Majstrovstvá tretieho obvodu sú jednoznačne najobsadzovanejšou súťažou v rámci obvodných kôl školských majstrovstiev, keďže do „trojky“ patrí najmä ŠpMNDaG. Tento rok sme zo školy vyslali až 13-člennú zostavu (vrátane 11 našich členov), ktorú dopĺňal Riško z Hubeného. Podujatie sa odohrávalo premiérovo v priestoroch Nemeckého kultúrneho domu v Rači a účastníci sa poďakovali organizátorom rekordnou účasťou v histórii obvodných majstrovtiev. Ostáva iba dúfať, že nie naposledy.

V turnaji žiačok sme mali päťčlenné zastúpenie, pričom za určitých okolností mohla bojovať o postup každá z našich zúčastnených hráčok.

Peťka začala turnaj výhrou a po nej sa, v rámci triedneho derby, rozišla nerozhodne s Alžbetkou. Po prehre v derby Sophinkou sa jej podarilo vyhrať vo štvrtom kole, no vzápätí podľahla neskoršej striebornej medailistke. Výhra v predposlednom kole jej dávala šance na boj o umiestnenie v TOP5, no druhé neúspešné derby, tentoraz proti Miške, ju zaradilo na koniec prvej desiatky a z neregistrovaných hráčok na nepopulárne a tesne nepostupové štvrté miesto.

Alžbetka viac či menej prišla o šance na postup v treťom kole, z ktorého prehru už išlo veľmi ťažko nahradiť. V záverečných troch kolách síce uhrala cenné remízy, ako s Miškou, tak aj neskoršou druhou hráčkou turnaja a v záverečnom kole dokonca zapísala bod s Grétkou, no to na postup stačiť nemohlo.

Miška sa takmer pripravila o postup v strede turnaja, keď po dvoch výhrach prehrala obe svoje ďalšie partie a po spomínanej remíze s Alžbetkou už bola prakticky mimo hry. Dve záverečné výhry ju vytiahli tabuľkou nahor, no stačilo to iba na zemiakovú medailu. Tá však, vďaka automatickej účasti Grétky, nakoniec stačila na najtesnejší postup.

Sophinka nemohla mať iný cieľ, ako postup do krajského kola, no už v druhom kole zaznamenala nepríjemnú prehru. Po nej, za predpokladu prehry proti Grétke, už mala „nôž na krku“ a nesmela zaváhať. Tento scenár sa nakoniec aj naplnil a výhrou v poslednom kole si zabezpečila konečnú tretiu priečku a postup do krajského kola.

Grétka bola suverénnou favoritkou turnaja a tieto predpoklady od úvodu napĺňala a zbierala bod za bodom. Po šiestich výhrach tak mala na konte nielen postup, ale aj isté prvé miesto. Záverečné sesterské derby však bolo čiernou škvrnou turnaja a hrubým porušením fair play. V podstate mala svojim spôsobom „šťastie“, že turnaj nebol organizovaný nami, pretože by bola z neho okamžite vylúčená. A tak sa stalo, že víťazkou turnaja sa stala vlastne porazená. Ostáva iba veriť, že sa z chyby poučila a už ju nikdy v živote nezopakuje, pretože určité veci skrátka nie je možné tolerovať a naše cesty by sa museli rozísť.

Turnaj žiačok (18 hráčok): G.Kapolková 6b/7 1.miesto (postup do krajského kola), S.Valentová 5b/7 3.miesto (postup do krajského kola), M.Šúňová 4,5b/7 4.miesto (postup do krajského kola), A.Kapolková 4,5b/7 5.miesto, P.Kapičáková 3,5b/7 10.miesto

Výsledky na chess-results

107 108

109 110

111 112

V turnaji chlapcov sme mali sedem statočných, keď sme, okrem overených stálic, otestovali aj viacero hráčov, ktorí tento turnaj budú môcť hrať ešte mnoho mnoho rokov...

Theo, ako jeden z dvoch našich prvákov (spolu s Willkom), začal turnaj fantasticky, keď v úvodných kolách šokujúco zaznamenal dve výhry. Potom však prišla séria štyroch prehier v rade a tú dokázal zastaviť až výhrou v záverečnom kole. Vďaka nej sa dostal na tri body a pri svojom debute rozhodne nesklamal. O rok to bude v jeho prípade veľmi pravdepodobne už prvá polovica tabuľky.

Fifo chytil v prvom kole na jednotke Vladka a tak zistil, aký ťažký je život outsidera na prvej šachovnici. Po výhre v druhom kole žiaľ nasledovali dve prehry v rade, vrátane derby s Willkom. Víťazným záverečným hetrikom sa vytiahol tabuľkou výrazne vyššie, keď sa ziskom štyroch bodov dostal nielen do prvej polovice, ale dokonca tesne za druhú desiatku.

Willko začal turnaj výhrou, no po dvoch prehrách v rade sa jeho spokojnosť rýchlo preklopila na opačnú stranu. V už spomínanom derby s Fifom sa však výhrou chytil a po nej dokázal zvíťaziť aj v nasledujúcich troch partiách. To mu prinieslo zisk piatich bodov, výborné trináste miesto a postup do krajského kola v kategórii neregistrovaných hráčov.

Jurko skončil tesne pred Willkom a rovnako si piatimi bodmi zabezpečil postup, no to už predbiehame... V úvodnom kole podľahol jednému zo skúsenejších hráčov a zároveň nasadenej sedmičke turnaja. Séria troch výhier ho vytiahla tabuľkou nahor, no rozlet pribrzdila v piatom kole druhá prehra. Záverečné dve partie sa mu podarilo vyhrať a výsledkom bolo výborné dvanáste, rozhodne nie tuctové, miesto.

Oliver mal isto postupové ambície napriek tomu, že šachu sa už prakticky nevenuje. Po úvodných troch výhrach však doplatil na prehru vo štvrtom kole, pretože sa dalo počítať s tým, že ich ešte žreb dá dokopy s Vladkom. Toto sa udialo v poslednom kole a Oliver po prehre vypadol z postupovej trojky a skončil na ôsmom mieste.

Riško začal turnaj rovnako troma výhrami, no po nich narazila kosa na kameň, keď sa z výhry tešil jeho oveľa skúsenejší súper. Prehra mu paradoxne neublížila, skôr naopak, pretože sa vďaka nej vyhol takmer celému čelu štartovej listiny a skvelým finišom, najmä po cennej výhre v záverečnom kole, dokázal obsadiť tretiu priečku. Tá mu zabezpečila nielen postup do krajského kola, ale aj celkové víťazstvo v rámci kategórie škôl v Rači.

Vladko si po návrate z MS v Indii a dvojkole extraligy doprial ľahký tréning a po siedmich víťazstvách potvrdil pozíciu absolútneho favorita turnaja a bezpečne zvíťazil a postúpil na krajské kolo.

Turnaj žiakov (69 hráčov): V.Bochnička 7b/7 1.miesto (postup do krajského kola), R.Pisarčík 6b/7 3.miesto (postup do krajského kola), O.Šoltys 5b/7 8.miesto, J.Lehocký 5b/7 12.miesto (postup do krajského kola neregistrovaných hráčov), W.Vanko 5b/7 13.miesto (postup do krajského kola neregistrovaných hráčov), F.Kapičák 4b/7 22.miesto, T.Valent 3b/7 42.miesto

Výsledky na chess-results

113 114

115 116

117 118

119 120