Ďalší ročník medzinárodného turnaja, ktorý sa v roku 2023 premiérovo odohral v priestoroch Moyzesovej siene FiF UK v Bratislave a v tejto tradícii pokračuje, máme za nami. Vzhľadom k termínu pred začiatkom ligových súťaží bolo zrejmé, že na podujatí chýbať nebudeme, otázny bol iba veľký alebo ešte väčší počet našich prihlásených hráčov. Nakoniec nás na ňom reprezentovala kompletná desiatka...

Adelka odohrala v úvode s favoritom vyrovnanú partiu, ktorá s rozhodla až v závere, keď mal jej súper na hodinách takmer hodinu navyše. V druhej partii zvolila riskantnejší variant, v ňom však pokračovala nepresne a súper to dokázal využiť. Tretie kolo ju taktiež nečakalo nič ľahké, keď nastúpila proti húževnatému súperovi a kurzy na to, kto bude mať počas partie horší čas boli tiež vzácne vyrovnané. Nakoniec v jednej z najdlhších partií kola súperovi podľahla a vo štvrtom kole mala šancu na prvý bodový zisk v slovenskom dievčenskom derby. Ostalo však iba pri nej, v piatom a šiestom kole pauzovala zo zdravotných dôvodov a nám ostávalo iba veriť, že sa do turnaja ešte vráti. Žiaľ nestalo sa tak.

Ryan v prvom kole šance na zisk výhody v otvorení odmietol, no po prechode do koncovky bolo vidieť, že pozícia je síce vyrovnaná, no hráči nie. Po výhre čelil čiernymi nemeckému FM, no vyrovnanú pozíciu držal iba do dvanásteho ťahu. Vzápätí nabrali veci rýchly spád a partia rýchly koniec. V treťom kole bol súčasťou už spomínaného derby proti Riškovi, v partii kde nebolo víťaza. Zároveň bola aj jeho poslednou v turnaji, keďže sa spolu evidentne nedali skĺbiť škola, cestovanie do Bratislavy a naspäť, prípravy na partie a samotný turnaj.

Miška v úvodnom kole proti mladému nemeckému FM nezačala vôbec zle a ak by zahrala centrum zabezpečujúce c7-c6, biely by sa v partii určite ešte nadrel. Šancu však nevyužila a druhú už nedostala. V druhej partii dokázala bielymi potvrdiť pozíciu vyššie nasadenej hráčky a v treťom kole ju čakal rovesník z Poľska. Ten zvolil menej hrávaný variant a Miška sa v ňom správne nezorientovala. Súperova iniciatíva narastala až ju donútila ku kapitulácii. Vo štvrtom kole však nedostala o nič ľahšieho súpera, takže ak chcela zabodovať, musela zvýšiť svoj level. Stal sa však opak a po možno svojej najrýchlejšej prehre v histórii mala čo naprávať v piatom kole. A aj keď to chvíľu vyzeralo nádejne, v priebehu partie dovolila súperovi všetko, čo mu mohlo prospieť. Po úplne zbytočnej prehre ju čakalo dámske derby, nakoniec aj víťazné. Minimálne úvod partie si Miška za klobúk nedá, postupne však pasívne hrajúcu súperku zdolala a favoritkou bola aj v siedmom kole. Pravá kaviarenská partia, kde sa výhoda prelievala zo strany na stranu a o chyby nebola núdza, sa skončila efektným matom, ktorý súper dokonale prehliadol. V predposlednom kole ju čakala poľská súperka a s ňou aj šanca, prvý raz uhrať v turnaji aj niečo navyše. To sa však nestalo napriek tomu, že súperka hrubú chybu Mišky v otvorení nevyužila. V ďalšom priebehu to bolo na jednu bránu a Miška prehrala zaslúžene. Rovnako ako v záverečnom kole, kedy namiesto d7-d5 zvolila poslabšie d7-d6 a skokom jazdca do centra dala súperovi ďalšie tempá zdarma, aby mohol pokračovať v tradičnom pláne bieleho. V podstate hrali na šachovnici dvaja proti jeden a inak to ani dopadnúť nemohlo. Tento turnaj Miške herne nevyšiel, aj keď výsledok ešte celkom prijateľný.

Lucka mala proti favoritovi pozíciu s malou, no trvalou výhodu, no nevedela nájsť správny plán a namiesto kráľovského krídla zvolila hru na opačnom. Súper reagoval ideálne a postupne ju prehral. V druhom kole prešiel „Jobava“ do Francúzskej obrany, kde však mal výhodu skôr súper hrajúci bielymi. Nakoniec sa bod delil, keď s pár minútami na hodinách evidentne ani jeden nechcel riskovať. V tretej partii mala proti sebe typovo úplne opačného hráča a boli sme zvedaví, akým smerom sa partia vyberie. Napriek pozičnému boju strácala množstvo času a nakoniec sa jej podarilo vyhrať v koncovke až po tom, ako súper neopatrne ponúkol výmenu veží, ktorá znamenala jeho prehru. Vo štvrtom kole sme verili, že Lucka konečne hodí za hlavu obavy a ukáže, že šach hrať vie. Proti favorizovanému súperovi čiernymi uhrala remízu a vzhľadom na priebeh ju skôr stratila ako získala. V piatej partii ju čakalo klubové derby s Jonim, kde síce favoritkou nebola ale ako hovoria futbalisti, lopta je guľatá a mohlo sa stať všetko. V úvodnej fáze partie Joniho úplne prevalcovala, bohužiaľ pre ňu nenašla správny plán a keď ho pustila do hry, on nezaváhal. To Lucku poslalo do ďalšieho derby, tentoraz proti Jožkovi. V ňom sa jej proti nepríjemnému systému nehralo dobre, čas sa míňal, no kvalita ťahov bola v poriadku a konečná remíza je skôr jej stratou. Záverečnú tretinu turnaja začala súbojom proti poľskej súperke, kde sa pozícia držala v hraniciach rovnováhy, no pasívne vyčkávanie na to, čo urobí súperka bolo ukončené hrubou taktickou chybou, po ktorej bolo okamžite rozhodnuté. V predposlednom kole to chcelo reparát a šancu môcť v poslednom kole zabojovať  o umiestnenie v strede tabuľky. V blokovanej pozícii sa to Lucke pri tlaku po krajnom stĺpci relatívne bez nervov podarilo. V záverečnej partii ju čakal čiernymi nemecký súper a partia sa v úvode vyvíjala v jej prospech, no nevyužité aktívne možnosti v centre a na dámskom krídle ostali za oponou a keď sa súper dostal k útoku na kráľovskom krídle, partia nabrala rýchly spád. Lucka si síce podržala svoje nasadenie, no keďže vieme, že jej reálny level je niekde inde, nemôžeme brať jej výkon ako priemerný.

Riško sa favorita čiernymi nezľakol a relatívne rýchlo minimálne vyrovnal. Prišla však jedna hrubá chyba a z jeho pozíciou to išlo veľmi rýchlo z kopca. Výhra v druhom kole bola z kategórie povinných a v tretej partii nás čakalo prvé klubové derby, keď si zmeral sily s Ryanom. Ten mal v úvode viac z hry, no postupne sa Riško dostal do hry a nakoniec ich partia skončila nerozhodne. Vo štvrtom kole ho čakal ešte ťažší kaliber a verili sme, že by mohlo prísť k prekvapeniu. Favorit však postupne preberal opraty partie a nakoniec zvíťazil. V šiestom kole mohol Riško skúsiť v reparáte prekvapiť, no slabá znalosť teórie jemu známeho variantu spôsobila rýchlu katastrofu. V šiestom kole ho tak čakal súboj dvoch vyrovnaných súperov, no verili sme, že s víťazným koncom pre naše farby. Ak by v úvode partie využil nepresnosť súpera a podržal pešiaka na c5, bod nemusel byť nereálny. Rovnako však aj nula, keď obaja prehliadli triviálnu taktiku po Riškovej chybe. Nakoniec súper neudržal iniciatívu, partia sa vyrovnala a skončila remízou. Záverečnú tretinu turnaja začal súbojom proti portugalskému súperovi a aj keď sa v úvode dostal do pasívnej pozície, nič to nemuselo znamenať. Hrubá chyba v 20.ťahu však znamenala pozičné K.O.  a Riško pocítil, aké príjemné by bolo v praxi stretnutie sa s anakondou. V ôsmom kole bol favoritom a verili sme, že zabojuje o celý bod. To sa mu nakoniec aj podarilo, keď pekne obetoval zbytočného jazdca a nakoniec efektným útokom všetkých figúr na súperovho kráľa rozhodol. Kde boli všetci čierni obrancovia, na to sa bolo potrebné opýtať súpera. V záverečnom kole prichytil súperku pri neznalosti otvorenia a veľmi rýchlo získal figúru a ďalší priebeh partie si už poľahky postrážil. Dvoma výhrami v rade sa tak vytiahol tabuľkou nahor, no platí pre neho to isté, čo pre Lucku.

Luca začala turnaj maratónskym bojom, v ktorom čelila turnajovej šestke a proti českému veľmajstrovi dokázala vybojovať remízu v 113-tom ťahu! Dlho držala vyrovnanú resp. mierne horšiu pozíciu a aj keď sa jej postupne začínala vymykať spod kontroly, obom začal dochádzať čas. Chyby však začali robiť na oboch stranách a nakoniec spoľahlivo udržala koncovku jazdca proti veži. V druhom kole mala proti sebe taktiež favorita a čiernymi relatívne spoľahlivo remizovala, keď podala prakticky bezchybný výkon. V treťom kole mala opäť čierne a proti sebe nasadenú pätnástku a zároveň slovenského IM. Papierovo silnejšieho súpera sa jej podarilo prekvapiť aj do tretice, keď prakticky nedala šancu skúsenému IM a bezpečne remizovala. Základ položila už v úvode partie, kde ukázala hlbšie znalosti konkrétneho variantu a ušetrený čas investovala výhodne neskôr. Aj vo štvrtom kole hrala proti papierovo vyššie postavenému hráčovi, keď čelila mladému nemeckému FM a súperovi Mišky z úvodného kola. V otvorení súper Marshallov gambit odťahal „a tempo“, pričom jej znalosti boli evidentne nižšie. Dostala ešte jednu šancu, keď mohla prejsť do vežovej koncovky so šancou na remízu, no nestalo sa tak. Dnešné piate kolo bolo v znamení pokusu o návrat na vyššie miesta a okrem jednej nevyužitej šance v otvorení to bol absolútny masaker. Súper nestihol do konca partie vývin dámskeho krídla a dokonca ani rošádu. Po zaslúženej výhre mala už štvrtý raz čierne a papierovo opäť silnejšieho súpera, no verili sme, že ak Luca udrží nervy a bude hrať ako doteraz, určite môže naplno bodovať. Rýchla strata pešiaka prakticky nič neznamenala a aj enginy hlásili kompenzáciu, Luca však partiu vnútorne vzdala, koncentrácia bola preč a ďalšia podložená kvalita už bola iba poslednou kvapkou. Po zbytočnej prehre sa treba vzchopiť a pokračovať v inak dobre hranom turnaji. V siedmom kole mala určite šancu zabodovať naplno, no zbytočný „ústup navyše“ Se3-g1 ju nasmeroval z lepšej pozície do existenčných problémov. Súper však nepokračoval presne a nakoniec sa rozišli korektnou remízou v koncovke rôznofarebných strelcov. Nasledovala tak bielymi ďalšia šanca dostať sa do stredu tabuľky a tá bola naplno využitá, keď z časového hľadiska súper naberal stratu veľmi skoro a postupne sa k tomu pridala aj pozícia. Po výhre čelila v závere Lucka čiernymi skúsenému belgickému FM, no prakticky k ničomu ho čiernymi nepustila. Možno trochu škoda, že v záverečnej pozícii nebolo viac života, výrazný časový rozdiel by totiž mohol byť neskôr rozhodujúcim faktorom. Luca odohrala vo veľkej väčšine partií výborný turnaj, občas však popretkávaný vážnymi taktickými prehliadnutiami, či zámenami ťahov v otvorení. Nebyť nich, bol by jej výsledok ešte lepší. Takto však vidno existujúce veľké rezervy a šancu stúpať nahor. Ako jedna z mála by mohla byť so svojim výkonom spokojná, aj keď vieme, že nebude... :)

Jožko v prvom kole čelil slovenskej legende a na pódiu to v úvode čiernymi nevyzeralo vôbec zle. Ponúknuté šance však súper okamžite využil a ako to spočiatku vyzeralo na dlhý boj, partia skončila relatívne rýchlo. V druhom kole proti poľskej súperke z otvorenia nič nezískal, skôr naopak, v časovke stál postupne na prehru. Súperka však nevzala pešiaka zadarmo a hrala na súperovho kráľa, čo sa nakoniec ukázalo ako krok vedľa. V partii nastal dokonalý obrat. Ak chcel bodovať v treťom kole, musel ukázať viac. V priebehu partie to vyzeralo dlho nádejne, no v časovej tiesni sa udiali chyby, ktoré favorit využil. Vo štvrtom kole ním bol Jožko, keď nastúpil proti reprezentantovi Anglicka a partia to bola „na jednu bránu“. Konzistentný výkon viedol ku zaslúženej výhre a verili sme, že sa mu aspoň na tretí pokus podarí zabrať čiernymi. Jeho ukrajinský súper nebude ľahký, no šanca minimálne na remízu bola. Ľahkovážne opustenie jediného voľného stĺpca však rýchlo rozhodlo zápas a tak ho čakala v už spomínanom derby Lucka. V partii sa mu okrem úvodných ťahov nič prevratné nepodarilo a tak bol nakoniec rád aj za remízu. V siedmom kole hral s rakúskym súperom, ktorého dve kolá naspäť dokonale vyškolila Luca. Druhú lekciu od našich farieb však nedostal. Jožko síce bojoval a z horšej pozície dostal v koncovke obrovskú šancu na zvrat, no ostalo iba pri nej. Po prehre mal pred sebou identický scenár, ako pred malou chvíľou spomínaná Lucka. Biely využil na celý bod a v záverečnom kole mu žreb viac ako prial. A v partii ho aj dokonale využil, keď výhodu z otvorenia postupne navyšoval a v koncovke realizoval ku zisku celého bodu. Napriek dvom výhram v rade a celkom slušnému umiestneniu je určite v skupine tých, ktorí očakávali, že to bude lepšie.

Samko v úvodnom kole nemal proti veľmajstrovi nárok a aj keď partia nejaký čas trvala, rozhodnuté bolo skôr. V druhej partii proti nemeckému súperovi mal byť favoritom, no ulakomenie sa na kvalitu ho vyšlo extrémne draho. Dva chybné skoky jazdcom znamenali rýchly koniec nádejí. Do tretice sa v dnešnom bratislavskom derby už presadiť mal, aj keď súper bol proti. Postupné utláčanie cez stĺpec a slabé polia však prinieslo plný zásah. Bez šancí za zisk bodu by nemal byť ani vo štvrtom kole, kedy bol na papieri opäť favoritom. Dovtedy relatívne vyrovnaná partia vyústila do vežovej koncovky, v ktorej už taká vyrovnaná nebola. Samko v nej urobil výrazne menej chýb a získal celý bod. V piatom kole ho čakal rakúsky súper a rozdiel v ratingu nebol taký veľký, aby sa nedalo pokračovať vo víťaznej sérii. Za úvodné ťahy by Samko v škole isto dostal tak 4-, no si súper po zisku pešiaka asi začal myslieť, že to príde samo. Až nakoniec Samo naozaj prišiel, vzal si pešiaka naspäť a postupne súpera v koncovke vygumoval. Uvidíme, či víťazný hetrik bude pokračovať. Ak by mu však favorit ponúkol toľko, čo tí pred ním, tak prečo nie? A veruže sa to skoro stalo. Súper otvorenie nezvládol ideálne a typický skok jazdca na d5 buď prehliadol alebo podcenil. Samko svoju šancu však tiež nevyužil, keď prehliadol postup f6-f5. V horšej pozícii dostal jednu šancu na večný šach, no namiesto toho chybne vymenil dámy a v koncovke postupne prehral. V siedmej partii ho nečakalo nič ľahšie, keď čelil skúsenému českému FM. A v úvode svojho súpera dokonale prevalcoval, no zbytočné výmeny a nevyužité šance postupne pozíciu zhoršovali a zhoršovali a nakoniec mu pretiekla cez prsty aj remíza. Caissa sa s ním zahrala a do ďalšieho kola mu dala za súpera mladý český talent. Ľahší žreb mohol mať aj s bodom vo vačku, ale šance treba premieňať. Nakoniec to dopadlo zle, pretože súper k partii ani neprišiel. V záverečnej partii ho v prvej polovici poľský súper prakticky k ničomu nepustil. Samko bielymi výhodu nezískal a po prehliadnutí elementárneho dvojitého úderu to s ním išlo veľmi rýchlo z kopca. Paradoxne, súper sa zamotal, spáchal fatálne harakiri a určite ho postup jeho d4-d3 bude ešte aspoň pár dní budiť zo sna. Samko sa dostal k absolútne nečakanému bodu, napriek tomu, že prehliadol triviálny mat druhým ťahom. Jeho najväčšou slabinou v turnaji sa ukázal fakt, že ani jednu partiu neodohral konzistentne od začiatku do konca. Buď zachraňoval z otvorenia zlé pozície, alebo nedoťahoval výrazne lepšie. A keďže partia je tak silná, ako jej najslabší ťah, dalo sa skôr očakávať umiestnenie v druhej polovici tabuľky. Výsledné 51.miesto je skvelé, no vzhľadom na priebeh jednotlivých partií je to voči desiatkam súperov takmer až nefér. Pochváliť však môžeme jeho efektivitu.

Joni v úvodnej partii svojho súpera strategicky utlačil a spoľahlivo zabodoval. V druhom kole začal veľmi dobre, no kto povie A, ten musí povedať aj B. Joni začal útok postupom h2-h4, no na h4-h5 sme čakali márne. Jeho útok sa zasekol skôr ako začal a postupne bol pri svojej pasivite favoritom úplne prevalcovaný. V treťom kole bol favoritom on, otázkou ostávalo, aký bude priebeh partie. Iniciatíva bola zväčša na Joniho strane, no súper ju dlho dokázal odrážať aj vďaka jeho mäkkosti. Vo štvrtom kole nastúpil proti izraelskému FM a dúfali sme, že sa konečne odhodlá aj k aktívnejšiemu prístupu. Partia však pripomenula druhé kolo, keď sa nechal postupne favoritom pretlačiť. V piatom kole ho tak čakalo spomínané derby s Luckou a boli sme zvedaví, kto minie viac času a bude hrať menej odvážne. Časová spotreba nebola ideálna u oboch, na šachovnici bola odvážnejšia Lucka a Joni hral systém 1-4-5.  Keď dostal šancu, využil ju. Otázkou je, aký by mal z partie pocit, ak by mu ju nedala a bola by to „one woman show“. Verili sme, že v záverečných troch kolách sa z predchádzajúceho priebehu turnaja poučí a že v ňom prvý raz pridá „aj niečo navyše“. Proti favoritovi sa však už pri prvej komplikácii (po c6-c5) rozhodol ustúpiť a to predznamenalo ďalší priebeh partie. V siedmom kole ho čakal nemecký súper a verili sme, že svoju stopercentnú bilanciu čiernymi udrží. Aktívne hrajúceho súpera prakticky k ničomu nepustil a postupne mu pozbieral drevo a vyhral. V ôsmom kole mal bielymi štvrtý pokus neodísť od partie naprázdno a to sa mu aj podarilo. V zaujímavej partii sa dlho nič extra nedialo a ani koncovka nevyzerala za obe strany obzvlášť nebezpečná. Joni v nej však súpera pretlačil a v záverečnom kole mal šancu na parádny výsledok. V nej ho ukrajinský súper nachytal nepripraveného a výhodu mal vo svojich rukách. Ako sa pozícia zablokovala, stačila chvíľa a hru vyrovnal. Keď už to vyzeralo tak, že remízový koniec bude spravodlivý, prišla slabá fáza partie a nasledoval zúfalý pokus o záchranu. Joni môže byť s turnajom spokojný tak napoly. Ak by totiž so silnejšími súpermi využil možnosti a vo všetkých rozhodujúcich momentoch partií proti nim zahral ťahy dopredu a nie dozadu, mohol skončiť určite vyššie.

Vladko v úvodnej partii bezpečne splnil rolu vysokého favorita, no v druhej partii to bola „iná káva“. Za obetovaného pešiaka nikdy nezískal plnohodnotnú kompenzáciu a súper sa ocitol na hrane výhry a priam až za ňou. Nakoniec súhlasil vo vyhranej pozícii s remízou, čo je pre Vladka vzhľadom na priebeh partie takmer víťazstvo. V treťom kole mal proti sebe nórsku prekážku a verili sme, že sa v partii chytí a vytiahne na vyššie šachovnice. Súper mu však nič neuľahčil, keď sa veľmi dlho držal. V závere partie sa však predsa len ukázali skúsenosti a ratingový rozdiel. Pre Vladka to znamenalo žreb v podobe mladého českého talentu, ktorý v predchádzajúcich dvoch kolách proti IM raz vyhral a raz remizoval. Dúfali sme, že tretie papierové prekvapenie Vladko nedopustí a to sa aj stalo skutočnosťou. V komplikovanej dynamickej pozícii sa zorientoval lepšie ako súper a postupne dotiahol partiu do víťazného konca. V piatom ho čakal prvý vyššie nasadený hráč a to český GM, ktorý mal s Vladkom takmer identický turnajový priebeh. Jedinú stratu mu v prvom kole spôsobila Luca a Vladko ďalšiu, keď sa mu podarilo remizovať. V šiestej partii ho čakala nasadená trojka a grécky veľmajster a žreb mu druhý raz v rade prisúdil biele figúry. Nakoniec z toho bola relatívne bezproblémová remíza, keď sa Vladko síce snažil niečo získať, no súper bezpečne držal rovnováhu. V ďalšej partii mal za súpera anglického IM, ktorý je štvrtým nasadeným hráčom v turnaji. Šanca zažiariť zostala nevyužitá, keď v originálne hranej partii svoje šance nevyužil a súper si výhodu bezpečne postrážil. V posledných dvoch kolách tak hral najmä o česť a pokus o návrat do TOP20. O ten prišiel už v ôsmom kole, kedy svojho súpera pretlačiť nedokázal. V záverečnej partii síce rýchlo vyrovnal, no jeho súper postupne dosiahol výhodnejšiu pozíciu a následne pozične obetoval kvalitu. V následnom priebehu sa zrodila remíza, čo vzhľadom na celú partiu bolo skôr stratou pre súpera. Vladko je tak ale ďalším z veľkej skupiny tých, ktorí mali v turnaji určite naviac. Ak však z posledných piatich kôl nevyhrá ani jedno (a to kvalitu súperov nespochybňujeme), sotva z toho môže byť výsledok, z ktorým by mohol byť spokojný. Ako hovorí Hans, piata desiatka „speaks for itself“.

Open turnaj (160 hráčov): IM V.Bochnička 5,5b/9 41.miesto, J.Ďurana 5b/9 48.miesto, S.Havalda 5b/9 51.miesto, J.Benci 4,5b/9 71.miesto, L.Strišková 4,5b/9 86.miesto, R.Pisarčík 4b/9 100.miesto, L.Tomčániová 3,5b/9 117.miesto, M.Smidová 3b/9 124.miesto, C.R.Mészáros 1,5b/9 156.miesto, A.Mendelová 0b/9 160.miesto

Výsledky na chess-results

027 028

029 030

031 032

033 034

035 036