Pod taktovkou Prvej šachovej sa v Kežmarku konajú MSR v šachu jednotlivcov a našu účasť na nich zabezpečili Samir a Vladko, ktorí hrajú uzatvorený turnaj. V open turnaji máme prihlásenú päticu Emka, Grétka, Lucka, Simonka a Maťo.

Vladko zažil v úvodnom kole krst ohňom a neviedol si vôbec zle. Odvážna obeť pešiaka favoritovi spôsobila po nesprávnej reakcii problémy. Vyše tridsať ťahov bolo pozícia na tri výsledky, potom sa však veľmi rýchlo od Vladka odklonila a zvyšok partie bol už iba realizáciou veľkej výhody. Agresívna hra v druhom kole však zaznamenala prvé ovocie a prekvapujúco relatívne bezproblémové víťazstvo nad veľmi skúseným veľmajstrom. V tretej partii sa konalo klubové derby a do tretice to bol Vladko, kto kormidloval priebeh partie. Obojstranne korektná hra viedla do remízovej koncovky, v ktorej urobil Samir hrubú chybu, no ostala nepotrestaná. Prvá tretina tak bola v podaní Vladka ukončená nad plán, verili sme, že vo zvyšných dvoch kvalitu hry udrží. Zaujímavá partia štvrtého kola sa skončila remízou po vyčerpaní všetkých možností vo vežovej koncovke. V piatom kole sa tak uskutočnil súboj dvoch hráčov s takmer identickým ratingom a s dvoma bodmi na konte. Po otvorení sa súper zle zorientoval a slabým b2-b4 dal Vladkovi do ruky výraznú výhodu. Ten však o desať ťahov súperovi vrátil darček aj s úrokmi a bolo po partii. V šiestom kole ho čakal posledný z veľmajstrov a evidentne ho ešte strašila nevyužitá možnosť z predchádzajúcej partie. Po bezkrvne zahranom otvorení súper dostal bod ako na tácke a skúsene si ho postrážil. Ostávajú ešte tri kolá a stať sa ešte môže naozaj všetko. Siedme začal čiernymi veľmi nádejne, keď pri existencii rôznofarebných strelcov mal jednoznačne bezpečnejšieho kráľa. Vlažná hra však spôsobila najprv vyrovnanie a neskôr dokonca aj obrat. Súper však v časovej tiesni tiež nenašiel správny postup a partia sa skončila remízou opakovaním ťahov. V ôsmom kole mal opäť čierne a oproti sebe nasadenú turnajovú dvojku. Favorit si udržiaval na pohľad príjemnú pozíciu s drobnou výhodou, no reálne bola partia vždy najbližšie ku remíze. V koncovke našiel Vladko dostatočnú protihru a bod sa tak delil. V záverečnom kole to chvíľu vyzeralo, že v boji rôznofarebných strelcov by mohol byť úspešnejší ten Vladkov, súper však partiu bezpečne udržal v neutrálnych vodách. Výsledných 3,5 bodu je presne podľa papierových predpokladov. Škoda nevyužitých šancí pretože okrem šiesteho kola boli šance v každej jednej partii. Ďalší silný turnaj mu však určite pomohol zoceliť sa v ťažkých bojoch a náročná sezóna sa blíži...

Samir v úvodnej partii o všetkom rozhodol prakticky už krátko po otvorení, kde získal výraznú pozičnú výhodu. Po zisku slabého pešiaka c6 bol zvyšok už iba vecou techniky. V druhom kole však jeho súper stavil bielymi najmä na bezpečnosť a celý čas ho k ničomu nepustil. Skôr naopak, v koncovke ľahkých figúr sa dalo hrať iba na dva výsledky. Remíza bola preto v poriadku. Jeho tretie kolo a klubové derby sme už spomínali. V ďalšom ho čakal zatiaľ obetný baránok turnaja a verili sme, že sa na šachovnici naplnia papierové predpoklady. To sa aj stalo skutočnosťou, keď priebeh partie bol až príliš jednoznačný a tak jednoduchú výhru isto nečakal ani sám Samir. V ďalšom kole prišlo pravdepodobne predčasné finále, nakoľko sa bielymi stretol s lídrom turnaja, ktorý mal zatiaľ plný počet bodov. Od úvodu partie bolo všetko až šokujúco jednostranné, škoda že Samir viackrát pohrdol aktívnejšími možnosťami, ktoré by znamenali relatívne rýchly koniec a posun na čelo turnajovej tabuľky. Séria nepresností a chýb pozíciu sploštila do výslednej remízy, čo je vzhľadom na priebeh partie a vývoj turnaja žalostne málo. Na ľútosť nemal čas a druhú tretinu turnaja potreboval zabodovať. Sicílska obrana mu však neposlúžila, keď celý priebeh partie bol iba na jednu bránu. Z možného boja o zlato tak zrazu bol boj o medailu, kde v poslednej tretine turnaja musel dohnať stratu pol bodu. Začal výborne, keď v súboji dvoch hráčov s medailovými ambíciami dokázal jeho jazdec prevýšiť troch pešiakov súpera a v koncovke zaznamenať veľmi cenný bod. V ôsmom kole ho tak čakal súboj druhého s tretím a boli sme zvedaví, či si so súperom ušetria sily na posledné kolo, alebo sa niekto z nich výrazne priblíži ku zisku medaily. Realitou sa stala druhá možnosť a víťazom bol práve Samir! Pasivita súpera nemala nárok na úspech, aj keď Samir mohol isto rozhodnúť aj skôr. V deviatom kole mohol pomýšľať aj na boj o víťazstvo v turnaji, súper však zvolil príliš bezpečný variant a za celú partiu ho prakticky ku ničomu nepustil. Po nerozhodnom výsledku z toho bolo nakoniec striebro. Ku zisku cenného kovu a titulu vicemajster Slovenska mu gratulujeme! Krôčik po krôčiku sa blíži ku hranici 2500 a veríme, že ju v nasledujúcej sezóne prekoná, ideálne aj s nejakou veľmajstrovskou normou, v ideálnom prípade aj s dvoma.

Uzatvorený turnaj (10 hráčov): IM S.Sahidi 6b/9 2.miesto, FM V.Bochnička 3,5b/9 8.miesto

Výsledky na chess-results

Grétka v úvodnom kole nerozohrala svoje figúry proti Drakovi ideálne, no napriek tomu sa dostala do vyrovnanej koncovky. V nej však favoritovi nakoniec bod odovzdala. Z víťazstva sa však mohla tešiť už v ďalšom kole, kedy sa hra veľmi dlho pohybovala v úrovni roviny, no prechod do jazdcovej koncovky znamenal rýchlu výhru. Tematickú, na vzdialenejšieho voľného pešiaka. V treťom kole sa na šachovnici opäť ocitla štruktúra Draka a katastrofa nabrala rýchly spád. Do svojho šachového to-do listu by si tak mohla dať mrknúť sa práve na toto otvorenie podrobnejšie. Vo štvrtom kole ju čakalo už spomínané remízové derby s Luckou a následne mala ďalšieho veľmi známeho súpera. Favorit zahral veľmi vlažnú partiu a po dobrom výkone sa ocitla na hrane výhry, respektíve už za ňou. Víťazný gól však nestrelila a uspokojila sa s remízou. V ďalšom kole by isto celkom rada zabodovala naplno, to by však musela zahrať otvorenie aspoň o niečo lepšie (možno opäť priestor na zápis do to-do listu) a vzhľadom na priebeh partie zaslúžene súperovi podľahla. V siedmom kole bola jasnou favoritkou a akýkoľvek iný výsledok ako jej víťazstvo by bol obrovským prekvapením. Po partii na jednu bránu sa mohla chytiť a pokúsiť sa posunúť opäť vyššie. Najmä keď súper zatiaľ na turnaji, najmä v jeho druhej polovici, pôsobil odovzdaným dojmom. A nebolo tomu inak ani vo vzájomnej partii, celozápasovú prevahu však vyriešila zbytočne uzatvorená remíza. Urazená Caissa zasadila úder hneď v ďalšom kole, keď nezvládnuté otvorenie súperovi nahralo a ďalšie chyby dokázal využiť a bodoval naplno. Výkon bol priemerný, škoda však množstva nevyužitých šancí. Priveľa dobrých pozícií skončilo remízou, resp. dokonca prehrou. A priveľa partií bolo zle rozohraných. Rezerva je tak ešte stále obrovská.

Maťo dal o sebe vedieť hneď v úvodnej partii, kedy sa mu podarilo obrať o pol bodu nasadenú turnajovú trojku a to je určite úspech. V druhom kole však nepotrestal “freestyle“ ďalšieho favorita a v divokej partii prehral. Nie celkom jasný bol dôvod nerozhodného výsledku v partii tretieho kola, kedy na súpera od úvodu partie tlačil a keď konečne dosiahol jasnú výhodu a dva čierne kone boli zrelé do klobás, partia sa skončila. Vo štvrtom kole tak nastupoval na partiu s úplne jednoznačným cieľom a ukončil ju v sedemnástom ťahu. V piatom kole určite chcel na túto výhru nadviazať a keď v koncovke súperka neopatrne vytesnila svoju vežu na e5, nebol od bodu ďaleko. Chcelo to však využiť ofsajd veže a obsadiť stĺpec „c“. Partia namiesto toho pokračovala v pokojnom tempe a skončila remízou v jazdcovej koncovke. V šiestom kole ho čakal ukrajinský súper, ktorý už trikrát uhryzol favoritov a tak bol zdravý rešpekt určite na mieste. V koncovke ťažkých figúr sa Maťo ocitol v privyhranej pozícii a ani prechod do vežovky nebol úplne nehrateľný, no po výmene pešiaka „b“ šance zmizli a remíza bola najreálnejším výsledkom. V siedmom kole by sa určite rád bielymi chytil na prípadný záverečný finiš, na to by však potreboval prísnejší pohľad a širšie lakte. Trestuhodné zbavenie sa dvojice strelcov viedlo k remízovému výsledku. V ďalšom derby Interchessu si opäť vybudoval výhodu, realizácia však opäť pokrivkávala a výsledkom bola ďalšia remíza. Podobným scenárom celý turnaj zakončil v deviatom kole, kedy mal opäť od úvodu výhodnejšiu pozíciu a ešte aj v záverečnej pozícii je remíza skôr darčekom pre súpera. Prečo ich bolo sedem, to vie aktuálne asi iba Maťo sám. Platí tak pre neho rovný záver, ako u Grétky. Obrovská rezerva a festival premárnených príležitostí.

Simonka úvodnú rolu favoritky zvládla, aj keď nám ostáva veriť, že v ostatných kolách to celé bude iba lepšie. V druhom kole favorizovanému francúzskemu súperovi obetovala pešiaka, no kompenzácia postupne vyprchala. V tretej partii zariskovala oslabením pešiakovej štruktúry s cieľom otvorenia stĺpca proti súperovmu kráľovi. Súperka sa však pri hľadaní správneho plánu stratila a o pár ťahov sa stratila aj jej figúra. Vo štvrtom kole čelila veľmajstrovi a pred partiou sme verili, že jej forma bude v ďalších dvoch tretinách turnaja postupne rásť. To sa aj stalo skutočnosťou, pretože v partii bola jasnému favoritovi vyrovnanou súperkou, pričom siahala minimálne na remízu. Prehru mohla hodiť za hlavu už v ďalšom kole, no dlho to skôr vyzeralo na natiahnutie série. Súper však po zisku pešiaka a kvality pripustil zbytočnú protihru a nakoniec prišiel o všetko. V šiestom kole čakalo Simonku klubové derby s Emkou a chvíľu to vyzeralo na vyrovnaný boj, no po vážnej chybe na seba privolala drvivý útok a partia tak bola doslova na jednu bránu. V siedmom kole hrala s ukrajinským súperom, ktorému hráči Interchessu zatiaľ bodovo chutia a mohla jeho sériu zastaviť. V rozhodujúcom okamihu však nepritlačila a dokonca dovolila prebrať iniciatívu súperovi. Našťastie ten sa uspokojil s nerozhodným výsledkom. V ôsmom kole ju čakalo Interchess derby a po prvých ťahoch by si na ňu nevsadil asi nik. Keď to na dámskom krídle bolo rozhodnuté, využila svoju jedinú možnosť a súper sa, po jej nástupe na kráľovskom krídle, veľmi rýchlo poskladal. Záverečná partia bola ukážkou tých pred ňou. Veľmi dobré fázy, kombinované s tými horšími. Celozápasová prevaha a prinútenie súpera ku výhre isto nie je niečo, čo mala v poslednom kole na pláne. Na lepší výsledok však treba byť presnejší a prísnejší.

Lucka v úvodnom kole získala lepšiu pozíciu a v koncovke ťažkých figúr dokázala prísť až na hranicu výhry, jeden ťah však všetko zmaril a bola z toho celkom zbytočná remíza. V druhej partii mohla byť naopak za remízu vďačná ona. Toľko sa snažila, až mohla byť rada, že súper bol milostivý. V treťom kole nereagovala správne na súperov bočný variant a dostala sa do mierne horšej pozície. Keď to už vyzeralo, že partia skončí treťou remízou, vo štvorvežovej koncovke prišla hrubá chyba a s ňou prakticky koniec partie. Vo štvrtom kole ju čakalo derby s Grétkou a napriek evidentnej snahe vybojovať prvú výhru, čierne hradby odolali. Do pätice všetko dobré. Od úvodu partie sa všetko vyvíjalo v jej prospech a ani súperov zúfalý pokus o útok ťažkými figúrami jej nezabránil skórovať naplno. V šiestej partii ju tak čakalo derby dvoch Lucií, kde si však tá česká nedala pozor na svoje kráľovské krídlo a výpad jazdcom prakticky rozhodol partiu. Po druhom víťazstve v rade sa Lucka posunula opäť vyššie a dnes ju čaká turnajová osmička a verili sme vo víťazný hetrik. Pri väčších ambíciách by asi ani nebol ďaleko, Lucka však vsadila na istotu a súpera bez problémov odremizovala. Následne mala pred sebou čiernymi výzvu v podobe nasadenej trojky turnaja, no proti dvojitému fianchettu postavila príliš pasívnu výstavbu a súper jej nedal najmenšiu šancu. V záverečnej partii naopak od úvodu tlačila Lucka a keď súper prišiel pri prechode do vežovej koncovky o pešiaka, stačilo si postrážiť technicky vyhranú pozíciu. Odohrala tak turnaj dvoch polčasov. Kým v prvom to bolo na bielu zástavu, v druhom sa dokázala zdvihnúť a zabojovať. A to nie je málo. Platí však to isté, ako u Simonky.

Emka v úvodnom kole odohrala partiu tak mäkko, ako keby ju ani nechcela vyhrať a tak jej nenasadený súper bezpečne udržal remízu. V druhom kole čakala na súpera márne a na konto si pripísala bod zadarmo. V tretej partii dokázala čiernymi remizovať s turnajovou sedmičkou a následne mala vrátiť súperovi požičané za Lucku. To naplnila do bodky, keď biela pešiaková lavína bola o poznanie nebezpečnejšia ako tá čierna.  V piatom kole ju tak čakala čiernymi turnajová šestka. Úvod bol viac ako veľmi rýchly a z prípravy prakticky vyrovnala hru. Potom však v ďalšom priebehu nevyužila viaceré možnosti a nakoniec sa z výhry tešil súper. Derby šiesteho kola so Simonkou sme už spomínali a vďaka nemu sa vytiahla na delenie štvrtej priečky a partii s turnajovou dvojkou. V nej dlho držala rovnováhu, no s klesajúcim časom a narastajúcou pasivitou prišli chyby a o výsledku bolo rozhodnuté. V ôsmom kole by sa prípadnou výhrou výrazne posunula k zisku medaily, ale zvolená výstavba nemohla otriasť čo ako pochybným variantom súperky. Keď sa k tomu pridali nevyužité taktické šance a následne aj ďalšie chyby, poľská hráčka mala k dispozícii viacero mečbalov. Nevyužila však žiaden a partia skončila remízou. V záverečnom kole, a priamom súboji o ženské medaile, si od úvodu udržiavala prevahu a v koncovke mohla rozhodnúť. V rozhodujúcom okamihu však nezvolila správne pokračovanie a partia skončila nerozhodne. Nakoniec to Emke stačilo na zisk titulu vicemajsterka Slovenska, k čomu jej, rovnako ako vyššie Samirovi, gratulujeme! Tak ako u ostatných, výkonom to nebolo žiadne terno, no výsledok sa určite počíta a uvidíme ako naň naviaže na MS junioriek v Taliansku. Taktiež touto cestou gratulujeme aj Janke ku tretiemu miestu v rovnakej kategórii.

Open turnaj (37 hráčov): E.Walter 5b/9 10.miesto (2.miesto v kategórii žien), L.Strišková 5b/9 15.miesto, S.Bochničková 4,5b/9 17.miesto, M.Rak 4,5b/9 18.miesto, G.Kapolková 3,5b/9 28.miesto

Výsledky na chess-results

031 049

032 050

043 044

045 046

047 048

051 052