Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Počas prvého marcového víkendu sa v Nitre uskutočnil turnaj so zápočtom na fide elo, s obmedzením účasti pre hráčov do ratingu 2200 a menej. Reprezentovali nás Maťko, Miška, Natálka, Ryan a Samko a turnaj mohli brať ako jeden z testov pred blížiacimi sa aprílovými MSR mládeže.

Miška zahrala prvú partiu pekne, keď do vežovej koncovky vstupovala iba s dvoma pešiakmi menej. V druhej bol súper oveľa razantnejší a nedal jej najmenšiu šancu, no v treťom kole sa schyľovalo ku prekvapeniu. Na šachovnici bola výhra, no ako to už býva, partia sa niekoľkokrát otočila a nakoniec sa v závere tešil súper. Čo nevyšlo v treťom kole, vyšlo v nedeľu ráno. V záverečnej pozícii sa Miškin kráľ aktívne zapojil do útoku na súperovho a napriek materiálnej nevýhode bol na scéne mat. V piatom kole sa jej nadviazať na výhru nepodarilo, ale rozhodne bol pre ňu tento turnaj obrovskou skúsenosťou.

Maťko v úvodnej partii preukázal súperovi až priveľký rešpekt, keď namiesto aktívnych ťahov napred takmer celú partiu cúval. Svoje tancovanie strelcami v rytme Sf4-Sg5 resp. Sd6-Se7 hádam obaja nechápu doteraz J V druhom kole zahral opatrne aj otvorenie, no súperka si nedala pozor a prišla o strelca. Od toho momentu hral veľmi dobre a dal jej pramálo šancí na zmenu výsledku partie. Posledné sobotné kolo urobil nevýhodnú výmenu dvoch aktívnych ľahkých figúr za vežu a pešiaka a súperka ho postupne pretlačila. V nedeľu sa mu s papierovými favoritmi bodovať nepodarilo a tak ostal na jednom bode. No ani jedného súpera nemal oddychového a tak sa rozhodne na nudu sťažovať nemohol.

Natálka v úvode narazila na turnajovú šestku a z otvorenia prešla do horšej pozície. Materiálne sa síce dlho držala, no súper pomaly svoju pozičnú výhodu postupne navyšoval a nakoniec zvíťazil. V druhom kole získala krátko po otvorení centrálneho pešiaka, no realizácia výhody mala ďaleko od ideálu a súper niekoľko šancí potrápiť ju viac. Nevyužil však ani jednu jedinú. Tretie kolo sa nieslo v znamení rodinného derby so Samkom a opäť malo tradičný priebeh, keď sa papierovo slabší hráč poddá „bez boja“ tomu silnejšiemu. Pre Natálku škoda, lebo Samko ani zďaleka nebol na tomto turnaji vo forme. Vo štvrtom kole dokázala aj druhý raz víťazstvom potvrdiť papierové predpoklady. Za partiu posledného kola si zaslúži pochvalu, kedy ju súper dokázal zlomiť až po 2,5 hodine hry.

Samko odohral zvláštny turnaj. V prvom kole nemal s víťazstvom najmenšie problémy a možno aj to mu čiastočne uškodilo. V nasledujúcej partii totiž v bleskovom tempe dostal bielymi veľmi zlú pozíciu a prehral prakticky bez odporu, po hre na jednu bránku – tú jeho. Tretie kolo s Natálkou sme už spomínali. Vo štvrtom kole mal opäť niekam naponáhlo, napriek tomu, že súper bol z kategórie vysoko náročných. V piatom kole tak odohral jedinú „normálnu partiu“, kedy sa síce vytrápil, ale nakoniec svojho súpera zdolal po dva aj štvrť hodine hry. Ja paradoxné, že bojujúc v ligových zápasoch na druhej šachovnici dokáže so silnejšími súpermi podať diametrálne odlišný výkon, ako tomu bolo počas víkendu v Nitre. Turnaj odohral veľmi efektívne, keď za svoju snahu dosiahol asi maximálny možný počet bodov.

Ryan v prvom kole rozohral proti výraznej favoritke otvorenie veľmi opatrne a dostal sa na hranicu prehry, priam až za ňu. Súperka však reagovala tak nepresne, že dostal šancu zachrániť partiu a tú v pešiakovej koncovke využil. Nečakaný darček bohužiaľ vrátil aj s úrokmi hneď v ďalšom kole, kedy mu ani traja pešiaci navyše na výhru nestačili a v záverečnej koncovke rôznofarebných strelcov s pešiakom navyše rezignoval až príliš skoro. V treťom kole obetoval bielymi pešiaka za rýchly vývin figúr, no nereagoval presne a partia prešla do koncovky s vyrovnaným materiálom. V nej však dokázal zvíťaziť a skalp proti aktuálnej majsterke SR, aj keď do 8 rokov, sa jednoducho počíta. Vo štvrtom kole utrpel jedinú prehru v turnaji, no jeho súper ho celý odohral na veľmi vysokej úrovni. Výhrou partie záverečného kola sa dokonca dokázal dostať do prvej polovice tabuľky  a do svojho ratingu pridal 79 bodov a podal výborný výkon, tesne pod hranicou 1500.

Open turnaj (60 hráčov): C.R.Mészáros 3b/5 24.miesto, S.Havalda 3b/5 25.miesto, N.Havaldová 2b/5 38.miesto, M.Šúň 1b/5 54.miesto, M.Šúňová 1b/5 58.miesto

Výsledky na chess-results

509 510

511 512

513 514