MSR v šachu prebiehali v Bratislave dvoma uzatvorenými turnajmi, pričom v open turnaji nás zastupovali Samir a Vladko a v ženskom turnaji Simonka.

Samir odštartoval turnaj ideálne, aj keď v tomto prípade sa jedno oko tešilo a druhé smútilo. Išlo totiž o klubové derby s Vladkom. Ten mal z otvorenia príjemnejšiu pozíciu, ale postupne sa partia preklopila a papierový favorit zvíťazil. V druhom kole nastúpil bielymi proti slovenskej legende a z otvorenia vyšiel vo veľmi príjemnej pozícii, takej ktoré rád hrá. Škoda, že nevyužil vážnu taktickú chybu súpera, pretože mohol odštartovať turnaj dvoma výhrami. Po remíze nastúpil v tretej partii na neľahký zápas, kde relatívne dlho držal mierne horšiu pozíciu s nádejou na remízu, no v koncovke tlak súpera neustál. Vo štvrtom kole ho čakal proti minuloročnému majstrovi SR súboj ako remeň. Partia však mala prekvapujúco jednoznačný priebeh a Samir sa mohol tešiť zo zisku cenného bodu, ktorý ho vytiahol na priebežnú druhú priečku. V piatej partii čiernymi prakticky okamžite vyrovnal a vyzeralo to dlho na remízu, až kým súper neponúkol výmenu dám. Tá ho rýchlo stála pešiaka a toho sa podarilo Samirovi realizovať do výhry v koncovke štyroch a neskôr už iba dvoch jazdcov. V šiestom kole ho čakal zápas so súperom, s ktorým sa stretával na turnajoch už od detstva a verili, že si bielymi figúrami svoju peknú bilanciu ešte prilepší. Priebeh partie sa však rýchlo obrátil v jeho neprospech a za remízu môže vďačiť okrem svojej húževnatosti aj súperovmu 40.ťahu – povestnému poslednému pred časovou kontrolou. V úvode záverečnej tretiny turnaja ho čakal súper, ktorému to v turnaji podľa predstáv určite nejde, no bielymi býva veľmi pevný. Samir si cestičku ku prelomeniu súpera nielenže nenašiel, naopak opäť musel bojovať o holý život. Našťastie to zvládol a udržal si priebežné druhé miesto. Dnes ho čaká opäť čiernymi náročný boj a veril sme, že sa mu podarí udržať si pred posledným kolom čo najlepšiu východiskovú pozíciu v boji o medaile. S remízou môže byť viac spokojný práve on, pretože v priebehu partie mal navrch súper a rozhodne nie len málo. Prípadná výhra v záverečnom kole mu garantovala medailu, no teoreticky vedel skončiť aj o jednu priečku vyššie. Samir svojej bojovnosti neostal nič dlžný a jeho partia sa dohrávala ako posledná. V koncovke mal svoje obľúbené duo „dáma – jazdec“, s ktorým už neraz vydoloval vodu z kameňa a nebolo tomu inak ani teraz. Výhra ho udržala na stupňoch víťazov, keď so šiestimi bodmi síce delil druhé miesto, no nakoniec skončil nižšie. V turnaji podal kvalitný výkon, keď prehral iba v treťom kole s neskorším víťazom a tak mu môžeme gratulovať ku bronzu!

Vladkov vstup do turnaja sme už spomínali vyššie. V druhej partii využil nepresnosť súperky na zisk výhody a pri existencii rôznofarebných strelcov mal pešiaka navyše a oveľa bezpečnejšieho kráľa. Postupne sa mu podarilo výhodu navýšiť a partiu vyhrať. Prvú tretinu turnaja uzatvoril pekným technickým výkonom, keď bielymi zdolal jedného zo širšieho okruhu favoritov na víťazstvo a vyšvihol sa na priebežné tretie miesto. Vzápätí ho čakal súboj s legendárnym GM Ftáčnikom a boli sme zvedaví, či mladíckym entuziazmom svoju bilanciu ešte vylepší, alebo sa naopak presadia desaťročia skúseností. Po kolísavom priebehu sa, žiaľ, v koncovke zorientoval lepšie veľmajster. V piatom kole Vladka čakal náročný boj čiernymi figúrami s priebežným jasným lídrom turnaja, no dve tretiny partie to vyzeralo fantasticky. Škoda nevyužitej šance vo dvadsiatom ťahu, pretože výhra s lídrom, to by bol skalp! Partia sa v tomto momente rýchlo otočila a Vladko sa ráznym pokúsil vrátiť opäť do stredu tabuľky. Nečakalo ho síce nič ľahšie ako minuloročný majster SR, no mal ho doslova na lopate. V časovej tiesni si však vybral namiesto vyhrávajúcich pokračovaní iné a nakoniec ho to stálo celý bod. Za agresívny útok si však srdcia fanúšikov určite získal. V siedmom kole zaznamenal prvý nerozhodný výsledok, aj keď na istotu obaja súperi určite nehrali a partia sa skončila až vo vežovej koncovke. V predposlednej partii mohol pomôcť nielen sebe, ale aj Samirovi. Jeho „blitzkrieg“ však viedol iba ku rýchlej prehre. V poslednom kole mohol preskočiť svojho tabuľkového suseda, potreboval však víťazstvo. Od začiatku hral aktívne a išiel za ním, avšak v časovej tiesni sa presadil skúsenejší súper. Vladko tak obsadil predposlednú priečku. Každopádne tu platí, že výkon bol omnoho lepší ako výsledok, veď koľko partií súperov tak prehral, že ich už mal doslova na lopate. Vždy tomu však na konci nie čo chýbalo. Ak sa z turnaja poučí, nemáme najmenší obavy o jeho výkonnostný nárast v ďalších rokoch.

Open turnaj (10 hráčov): IM S.Sahidi 6b/9 3.miesto, IM V.Bochnička 2,5b/9 9.miesto

Výsledky na chess-results

Simonka v úvodnom kole bielymi veľa nevyťažila a prešla najprv do vežovej koncovky a následne pešiakovej. V situácii, kedy by viacero ľudí už dávno podpísalo remízu, sa snažila bielymi využiť „mikro výhodu“ v podobe o niečo lepšieho kráľa a už potiahnutého c2-c4. Za to ju samozrejme veľmi chválime. Prišla však veľká chyba, ktorou partiu prehrala a holub na streche tak uletel. Našťastie nie je z tých, ktorá sa hneď položí a tak si chuť napravila hneď v ďalšej partii čiernymi. V nej z otvorenia čiernymi prevalcovala svoju súperku a výhodu bezpečne dotiahla až do konca. Druhú výhru pridala hneď vzápätí, kedy od úvodu hrala na jednu bránu a najvyššie nasadenú hráčku turnaja bezpečne zdolala. Po prvej tretine turnaja sa tak ocitla na priebežnej druhej priečke. Vo štvrtom kole sa mohla pokúsiť o výhru aj čiernymi figúrami, predsa len od svojej súperky mala výrazne vyššiu hernú prax. Po celozápasovom pressingu sa jej to aj podarilo a priebežne sa vyšvihla na čelo turnaja. V piatej  partii ju, v pozícii priebežnej líderky turnaja, čakalo náročné rodinné derby, v ktorom sa mohlo stať naozaj všetko. Simonka však získala z otvorenia príjemnejšiu pozíciu a svoju výhodu nakoniec uplatnila. V šiestom kole mala opäť biele figúry a tak sme boli zvedaví, či sa jej svoj jednobodový náskok na čele tabuľky podarí aspoň udržať. Podľa priebehu partie ho skôr chcela silou-mocou navýšiť. Súperka však bránila veľmi dobre a bod si postrážila. Poradie na čele sa tak výrazne zamotalo a držali sme Simonke palce, aby sa čí skôr naladila opäť na víťaznú strunu. Žiaľ po vážnej taktickej chybe prišla druhá prehra v rade, prvé tri miesta však sú stále na dosah a tak veríme, že zvládne záverečný finiš. Úvodná prekážka sa Simonke prekročiť podarila, keď hrala aktívne od úvodu, obetovala pešiaka a zvládla aj vzniknutú koncovku. V záverečnom kole tak hrala s istotou o medailu a vzhľadom na priebeh partie aj s istotou vnútornou, keď udržala nervy pevne na uzde. Výhrou dotiahla dovtedy vedúcu súperku a vo zvyšných dvoch partiách jej priame konkurentky vyhrať nedokázali. Vo veľmi tesnom turnaji, kde každá hráčka zdolávala každú a výsledky sa často otáčali na jednom ťahu a nič nebolo vopred jasné, sa Simonke podarilo „útokom zo zálohy“ zvíťaziť o pomocné hodnotenie a stať sa v šestnástich rokoch majsterkou SR v kategórii žien. Obrovská gratulácia!

Inak zaujímavosťou je, že história sa opakuje. A máme tu zároveň aj niečo na tému „Jablko nepadá ďaleko od stromu.“. Presne pred 30-timi rokmi sa v Topoľčiankach tešila z majstrovského titulu medzi ženami - rovnako vo veku 16 rokov - jej budúca mama Andrea. To nevymyslíte, to je život!

Turnaj žien (10 hráčok): WFM S.Bochničková 6b/9 1.miesto

Výsledky na chess-results

428 429

432 431

430 450

451 452

454 453

462 463