Po covidovej pauze sa obnovila tradícia obľúbeného bratislavského podujatia a veríme, že sa mu postupne prinavráti stratená sláva z minulosti. Očakávali sme na ňom aj našu účasť a medzi okrúhlou 50-tkou sme mali dve želiezka v ohni, v podobe Joniho a Ryana.

Joni si v úvodnom kole podľa očakávania pripísal výhru, no v druhom bol nad jeho sily veľmi skúsený súper. Bombou bolo tretie kolo, kedy si za opasok zavesil skalp turnajovej štvorky a postaral sa tým o jedno z najväčších turnajových prekvapení. Následne ho čiernymi nemalo čakať nič ľahké, aj keď výhra s favoritom môže dávať krídla. Bolo potrebné ostať pri zemi, ale nie na šachovnici, kde Joniho figúry sotva opustili základný rad a kráľ s dámou si vymenili svoje počiatočné miesta. Prehra krutá, no plne zaslúžená. Reparát v piatej partii vyšiel a tak v šiestom kole mohol skúsiť pomstiť Ryana. Nečakalo ho však nič ľahké a aj konečná remíza je pre neho cenná. V záverečnom kole sa tak konalo klubové derby, no to je asi posledná vec, ktorú si obaja priali. Joni si bielymi udržal stopercentnú bilanciu, vďaka výhre sa posunul na výborné dvanáste miesto a s RP 1972 si do ratingu pripísal 80 bodov.

Ryan sa v úvodnom kole vytrápil, keď súper mohol vo vežovej koncovke zachrániť nerozhodný výsledok. Rolu favorita zvládol aj v druhom kole a v treťom sa mu podarilo vybojovať čiernymi figúrami slušnú remízu. Očakávali sme, či dnes nadviaže, v neľahkom zápase, na sériu bez prehry. Ryan sa do súpera pustil odvážne a od úvodu útočil, obetoval aj pešiaka a jeho figúry zaujali aktívne pozície. Súper sa však veľmi šikovne bránil a bielym figúram postupne došla šťava a postupne klesala aj ich početnosť. Pekná partia s nešťastným koncom. V piatej partii tak nastal čas na reparát a ten bol úspešný. Partia však končila jedna z posledných. Posledné dve kolá mu však nevyšli podľa predstáv, keď ich začal súbojom proti turnajovej trojke, kde sa mu bielymi zabodovať nepodarilo a následne nebodoval ani v už spomínanom derby. S osemnástym miestom a RP 1779 tak isto nebol spokojný.

Na záver iba jedna zaujímavosť. Nepamätáme si turnaj, kde by pred jeho posledným kolom nebolo žrebovaných 16% (8 z 50) štartovej listiny a ďalšia trojica by neprišla na posledné kolo. Takto sa návrat slávy z minulosti, spomínaný v úvode článku, určite nepodarí realizovať.

Open turnaj (50 hráčov): J.Ďurana 4,5b/7 12.miesto, C.R.Mészáros 3,5b/7 18.miesto

Výsledky na chess-results

029 030

041 042