Už na začiatku nového roku si svoju aktuálnu formu testovala v Prahe trojica našich hráčov v turnaji A - Grétka, Joni a Lucka. Všetko prebiehalo pod dohľadom IM Sergeja Berezjuka. Ako sa našim darilo?

Joni v prvom kole zvládol nemeckú prekážku a Caissa mu do druhého kola dala ďalšiu. Svojho krajana však pomstila nasadená turnajová dvojka – veľmajster Poetsch. V treťom kole mu žreb prisúdil derby Interchessu a dokázal v ňom zvíťaziť. Vo štvrtom však už bielymi nie, keď sa so súperom rozišiel zmierlivo. V piatej partii ho čakala poľská súperka a výsledok bol identický. Žiaľ prišla séria dvoch prehier a po nech sa prepadol do druhej polovice tabuľky. Dnes sa môže pokúsiť o návrat do stredu tabuľky proti svojej gruzínskej súperke. Tá bude už štvrtou v turnaji a verili sme, že svoju bilanciu proti dámskej časti turnaja dá Joni čím skôr opäť do plusu. Opak sa stal pravdou, keď druhý raz za sebou splnil rolu gentlemana a tak bola na svete „veľká rošáda“. Výhra v záverečnej partii ho vytiahla na také umiestnenie, že autor článku aspoň nebol na chess-results nútený rozbaľovať tabuľku. S výsledkom tak určite nemôže byť spokojný.

Grétka si v úvodnom kole vylámala zuby na exotickom súperovi zo Singapuru a z priebehu turnaja uvidíme, ako veľmi je „underrated“. V druhom kole ju čakal nemecký hráč (Joniho super z prvého kola) a verili sme, že aj prvý bod na jej konte. Po výhre ju taká čakal domáci reprezentant a ani druhá partia čiernymi neviedla ku rozšíreniu bodového konta. Vo štvrtom naopak zdolala bielymi aj druhého, tentoraz ukrajinského súpera. V strede turnaja ju čaká mladá nádej z Kazachstanu, ktorá v turnaj hrá výrazne nad svoj rating. Do tretice už čierne figúry zabrali, no znamenalo to ďalšiu stratu. Aby nebol nepríjemnostiam koniec, prostrednú tretinu turnaja zakončila prehrou s domácim hráčom a tú záverečnú začala remízou. V posledných dvoch kolách tak už bojovala iba o česť, keď prvý krok mohla urobiť v partii s poľskou súperkou. Po výhre dostala do posledného kola nepríjemný žreb v podobe gruzínskej omladiny, no podarilo sa jej zvládnuť aj túto prekážku. S výkonom byť spokojná určite nemôže, aj keď počet bodov a umiestnenie v TOP100 by bolo na prvý pohľad ok. Najmä, keď jedno miesto pod ňou svieti nasadená turnajová jednotka – GM Simen Agdestein.

Lucka úvodnú partiu proti írskemu súperovi dokázala dotiahnuť do víťazného konca a v druhom ju čakala turnajová štvorka a domáci veľmajster Neumann. Prekvapenie sa nekonalo a verili sme že proti poľskému súperovi sa tiež nebude. Nakoniec však partia skončila remízou. Nepríjemný žreb v podobe gruzínskeho mladíka zvládla a hneď ju čakal aj ďalší. Ten v turnaji dovtedy neprehral a performance mal o 400 vyšší ako jeho aktuálny rating. Lucka sa výzvy nezľakla a zabezpečila mu prvú prehru v turnaji. Po nech sa vytiahla tabuľkou až na online šachovnice a na nich, v derby Interchessu, spáchala harakiri a súperovi ku rýchlemu bodu výrazne pomohla. Otázkou je, aký vplyv mala prehra na tú ďalšiu, keď nestačila na írskeho súpera, ktorý zaknihoval štvrtú výhru v rade. V ôsmom kole ju čakal poľský súper a verili sme, že začne úspešný záverečný finiš, no s našimi severnými susedmi v turnaji zásadne remizovala. Nič ľahké ju nečakalo ani v záverečnom kole, keď čelila mladému hráčovi z Indie, no podarilo sa jej zvíťaziť a nakoniec svoje konto uzavrieť na piatich bodoch. Z našej trojice tak dopadla najlepšie, aj keď jej isto ku spokojnosti to malo určite na míle ďaleko.

Open A (248 hráčov): L.Strišková 5b/9 81.miesto, G.Kapolková 5b/9 100.miesto, J.Ďurana 4b/9 149.miesto

Výsledky na chess-results

184 185

186 193

191 192