Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Medzinárodného uzatvoreného turnaja s možnosťou bojovať o veľmajstrovskú normu sa koncom školského roka zúčastní v Prahe Samir. Ten si vyslúžil nomináciu nielen výbornými výkonmi v poslednej dobe, ale aj účasťou v družstve ŠK Dopravní podnik Praha, ktoré si vybojovalo postup do Českej extraligy.

V úvodnej partii Samir absolvoval malý maratón, keď sa skončila ako posledná zo všetkých hraných. Do tabuľky si zapísal čiernymi figúrami remízu a do turnaja tak vstúpil úspešne. Druhá partia prebiehala v pozičnom duchu a dlho bola vyrovnaná, no v poslednom ťahu pred časovou kontrolou Samir urobil rozhodujúcu chybu a misky váh definitívne naklonil na stranu súpera. V treťom kole sa čiernymi dostal do problémov už krátko po otvorení, no nakoniec sa mu podarilo vybojovať remízu vo vežovej koncovke. Plného bodového zásahu sa tak dočkal až vo štvrej partii, kde súpera postupne pomaly utlačil v koncovke. Vzápätí však v piatom kole pridal na svoje konto aj druhú výhru v rade, keď si v koncovke ľahkých figúr počkal na chybu súpera a dostal sa tým do lepšej polovice celkového poradia. Remíza v šiestom kole bola zatiaľ jeho jedinou kratšou partiou, no po nevydarenom začiatku s ňou mohol byť nadmieru spokojný. Tromfy totiž držal v rukách jeho súper. Do poslednej tretiny turnaja tak vstupoval s nutnosťou zisku dvoch bodov, aby získal normu medzinárodného majstra. Priebeh partie dlho diktoval najmä súper, ale v 37.ťahu zaváhal. Samir žiaľ ponúkanú šancu nevyužil a partia tak skončila remízou, znamenajúc priebežný posun na tretiu priečku. V predposlednom kole sa na neho vyrútil súper obeťou figúry v Kráľovskom gambite, ktorá nemá dobrú povesť. Otázkou ostáva, či sa chcel zúfalo odraziť z poslednej priečky v tabuľke, alebo dúfal, že sa Samir zamotá. To sa ale nestalo, Samir čiernymi pozbieral darované a presnou obranou nedal svojmu súperovi najmenšiu šancu na prípadné komplikácie. V poslednom kole mu stačila bielymi remíza a keďže súper si mohol remízou zabezpečiť víťazstvo v turnaji, partia trvala veľmi krátko.

Pre Samira znamenala nielen konečnú tretiu priečku, ale najmä zisk jeho prvej normy medzinárodného majstra (ktorá je zároveň taktiež prvou v histórii KŠN). Gratulujeme a veríme, že sa k nej čoskoro pridajú ďalšie.

GM turnaj (10 hráčov): FM S.Sahidi 5,5b/9 3.miesto (zisk 1.normy IM)

Výsledky na chess-results

882 883

906 907