Koncom novembra by sa konali odložené MSR v bleskovom šachu a nebola na ich vylúčená ani naša účasť. Napriek účasti takmer deväťdesiatich hráčov bola kolízia s dátumom volieb mimo naše hranice chápania. Reprezentovali nás Ryan, Samir, Sear a Shabir.

Shabir začal turnaj prehrou, no vzápätí zaznamenal víťazný hetrik, keď prekvapil dvoch papierových favoritov. Vstup do turnaja mal teda impozantný a je veru škoda, že z ďalších šiestich partií už prekvapil iba raz. V záverečných troch kolách zaznamenal tri rôzne výsledky a turnaj zakončil ziskom 5,5 bodu, pričom si do ratingu pripísal vyše 50 bodov.

Sear nezačal zle, keď zvládol povinnú prekážku v druhom kole a k nej pridal aj remízu v treťom. Od piateho kola po deviate sa však nastavil mód berserk a zo šiestich vyššie nasadených hráčov zdolal až piatich! Slabšiu chvíľu si tak vybral až v ďalších troch kolách, kedy si na konto pripísal “veľkú rošádu“. Záverečnou výhrou sa však na poslednú chvíľu dostal do stredu tabuľky. Na konto si okrem 6,5 bodu pripísal do rebríčka 75 bodov.

 Ryan v úvode turnaja žiaril naplno, keď okrem jednej bezproblémovej výhry prekvapil troch hráčov z nasadenej TOP20, pričom všetci mali medzinárodný titul. To ho vytiahlo až na druhú šachovnicu, do klubového derby proti Samirovi. Na toto sústo bol ešte prikrátky, no okamžite v ďalšom kole zdolal skúseného FM. Pokles tabuľkou sa začal prehrou s nasadenou turnajovou jednotkou z Ukrajiny a pokračoval medzi ôsmym a dvanástym kolom, kedy prehral štyri z piatich partií. Pád zastavil až v záverečnom kole a po výhre sa dostal na čelo skupiny sedembodových, čo mu stačilo na záver tretej desiatky. Okrem 77 bodov do ratingu získal aj druhé miesto v kategórii do 15 rokov.

Samir, v pozícii nasadenej dvojky turnaja, odštartoval podľa papierových predpokladov a v prvých piatich kolách si pripísal na svoje konto iba víťazstvá. Jeho víťazné derby proti Ryanovi sme už spomínali vyššie. V strede turnaja si však vybral timeout, keď podľahol nielen neskoršiemu víťazovi, ale aj v nasledujúcej partii. Aj v tejto náročnej situácii zachoval chladnú hlavu a stíhaciu jazdu za medailami začal víťazstvom proti turnajovej jednotke a do konca turnaja stratil už iba jedinú remízu. V konečnom účtovaní sa nakoniec posunul na druhú priečku, so stratou pol bodu na celkového víťaza. Ku titulu vicemajstra SR v bleskovom šachu mu týmto gratulujeme!

Bleskový turnaj (89 hráčov): IM S.Sahidi 10,5b/13 2.miesto, C.R.Mészáros 7b/13 28.miesto (2.miesto v kategórii U15), Se.Sahidi 6,5b/13 44.miesto, Sh.Sahidi 5,5b/13 62.miesto

Výsledky na chess-results

073 074

075 076

077 078