Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tak ako bývalo v minulých rokoch zvykom, aj tento rok neostal open turnaj tradičného banskoštiavnického festivalu bez našej účasti, keď nás reprezentujú Igor, Maťo a Vladko.

Maťo sa v prvom kole nadrel na zisk bodu viac ako by bolo zdravé, no ako to už býva zvykom, ťažký úvod znamená viac skromnosti do ďalších kôl. Na scénu prišla cenná remíza bielymi a svoj dobrý štart mohol potvrdiť aj v kole treťom. To sa mu remízou aj podarilo, no vzhľadom na celkový priebeh partie je remízový výsledok skôr Maťovou stratou. Vo štvrtom kole ho čakal tretí náročný súper v rade, no “Do tretice všetko dobré“ tentoraz neplatilo. Maťo urobil predčasnú rošádu a s troškou nadľahčenia tak bolo po partii už pred desiatym ťahom. Piate kolo začalo rýchlym vyrovnaním čiernymi figúrami, no postupne sa súper dostal ku dvojici strelcov a mal šancu chopiť sa iniciatívy. Postupne ju však vypustil a nakoniec sa, vzhľadom k priebehu trochu prekvapivo, tešil z výhry Maťo. Za odmenu ho čakala bielymi figúrami slovenská medzinárodná majsterka a partia dlho nevybočila z relatívnej rovnováhy, no v časovej tiesni sa Maťo zle zorientoval a jedným ťahom pochoval svoje predchádzajúce úsilie. V siedmom kole mal šancu vylepšiť si náladu, no po pasívne rozohranom otvorení sa partia skončila remízou v koncovke rôznofarebných strelcov. V ôsmom kole nevyužil v priebehu partie viacero ponúknutých šancí a v známej teoretickej vežovej koncovke súper nepochybil. Záverečné kolo dokázal zvíťaziť po chybe originálne, no nie veľmi ideálne, rozohranom otvorení zo strany jeho súpera. Všetko rozhodlo taktické prehliadnutie figúry. Maťo tak skončil turnaj na svojom aktuálnom leveli. Chcelo by to v jednotlivých partiách viac pritvrdiť, ísť súperom po krku a menej čakať na to, čo vymyslia.

Vladko si v prvom kole ani nezahral, keď zdolal svojho bleskovo hrajúceho súpera, no v druhom kole jeho “chameleón“ (viď knihu od IM D.Kaňovského) veľmi rýchlo uhynul. V treťom kole nasledoval bielymi reparát a vo štvrtom sa mohol pokúsiť prekvapiť svojho favorizovaného maďarského súpera. Partia mu však vôbec nevyšla a útok súpera bol jednoznačne nad jeho obranou. V piatom kole však už bol na správnej strane, keď jeho súper prehral prakticky v miniatúrke a presvedčil sa tak, že hra bez plánu nemá šancu na úspech. V šiestom kole Vladkovi vyšla príprava, čo bolo na onlajnoch vidieť pri spotrebe času oboch súperov ako aj pri pohľade na vzniknutú pozíciu. Maďarská súperka s titulom WIM následne nenašla ani cestu k vyrovnaniu a postupne v koncovke prehrala. Bezpečne. Za celú partiu si vlastne ani neškrtla. Vladka tak čakal v siedmom kole v klubovom derby bielymi figúrami Igor. V bojazlivo hranej partii bielymi na neho nezabralo ani chybné 20.. De7 Igora a takmer všetky jeho ťahy smerovali namiesto vopred jednoducho nazad. Výsledkom tak bola zbytočná, no plne zaslúžená prehra. V ôsmom kole mal výrazne bojovnejšiu náladu a jeho nástup pešiakov kráľovského krídla biely nevyriešil. V deviatom kole, v pekne hranej partii, mal na lopate skúseného reprezentanta Česka, no nakoniec sa partia skončila deľbou bodov. Výsledné 34.miesto a zisk takmer šesťdesiat bodov do ratingu Vladka isto potešili, menej už chýbajúceho pol pomocného hodnotenia a tým až druhé miesto medzi hráčmi v kategórii ratingu 1700 – 1999.

Igor po relatívne rýchlej výhre v prvom kole si v tom druhom vytrpel svoje. V priebehu partie nevyužil niekoľko možností získať výbornú pozíciu, až sa okolo časovej kontroly zbláznili obaja súperi, keď ani jeden z nich pešiaka c4 nebral do úvahy. Igor dokonca stál aj na pokraji prehry, no v závere súpera predsa len nejako zázračne zdolal. V treťom kole to mal mať oveľa náročnejšie, no papierový favorit toho bielymi veľa nepredviedol a končená remíza bola skôr jeho úspechom. Vo štvrtom kole čakala Igora mladá poľská hráčka, ktorá je zatiaľ veľkým prekvapením turnaja. V partii síce ťahala za kratší koniec už od jej úvodu, no Igor výhru vypustil. V šiestom kole hral Igor proti maďarskému súperovi, ktorý napriek jeho titulu FM favoritom nebol. V nie úplne bežnom otvorení Igor súpera rozobral ako lego (vzhľadom na národnosť by bolo lepšie porovnanie s Rubikovou kockou, ale tá sa skladá) a o jeho víťazstve nebolo pochýb. Po už spomínanom víťaznom derby s Vladkom odohral Igor dlhú partiu, v ktorej mal šance na zisk veľkej výhody, no nakoniec skončil v koncovke s pešiakom navyše, kde však súperove aktívne figúry garantovali dostatočnú protihru. Ako to už býva zvykom, Igor precenil svoje možnosti a neuveriteľným spôsobom si zhoršil figúry a partiu prehral. V záverečnom kole hral jeho maďarský súper dovtedy, kým Igor neprešiel do protiútoku. Potom sa doslova rozsypal v priebehu pár ťahov. Igor sa tak ziskom šiestich bodov vytiahol na 17.miesto a pripísal si vyše dvadsať bodov do ratingu.

Open turnaj (151 hráčov): I.Lintner 6b/9 17.miesto, V.Bochnička 5,5b/9 34.miesto, M.Šándor 5b/9 51.miesto

Výsledky na chess-results

Online prenos: V4 Open na serveri chessbomb.com

V rámci Štiavnického festivalu je ešte nutné spomenúť šachovú účasť Grétky, ktorá absolvovala simultánku proti veľmajstrovi Ftáčnikovi.

818 819

820 821

822 823

824 825