Začiatok roka odštartovali Bochničkovci opäť v Prahe. Tentoraz pod trénerským dozorom IM Matyáša Marka, ktorý zastupuje IM Sergeja Berezjuka.

Vladko vstupoval do turnaja ako nasadená šestka a prvé kolo zvládol pozíciu favorita. V druhej partii prišlo nečakané zaváhanie a v rámci dvojkola si náladu nevylepšil ani poobede, keď s ním dokázal súper remizovať. Turnaj je však ešte dlhý a verili sme, že sa nakopne vo svojej štvrtej partii “v derby“ štvrtého kola Žemlička – Bochnička, čo sa mu aj podarilo. V piatom kole ho čakalo Interchess derby a jeho víťazná šnúra po ňom môže pokračovať. Už na online prenose na chess24.com sme tak mohli sledovať, ako si poradí so svojou ďalšou prekážkou, ktorou bol mladý poľský FM. S výslednou remízou mohol byť v konečnej pozícii byť asi spokojnejší Vladko. V siedmom kole sa chcel určite bielymi figúrami vrátiť na víťaznú vlnu, no partia skončila nerozhodným výsledkom. A vzhľadom na jej priebeh to bolo viac, ako mohol čo i len dúfať. Ostávalo tak veriť v mohutný finiš v záverečných dvoch kolách, no v ôsmom kole Vladko otvoril pozíciu a umožnil tak súperovej dvojici strelcov vyniknúť. Výhra v záverečnej partii zabezpečila umiestnenie v šiestej desiatke a s tým určite nie je spokojný, avšak „I takové dny jsou...“

Simonka v úvodných dvoch kolách narazila na dve poľské nádeje a z medzinárodných súťaží vieme, že ratingy našich severných susedov úplne nezodpovedajú slovenskej realite. Výsledkom boli dve remízy a v treťom kole zvládla domácu prekážku. Tú sa snažil pomstiť skúsený český FM a Simonku tak nečakalo nič jednoduché. Podarilo sa jej však bielymi vybojovať s nasadenou štrnástkou turnaja cennú remízu. Za odmenu jej tak žreb prisúdil čiernymi figúrami turnajovú deviatku v podobe českého IM a verili sme, že udrží na uzde aj ďalšieho favorita. Ten sa však presadil a tak Simonku čakal v šiestom kole nemecký súper, cez ktorého sa presadiť mohla. A aj sa jej to podarilo. V siedmom kole bola taktiež nasadená, no nečakalo ju nič ľahké, lebo súperovi sa v turnaji zatiaľ nadmieru darí. Nadviazať mohla v ôsmej partii, kedy ju čakal krajan Magnusa Carlsena, ktorý začal turnaj viac ako vlažne, no z posledných štyroch partií stratil iba jedinú remízu a ani pri Simonke nezastavil. V záverečnom kole ju čakala veľká neznáma v podobe švédskeho súpera s nie švédskym menom, ktorý síce vyhral dve partie za sebou kontumačne, no dovtedy v turnaji získal takmer sto bodov. Simonka tak skončila ratingovo na svojom, no jednak si v turnaji polepšila oproti svojmu nasadeniu o 36 priečok a zároveň mala viacero súperov, ktorým “išla karta“.

IM Open (219 hráčov): S.Bochničková 5,5b/9 50.miesto, FM V.Bochnička 5,5b/9 54.miesto

Výsledky na chess-results

215 216