V krátkom slede po Radave konala už druhá celoslovenská rapid súťaž pre mládež. Uskutočnila sa tesne pred Vianocami v Tomášovciach a boli sme veľmi zvedaví nielen na našu účasť. Za hovorila jej tradičnosť, proti mohli byť termín, lokalita spojená s počasím a chorobnosť, ktorá je v súčasnosti veľmi vysoká a stále na vzostupe. A tak aj bola, táto beztak legálna kópia MSR v rapid šachu, iba ich o niečo slabším odvarom.

Grétka v prvých dvoch kolách nezaváhala, keď odohrala dve partiu na jednu bránu. V tej druhej však súperka mohla slušnou rezignáciou ušetriť aj polovicu ťahov. V prvej partii, kde už išlo o možné medaile, odovzdala celkom zbytočne centrálneho pešiaka a prípadná hmlistá kompenzácia za neho by sa musela dokazovať úplne inak. Vo štvrtom kole sa opakoval obľúbený príbeh (našich dievčat celkovo) s nedoštudovaným otvorením, o to paradoxnejší, že na slovenskej scéne je daný variant prekvapujúco veľmi obľúbený. Na pád do stredu tabuľky odpovedala ďalšími dvoma partiami na jednu bránu, v ktorých zaznamenala povinné dva body. V záverečnom kole sa tak dal čakať v jej podaní zápas o medailu, no s náročnou súperkou. Nakoniec sa stal najhorší možný scenár, keď sa stretla v derby so Simonkou. V ňom sa, ako v jedinom z trojice partií, kde to nemalo byť jasné, držala. Simonka mierne lepšiu pozíciu vo svoj prospech nevyužila a tak obe viac-menej zlikvidovali svoje predzápasové ambície teoreticky najhorším možným výsledkom. Grétka napokon obsadila miesto tesne za stupňami víťazov a vzhľadom na celkový priebeh turnaja by s ním mohla byť spokojná.

Simonka v prvých troch kolách zaznamenala jednoznačné víťazstvá. Tie sa v prvých dvoch partiách očakávať dávali, no v treťom bol “texaský masaker motorovou pílou“ predsa len prekvapujúco rýchly. Vo štvrtom kole sa v zápase dvoch najvyššie nasadených hráčok odohrala repríza Radavy, kedy sa síce chybám nevyhla, no jej riskantná hra na kráľovskom krídle uspela. Záverečné stádo čiernych pešiakov urobilo z veže štatistku. V ďalšej partii prišlo paradoxne až veľké upokojenie, keď bielymi z otvorenia nič nezískala. Súperka sa však, v snahe o aktivitu, dobrovoľne oslabila a v koncovke stratila pešiaka. Zvyšok partie je na tému „Ako nerealizovať materiálnu prevahu“ a to najprv na jednej a potom na druhej strane. Remíza nakoniec spravodlivá, za celý bod to nemohlo byť ani pre jednu z nich. Ku remíze sa blížila aj jej partia v ďalšom kole, no súperka prehliadla pascu v podobe taktiky spojenej s odkrytým šachom a bol z toho celý bod. Posledné vystúpenie Simonky sme už spomínali vyššie a jeho výsledkom bolo celkové druhé miesto. Obom aktérkam patrí pochvala za bojovnosť a fair-play, kde skrátka nie je priestor na žiadne nezmyselné kalkulácie.

MSR žiačok ZŠ (24 hráčok): S.Bochničková 6b/7 2.miesto, G.Kapolková 4,5b/7 4.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan v úvodnom kole obetoval pešiaka a v zápletkách sa postupne lepšie zorientoval a postupne pretlačil svojich voľných pešiakov na dámskom krídle. Odvážne začal aj druhú partiu, no po vyjasnení situácie v centre najprv prišiel o pešiaka, ktorého úplne nepotreboval, no nasledovať mala protihra. Zbytočná pasivita však umožnila súperovi prechod do vyhranej pešiakovej koncovky a zbytok partie už nemusel byť na scéne. V treťom a štvrtom kole dokázal vyhrať dve partie, pričom ak by z nich, po daných priebehoch, vyhral čo i len jednu, už to by bolo nad plán. Súperi tak môžu smútiť, no on sa vrátil do boja o medaile. Nie však nadlho, pretože bielymi zvolil proti Benkӧ gambitu menejcenný variant, v ktorom jeho chabú 27%nú úspešnosť nevylepšil. Takže určite doštudovať! Otvorenie mu nevyšlo ani v ďalšej partii, no jeho pozícia sa postupne vylepšovala a keď súper prehliadol elementárnu vidličku, bolo vymaľované. Zvyšok bol už iba vecou jednoduchej techniky. V záverečnom kole už bol mimo vlastnej hry o medaile, no mohol skúsiť zabojovať o pekné umiestnenie. Opäť však v úvode ťahal za kratší koniec a aj keď sa mu neskôr podarilo vyrovnať a dokonca mohol získať pre seba aj malé plus, partiu nakoniec prehral. V konečnom účtovaní nakoniec uzatváral elitnú desiatku a s tým určite spokojný nebol.

MSR žiakov ZŠ (28 hráčov): C.R.Mészáros 4b/7 10.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka si v prvom kole mohla v priebehu partie vybrať, kam strelí darovanú penaltu. Dokonale však trafila vlastnú bránu, keď po jednoznačnom priebehu partie padla do jedinej pasce. Palec hore za to, že to brala nečakane s humorom. Stratu čiastočne kompenzovala troma pohodlnými výhrami v rade a vďaka tomu v turnaji ešte nepovedala posledné slovo. V piatom kole išlo dlho o bezkontaktnú partiu, v ktorej mala Lucka priestorovú výhodu, dvojicu strelcov a lepšie vyhliadky. Čo sa však dialo potom a koľko dokonalých zvratov v partii nastalo, to by nedokázal napísať hádam ani Dan Brown. Záverečné chyby však patrili súperke. Po detektívke sa tak Lucke možno ani nedá čudovať, že si v ďalšej partii nekomplikovala život a ušetrila sily na záverečné kolo. V ňom nastúpila proti dovtedy vedúcej hráčke a prípadná výhra jej garantovala minimálne striebro. Partia tomu aj zodpovedala, keď zvolila viac ako riskantnú výstavbu, no cieľ v zmysle komplikovanej pozície dosiahla. Súperka mohla niekoľkokrát zabezpečiť titul, no šance nevyužila a tak Lucka trestala. Po hrubej chybe v úvode turnaja a viacerých infarktových vystúpeniach v jeho priebehu, nakoniec skončila na druhom mieste. Vyššie ju pomocné hodnotenie po štarte skrátka nemohlo pustiť. Janke týmto zároveň gratulujeme k titulu.

MSR študentiek SŠ (26 hráčok): L.Strišková 5,5b/7 2.miesto

Výsledky na chess-results

180 181

182 183

184 185