Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Začiatkom decembra sa uskutočnili školské ME v rapid šachu hrané formou online, cez platformu Tornelo. Medzi 27 reprezentantmi SR sme našli aj päť mien z našich radov. Držali sme im palce a pevne verili, že internetové pripojenie a hracie podmienky si zabezpečia lepšie, ako tomu bolo na októbrových hybridoch J

Miška v úvodnej partii rozohrala otvorenie lepšie ako jej súperka a mohla čiernymi získať výraznú výhodu, no na chybu súperky zareagovala šablónovito a zbytočne prišla o figúru. Následný boj už väčšie šance nepriniesol. Rovnaký priebeh malo aj druhé kolo, kedy opäť doplatila na dvojitý úder. V treťom si však, v peknej útočnej partii všetko vynahradila. Súperka toľko nechcela správnu výmenu dám, až ju nakoniec Miškina dáma vytrestala matom. Štvrté kolo kopírovalo úvodné dve, keď rozhodla odovzdaná figúra. Aj keď treba priznať, že problémy nastali už po zbytočnej strate pešiaka v úvode partie. Prehra v piatom kole išla na vrub nedodržania základných princípov otvorenia a tak sa na centrálnom stĺpci pod dohľadom čiernej veže ocitli naraz neopatrne biela dáma aj kráľ. V šiestom kole Miške otvorenie taktiež nevyšlo, no jej súperka nebola dostatočne dôrazná a v strednej hre prehliadla dvojitý úder a stratila dámu. Zvyšok partie už bol suverénny. Siedme kolo sa takmer scenár zopakoval. Súperka nevyužila svoje šance, pustila Mišku k aktivite a nakoniec aj ku zisku jazdca. Všetko vyzeralo byť jednoduché a možnosť získať tretí bod bola blízko. Strata dvoch pešiakov však viedla ku komplikáciám a nakoniec ďalším chybám. Ešte pár ťahov pred koncom bola na šachovnici remíza. Výsledné dva body sú asi ok, súperky svoje šance využívali výrazne viac. Dôležité bude najmä zlepšiť pozornosť a nedávať zadarmo figúry.

Kategória D10 (39 hráčok): M.Šúňová 2b/7 33.miesto

Výsledky na chess-results

Grétka dostala v úvodnom kole čiernymi práve Lucku a derby bolo na svete. Vždy však lepšie, ako neskôr, pretože straty sa ešte dajú dohnať. Po vyrovnanom priebehu rozhodlo prekročenie času Grétky vo vyrovnanej pozícii. V druhej partii bielymi získala rýchlo pešiaka, no ako prišlo tak odišlo... V koncovke jej súperka obsadila jediný voľný stĺpec a hrozila prehra. Konečná remíza tak bola skôr výhrou. Do tretice všetko dobré, aj keď tomu tak dlho nič nenasvedčovalo. Súperka získala bielymi od úvodu prevahu a nejako nie a nie ju dotiahnuť. Grétka sa húževnato bránila a nakoniec zvíťazila na čas. Vo štvrtom kole však už v druhom ťahu zahrala chybu a rýchlo a najmä zaslúžene prehrala. Mäkko zahrané otvorenie bielymi ju v ďalšej partii mohlo stáť ďalší bod, no súperka bola evidentne slabšia, pretože partiu dokonale otočila a nakoniec bola remíza asi spravodlivá. Šancí na celý bod mali obe mnoho. V šiestom kole to najprv vyzeralo na rýchlu výhru Grétky, no potom sa začali diať veci a chyby sa diali na oboch stranách. Poslednú vážnu urobila súperka a tak Grétka do posledného kola mohla živiť postupový sen. Záverečná partia kopírovala priebeh tretieho kola a dlho to vyzeralo na boj o život. Súperka však niekoľkokrát prehliadla a dôležitá výhra sa stala realitou. A s ňou aj postup do štvrťfinále z poslednej možnej priečky.

Vo štvrťfinále nám v oboch partiách vyšla príprava, no obe (viac ako nádejné) pozície ostali nevyužité. Napriek tomu v prvej partii úvodné jasné plus vyprchalo do remízovej pešiakovej koncovky a partia bola ukončená hrubou chybou Grétky. V druhom zápase pri pasívnom prístupe z výbornej pozície ostali trosky a za remízu možno ďakovať iba hre súperky na istotu. Prehra 0,5:1,5 sa papierovo dala očakávať, škoda však nevyužitých možností.

Lucka začala turnaj v už spomínanom víťaznom derby, no v druhom kole nevyužila v otvorení nepresnosť svojej ruskej súperky a relatívne rýchlo sa dostala do zúfalej pozície. V tretej partii pustila súperku ku zbytočnej aktivite a vyzeralo to na trpký koniec, no tá prehliadla väzbu a skončilo to pre nás napokon víťazne. Vo štvrtom kole to bola jednostranná záležitosť, kde Lucka súperku doslova strategicky prevalcovala. Piate kolo vyzeralo na peknú strategickú partiu proti Francúzskej obrane, no výmena na c6 bola opätovaným darčekom na predčasnú výmenu súperky. Tá svoju šancu razantne využila a v turnaji tak po piatich kolách nestratila ešte ani bod. Šieste kolo prinieslo bezohľadný útok Lucky, ktorá síce stála bez kvality objektívne na prehru, no súperka jej uverila a tlak nezvládla. Dôležitá výhra tak takmer garantovala postup. Ten si zaistila rýchlou remízou v záverečnom kole.

Vo štvrťfinále so súperkou z Gruzínska striedali veľmi silné pasáže s veľmi slabými okamihmi. Aj preto napokon po dvoch výhrach bielymi rozhodoval armagedon. V ňom sa síce Lucka splietla už v otvorení, súperka však svoje šance nevyužila a do konca partie ťahala za kratší koniec. A čo bolo dôležité, aj na hodinách. Prekročenie času však nastalo už v beznádejnej pozícii. Semifinále proti ruskej súperke bolo dosť jednostrannou záležitosťou, keď výhra mohla byť na konte už v prvej partii. Celozápasová prevaha však nebola korunovaná v pešiakovej koncovke. Lucka čiernymi opäť nezahrala otvorenie ideálne, avšak súperka hrala príliš na istotu a nakoniec dostala školenie na tému prevahy strelca nad jazdcom. Realizácia bola síce kostrbatá, ale keď ide o veľa, nervy sa dajú očakávať. Finále proti ďalšej ruskej súperke začalo veľmi dobre, keď jej Caro-Kann nebol zahraný optimálne, avšak výhoda sa zbytočne rýchlo rozplynula. Nakoniec aj jasná remíza, keď do tretice dievčatám uletela pešiaková koncovka. Čiernymi nám však príprava nielen že vyšla, ale súperka zahrala ešte slabšie ako mala. A tak z toho mohla byť metodická realizácia výhody jazdca nad strelcom. Ostalo však iba pri teórii a výsledná remíza bola minimom toho, čo sa dalo vyťažiť. Prehra 0,5:1,5 tak je viac ako krutá. Paradoxne jej súperka ťahala za kratší koniec vo všetkých šiestich partiách play-off, no nakoniec zvíťazila v celom turnaji. Lucka sa však za striebro rozhodne nemusí hanbiť, najmä, keď prišlo v jej neobľúbenom rapide. A z chýb sa určite poučí.

Kategória D15 (17 hráčok): L.Strišková 4,5b/7 3.miesto (postup do play-off), G.Kapolková 4b/7 8.miesto (postup do play-off)

Výsledky na chess-results

Play-off - štvrťfinále: L.Strišková – A.Mamardashvili 2:1

Play-off - semifinále: L.Strišková – T.Chervyakova 1,5:0,5

Play-off - finále: L.Strišková – V.Shubenkova 0,5:1,5 (L.Strišková – 2.miesto)

Výsledky na chess-results

Riško v úvodnom kole nezačal šťastne už v otvorení, no aj súper minul a vo vyrovnanej pozícii sa pokúsil o útok na krídle. Centralizácia čiernych figúr bola dôsledná, no škoda, že následný postup už nie. Nakoniec padlo priveľa pešiakov a biely zvíťazil. V druhom kole si ani nezahral, keď v podstate bielymi iba vyvinul figúry a zvíťazil. Rovnaký scenár mala aj ďalšia partia, no tentoraz stál na tej nesprávnej strane. Rovnako, ako v štvrtom kole. Bielymi si nedal pozor na elementárnu taktiku a po strate figúry mala partia veľmi rýchly spád. V piatej partii Riškovi súper odovzdal už v otvorení dôležitého centrálneho pešiaka, no podarilo sa mu nejako rozohrať dvojicu strelcov a v otvorenej pozícii s voľným pešiakov kráčal za celým bodom. Nakoniec však nastavil celú vežu. A bod bol doma. Predposledné kolo bolo v znamení rýchlej rovnováhy a následnému darčeku pre súpera, ktorý dosiahol vyhranú koncovku. V nej však stratil figúru a Riško sa tak mohol tešiť z nečakaného víťazstva. V záverečnej partii už tradične vyskúšal pokus o lacnú výhru v nie celkom korektnom variante, no súper prešiel do koncovky a v nej mal ku výhre veľmi blízko. Nakoniec bola výsledná remíza víťazstvom Riška.

Ryan v úvodnom kole dosiahol strategickú výhodu v podobe dvoch izolovaných pešiakov súpera, no nakoniec ju nerealizoval k zisku celého bodu a partia skončila nerozhodne. V druhom kole hral partiu na jednu bránu, no nepozornosť ho stála dámu a tak sa súper dostal k výhre ako slepé kura k zrnu. Následnú partiu zahral bielymi tak mäkko, že hneď z otvorenia vznikla remízová pešiaková koncovka. K výhre mu tak musel výrazne pomôcť súper a ten to zvládol. Výhra vo štvrtom kole bola suverénnejšia, keď od úvodu príliš pasívne hrajúci súper napokon stratil dámu už v sedemnástom ťahu. V piatej partii sa zopakoval mäkký začiatok z tretieho kola a napriek tomu, že súper poskytol vo vežovke nejaké šance, nakoniec ju udržal. Predposledné kolo začal súper tak mäkko, až si Ryan nedal pozor a zbytočne prišiel o kvalitu. Následná remíza bola z ríše zázrakov. V záverečnom kole mu súper daroval vežu a v podstate jednoduchý bod, aj keď bojoval až do matu. U oboch chalanov sa vyskytlo veľa zbytočných hrubých chýb. Podloženia figúr sa totiž inak označiť nedajú. Tie nakoniec viedli ku ich konečným umiestneniam.

Kategória CH10 (80 hráčov): C.R.Mészáros 4,5b/7 20.miesto, R.Pisarčík 3,5b/7 41.miesto

Výsledky na chess-results

Propozície podujatia: EOSC_2021

Priebeh kategórií D10 a D15: Tornelo.com

Play-off kategórie D15: Tornelo.com

Priebeh kategórie U10: Tornelo.com

130 131

132 133

134 135