Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Podujatie v Topoľčanoch je zložené z viacerých turnajov, pričom hlavný je pre hráčov s ratingom do 2199. Okrem toho sú k dispozícii aj turnaje v rapid a bleskovom šachu, ako aj vedomostný kvíz. Na posledných ročníkoch sme nechýbali a tak sme našu účasť očakávali aj tento rok. Nakoniec nás reprezentovali Ryan so Samkom, pričom okrem nich sme sledovali aj ďalšiu päticu z našich tréningových skupín.

Ryan začal čiernymi proti turnajovej päťke nádejne, keď už v otvorení minimálne vyrovnal. V ďalšom priebehu však už nepokračoval presne a dve figúry súpera sa, podľa očakávania, ukázali silnejšie ako jeho veža. V druhom kole zvládol rolu papierového favorita a svojho poľského súpera zdolal. V treťom kole sa s ním žreb nemaznal a pridelil mu turnajovú dvojku, s ktorou sa mu žiaľ tiež nepodarilo zabodovať. História sa však zopakovala a po výhre s poľským papierovým outsiderom dostal opäť maďarského súpera a konkrétne turnajovú štvorku. Favorita ale ani na tretí pokus neprekvapil a tak sme čakali opäť súpera z krajiny našich severných susedov, no stal sa ním Samko. V šiestom kole sa tak mali stretnúť v klubovom derby naši jediní zástupcovia na turnaji, na ktorom hrá 140 hráčov. Nakoniec k tomu však neprišlo, pretože účasť na večernom bleskovom turnaji a následná  nočná exhibícia boli sotva kompatibilné s ranným kolom. Poobede zvládol rolu favorita a nakoniec sa dokázal dostať do mierneho plusu a skončiť tak v okolí svojho nasadenia.

Samkovi sa čiernymi v úvodnom kole favorita nepodarilo prekvapiť a v druhom kole sa jeho súper nedostavil k partii. V tretej partii, ktorá skončila ako jedna z úplne posledných, sa mu napriek dlhému odporu nepodarilo favoritovi vziať ani pol bod. Vo štvrtom kole mu biele figúry nestačili ani na tretieho súpera z levelu 1900+ a tak klesol tabuľkou nadol. V piatej partii sa udialo malé derby hráčov, ktorí bodovali iba bez boja. V tomto súboji bol Samko úspešnejší a ako sme už uviedli, spomínané klubové derby sa nekonalo. Pre Samka to bola, trochu kuriózne, už druhá kontumačná výhra v turnaji. V záverečnom kole využil doobedňajšie voľno a dokázal čiernymi prekvapiť papierového favorita. Znamenalo to oproti nasadeniu posun o 50 priečok a taktiež body do ratingu.

Radosť nám urobila aj spomínaná pätica hráčov v rámci našich tréningových skupín, keď úplne fantastický výsledok uhral Miško, vo výbornej forme z Puly sa prezentovala aj Janka, slušné bodíky pridali aj Maťa a Tomi a dva “na zmrzlinu“ aj Danko.

Open turnaj (158 hráčov): S.Havalda 4b/7 59.miesto, C.R.Mészáros 3b/7 80.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan sa v prvom kole postaral o obrovské prekvapenie, keď čiernymi figúrami zdolal turnajovú štvorku. Svetská sláva, poľná tráva. Kým túto výhru mentálne spracoval, prehral tri partie v rade a prepadol sa hlboko dozadu. Až v piatom kole sa dokázal zastaviť, následne zvládol aj šiestu a siedmu partiu a v posledných dvoch kolách sa rozhodovalo, v ktorej polovici nakoniec skončí. V oboch partiách zaznamenal remízy, čo je vzhľadom na súperov úspech a s výslednými piatimi bodmi môže byť nakoniec spokojný.

Samko prekvapil favorita, rovnako ako Ryan, už v úvodnom kole. No vôbec to s ním nezamávalo, skôr naopak. V druhom kole sa situácia zopakovala a do tretice vybojoval remízu. Nad jeho sily tak bol až maďarský súper vo štvrtej partii, no vzápätí sa revanšoval treťou výhrou a po piatom kole bol v turnaji na fantastickom šestnástom mieste. S tretím českým súperom sa mu však zabodovať nepodarilo a v ďalších dvoch kolách taktiež vyšiel naprázdno. A tak mal v záverečnom kole šancu vrátiť sa do stredu tabuľky, čo sa mu aj podarilo. Vďaka výbornej prvej polovici turnaja si do rebríčka pripísal 62 bodov a performance 1972 potvrdzuje výborný výkon.

Rapid turnaj (117 hráčov): C.R.Mészáros 5b/9 46.miesto (3.miesto v kategórii U14), S.Havalda 4,5b/9 52.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan nastupoval do bleskového turnaja ako 81. nasadený hráč, výrazne podhodnotený, s ratingom 1393. Realitu bežného života však začali jeho súperi spoznávať už od úvodnej partie. Počas celého turnaja dostával iba hráčov s ratingom 1900+ a napriek tomu ho zakončil ziskom siedmych bodov (bilancia 6-2-3) a famóznym devätnástym miestom. Ak by sa turnaj započítaval na rating, pripisoval by astronomických 135 bodov a performance 2088 hovorí úplne za všetko. Škoda len, že priority by mali byť jasné a teda hlavný turnaj mal mať určite prednosť.

Bleskový turnaj (96 hráčov): C.R.Mészáros 7b/11 19.miesto (2.miesto v kategórii U1800)

Výsledky na chess-results

416 417

418 419