Určite nebolo prvoaprílovým žartom, že sa v bratislavskom Avione konalo šachové podujatie pod taktovkou Bratislavskej šachovej akadémie, zaradené aj do nedávno obnovenej série GPX mládeže. Naopak verili sme, že bude aj s našou účasťou a ku Samkovi sa napokon pridali aj Miška so Sebíkom.

Miška po úvodnej výhre spáchala v ďalšej partii dokonalé harakiri, keď si v absolútne vyhranej pozícii v koncovke nechala dať jednoťahový mat na základnom rade. Sériou troch výhier svoje zakopnutie napravila a vytiahla sa opäť nahor, no záverečné štyri kolá jej vôbec nevyšli, keď v nich získala iba jedinú výhru. Nasledoval tak prepad až na záver druhej desiatky a na druhé miesto v kategórii dievčat do 11 rokov.

Samko začal sériou troch výhier, v druhom kole však mohol hovoriť o veľkom šťastí, keď súper nestihol zmatovať dámou, pričom mu ostal na šachovnici posledný pešiak. Po remíze s nasadenou dvojkou dokázal zdolať nasadenú trojku a to ho v šiestom kole vynieslo až na prvú šachovnicu, do súboja o priebežnú prvú priečku. Toto však bol vrchol turnaja, pretože po prehre nezabodoval ani v ďalších dvoch partiách a v poslednom kole pridal remízu. Skončil tak nakoniec jedno miesto nad Miškou, naznačil mnohé, no bude to chcieť omnoho viac praxe ako doteraz.

Sebík mal tiež víťazný vstup do turnaja, keď vyhral úvodné dve kolá. Po nich však prišli dve prehry, pričom najmä tá druhá bola úplne zbytočná. Po výhre v piatom kole následne prehral a o bytí a nebytí rozhodla záverečná tretina turnaja. V nej si pripísal na svoje konto tri víťazstvá a vyšvihol sa tým na veľmi pekné 12.miesto. Zároveň splnil už 3 zo 4 kritérií na náš klubový dres a rapídne sa tak priblížil jeho získaniu. Teoreticky tak môže svoju cestu za ním úspešne zakončiť už 12.4.2023 na turnaji začiatočníkov.

Rapid turnaj (67 hráčov): S.Pauko 6b/9 12.miesto, S.Bittner 5b/9 19.miesto, M.Šúňová 5b/9 20.miesto (2.miesto v kategórii dievčat do 11 rokov)

Výsledky na chess-results

264 266

265 267