Na celoslovenskom kole družstiev ZŠ nás zastupovalo viacero hráčov v družstve ŠpMNDaG Teplická 7.

Prvé kolo malo byť prechádzkou ružovou záhradou a všetko nasvedčovalo pohodlnej a bezpečnej výhre 4:0, až Oliver v úplne vyhranej pozícii prekročil čas. Následne striedal a druhé kolo štvorica zvládla, keď iba Vladko mal súperku, s ktorou mal nárok sa potrápiť. V treťom kole sa ocitli proti favoritom turnaja (a neskorším víťazom) na prvej šachovnici a v snahe vrátiť súperovi najtesnejšiu prehru 1,5:2,5 z krajského kola. Po výhre Samka sa k nemu pridal v peknej partii Vladko, no zvyšné dve pozície nestáli za veľa. Oliver stál zle už od úvodného výkopu a Grétka si nevšimnutím šachu na g3 zarobila na problémy a nedostala sa z nich. Výsledných 2:2 však bolo úplne v poriadku.

Štvrté kolo malo byť opäť v snahe „zavesiť štvorku“ a všetko vyzeralo tak, že by sa to malo vydariť, no na druhej šachovnici sa trestuhodne blicalo s figúrou navyše do samomatu. Piate kolo rozhodlo o tom, že tento turnaj úspešný nebude. Skvele rozohrané partie, kde miestami „hrozilo“ najvyššie možné víťazstvo, skončili dvoma samovraždami. Grétka nevyužila výborné šance a podhodila á tempo vežu a jazdca zadarmo a Samko sa nechal zmatovať v koncovke, kde mal šesť(!) pešiakov navyše. Oliver v divokej partii napokon uhral remízu a tak nepomohla ani relatívne šťastná výhra, keď s kvalitou navyše ju jednoťahovo súperovi vrátil. Rozdiel v hernej kvalite sa však napokon bezpečne ukázal. Prehra 1,5:2,5 však bola vzhľadom k priebehu partií menej ako málo.

Šieste kolo tragédia vyvrcholila, keď Grétka stratila figúru ešte pred desiatym ťahom, s takmer kompletným časom na hodinách a to je z pohľadu boja o čelné priečky neprípustné. Samko rozohral otvorenie parádne a po súperovej chybe získal pešiaka a mohol mať aj veľmi silný útok. Svojho pešiaka „f“ však naštartoval až vtedy, keď medzitým jednoťahovo pochoval svojho jazdca. Šance boli naďalej obojstranné, no nevyužil ani jednu z nebezpečných možností a na konci mu jednoducho neostal dostatok dreva na šachovnici. Vladko na svoju betónujúcu a od úvodu na remízu hrajúcu súperku nedokázal nič vymyslieť a panike a snahe hrať na výhru za každú cenu sa v koncovke nezbavil izolovaného pešiaka výmenou, ale stratou. Kalich horkosti družstva vypil Oliver, ktorý v pozícii na tri výsledky prekročil čas a turnaj pre družstvo  skončil.

Záverečné kolo už bolo iba v znamení odčiniť úplný debakel, ale ani to sa vôbec nevydarilo. Vladko a Samko síce podľa predpokladov vyhrali, no to mali byť prakticky povinné výhry. Keďže sa k nim druhá dvojica nepridala ani jedinou remízou, výsledkom bola chudobná remíza 2:2 a ťažko uveriteľné osemnáste miesto. A tak sa, odvolajúc sa na efekt motýlieho krídla, neželaná účasť družstva, skončila ešte menej želaným výsledkom.

Najväčším problém boli hrubé prehliadnutia, ktoré však neboli spôsobené akútnym nedostatkom času, ale podcenením nebezpečenstva a nedocenením jasných hrozieb súperov. Ak by si dal niekto za námahu, koľko núl bolo v znamení jednoťahových strát, dopočítal by sa isto k vysokému číslu. Nie je možné hrať „á tempo“, keď mám na hodinkách takmer celý čas, alebo aj úplne celý. Čiastkové úspechy v partiách sú fajn, ale nikto nepodal výkon, po ktorom by mohol povedať, že za celkový výsledok nemôže.

Aby sme nekončili pesimisticky, výhodou družstva je jednoznačne jeho nízky vekový priemer a relatívne nízke skúsenosti. Tento turnaj bol pre nich isto dobrou školou a o rok môžu zabojovať pokojne o najvyššie priečky. Ak sa z dnešného dňa poučia...

MSR družstiev ZŠ (56 družstiev): ŠpMNDaG Teplická 7 (V.Bochnička 6b/7, O.Šoltys 0,5b/4, G.Kapolková 3b/7, S.Havalda 5b/7) 18.miesto

Výsledky na chess-results

436 437

438 439

440 441

442 443