Neďaleko hraníc s Českom sa koná ďalší ročník šachovej Mitropy a v meste Apolda, ktoré je správnym centrom okresu Weimar. My na ňom máme svoje zastúpenie aj tento rok, keď nás v družstve žien reprezentuje Emka a v open súťaži Samir s Vladkom.

V úvodnom kole sa predstavili v zápase proti Maďarsku, kde boli šance oboch strán 50 na 50. Vladkovi sa čiernymi podarilo pri jeho premiére na tomto podujatí remizovať, kým Samir na jednotke zvíťazil. Družstvu tak pomohli ku cennej úvodnej výhre. V druhom kole ich čakal zápas proti Chorvátsku, kde boli šance oboch tímov absolútne vyrovnané, no naši ich doslova zničili v pomere 3,5:0,5, keď naplno zabodoval Samir aj Vladko. V treťom kole ďalší vyrovnaný zápas už žiaľ naši prehrali a Samir odišiel od šachovnice prvý raz zdolaný, kým Vladko pauzoval. Všetko si vynahradil v následnom súboji s jednoznačne favorizovaným Nemeckom, keď prvý raz vo vážnej partii zdolal hráča 2600+. Žiaľ Samir podľahol ďalšej nemeckej hviezdičke a družstvo napokon tesne podľahlo adeptom na víťazstvo v turnaji. V piatom kole si obaja zahrali proti hrateľnému Slovinsku a verili sme, že tím sa opäť naladí na víťaznú vlnu. Žiaľ nestalo sa tak a v šiestom kole prišla nakladačka vo federálnom derby s Českom. Pred záverečnou tretinou turnaja tak, napriek skvelému úvodu, museli útočiť zo zadných pozícií. V siedmom kole nastúpilo Taliansko s troma veľmajstrami a zvíťazilo 3:1 Samirovi sa na jednotke čierne figúry ustáť nepodarilo, Vladkovi na trojke áno. Vo ôsmom kole však naplno zabrali proti Rakúsku, keď obaja bielymi vyhrali a prispeli tak výraznou mierou k výhre družstva 2,5:1,5. V poslednom kole ich čakajú reprezentanti krajiny helvétskeho kríža, ktorí sú zatiaľ na druhom mieste. Zápas vyzeral byť papierovo vyrovnaný a tak sme držíme palce, nech družstvo ukončí turnaj tak, ako ho začalo – dvoma výhrami. Vladko zvládol na štvorke bielymi skúseného rutinéra a Samir za stavu 2:1 v náročnej pozícii pod tlakom dlho odolával. Súper nakoniec nenašiel spôsob jeho ďalšieho pozičného týrania a Samir zachránil remízu a družstvu štvrtú výhru a konečné šieste miesto. S bilanciou 3,5/8 určite nebude spokojný, na druhej strate napriek štyrom prehrám v rade, rating nestratil. A to sa naozaj často nestáva. Vladko zahral perfektný turnaj a performance 2566 a 5,5/8 sú naozaj viac ako krásne. S veľmajstrami dokonca uhral 2,5/3. Veru veľmi vydarená premiéra na Mitrope!

Open (10 družstiev): Slovensko (1.šachovnica – IM S.Sahidi 3,5b/8, 4.šachovnica – FM V.Bochnička 5,5b/8) 8b/18 6.miesto

Výsledky na chess-results

Úvodné kolo ženy nepostavili najvyššie nasadenú hráčku a tak sa Emka ocitla na jednotke. Žiaľ nepodarilo sa zabodovať ani jej a ani družstvu a ocitlo sa na opačnom konci tabuľky ako mužská časť osadenstva. V druhom kole ich síce čaká o niečo jednoduchší súper ako v tom úvodnom, no Emka na jednotke opäť nemala na ružiach ustlané. Družstvo prehralo najtesnejším rozdielom a rovnaký výsledok sa udial aj v treťom kole, kedy Emka pauzovala. Vo štvrtom kole naše získali prvý bod, keď remizovali vedúcim Nemeckom. Verili sme, že po „veľkej rošáde“ sa Emka chytí. Turnaj je krst ohňom ako sa patrí, ale zbrane ešte určite skladať netreba. Po tesnej prehre tímu, kedy čiernymi na jednotke udržala favorizovanú súperku (a to nebola bez šancí na výhru, keď mala počas partie aj pešiaka navyše) sa jej podarilo zvíťaziť proti Česku. Družstvu tak pomohla ku zisku druhého zápasového bodu a do poslednej tretiny turnaja vstupovali ženy z rovnakej priečky ako muži. V tesnom zápase napokon favoritkám podľahli najtesnejším rozdielom, keď Emka dlho držala prvú šachovnicu, no extrémne skúsenej súperke nakoniec podľahla. Všetko si síce vynahradila v zápase proti Rakúsku, keď svoje piate čierne figúry v rade dokázala pretaviť do druhej výhry a v ôsmom kole doplnila luxusnú bilanciu KŠN na 3/3. Výsledok družstva však ostal rovnaký. V poslednom zápase proti švajčiarskemu družstvu budú mať šancu odlepiť sa na poslednú chvíľu od tabuľkového dna. Emku čakal súperka, ktorá mala dovtedy fenomenálnu formu a bilanciu 7/8 si isto chcela ešte vylepšiť. Čo viac však chcieť ako motiváciu? Nakoniec zvolila bielymi bezpečnejší postup a súperku bez väčších problémov udržala na uzde. Družstvu pomohla ku tretej remíze, no celkovo to znamenalo olemovanie tabuľky zospodu. Z celkovou bilanciou však nakoniec nemusí byť nespokojná a nebyť úvodných kôl, vyzeralo by to ešte sympatickejšie.

Woman (10 družstiev): Slovensko (2.šachovnica – WFM E.Walter 3b/8) 3b/18 10.miesto

Výsledky na chess-results

Obom družstvám ste mohli fandiť na: web Mitropa Cup 2024

212 213

214 219

220 221