Svojim dvadsiatym štvrtým ročníkom pokračovalo tradičné septembrové podujatie v Dúbravke a bolo takmer isté, že na ňom nebudeme chýbať ani my. Nakoniec nás reprezentovala síce iba dvojica Dávid a Maťo, ale že ich bolo vidieť...

Dávid v úvodnej partii stratil pešiaka a súper mal aj lepšie figúry a bezpečne zvíťazil. V druhej partii však už vyššie nasadený hráč padol. Do tretice sa to nepodarilo, keď podľa jeho vlastných slov Dávid prehliadol taktiku. Vo štvrtom kole však dokázal remizovať a v piatom kole nezaváhal. Zle nevyzeralo ani šieste kolo, no nastavená veža ho vyšla draho. Škoda siedmeho kola, kedy sa do problémov dostal už v otvorení. Súper však rozhodne nebol amatér, o čom svedčí aj jeho konečných 4,5 bodu. V posledných dvoch kolách sa najprv Dávidovi podarila pekná útočná partia a následne aj prekvapenie ďalšieho favorita, keď získanú kvalitu v otvorení neskôr vhodne vrátil, no silná iniciatíva mu zostala a priniesla celý bod. Umiestnenie v strede tabuľky je veľmi pekným výsledkom a víťazstvo v kategórii zaslúženou odmenou.

Maťo mal ako nasadená štvorka isto medailové ambície a aj šancu pobiť sa v turnaji o víťazstvo. Nie tak dávno veľmi dobre odštartoval bleskový turnaj pri príležitosti stého výročia SŠZ a aj tu si v úvodnej tretine turnaja pripísal na konto víťazný hetrik. Na tom by asi nebolo nič prekvapujúce, no druhý zaznamenal v druhej tretine a rozhodne ani jeden zo súperov nebol jednoduchý, skôr naopak. Po šiestom kole tak viedol s náskokom celého bodu a smelo tak mohol hľadieť do tej záverečnej. V siedmom kole nezareagoval ideálne na otvorenie súpera, dostal sa pod jeho tlak a pri obrane urobil chyby, pričom záverečná hrubá chyba stratila vežu. Zo straty pohodlného náskoku sa však dokázal otriasť a výhry si dokázal pripísať na svoje konto v oboch koncovkách. To mu prinieslo víťazstvo v turnaji, v takomto turnaji vraj prvé. Gratulácia nielen k nemu, ale aj k RP 2207 a vyše sedemdesiatim bodom, ktoré si do ratingu pripísal.

Rapid turnaj (51 hráčov): M.Rak 8b/9 1.miesto (1.miesto v kategórii U20), D.Hrdý 4,5b/9 30.miesto (1.miesto v kategórii U10)

Výsledky na chess-results

046 047

048 049