V priebehu druhého júlového týždňa odštartoval čoraz obľúbenejší medzinárodný šachový festival v Piešťanoch a nás na ňom reprezentovala osmička hráčov.

Samir sa po presune z Českých Budějovíc v prvom kole rozišiel s veľmi dobre hrajúcim súperom nerozhodne. Je však jasné, že z pozície favorita a majúc biele figúry, chcel určite viac. V druhom kole ho čakal mladík z Indie, ktorý určite nemal byť jednoduchou prekážkou. A ani nebol, no Samir si vypracoval mnoho možností na plný bodový zisk, no nakoniec ich vo vežovke nevyužil. Ak chcel v turnaji skončiť podľa svojich predstáv, v treťom kole už mal zabrať naplno a to sa mu aj podarilo. Vo štvrtom kole bol opäť papierovým favoritom, no jeho indický súper dovtedy neprehral. Samirovi však zvíťazil a hetrik zavŕšil v piatom kole. V šiestom kole bielymi čelil turnajovej dvojke a zvolil bezpečný spôsob boja a nerozhodný výsledok sa dal očakávať. Záverečnú tretinu turnaja začne proti mladému slovinskému FM, ktorý hrá zatiaľ výborný turnaj so šancou na zisk normy. Verili sme, že Samir mu situáciu trochu skomplikuje, no nakoniec mohol byť rád za konečnú remízu. Po nej strácal na lídra turnaja stále iba pol bodu a všetko bolo otvorené podľa toho, ako si bude viesť čiernymi v partii s maďarským veľmajstrom. Súper postavil pozíciu z bezpečnou výhodou a Samir sa namiesto manévrovania v horšej pozícii rozhodol o presadenie postupu c6-c5, ktoré sa však ukázalo ako výrazne kontraproduktívne. V záverečnom kole má biele a proti sebe neustále sa zlepšujúceho súpera a tak sa necháme prekvapiť. Na umiestnenie v elitnej desiatke potreboval jednoznačne zvíťaziť, no vo vyrovnanej pozícii sa niekde vo variantoch prepočítal a nasledovala bleskurýchla porážka. Dve prehry v záverečných dvoch kolách znamenali prepad z výbornej šiestej priečky na podpriemernú dvadsiatu šiestu a spokojný tak byť určite nemôže.

Vladko herne v úvodnom kole taktiež nezažiaril a kým v úvodnej polovici sa partia pohybovala v okolí rovnováhy, tá druhá patrila jeho súperovi. Našťastie sa mu v koncovke ťažkých figúr podarilo využiť chybu súpera a udržať remízu. V druhom kole ho čakal „starý známy“ a čakali sme, kto koho prekvapí. Nakoniec Vladko v otvorení obetoval pešiaka za iniciatívu a snažil sa až do konca, no lepšie nestál nikdy a partia sa skončila nerozhodne. V treťom zápase nastúpi proti hráčovi, ktorý v predchádzajúcich kolách udržal nasadenú osmičku a šestku a tak sa očakával súboj ako remeň. Vladko bielymi pozíciu neuchopil za správny koniec a súper obeťou kvality postupne rozhodol. Vo štvrtom kole ho čakalo „interchessovské derby“ a štvrtý pokus zabrať naplno. Šance mali obe strany, no nakoniec sa presadil súper a beztak ťažká deka tak bola ešte ťažšia. Remíza v piatom kole tiež bola z výsledkov neželaných a prehra v šiestom kole už iba podčiarkuje absolútne nevydarený turnaj. Bolo potrebné dohrať so cťou a verili sme, že v záverečnej tretine Vladko ešte nájde sily na zmenu doterajšieho priebehu. Opak bol pravdou, keď siedme kolo „hodil psovi“ a zopakoval partiu z predchádzajúceho roku Piešťan, kedy remizoval so slovenskou jednotkou. Podľa „megadatabázy“ je už od piateho ťahu jej jediným predchodcom. Od detinských rozhodnutí vás neochráni ani osemnásť v občianskom preukaze a takýto prístup kritizujeme konštantne a vo vlastných radoch dvojnásobne. Do konca turnaja zostávali ešte dve kolá, no čierna škvrna v Piešťanoch sa za ne zmyť nestihne. V ôsmej partii rozhodne nebolo vidieť priepastný ratingový rozdiel, keď súper takmer celú partiu stál výrazne lepšie, priam na výhru. Naprv však pokazil pozíciu do roviny a v 38.ťahu sa Vladko dostal prvý raz do výraznej výhody. Súperovi síce ešte nejaké šance na remízu poskytol, no ten ich nevyužil. Posledné kolo absolvoval v znamení dlhoročného rovesníckeho derby a z otvorenia vyšiel na výbornú, s drvivou pozičnou výhodou. Namiesto cesty k výhre si to však namieril ku nerozhodnému výsledku. Prepad 54 priečok oproti nasadeniu a odpísaných 33 bodov pri koeficiente 10 je nočná mora, na ktorú bude chcieť určite čím skôr zabudnúť.

Open A (93 hráčov): IM S.Sahidi 5b/9 26.miesto, IM V.Bochnička 3,5b/9 78.miesto

Výsledky na chess-results

Igor nastúpil na svoju prvú turnajovú partiu v pozícii totálneho papierového outsidera, no keď sme mu turnaj odporúčali, vedeli sme, že do počtu v ňom rozhodne nebude. A jeho debut bol nielen víťazný, ale aj rýchly. V druhom kole mal opäť biele a súpera podobného kalibru. Ten si už dal väčší pozor, no Igor pridal ďalšiu veľmi slušnú remízu a verili sme, že aj v treťom kole zaboduje. No proti sebe mal ťažký žreb v podobe turnajovej dvojky a majster Fide z Nemecka. V partii sa však dlho veľmi dobre bránil a vynaliezavo sa dostal do pozície, kde pri presnej hre mohol remizovať. No šanca, že sa mu to podarí sériou presných ťahov bola dosť nízka. Vo štvrtom kole mal opäť čierne a určite hrateľného súpera. No zaznamenal druhú prehru v rade a následne sa situácia zopakovala aj v piatej partii. V šiestom kole sa po sérii troch prehier konečne chytil a zdolal ďalšieho hráča s ratingom. Boli sme zvedaví, či natiahne sériu bez prehry aj v ďalšom kole, keď čelil v klubovom derby Samkovi. Nestalo sa tak, naopak prehra bola začiatkom série troch núl, pre ktoré aj inak veľmi dobre odohraný turnaj Igorovi zhorkne. Už v úvode podujatia ho autor týchto riadkov upozorňoval na to, že v závere mu isto budú rapídne odchádzať fyzické sily a žiaľ stalo sa to skutočnosťou. Napriek tomu si však hneď pri debute uhral rating na úrovni 1629 bodov a to nie je málo, ale v jeho silách je určite viac.

Samko čiernymi dokázal v úvode zdolal svojho mladšieho súpera a v druhom kole nebol žrebovaný. V treťom mal nastúpiť proti hráčke z Česka s víťaznými ambíciami, no ku partii sa nedostavil. Vo štvrtom kole mohol zložiť reparát najprv príchodom a následne aj výhrou. To sa mu aj podarilo, avšak opäť vynechal piate kolo a v šiestom rolu favorita nepotvrdil. Siedme kolo sa konalo klubové derby s Igorom a napriek papierovo priepastnému rozdielu bolo vlastne otázne, kto je za súčasných podmienok favoritom. Nakoniec sa však presadili skúsenosti a verili sme, že sa tak stane aj v nasledujúcej partii. V nej zvolil čiernymi extrémne riskantný variant, v ktorom sa však biely rýchlo stratil. A keby sa v ňom nestratil aj Samko, bola by to krátky proces. Takto to trvalo omnoho dlhšie, ale aj tak po jednoznačnom priebehu. Výhrou v záverečnej partii sa mohol dostať do prvej polovice tabuľky a keď si jeho súper v „drakovi“ nedal pozor na typický odskok Jc3-d5, partia nadobudla jasný smer. Samkov turnaj je ťažké hodnotiť. Z deviatich partií bol vo dvoch nežrebovaný a na jednu neprišiel. Z ostatných šiestich súperov z ratingom nižším aspoň o 100 bodov uhral päť výhier a jednu prehru. Je to dobré či zlé?

Grétka si v úvode turnaja poradila s reprezentantkou Poľska a v druhom kole ju nečakalo nič jednoduché, keď jej súper sa postaral v úvodnej partii o prekvapenie. Nakoniec zaznamenal double, keď vzhľadom na priebeh partie chcela aj nechcela vyhrať a v závere spáchala dokonalú seppuku. V treťom kole mala dobrú šancu vrátiť sa do prvej polovice tabuľky a aj sa jej to podarilo, keď postupne svojho súpera pretlačila. V štvrtej partii mala biele figúry a verili sme, že naplní rolu favoritky. To sa jej podarilo a vzápätí pridala čiernymi remízu s nasadenou turnajovou štvorkou, pričom mohla určite pomýšľať aj na celý bod. V šiestom kole čelila v klubovom derby bielymi Lucke, no zopakovali sa MSR mládeže a od úvodu partie ťahala za kratší koniec. Záverečnú tretinu turnaja začala súbojom „50 na 50“, verili sme, že víťazným. Po riskantnom úvode sa v komplikáciách lepšie zorientovala on, no svoju veľkú výhodu zahodila ústupom kráľa do centra a nakoniec partiu prehrala. Po dvoch prehrách bola načase sa vzchopiť a zabrať naplno. To sa jej aj podarilo, keď navrch mala už od úvodu, ale súper dlho húževnato odolával. Ak by v záverečnej partii na výhru nadviazala, určite by sme sa nehnevali. Všetko však bolo inak. Nie, že by sa ku výhode nedostala, ale fáza okolo tridsiateho ťahu bolo obojstrannou ukážkou nepochopenia pozície (alebo chybou online prenosu). V záverečnej koncovke sa diali veci a o „blundre“ nebola núdza. Remíza bola pre ňu nakoniec nečakaným vykúpením. O lepší výsledok sa však pripravila zbytočnými prehrami v druhom a siedmom kole a tak z toho bolo nakoniec iba tretie miesto v kategórii žien a mierny ratingový úbytok.

Lucka čiernymi z otvorenia súpera rozobrala a získala vyhranú pozíciu. V koncovke ťažkých figúr však chybne vymenila dámy a dovolila súperovi záchranu vo vežovke. Verili sme, že na to čím skôr zabudne a od druhého kola sa naladí na víťaznú vlnu. To sa jej v reparáte podarilo a na záver prvej tretiny ju čakal poľský súper. Ten zahral otvorenie veľmi originálne, no Lucka zareagovala výborne a už po pár ťahoch bolo iba otázkou času, kedy zvíťazí. Vo štvrtom kole ju čaká papierovo vyrovnaný súper, no verili sme, že zaberie aj tretí raz v rade. To sa jej podarilo, no v piatej partii ju „freestyle v 10.ťahu“ nenaviedol správnym smerom a postupne strácala v partii niť viac a viac. Do hry o čelo sa vrátila v už spomínanom víťaznom klubovom derby proti Grétke. Siedme kolo bolo v znamení náročného boja proti ukrajinskému súperovi, ktorý zatiaľ v turnaji hrá jednoznačne nad papierové očakávania. Verili sme, že mu Lucka vráti požičané, keď v siedmom kole zdolal Janku, no bezkrvnom úvode prehrala bielymi prakticky bez odporu. Šanca na reparát tu bola hneď vzápätí, no scenár sa zopakoval, keď sa partia prakticky rozhodla už medzi šiestym a deviatym ťahom. V záverečnom kole by bolo najmä fajn zastaviť rýchly rozbeh z kopca, no podarilo sa to iba napoly. Súpera mala od úvodu na lopate, nevyšli jej však dva ťahy dámou. Jedným vyhranú pozíciu vyrovnala a druhým ju dostala na (alebo už za?) hranicu prehry. S konečnou remízou tak nakoniec boli asi nespokojní obaja súperi. V konečnom účtovaní uhrala bod menej ako sa na papieri očakávalo. Miest, kde sa dal uhrať nielen on však bolo mnoho. Takto získala druhé miesto v kategórii žien, iba najtesnejším náskokom pred Grétkou.

Joni v pozícii nasadenej turnajovej jednotky dostal ťažkú ranu hneď v úvodnom kole. Čiernymi dostal bez problémov lepšiu pozíciu, no situáciu si skomplikoval a v časovej tiesni pokazil. Reparát skladal bielymi figúrami proti rovesníčke z Indie a nakoniec z toho bolo pokračovanie trápenia z Puly, kde sa ku svojim súperkám správal výrazne ako džentlmen. Do tretice všetko dobré a mladého súpera sa mu podarilo zdolať. Pri žrebe štvrtého kola mu však určite opäť zmrzol úsmev na tvári, keď mu softvér vylosoval ďalšiu súperku. Tentoraz bol však vekový aj výkonnostný rozdiel príliš veľký a druhá výhra bola na konte. Po nej Joni pridal aj ďalšie dve a po zbabranom úvode sa škriabal nahor z absolútneho suterénu. Stopku mu však určite chcel, v klubovom derby, vystaviť Ryan. A po nie šťastne rozohranom úvode od Joniho sa mu to aj podarilo. Výhodu postupne navyšoval a šanca na brejk do konca partie neprišla. Do záverečných dvoch kôl tak prichádzal do hry iba jediný scenár a to dve víťazstvá. Prvé sa mu podarilo, keď získal izolovaného pešiaka svojho súpera a keď súper prehliadol druhého, bolo po partii. V záverečnom kole bol opäť jasným favoritom a svoju úlohu splnil expresne rýchlo. Nakoniec sa mu tak v turnaji podarilo získať šesť bodov a vytiahnuť sa na štrnástu priečku, no s výkonom však taktiež spokojný byť nemôže.

Ryan začal opatrne a do koncovky vstupoval v mierne horšej pozícii. Súper však hral dôležitú fázu príliš mäkko a priebeh partie sa otočil. V druhom kole bude mať čierne proti bratislavskej rýchlej ruke a veríme, že naplní papierové predpoklady. Súper urobil s Ryanom krátky proces na hodinách, Ryan s ním na šachovnici. Do tretieho kola tak nastupoval stále stopercentný, s reálnou šancou vo víťaznej sérii pokračovať. Výhrou naplnil víťazný hetrik a vo štvrtom kole ho čakala nasadená turnajová trojka zo Slovinska. Favorit žiaľ naplnil papierové predpoklady, no Ryan sa vrátil do hry hneď vzápätí výhrou z neľahkou súperkou. V šiestom kole však opäť čiernymi nebodoval, keď napriek dobre rozohranej partii na svojho súpera z Izraela nestačil. Zaboduje opäť bielymi, v už spomínanom klubovom derby s Jonim? Na túto otázku dal Ryan jasnú odpoveď, keď základy neskoršieho víťazstva položil už krátko po začatí partie a zaslúžene zvíťazil. Rovnaký scenár nasledoval v partii ôsmeho kola, kedy čiernymi využil mäkké otvorenie súpera na zisk výhody a vytiahol sa do TOP10. A veru nezaškodilo by, ak by naplno zabral aj v záverečnom kole, kedy ho čakal neľahký súboj s ukrajinským súperom. Ryan si udržal z otvorenia miernu výhodu, no namiesto jej navýšenia nasledovala nesprávna výmena, po ktorej súper nemal najmenší problém udržať nerozhodný výsledok. Napriek mnohým želiezkam, ktoré sme v turnaji mali, na miesto v prvej desiatke dosiahol iba on a okrem Samka bol tiež jediný, kto v turnaji skončil v zelených číslach.

Open B (98 hráčov): C.R.Mészáros 6,5b/9 8.miesto (2.miesto v kategórii žiakov), J.Ďurana 6b/9 14.miesto, L.Strišková 5b/9 30.miesto (2.miesto v kategórii žien), G.Kapolková 5b/9 31.miesto (3.miesto v kategórii žien), S.Havalda 5b/9 40.miesto, I.Adamík 2,5b/9 90.miesto

Výsledky na chess-results

488 489

490 491

492 493

494 495

498 499