Týždeň ubehol ako voda, máme za sebou ďalšie MSR mládeže a opäť tak nadišiel čas na ich „krátke bilancovanie“...

Ako bolo vidieť už z ich propozícií, šachová obec sa ani tento rok nepoučila a opäť nás čakalo dvojkolo. Čo nás však „po sto rokoch“ úprimne potešilo, to bol fakt, že kolá sa konečne hrali poobede a teda že nedostal prednosť aquapark a turisti pred šachom a majstrovstvami (čo je na medzinárodných šampionátoch dlhé roky absolútnym štandardom a ak chceme napredovať, mali by sme si z toho brať príklad). Aj keď o tom druhom nie sme vlastne až tak úplne presvedčení, pretože s počtom účastníkov by sa určite niečo robiť malo. Oko nejedného šachového byrokrata síce neostane suché, lebo kvantita rastie, zároveň sa tým ale ruka v ruke celkom nenápadne vytráca kvalita partií. A MSR mládeže nemajú byť týždňovou náborovou GPX, či dokonca GPX+ alebo GPX++. Priebeh turnaja bol však napriek veľkému počtu účastníkov absolútne plynulý, za čo patrí všetkým organizátorom a rozhodcom naša veľká vďaka. Naozaj skvelá práca dámy a páni!

KŠN reprezentovalo trinásť našich hráčov, pričom výpravu Interchessu pod štandardným trénerským zabezpečením dvojice IM Berezjuk – FM Roháček, dopĺňali ďalší traja hráči mimo klubu. Sergejovi hneď takto úvodom ďakujeme za tradične profesionálny prístup a podporu. Poďme však už postupne ku spomínanej trinástke, pričom dámy majú prednosť...

Adelka ako siedma nasadená hráčka mohla za optimálnej formy určite bojovať o medailu, no v prvej tretine turnaja, ktorá by jej mohla zdvihnúť sebavedomie, počítala viac straty ako zisky. Úvodná rýchla výhra nič neznamenala, pretože súboj s jednou z favoritiek jej priebežnú turnajovú bilanciu vyrovnal. Škoda hrubej chyby, v čase, kedy hrala súperka na inkremente a v divokej pozícii sa v priebehu 25 ťahov do časovej kontroly dali očakávať skôr chyby na opačnej strane. Z tohto šoku sa nestihla spamätať ani v treťom kole, keď pochybné otvorenie súperky nepotrestala a prehrala doteraz možno najrýchlejšiu partiu v živote. V ďalšej získala z otvorenia pozíciu na hrane výhry, no nakoniec vzala remízu v už horšej pozícii. Na víťazné prvé kolo tak nadviazala až v piatej partii, kedy z otvorenia získala pešiaka a keď už sme očakávali jeho realizáciu v koncovke, súperka jej doslova odovzdala vežu. V šiestom kole ťahala väčšinu partie za kratší koniec, ale do kontrolného štyridsiateho ťahu sa nič nedialo a pozícia bola vyrovnaná. Potom však zbytočne padol kľúčový pešiak a jazdcová koncovka bola hrou na jednu bránu, kde sa už hralo iba kvôli časovej tiesni súperky. Tá svoju domácu úlohu nezvládla a remizovala. Siedme kolo bolo v znamení manévrovania, v ktorom sa obe súperky trochu strácali, no keď už to vyzeralo, že dvaja čierni jazdci budú na smiech, zrodila sa prekvapujúca remíza. Keď už pre nič iné, tak pre výrazne rozdielny čas na hodinách. Nasledovala výhra v partii, kde to už-už vyzeralo, že Adelka súperku nakoniec premanévruje, no strata pešiaka mohla viesť reálne ku remízovému výsledku. Tentoraz však nastavila súperka rovno figúru a bolo vymaľované. V záverečnom kole hrala o čo najlepšie umiestnenie a podarilo sa jej zdolať dovtedy výborne hrajúcu súperku, keď rozhodla najmä kombinácia časovej tiesne a nervozity. V otvorení síce nastavila pešiaka, no následne hrala agresívne ako málokedy a o medailu hrajúcu čiernu zdolala. S počtom bodov a šiestou priečkou môže byť vzhľadom na priebeh jednotlivých partií určite viac ako spokojná. Limitovali ju najmä hospodárenie s časom, hrubé taktické prehliadnutia a nedostatočná agresivita. Popol si sype aj autor týchto riadkov, keďže spoločná príprava na partie vychádzala úplne najmenej zo všetkých hráčov. Na druhej strane určite môžeme oceniť fakt, že sa odhodlala vyskúšať množstvo otvorení, ktoré hrala prvý raz a evidentne sa v nich necítila komfortne. Pevne veríme, že ju priebeh turnaja neznechutí do ďalšej práce, lebo by to bola veľká škoda.

Kategória D16 (19 hráčok): A.Mendelová 5,5b/9 6.miesto

Výsledky na chess-results

Grétka svoju úvodnú partiu mohla vyhrať aj rýchlejšie, ale zvládla ju s prehľadom. Výhru pridala aj v druhom kole a to dokonca nečakane rýchlo. So súperkou nevyužili viacero možností, no keď jej bol neopatrne umožnený útok na kráľa, zvyšok bol veľmi rýchly. V treťom kole narazila na nasadenú turnajovú jednotku, ktorej krátko po otvorení (kde inak pomiešala, čo sa dalo aj čo sa nedalo) nepochopiteľne odovzdala pešiaka a napriek nepochybnej snahe sa jej už partiu zachrániť nepodarilo. Vo štvrtom kole ju papierové predpoklady určite favorizovali, no od úvodu sa bránila a táto taktika na súperky neplatí. V konečnom dôsledku najmä toto robilo rozdiel medzi ňou a  našimi ďalšími dvoma hráčkami v tejto kategórii, ktoré hrali aktívne a miestami až extrémne agresívne a súperkám tým spôsobovali rozhodujúce problémy. V piatej partii to dlho vyzeralo na dynamickú rovnováhu, no postupne súperka prebrala jej opraty a nevyzeralo to vôbec dobre. V kontrolnom štyridsiatom ťahu však Grétke odovzdala kvalitu a s ňou o pár ťahov aj celý bod. To Grétku dostalo na prvú šachovnicu proti Lucke, ktorá však nenechala nič na náhodu a už od otvorenia čiernymi diktovala tempo. Grétka na aktívnu hru nenašla odpoveď a opäť v tabuľke klesla. Siedme kolo odohrala otvorenie ako v veľkej knihy a určite by ju zaň pochválili aj iní milovníci variantu Najdorfa. Namiesto rýchleho k.o. však súperka dostala šancu, ktorú našťastie nedokázala využiť, pretože ju predchádzajúci priebeh stál všetok čas a v komplikovanej pozícii chybovala. V ôsmom kole ju čakalo derby proti Simonke a v ňom sa partia dlho držala v medziach rovnováhy, aj keď na šachovnici to opticky vyzeralo výrazne lepšie v prospech Simonky. Tá toľko miešala figúry na kráľovskom krídle, až sa jej podarilo brániacu sa Grétku dotiahnuť do časovej tiesne a chyba prišla. V záverečnej partii mala Grétka najhorší možný, aj keď očakávaný, žreb. V partii mala pri opačných rošádach dlho navrch, no nakoniec ťahala opäť za kratší koniec. Výsledné štyri body vyzerajú priam hrôzostrašne, je však faktom, že prvé štyri hráčky (a najmä Lucka so Simonkou) bodovali kde sa len dalo. Aj preto je medzi štvrtým a piatym miestom až neuveriteľne priepastný bodový rozdiel. Na lepšie umiestnenie bolo nutné hrať aktívne najmä s papierovo slabšími hráčkami a s favoritkami vydržať tlak, zbytočne sa nedostávať do časových tiesní a mať taktiku viac pod kontrolou. Je veľmi dôležité, že v siedmom a deviatom kole sama sebe ukázala, že vie pritlačiť kohokoľvek, no už spomínané chyby nakoniec rozhodli.

Simonka v prvej partii nedala súperke najmenšiu šancu a postupne ju utlačila. V druhom kole sa udialo klubové derby s Luckou, ktoré malo výrazný vplyv na celý turnaj. V otvorení sa obe navzájom prekvapili, no dôležité bolo, že do koncovky vošla Lucka s pešiakom navyše. Vynaliezavosť a iniciatíva Simonku dostali do vyrovnanej pozície, no pár nepresností opäť naklonilo výhodu na stranu Lucky, ktorá si už víťazstvo nenechala ujsť. Aké dôležité, to ešte vtedy netušil vôbec nik. V treťom postupne pretlačila súperku, ktorá bola už od úvodných ťahov celý čas pod tlakom. Vo štvrtom kole využila nie ideálne rozpoloženie súperky, ktorá medzičasom zistila, že doobeda mala Lucku „na lopate“ a od úvodu hrala nečakane pasívne. Cenná výhra čiernymi po prekvapujúco jednoznačnom priebehu partie a jednoznačný výsledok. Nadviazala na ňu výhrou v ďalšom kľúčovom boji o medaile, keď využila viac ako veľmi optimistický výpad súperky 12.. f5, ktorý si určite zaslúži otáznik. Simonka druhú tretinu turnaja uzavrela víťazne, keď čiernymi rýchlo získala výhodnejšiu pozíciu, no postupne svoje plusy stratila. Keď sa už pozícia začala otáčať v jej neprospech, zachránil ju neopatrný postup súperky v podobe f2-f4, ktorý znamenal v podstate bod pre Simonku. Víťazstvo sa zrodilo aj v jej ďalšej partii, no tu už agresivitu prehnala a nebyť toho, že súperka jej niekoľkokrát uverila a pasívne sa stiahla, mohlo z toho byť jedno z najväčších prekvapení v kategórii. Poučená z priebehu dokázala v záverečnej partii opäť odohrať partiu na jednu bránu, bez protihry súperky. V konečnom dôsledku tak vyhrala ôsmy raz v turnaji, čo by za normálnych okolností takmer isto znamenalo zlato. Teraz však rozhodlo už spomínané druhé kolo. Väčšinu partií mala absolútne pod kontrolou a keď jej občas vyšiel aj vabank, bolo jasné, že bodový zisk bude vysoký. So svojim tohtoročným pôsobením v Tatralandii môže byť určite spokojná. Dokázala sama sebe, že hrať vie a veríme, že stratená chuť by sa jej predsa len mohla vrátiť.

Lucka začala turnaj partiou na jednu bránku, keď súperka s ňou držala rovnú hru iba pätnásť ťahov. Následne zvíťazila v už spomínanom derby proti Simonke a vzápätí si prešla asi najťažšími chvíľami na turnaji. Napriek tomu, že sa jej tesne pred kľúčovým dvojkolom zhoršil zdravotný stav, jej snaha využiť biele figúry na víťazstvo bola evidentná. Obrana súperky vhodne kombinovaná s protiútokom ale bola taktiež na vysokej úrovni. Keď už sa zdalo, že sa Lucke jej stávka na jednu kartu nevyplatí, v poslednom ťahu pred časovou kontrolou ponúkla remízu, ktorá bola s pár sekundami na hodinách prijatá. Že dievčatá tesne po partii vôbec netušili, aké bolo vlastne objektívne hodnotenie pozície, to sa ani nedá čudovať. V druhom nedeľnom zápase ju čakal súboj o vedúcu pozíciu, v ktorom sa jej podarilo získať už z otvorenia vynikajúcu pozíciu čiernymi, no nepresnosťami výhodu stratila a neskôr aj stála chvíľu mierne horšie. Vo vežovej koncovke štyroch pešiakov proti štyrom ukázala veľmi slušnú techniku a podarilo sa jej získať veľmi cenný bod. Lucka si v piatom kole schuti zaútočila, no v podstate si takmer ani nezahrala. Rovnako suverénny výkon podala v už spomínanom klubovom derby proti Grétke. V krasojazde pokračovala aj v ďalšej partii a až na drobné chybičky krásy partiu dotiahla do víťazného konca. Dôležitým momentom bola fáza, kedy pustila súperku ku protihre na kráľovskom krídle, no dokázala si udržať chladnú hlavu. V ôsmom kole pridala ďalší bod keď si výhodu udržala dovtedy, kým nemala ovládnuť jediný voľný stĺpec. Súperka to nechcela pripustiť a prehliadla taktiku. Záverečná partia sa odohrávala podľa scenáru predchádzajúcich partií. Od úvodu tlak na súperku a chyby zákonite prišli. Vedomá si, že Simonka hrá výborný turnaj a zároveň berúc do úvahy minuloročné Dudince, nenechala nič na náhodu a zodpovedným prístupom to dotiahla do záverečného víťazného konca. Ako v partii, tak aj v celom turnaji. Po nevydarenom vystúpení v Prahe si tým určite spravila chuť a kým zbytočne čierne myšlienky môžu opäť chvíľu oddychovať, Lucka si zatiaľ môže užívať radosť z výborného výkonu a veriť, že jej hranice sú niekde inde a najmä na tom pracovať bez ohľadu na to, že v budúcnosti určite ešte prídu aj slabšie vystúpenia.

Kategória D18+20 (16 hráčok): L.Strišková 8,5b/9 1.miesto (1.miesto v kategórii D20), WFM S.Bochničková 8b/9 2.miesto (2.miesto v kategórii D20), G.Kapolková 4b/9 6.miesto (7.miesto v kategórii D20)

Výsledky na chess-results

Samko v úvode turnaja dostal expresne rýchlo výbornú pozíciu, no následne odovzdal pešiaka a nakoniec bol rád za remízu. V druhom kole ho súper rozobral už v otvorení ako stavebnicu Lego a vyzeralo to, že forma a bojovnosť ostali bezpečne doma. Plný bodový zisk si ušetril až na tretie kolo, v ktorom nepodľahol komentárom a grimasám súpera a postupne mu pobral takmer všetkých pešiakov. V ďalšom kole mu súper odovzdal figúru, keďže si nevšimol väzbu a zvyšok partie tak bol jednoznačný. V piatej partii čiernymi rýchlo nielen vyrovnal, no mal možnosť získať aj výhodu, súperov postup f2-f4 ho však prekvapil, nezareagoval naň ideálne a krátka remíza tak bola skôr jeho výhrou. V šiestom kole Samko súpera v otvorení roztrhal a získal výbornú pozíciu. Následne však nepostupoval ideálne a dokonca mu dal šancu na zisk figúry, čo však našťastie ostalo bez povšimnutia. Nakoniec hral celú partiu na výhru iba on, no konečným rezultátom bola remíza. Záverečnú tretinu turnaja začal čiernymi figúrami a relatívne rýchlo hru vyrovnal. Potom však svojho súpera „donútil“ vziať zdravého pešiaka a ten už neskôr nezaváhal. V predposlednom kole mal Samko asi najjednoduchšiu partiu z celých majstrovstiev. Súper odovzdal pešiaka a už to ho dostalo do zúfalej pozície. V nej navyše rýchlo stratil dámu, bolo po zápase a Samko sa po nevydarenom úvode turnaj opäť vytiahol o čosi vyššie. V záverečnom kole získal z úvodu veľmi dobrú pozíciu, no postupne si to namieril do asi remízovej štvorvežovej koncovky. V tej súper pôsobil veľmi pasívne, odovzdal pešiaka a Samko ho vo vežovej koncovke nakoniec pretlačil. Výsledné štrnáste miesto je nakoniec potvrdením jeho turnajového nasadenia. Dostal sa k nemu až dobrým záverečným finišom a väčšinu partií odohral ako papierový favorit. Ak sa bude chcieť posunúť vyššie, svoju hernú prax bude musieť posunúť na úplne iný level. V opačnom prípade sa do nabitej klubovej nominácie na budúcoročný šampionát nedostane. Už tento rok to bolo s naozaj odretými ušami. Má však pred sebou takmer celý rok a to je obrovský priestor na zlepšenie.

Riško úvodný hvizd svojho prvého zápasu „zaspal v šatni“ a súper ho nachytal teoreticky nepripraveného. Našťastie o tom ale nevedeli obaja súperi. Potom navyše prišla nekorektná obeť figúry súpera a neskôr aj relatívne rýchly bod. Aj v druhom kole tiež neprebiehalo všetko hladko a ukľudnenie do našich radov priniesol až súperom zobraný otrávený pešiak, ktorý znamenal stratu kvality. Tretie kolo prebehlo bez komplikácií, keď Riškov súper a neskorší víťaz kategórie ani vo sne nemohol očakávať tak odovzdaný výkon. Úplne zaslúžená prehra, no vo vyrovnaných turnajoch sa žiaľ hodí každý pol bod. Druhú tretinu turnaja začal vydretou výhrou, keď sa jeho súper už od úvodu zameral najmä na istotu. Vzápätí pridal ďalší bod, keď čiernymi zdolal jedného zo širšieho okruhu favoritov. V partii stál síce mierne horšie, no strašidelné oslabenie súpera postupom f2-f3 znamenalo zisk pešiaka a keď si súper myslel, že na dobratie figúry má ešte čas neskôr, Riško ho vyviedol z omylu expresne rýchlo. V šiestom kole z otvorenia získal až nečakane výbornú pozíciu, no pár nepresností hru nielen vyrovnalo, ale súper už mohol začať premýšľať aj nad celým bodom. Po bojovnom priebehu sa partia dostala do koncovky rôznofarebných strelcov, kde obaja situáciu podcenili. Súper našťastie Riškove darčeky nevyužil a oplácal rovnakou mincou. Dlhý a náročný boj sa tak nakoniec skončil remízou. Do záverečnej tretiny turnaja vstúpil s ambíciami, no súper odohral prvú fázu partie takmer dokonale. Postupne sa však Riško dostal ku iniciatíve a verili sme, že aktivitu svojich ťažkých figúr nejako využije. Nestalo sa tak a partia skončila po boji druhým nerozhodným výsledkom v rade. V predposlednom kole odohral bielymi jednu zo svojich lepších partií v turnaji, kedy čierneho koňa súťaže prakticky k ničomu nepustil. To mu zabezpečilo do posledného kola reálnu šancu bojovať o všetky tri medailové kovy. V ňom sa najprv trochu ľahkovážne zbavil strážcu čiernych polí a následne nastavil zadarmo kvalitu a pešiaka. Za inej situácie by sa možno aj vzdal, ale tu bolo nutné bojovať až do konca. Súper si ale realizáciu materiálnej výhody skomplikoval a partia skončila prekvapujúcou remízou. Pre Riška to znamenalo konečné tretie miesto. Odstup na druhého v poradí bol síce milimetrový, no vzhľadom na priebeh partií je potrebné ostať realistom a brať aj bronz akoby to bolo zlato. Tak, ako sme predpokladali, po nepríjemnej sérii ôsmich ligových prehier po sebe, tesne pred MSR, jeho ideálna forma bola na míle vzdialená. V partiách sa nedostával často do pozícií, kde by mohol uplatniť svoj „ťah na bránu“, no nakoniec ho v nich zachraňoval taktický postreh. Chybám sa nevyhol, no v extrémne vyrovnanej kategórii ich páchal úplne každý a to ho držalo nad vodou, pretože nikdy z boja o medaile nevypadol. Nakoniec si ju doslova vybojoval a to je cenné. Nie je totiž umenie vyhrávať, keď sa darí a Riško určite ukázal charakter.

Kategória CH12 (48 hráčov): R.Pisarčík 6,5b/9 3.miesto, S.Bittner 5,5b/9 14.miesto

Výsledky na chess-results

Sebi v rámci svojho debutu na MSR mládeže začal v otvorení veľmi dobre, no favorit postupne otočil priebeh prvej partie. Našťastie sa otočka ešte raz zopakovala a v maratónskej partii vydrel víťazstvo. V druhom kole dostal čiernymi za odmenu neskoršieho bronzového medailistu a dlho držal rovnú hru, keď rozhodujúcu chybu urobil až v remízovej strelcovej koncovke. Šancu na ďalšie prekvapenie však mal hneď v závere prvej tretiny turnaja, keď v koncovke získal zdravého pešiaka, no zľakol sa súperových šancí a po výmene dám mu ho vrátil. K tomu však krátko nato prehliadol elementárnu taktiku a súper dostal bod ako na podnose. V piatom kole s favoritom relatívne rýchlo čiernymi vyrovnal hru, no po chybičkách stratil materiál a spásu našiel až v koncovke rôznofarebných strelcov. Až v piatom kole nedostal favorita a v súboji hráčov bez fide ratingu mal v úvode iniciatívu „na svojich kopačkách“ a všetko vo vlastných rukách, no nakoniec zachraňoval remízu vo štvorvežovej koncovke. V šiestom kole Sebi zatlačil na súpera už od úvodu, no ten vydržal a postupne sa pozícia pomenila najprv do remízovej vežovej a neskôr aj pešiakovej koncovky. Na začiatku tretej tretiny turnaja, v siedmom kole, postupne prehral svojho súpera do absolútne vyhranej pozície. V nej zahral fatálnu taktickú chybu, ktorú našťastie súper nevyužil. V remízovej vežovej koncovke tak musel Sebi partiu vyhrávať znova, čo sa mu vďaka chybe čierneho aj podarilo. V ôsmom kole to vyzeralo na pokračovanie víťaznej série, po hre na jednu bránku, kde aj v záverečnej pozícii mal Sebi všetko vo vlastných rukách, no zbytočne sa uspokojil s remízou. V závere turnaja mu žreb doprial klubové derby proti Tobimu, v ktorom sme boli veľmi zvedaví, ako sa chlapci zachovajú. Nakoniec sa skončilo nerozhodne po veľmi dlhom boji, keď mal práve Sebi dlho veľkú prevahu a tak sa mu výsledok môže máliť. Ku jeho hodnoteniu môžeme napísať, to isté, čo v nasledovnom odseku, takže nebudeme písať veci na dvoch miestach naraz. Rozdielom je iba to, že Sebi mal až osem súperov s fide ratingom a dosiahol veľmi slušné RP 1603, ktoré bude veľmi zaujímavým základom pre jeho prvý rating.

Tobi mal na majstrovstvách taktiež debut ako z ríše snov, len trochu inak. V partii síce nezvíťazil, no zahral si na prvej šachovnici. Prekvapenie sa nekonalo a favorit sa presadil, no na dlhší čas to bola jediná prehra, ktorú Tobi v turnaji zaznamenal. Napriek tomu v ďalších kolách spokojný určite nebol, veď sa sami presvedčte... V druhej partii mal bielymi po deviatich ťahoch takmer rozhodujúcu výhodu. Takmer, pretože sa z nej dokázal dostať pod výrazný tlak, keď „nestihol“ rošádu. Nakoniec skončila remízou, rovnako ako aj tá nasledujúca, v ktorej mal taktiež väčšinu partie prevahu. V štvrtom kole nasledovala tretia remíza, no po jednoznačnom priebehu a v záverečnej pozícii, kde si to ešte určite bude dlho vyčítať. Prvého víťazstva sa tak dočkal až v piatom kole, trochu paradoxne v partii, kde jeho súper z otvorenia vyšiel istotne lepšie a tak bolo potrebné otáčať jej priebeh. To sa mu podarilo najmä vďaka zatúlanému jazdcovi súpera na h4. V šiestom kole vymyslel v hlavnom variante Caro Kannu vlastné rozostavenie figúr, no to veľa followerov v budúcnosti určite nenájde. Súper postupne prevzal iniciatívu a nakoniec získal celý bod. Sedmička mohla byť šťastná, najmä keď vyšla príprava, no Tobi si dobrovoľne vybral jeden z horších variantov. Napriek tomu mal celý čas iniciatívu na svojej strane, keď sa súperovi zasekol kráľ v centre. Výmena dám však bola vážnou chybou, splneným snom súpera a partia sa po nej skončila nerozhodne. Krátku a svižnú lekciu uštedril súperovi v ôsmom kole, čím si ušetril sily na ranný finiš a v ňom hral v už spomínanom klubovom derby proti Sebimu. Umiestnenie oboch v strede tabuľky na ich debut určite nie je zlé. Navyše išlo v oboch prípadoch aj o obrovskú rezervu s festivalom premárnených príležitostí, keď obaja mali na svojich šachovniciach ešte mnohé body navyše. Viac partií jednoznačne vypustili, resp. svojich súperov omilostili, ako ich reálne dokázali zachrániť. Uvidíme, ako veľmi bol pre nich turnaj motivačný a či naň dokážu nadviazať svojou ďalšou prácou, pretože hrať turnaje je jedna dôležitá vec, ale mať snahu sa čo najviac vecí naučiť a pracovať na sebe, to už je druhá vec.

Miško si na úvod turnaja pripísal obrat za obratom a môže byť rád, že v úvodnom kole poslednú chybu urobil predsa len jeho súper. V druhej partii sa zopakovalo niečo podobné. Výrazne lepšiu pozíciu vypustil a dotiahol do remízovej dámskej koncovky, v ktorej postupne stratil mnoho pešiakov. Súpera bude nešťastný ťah Kg2-f3 bude mátať ešte asi pekne dlho, keďže tým pripustil vyrovnanie s troma pešiakmi navyše a nakoniec remizoval v ťahu s poradovým číslom 101. V treťom kole sa scenár veľmi nezmenil. Miško prešiel zo sympatickej pozície dvoma nesprávnymi výmenami aktívnejších strelcov za pasívnejším jazdcov do horšej a súpera dostal na koňa. Našťastie sa vo vhodný moment odhodlal k protihre. Tá síce nemala viesť ku záchrane, no nakoniec totálne otočila priebeh a výhra Miškovi dodala sebavedomie do ďalšieho priebehu turnaja. Inak by asi sotva prežil druhú nedeľnú partiu, kde ťahal taktiež za kratší koniec, no v divočine sa pomýlil opäť jeho súper. Tento výsledok ho v strede turnaja vytiahol až do klubového derby s Ryanom, kde mu napriek dlho vyrovnanej pozícii nakoniec podľahol. V šiestom kole odohral čiernymi výbornú partiu s jedinou chybou. Súperovi uveril, že strelca je potrebné zobrať a tak ho paradoxne stála remízu obeť súpera a nie jeho vlastná. V siedmom kole sa rýchlo vrátil späť do hry o medaile, keď súpera zmatoval už v dvadsiatom ťahu. V ôsmom kole súper zvolil veľmi pochybný systém a Miško sa jednoduchými prostriedkami dostal ku výraznej výhode. Napriek nepresnostiam ju nestratil, získal kvalitu a v koncovke ju premenil na celý bod. Záverečné kolo bolo v snahe pokúsiť sa prekvapiť turnajovú nasadenú jednotku, no až taký freestyle čiernymi figúrami ku medailovým stupienkom viesť nemohol. Favorit si priebeh partie, napriek Miškovej snahe, postrážil. Pád na siedme miesto v najhoršom možnom okamihu ho isto nepotešil, no oproti minulému roku zaznamenal výrazné zlepšenie, keď zdolal aj mnohých favoritov a nikto si pri ňom nemohol byť ničím istý. Jeho živelný štýl mnohým nevoňal a autorovi týchto riadkov taktiež vypadlo pár ďalších vlasov. Tentoraz mu to ale zväčša vychádzalo, no okrem jemu dobre známeho sveta obetí a taktických ohňostrojov existuje aj svet stratégie a realizácie výhody v koncovke. Ten už je však náročnejším orieškom a práve naň sa bude potrebné zamerať. Každopádne treba na záver povedať, že jeho rozhodnutie nakoniec predsa len ísť na MSR mládeže nakoniec určite nemôže ľutovať.

Ryan v úvodnom kole zvolil čiernymi komplikovanú hru a súpera v nej podľa očakávania zdolal. V druhej partii však už potreboval aj Caissu, keď jeho taktické prehliadnutie v štrnástom ťahu súper na zisk pešiaka a perfektnej pozície nevyužil. Následne už mali veci rýchly priebeh a partia skončila krátko po dvadsiatich ťahoch. V treťom kole už ale prišla prvá strata a to z kategórie celkom zbytočných. Čiernymi dostal príjemnú koncovku, kde mal výhodnejšiu ľahkú figúru a všetko čo potreboval, bolo nevymeniť pár veží a hrať ďalej na jednu bránu. Prišla však ich výmena a s ňou v priebehu pár ťahov aj zistenie, že súper pozíciu úspešne zabetónuje. Druhú tretinu turnaja začal výhrou, aj keď za výdatnej pomoci súpera, ktorý mu „hurá útok“ pomohol realizovať. V piatom kole odohral už spomínané víťazné klubové derby s Miškom a tak sa následne postavil dovtedy vedúcemu hráčovi turnaja. Príprava mu vyšla náramne a všetko vyzeralo na hladký priebeh partie, no realizácia výhody bola nesprávna. A to až tak, že zrazu stál lepšie súper. Ten si toho už asi bol aj vedomý a tak precenil svoju pozíciu, že nastavil vežu. V siedmom kole mohol, v súboji dvoch hlavných favoritov, zvýšiť náskok, prípadne ho aspoň udržať. Stala sa však tretia možnosť. V otvorení bolo cítiť nervozitu oboch strán a z mierne lepšej pozície v koncovke ťažkých figúr Ryan trestuhodne oslabil svoje kráľovské krídlo postupom g7-g6. Do hry o medaile sa vrátil bezpečnou výhrou bielymi, keď svojho súpera strategicky utýral. V záverečnej partii mu na medailu stačila aj remíza, no v prípade výhry hral o všetky tri kovy. Plán tak bol jasne daný. Zopakovalo sa však siedme kolo, keď namiesto aktívnej hry na dámskom krídle prišlo harakiri na kráľovskom a súper Ryanom dobrovoľne vytvorené oslabenie dokonale využil. Kým on sa teda mohol tešiť z bronzu, pre Ryana ostalo štvrté miesto a s tým určite nemôže byť spokojný. Nakoľko sa však v záverečnej tretine turnaja z predchádzajúcej chyby nepoučil a vstúpil aj druhý raz do tej istej rieky, lepšie to v podstate ani dopadnúť nemohlo. Sami sme zvedaví, aký veľký vplyv bude mať tento záver na jeho ďalší šachový rast a aké veľké ponaučenie si z turnaja dokáže vziať.

Kategória CH14 (55 hráčov): C.R.Mészáros 6,5b/9 4.miesto, M.Dolník 6b/9 7.miesto, T.Bartelt 4,5b/9 27.miesto, S.Pauko 4,5b/9 28.miesto

Výsledky na chess-results

Joni ako nasadená štvorka vo svojej kategórii určite nečakal v prvom kole až taký tuhý odpor a húževnatého súpera sa mu podarilo zdolať až hlboko v koncovke. V druhom kole sa scenár takmer do bodky zopakoval a verili sme, že sa jeho hra viac uvoľní v ďalších kolách. Najmä po tom, ako sa mu v tretej partii podarilo v divokej partii vyhrať už v strednej hre. Vo štvrtom kole sa tak stretol s nasadenou jednotkou a zároveň aj neskorším majstrom SR vo svojej kategórii. Ten ho už od otvorenia zatlačil a napriek húževnatému odporu postupne dostával pod čoraz väčší tlak. Partia sa nakoniec dostala až do koncovky, ale aj tá bola iba na jednu bránku a skončila plne zaslúženým výsledkom. V piatom kole to s ním tiež nevyzeralo vôbec dobre, najmä po tom, ako mu vznikla kompromitovaná pešiaková štruktúra. Súper mu ju však výmenou dám dobrovoľne narovnal, šance sa vyrovnali tiež a Joni postupne dotlačil partiu do výhry. Prostrednú tretinu turnaja začal veľmi optimisticky a dostal sa rýchlo do horšej pozície. Súper mu však chybným strategickým rozhodnutím s výmenou pešiakov na f5 vyriešil Joniho najväčšie problémy a neskôr sa partia dokonca otočila definitívne. Siedme kolo bolo súbojom o priebežnú druhú priečku v tabuľke a toto bola jedna z mála partií, kde bolo všetko jasné už od úvodu. Súper evidentne ostal zaskočený variantom a jeho výstavba znamenala rýchlu prehru. Ako však Joni jednoducho svoj jednobodový náskok od konkurentov získal, tak rýchlo ho v ďalšej partii stratil. V partii na jednu bránu ho súper doslova vymazal zo šachovnice. Nakoľko to mohlo byť pod dojmom ideálnej situácie s bodovým náskokom a podcenením súpera, to vie iba on sám. V záverečnej partii tak musel hrať zasa o všetko. V zaujímavej vyrovnanej koncovke súper neopatrne zahral e4-e5, prehliadol dvojitý úder a od toho momentu už ťahal za kratší koniec. Siedmou výhrou v rade, popri dvoch prehrách, sa Jonimu podarilo udržať druhú priečku a vybojoval tak striebro. Vzhľadom na priebeh partií ho priam vydrel, pretože viacero z nich sa rozhodne nevyvíjalo v jeho prospech. A vyhrať ich sedem bolo priam nemožné. Priam... Jeho výkon by síce na medzinárodnej súťaži asi znamenal ťažkú nakladačku a známky za krásu by asi tiež nedostal. Za jeho húževnatosť počas deviatich kôl je však namieste určite aj veľká pochvala. Nesmie sa ale spoliehať, že Caissa mu bude silno držať palce aj naďalej.

Kategória CH16 (51 hráčov): J.Ďurana 7b/9 2.miesto

Výsledky na chess-results

Maťo nastupoval na MSR mládeže prvý raz v pozícii jedného z papierových favoritov, v prvej partii sa mu podarilo na súpera zatlačiť a po zisku kvality neskôr zvíťazil. V druhom kole sa natrápil na bod omnoho viac, keď dal súperovi pár šancí, no väčšinu partie mal silnú iniciatívu a nástup čiernej pešiakovej lavíny v koncovke súper neustál. V treťom kole Maťovi bielymi absolútne nevyšiel úvod partie, naopak jeho súper zareagoval veľmi správne, pritlačil a pozbieral množstvo pešiakov. Zvyšok bol už iba trápením. Scenár sa zopakoval aj v ďalšej partii, kedy sa s Maťom žreb nemaznal a po prehre mu do cesty rovno postavil nasadenú turnajovú dvojku. S tým rozdielom, že súper mu nebral pešiakov, ale išiel tvrdo po kráľovi. Nešťastnú „veľkú rošádu“ zakončil proti prekvapeniu turnaja a definitívne sa tak ocitol mimo hry. Ostával mu tak iba boj o česť a vyškriabanie sa z druhej polovice tabuľky. Prvý krok mu síce bezpečne vyšiel, no už vzápätí sa v otvorení nezorientoval správne a iniciatíva prešla na stranu papierového outsidera. Ten si s ňou síce neporadil ideálne, no stačilo to na to, aby Maťo partiu už nedokázal vyhrať. Rovnakým výsledkom sa skončil aj jeho súboj v ôsmom kole, keď mohol krátko po otvorení otvoriť stred postupom d6-d5. Tento postup síce aj zahral, no už neskoro. V zaujímavej koncovke ťažkých figúr biely nakoniec udržal remízu a Maťo tak zostával na polovičnom bodovom zisku. Zo záverečnej partie sa stal obojstranný freestyle, v ktorom nakoniec ťahal bielymi figúrami za kratší koniec a turnaj tak zakončil hlboko v poli porazených, s drastickým mínusom a RP 1902. Jedným z dôvodov bol určite aj jeho nie úplne ideálny zdravotný stav v poslednej dobe, no netrúfame si odhadnúť, aký veľký vplyv mal. Ďalším mohlo byť to, že turnaj išiel „vyhrať“. Poučným do budúcnosti by pre neho mohol byť určite fakt, že už na vlastnej koži zistil, aké náročné je byť v roli jedného z papierových favoritov. O rok medzi nich bude isto patriť opäť, avšak už omnoho skúsenejší...

Vladko odohral v úvodnom kole peknú víťaznú partiu, ktorej dôsledky mohol ohodnotiť až neskôr. Jeho súper sa totiž stal jedným z čiernych koňov turnaja a hrýzol jedného favorita za druhým. Druhá partia bola tiež v znamení tlaku Vladka a súper síce dlho odolával, no nakoniec jeho hradby definitívne povolili. Víťazný hetrik zakončil hrou na jednu bránu, keď súperovi partiu znechutil natoľko, že ten sa vzdal už v dvadsiatom piatom ťahu, iba s mankom jedného pešiaka. Vo štvrtom kole čiernymi postavil so súperom pozíciu v štýle Širova, kde bola nerovnováha asi na každom úseku šachovnice, no šance oboch strán boli vyrovnané. Po dvadsiatom ťahu sa však začala fáza, kde súperovi pomohol ku výhode a ten už šancu z rúk nepustil. V strede turnaja sa stretli dvaja najvyššie nasadení hráči, čo partii určite pridávalo na dôležitosti. Súperi sa do seba pustili hlava-nehlava a už po sedemnástich ťahov si obetovali navzájom po kvalite. Vladko mohol ešte jednu získať, no práve tu niekde sa začali diať veci. Aktívny postup čiernej pešiakovej centrálnej trojice mu na pohode nepridal a postupne prišiel aj o materiál a o celú partiu. V šiestom kole začal stíhaciu jazdu výhrou čiernymi figúrami a vzápätí na svoje konto pridal aj ďalší bod. Verili sme, že víťazná séria bude pokračovať aj v ďalšej partii. No súper zvolil plán istoty za každú cenu a partiu dotiahol do koncovky troch ľahkých figúr. Vladko mohol skúsiť tlačiť aj ďalej, no vymenil strelcov a „hra štyroch jazdcov“ už na výhru nestačila. V záverečnej partii na súperovu „kaviareň“ nenašiel správny plán a výhodu z otvorenia nezískal. V ďalšej fáze partie sa dokonca dostal do nepríjemnej pozície a všetko vyriešil rýchlou ponukou remízy. To znamenalo výsledné piate miesto, čo je z pohľadu nasadenej turnajovej určite neúspech. Ako rozhodujúce sa nakoniec podľa očakávania ukázali straty vo štvrtom a piatom kole, keď ani následná stíhacia jazda nebola v závere bez chýb. Zaujímavým postrehom je aj to, že k neskoršiemu víťazovi turnaja sa ani len nedostal. A aj preto na tieto majstrovstvá, minimálne teda po šachovej stránke, nebude môcť spomínať v najlepšom. Je však dostatočne skúsený na to, aby dokázal reálne vyhodnotiť, čo všetko k tomuto výsledku viedlo a pokúsil sa chyby do svojich budúcoročných posledných juniorských majstrovstiev odstrániť. Veríme, že na ne pôjde nielen s titulom IM, ale už aj s nejakou veľmajstrovskou normou vo vrecku.

Kategória CH18+20 (47 hráčov): FM V.Bochnička 6b/9 5.miesto, M.Rak 4b/9 30.miesto (21.miesto v kategórii CH18)

Výsledky na chess-results

Celková klubová bilancia 1-2-1 (1 zlato a 1 striebro z kategórie junioriek do nej započítavať nemôžeme) je určite na naše pomery celkom diétna. Šance rozšíriť ju mali pred posledným kolom určite aj Miško a Ryan, pričom záverečné kolo bude chlapcov ešte asi chvíľu budiť zo sna. Do výpravy Interchessu pridala bronz v D20 Janka. Ku zisku medailovým umiestnení gratulujeme aj dvom členom našich tréningových skupín, konkrétne ku zlatu Tomimu v CH10 a ku bronzu Lucke v D16. Všetci títo sa predstavia na medzinárodných šampionátoch, konkrétne v Indii (MS junioriek v šachu), v Brazílii  (MS mládeže v šachu), v Českej republike (ME mládeže v šachu) a niečo sa hovorí o Gruzínsku (ME kadetov v šachu). Práce nás teda stále čaká ako na kostole a motivácia by vymiznúť určite nemala. Najmä keď do spomínanej Prahy bude vysoko pravdepodobne možné vziať aj viac hráčov a za normálnejších podmienok, aké bývajú na takýchto šampionátoch štandardom. A kto neskúsi, nezažije...

Pre tých, ktorí nechcú čakať tak dlho je tu ďalšie riešenie. Pomaly sa blížia rapidy a v Senci si tak viacerí už o mesiac budú môcť zahojiť rany, napraviť si chuť, prípadne sa pokúsia obhájiť si svoje vybojované umiestnenia...

285 286

287 288

289 290

294 293

291 292

295 297

296 298

299 300

301 302

303