Pražský šachový festival bol podujatím zloženým z mnohých turnajov a tak si zo širokej ponuky vedel vybrať naozaj každý. Ešte viac rozširoval bohaté turnajové možnosti v prvý marcový týždeň, pričom z nich bol voľbou zo suverénne najsilnejšou štartovou listinou. Kto teda hľadal kvalitu, išiel do Prahy a od nás tento scenár zvolili Lucka a Joni.

Lucka v úvodnom kole ťahala za kratší koniec, keď bielymi čelila tureckému medzinárodnému majstrovi a nebola ďaleko od bodu a ku remíze úplne na dosah. Ako sa žiaľ ukázalo, išlo o zlomový okamih turnaja. V druhom kole trochu nečakane remizovala s domácim hráčom a do tretice sa tiež netešila z víťazstva. Je však nutné dať kredit obom súperom, že odohrali kvalitné partie. A ako to v takýchto situáciách stáva aj silnejším a skúsenejším, padla na ňu deka. Prišli elementárne prehliadnutia a do šiesteho kola mala na konte iba chudobné tri remízy. V záverečnej tretine tak bojovala o česť, viac sama so sebou ako proti svojim súperom. Siedme kolo skončilo jej prvou výhrou, v ôsmom výsledok zopakovala a v deviatom zavŕšila víťazný hetrik. Papierovo ju to vynieslo do stredu tabuľky, aj keď je jasné, že výkonovo to, vzhľadom na silu súperov, malo viac ako ďaleko od ideálu. Ako pozitívum si vieme do budúcnosti vziať to, že zbrane predsa len nezložila. A veríme, že na tom, ako sa po tvrdej rane prebrať z knockoutu skôr, ešte spoločnými silami zapracujeme. Že Luca? ;-) Ak by sa to podarilo, tento turnaj budeme napriek všetkému, ako zlomový moment, nakoniec hodnotiť pozitívne.

Joni v prvom kole bielymi nezabodoval proti mongolskému FM, no následne zvládol povinnosti favorita a po výhre ho v treťom kole čakal domáci FM. Verili sme, že by mohol byť z kategórie hrateľných a Joni nám to dokázal. Po výhre remizoval proti skúsenej talianskej IM a následne neprehral ani s ďalším favoritom. V šiestom kole márne čakal na svoju titulovanú indickú súperku a bod bez boja ho vyniesol až na 36.šachovnicu. Na nej sa mu ďalšie prekvapenie v poradí nepodarilo, no poľský FM určite nebol ľahkým sústom. V ôsmom kole ho čakala nemecká prekážka, ale aj tentoraz sa ukázal súper v konečnom výsledku nad jeho sily. V záverečnom kole tak bojoval o to, aby Prahu neopúšťal s „veľkou rošádou“. Vzhľadom na dovtedajší priebeh turnaja by to bolo asi až príliš kruté. Po päťhodinovom boji dokázal s poľským favoritom remizovať a turnaj zakončil s polovičným bodovým ziskom, no aj s výkonom cez 2000. Odohral kvalitný turnaj, keď až osem jeho súperov malo rating vyšší o minimálne 200 bodov.

Turnaj D (267 hráčov): J.Ďurana 4,5b/9 115.miesto, L.Strišková 4,5b/9 147.miesto

Výsledky na chess-results

246 247

248 249