kapolková 2,5b/7 32.miesto, S.Bažíková 1b/7 43.miesto

Výsledky na chess-results

225 226

227 228

229 230

231 232