Majstrovské podujatie družstiev starších žiakov sme nevynechali, keď otázny bol iba počet našich družstiev. Ten sa nakoniec ustálil na čísle tri a našu jedenástku doplnil na licenciu Igor Škreko z Modranky. Dlho sme premýšľali, ako poskladať zostavy jednotlivých družstiev, nakoľko forma jednotlivých hráčov v poslednom období výrazne kolísala a sobotňajšie výsledky jednotlivcov tiež urobili svoje. Rozhodnutie tak padlo až v nedeľu ráno a dalo by sa o jednotlivých obsadeniach šachovníc ešte dlho diskutovať, no napriek dosiahnutým nie ideálnym umiestneniam, asi by sme nemenili nič.

Céčko hralo v zložení Grétka (na poslednú chvíľu sa vymenila za Seara, ktorému v sobotu išla karta a získal titul), Shabir, Natálka a Miška. Ako nasadené štrnástky nemohli mať veľké oči, no mohli skúsiť zabojovať, odohrať kvalitné zápasy, prekvapiť favoritov a to nikdy nie je málo. V prvom kole však narazili ihneď na naše béčko a po rýchlych prehrách na posledných dvoch šachovniciach zápas zafinišoval dvoma remízami s výsledkom 1:3. Náladu si, podľa očakávania, napravili hneď v ďalšom kole, pri víťazstve 3:1. V zápase proti LŠŠ však ihneď ťahali za kratší koniec a jedinú remízu vybojovala na jednotke hrajúca Grétka. Nasledovali dva zápasy s papierovo vyrovnanými družstvami a oba skončili našou výhrou. Najprv vyhrali 3:1 s déčkom Doprastavu (vďaka darčeku, ktorý súper venoval Natálke) a následne rovnakým pomerom aj proti Modranke (kde však bol priebeh oveľa menej komplikovaný a súper v závere iba korigoval stav). Družstvo to vymrštilo až na priebežné neuveriteľné šieste miesto. Nasledovala síce studená sprcha 0:4 proti Reinteru, no v záverečnom kole nám prial žreb a tak sa dal očakávať posun nahor. Žiaľ jedinú slabšiu chvíľu si vybrala inak výborne hrajúca Grétka a pri prehre Mišky sme už nedokázali v zápase zvíťaziť. Ak by sa nám to podarilo, výsledkom by bolo neuveriteľné piate miesto, dokonca pred vlastným béčkom. Nakoniec, po remíze 2:2, však až záver prvej desiatky. Shabir s Miškou určite mohli počítať s výrazne lepším bodovým ziskom, no Grétka s Natálkou odohrali kvalitné výkony.

Béčko začalo už spomínaným víťazným derby proti céčku a v druhom kole proti favorizovanej Banskej Bystrici dlho živilo nádej na slušný výsledok. Sear síce pustil rýchlo pešiaka a súperka ho postupne prešla a Joni si krátko po otvorení naliezol do ťažkej pozície, no Lucka stála výborne a Ryan bojoval. Nakoniec z toho bola tesná prehra 1,5:2,5, keď Ryan otočil partiu a Lucka, napriek evidentnej snahe, nepridala viac ako remízu. Následná remíza proti céčku Doprastavu bola viac ako smutným výsledkom, keď Sear síce zbytočne prehliadol v otvorení figúru, no aj to ešte mohlo stačiť. Nevyužité šance Lucky a Joniho však už dali víťazstvu zbohom. Po výhre s béčkom LŠŠ nasledovala remíza s Nitrou, ktorá sa nám vzhľadom na priebeh zápasu musí máliť. Na posledných dvoch sme podľa očakávania zvíťazili, no pasívne hrajúcemu Searovi sa rozpadol nádejný betón a Ryan čary z druhého kola nezopakoval. Výhra proti Košiciam prekvapením určite nebola, no do záverečného kola nám vyžrebovala o medaile bojujúce áčko. O tom ale neskôr... Predbehnime sa a vyzdvihnime výkon Lucky, ktorá neprehrala ani partiu a nakoniec skončila na tretej šachovnici druhá. Joni chcel určite viac ako 4,5 bodu, Ryan po výbornom štarte isto taktiež a Sear si po sobotňajšom siedmom nebi prešiel nedeľným peklom.

Rovno skočme na prvé kolo, kde sme neverili vlastným očiam pri utrápenej výhre nad béčkom LŠŠ. Návrat do reality znamenalo až víťazstvo v druhom zápase a v treťom kole prišlo na prvé reálne lámanie chleba. Všetko sa vyvíjalo dokonale, keď Simonka po hrubej chybe súpera zvíťazila v miniatúrke a Maťo od úvodu diktoval priebeh partie. Igor z otvorenia čiernymi bez problémov vyrovnal, no potom sa dostal do ťažkej pozície a nakoniec kapituloval. Samko sa dostal do problémov už v otvorení, no súper šance nevyužil a remízové šance tak žili ešte veľmi dlho aj v koncovke ťažkých figúr. Konečných 2:2 tak bolo skôr stratou dvoch bodov ako ziskom jedného. Štvrté kolo proti Humennému bolo opäť v znamení výhry Simonky a nakoniec aj výhry Samka, aj keď ten si všetkých vychutnal, keď najprv s pešiakom navyše nastavil jednoťahovo figúru, aby vzápätí na konci urobila rovnakú hrúbku aj súperka. Pri remíze Maťa to znamenalo našu najtesnejšiu výhru, aj s výraznou pomocou Caissy. Piate kolo a výsledok 4:0 nemá zmysel komentovať, no šieste už áno. Maťo remizoval po obojstranne korektnom boji a podržal tak čierne figúry. Simonka skúšala rovnakými farbami od úvodu pritlačiť súperku (a išla pri tom až za hranu rizika), čo sa jej aj podarilo a mohla rozhodnúť útokom proti kráľovi. Viacero možností však vypustila a keď vzhľadom na priebeh ostatných partií mala na výber iba remízu a prehru družstva, alebo “all in“, riskla to a šialenosť jej vyšla. To však bolo z našej radosti všetko. Samko mal v prvej polovici partie celú kyticu možností, ako ju neprehrať (čo sa vzhľadom na vývoj ostatných šachovníc pýtalo), no všetkými pohrdol. Keď sa jeho prehra skombinovala s prehrou Igora (korektne obetoval kvalitu a tiež nevyužil množstvo možností ako mať iniciatívu, prípadne neprehrať), na svete bola nečakaná porážka nášho áčka. Skončila sa tým aj jedna unikátna séria, keďže sme v tejto súťaži dokázali odohrať od 3.6.2013 (Ružomberok) 55 zápasov bez jedinej porážky. Poďme však už ku spomínanému derby s béčkom. Zápas to bol ako vždy otvorený, nakoľko sa u nás inak nielen v slovenskej šachovej realite často obľúbená “tímová réžia“ nikdy netolerovala. Po korektnej remíze Lucky a Samka spáchal v otvorení hrubú chybu Joni a keď k nej pridal ďalší bod Igor, víťazstvo áčka bolo isté. Vzhľadom na ďalšie zápasy bolo jasné, že na striebro je nutná výhra Maťa, no ten ju napriek mnohým možnostiam nakoniec nepridal a po remíze a celkovej výhre 3:1 tím skončil tretí. To je však absolútne v poriadku, pretože ak to nedokážeme zvládnuť sami na šachovniciach, cennejší kov si jednoducho nezaslúžime. Jednoznačným lídrom tímu bola Simonka, ktorá splnila zadanie na výbornú a cez víkend tak nestratila ani jedinú remízu. Chalani striedali svetlejšie okamihy s tmavšími a viacero výborne rozohraných zápasov sa nám nepodarilo zvládnuť takticky. Na nové pravidlo “o bezmocnosti kapitána“ si tak budeme musieť rýchlo zvyknúť. Máme na to šancu opäť o rok.

MSR družstiev starších žiakov (18 družstiev): KŠN Bratislava A (I.Škreko 3,5b/7, M.Rak 4b/7, S.Havalda 4,5b/7, S.Bochničková 7b/7 - 1.miesto na 4.šachovnici) 16b/21 3.miesto, KŠN Bratislava B (C.R.Mészáros 3,5b/7, Se.Sahidi 2b/7, L.Strišková 5,5b/7 - 2.miesto na 3.šachovnici, J.Ďurana 4,5b/7) 11b/21 5.miesto, KŠN Bratislava C (G.Kapolková 4b/7, Sh.Sahidi 2,5b/7, N.Havaldová 4b/7, M.Šúňová 2b/7) 10b/21 10.miesto

Výsledky na chess-results

134 135

136 137

138 139

140 141

142 143

144 145

146 147

148 149

150 151

152

153